Skip to Content

Monster Jam; De Kuip Rotterdam met monster trucks & show

Monster Jam; De Kuip Rotterdam met monster trucks & show

Gisteren was een dag waar onze zoon al wekenlang naar uit had gekeken. Sinds de reclamespotjes van Monster Jam op tv vraagt hij bijna iedere dag wel een keer of we daar heen mochten. En na het succes van Disney on Ice en Marvel Universe live waren de verwachtingen hoog gespannen. Gisteren was het dan eindelijk zo ver. In eerste instantie zouden we met het hele gezin gaan, maar dochterlief had een scoutingweekend en manlief zou het net wel / niet redden na het werk.

Daarom hebben we er een gezellig moeder-zoonuitje naar Rotterdam van gemaakt. In de ochtend hadden we kaartjes voor de pit party waarbij je de monster trucks van heel dichtbij kan zien en in de middag de race en spectaculaire show.

Lees ook: Monster Jam 2022; Gelredome Arnhem

Parkeren

Monster Jam; De Kuip Rotterdam met monster trucks & show - Reisliefde

Het zonnetje scheen volop dus bepakt met flink veel drinken, zonnebrand en korte kleding gingen we op pad. Aangezien we geen parkeerkaart hadden gereserveerd moesten we parkeren bij P&R Beverwaard, gelukkig wist ik dit nog van een paar jaar geleden toen een gastblogger hier voor mij bij aanwezig was. We hadden rekening gehouden met extra reistijd en overstappen op tram etc. En maar goed ook, want het was even zoeken en zo kwam ik toch bij de Kuip terecht waar op dat moment al aardig wat mensen liepen.

Bij de P&R kon je zo parkeren en binnen vijf minuten zaten we in de tram die ons naar de Kuip bracht. We konden zelfs zitten. Zo gebeurde het dat we nog 40 minuten moesten wachten voor de hekken open gingen voor de pit party. Helemaal geen straf met dat mooie weer en zoonlief had al snel nieuwe vriendjes gemaakt! Tijdens het wachten viel het op hoe divers het publiek is; van mannen die aangaven normaal in Assen te zitten maar vandaag speciaal hiervoor een paar uur in de auto hebben gezeten, tot en met gezinnen met (jonge) kinderen. Maar ook vrouwen en meisjes waren volop aanwezig.

De doorloop naar de Pit Party zelf verliep vrij traag, niet zozeer vanwege de controles maar door de zon werkten de scanners erg slecht. Er zouden tenten geplaatst worden om voor schaduw te zorgen, maar dat was niet gebeurd waardoor het nog vrij lang wachten was.

Pit Party

Monster Jam; De Kuip Rotterdam met monster trucks & show - Reisliefde

Monster Mutt Dalmatian met Candice Jolly

Monster Jam; De Kuip Rotterdam met monster trucks & show - Reisliefde

Earth Shaker met Tristan England

Monster Jam; De Kuip Rotterdam met monster trucks & show - Reisliefde

El Toro Loco met Marc McDonald

Monster Jam; De Kuip Rotterdam met monster trucks & show - Reisliefde

Scobby-Doo met Linsey Reed

Monster Jam; De Kuip Rotterdam met monster trucks & show - Reisliefde

Monster Energy met Todd leDuc

Monster Jam; De Kuip Rotterdam met monster trucks & show - Reisliefde

Zombie met Alx Danielsson

Monster Jam; De Kuip Rotterdam met monster trucks & show - Reisliefde

Grave Digger met Morgan Kane

Monster Jam; De Kuip Rotterdam met monster trucks & show - Reisliefde

De motorrijders

Voorafgaand aan de show wordt er een pit party georganiseerd. Hierbij staan de monster trucks opgesteld die meedoen aan deze wedstrijd op de parkeerplaats voor de Kuip compleet met alle chauffeurs. In totaal waren er tien trucks aanwezig. Er was een speciaal boek dat je kon kopen om alle handtekeningen in te verzamelen. Er stonden netjes hekken zodat je in de rij kon aansluiten voor een handtekening en foto met de chauffeur.

Ondanks de hitte namen ze voor iedereen de tijd en waren echt super vriendelijk. Bij de truck van Monster Energy en Grave Digger stond een aardige rij, terwijl bij de vrouwelijke chauffeur van de Dalmatier er nauwelijks een rij stond. Ook bij Grave Digger met de enige Europese (Zweden) truck was het erg rustig. Aan de andere kant was het ‘vrij’ zodat je met de trucks op de foto kon gaan.

Zoonlief rende van truck naar truck en zag de een na de ander en vond de een nog mooier dan de ander. Hij vond het geweldig om ze allemaal zo van dichtbij te zien en met een enkele chauffeur waar geen rij stond op de foto te gaan. Bij de Dalmatiër mocht hij zelfs even de tong aaien 😉 Hij kende ze verder toch niet dus vond alles even geweldig.

In een tent stonden ook de motors opgesteld met chauffeurs, die vond hij toch wel een beetje eng. Het is wel erg bijzonder om de trucks van zo dichtbij te zien, dan besef je pas hoe groot ze zijn. Opvallend was ook dat om de Kuip in te komen de banden vervangen werden door kleinere banden zodat ze lager komen te staan en binnen weer voor de enorme megatruckbanden.

Toiletten

Binnen een half uurtje hadden we het rondje gedaan en gingen we op zoek naar het toilet. Dat was maar goed ook, want het duurde bijna een half uur voor we die hadden gevonden. We werden van de Maasboulevard verwezen naar het Sportcentrum waar we niet heen konden omdat het emergency exits waren en werden daar van de ene naar de andere hoek gestuurd tot we eindelijk richting de Kuip zelf werden verwezen.

Daar stonden inderdaad bordjes met toiletten, maar eenmaal bij de Kuip zelf was het weer zoeken. Het stond niet duidelijk aangegeven en ik ben eerder alleen bij besloten events in de Kuip geweest in het Maasgebouw. Uiteindelijk vonden we hem en maar goed ook, want toen we er tien minuten later weer langs liepen stond er een flinke rij.

Eten & drinken & Funzone

Monster Jam; De Kuip Rotterdam met monster trucks & show - Reisliefde

Aan de schaduwkant van de Kuip was er een funzone ingericht. Hier stonden biertafels en banken zodat we even wat konden eten, ik had muntjes gehaald zodat we een patatje konden eten. Al had zoonlief liever een ijsje. Het was niet heel goedkoop maar het viel me op dat er aardig wat keuze was. Dat eten duurde niet lang, want zoonlief had de vele springkussens gezien met onder andere een behendigheidsbaan en opblaasbare levend tafelvoetbal. Ik had gezegd dat zodra hij het op had, hij mocht springen dus voor ik het wist was hij weg 😉

Het duurde nog een paar uur voor de show zou beginnen, maar hij vermaakte zich prima zo. In de schaduw onder het Maasgebouw stond ook een springkussen waar hij zich ook lange tijd heeft vermaakt en ik ook in de schaduw kon zitten. Ondanks dat het aardig druk was, was dit nog prima te doen. Er was ook een tafel waar je neptattoo’s kon laten zetten van Monster Jam.

Monster Jam Merchandise

We zijn ook nog even naar de tent met merchandise gelopen, we hadden kinderen gezien met knuffeltrucks en speelgoedtrucks, shirtjes en de Alpine gehoorbescherming. Ik was nieuwsgierig naar de prijzen van de speelgoedtrucks voor ik er een zou beloven. Daar was het echter enorm druk en er zat nauwelijk vooruitgang in. Ik zag dat de prijzen gemiddeld rond de 20 euro lagen. Dus gingen we nog een keer op zoek naar toiletten, maar nu richting de ingang van het vak waar we zaten.

‘Optocht’

Monster Jam; De Kuip Rotterdam met monster trucks & show - Reisliefde

Toen we daar aankwamen zagen we heel veel mensen bij het hek gaan en hoorden we de monstertrucks. We zagen dat de weg vrij was zodat ze naar binnen konden rijden. Beneden was het al druk, maar vanaf de trap kon je het ook prima zien. Nu merkte je ook pas goed hoeveel lawaai het maakt, zoonlief schoot direct in de stress. Tijd dus om de oorkapjes tevoorschijn te toveren. Dat maakte een groot verschil, nu was hij aan het genieten.

Bij het vak waren de toiletten boven, dus besloten we alvast naar boven te gaan en een beetje uit de drukte te verdwijnen.

Monster Jam

Monster Jam; De Kuip Rotterdam met monster trucks & show - Reisliefde

We zaten in vak KK, dat is boven op de tweede ring zodat je een goed overzicht hebt op het hele parcours en een beetje comfortabel zit op met leer beklede stoelen in plaats van de plastic kuipstoelen. Toen we naar de stoelen liepen kreeg ik wel een beetje last van hoogtevrees, de gangpaden zijn wel heel erg smal.

Vanaf een uur voordat de show begon was er een soort voorprogramma. We konden zien hoe de monstertrucks geprepareerd werden en onder andere andere wielen kregen, een laatste check kregen en geparkeerd werden. Met wit kalkpoeder werden de lijnen duidelijk gemarkeerd en er was een presentatieduo dat het publiek vragen stelde en de chauffeurs ging interviewen over de verwachtingen rondom het programma.

Wat deze sport, want ja monstertruck rijden is ook een sport waarvoor je fit moet blijven, bijzonder maakt is dat vrouwen en mannen in dezelfde competitie tegen elkaar strijden. In alle andere sporten heb je aparte klassementen voor mannen en vrouwen. Hier is het allemaal gelijk.

Het programma bestond uit drie onderdelen; de race waarbij ze een aantal rondjes rijden en de winnaars tegen elkaar racen tot er een winnaar overblijft en die punten verdient voor de eindklasse met alle monstertrucks. In totaal waren er tien trucks aanwezig die tegen elkaar zouden racen. Vervolgens was er een nieuw element waarbij ze op twee wielen een kunstje laten zien. Ze mochten allemaal twee kunstjes laten zien waarna het publiek via een app kon beoordelen. Zo word je zelf actief betrokken bij het programma en de jurering.

Na de pauze was er een onderdeel waarop de motoren hun kunstjes vertoonden met spectaculaire sprongen en salto’s. Ook hier zat een competief element in verwerkt. De show werd afgesloten met de freestyle ronde waarbij ze twee minuten de tijd krijgen om te laten zien wat ze kunnen en ook hier mocht het publiek weer jureren.

Monster Truck Racing

Monster Jam; De Kuip Rotterdam met monster trucks & show - Reisliefde

Grave Digger versus Monster Energy

De show begon met een soort parade van alle trucs. Toen ze alle tien gingen rijden leverde dat een behoorlijke stofwolk op, ondanks dat de grond goed was bevochtigd en een hele hoop lawaai. Dat vond zoonlief, ondanks de oorkapjes, niet heel fijn en wilde hij heel graag naar huis. Gelukkig duurde dit maar heel kort. Want toen de races begonnen en ze één-tegen-één tegen elkaar rondjes gingen rijden, vond hij het helemaal geweldig. Nadat iedereen een race had gereden, via loting waren de opponenten bepaald, waren er de halve finales en de finale tussen Monster Energy en Grave Digger, waarvan laatstgenoemde won.

Two-wheels skill competition

Monster Jam; De Kuip Rotterdam met monster trucks & show - Reisliefde

Dragon

Bij de tweede ronde lieten de trucks zien wat ze allemaal konden op twee wielen. Dat zag er wel heel spectaculair uit. Van trucks die helemaal stil stonden op hun ‘achterste’ tot en met de vlammende Dragon en het scheuren op twee zijwielen. De een kon nog meer dan de ander. Heel fijn was het dat je zelf kon jureren, ook dit is nieuw en geeft het echt wel een extra dimensie.

Motoren

Monster Jam; De Kuip Rotterdam met monster trucks & show - Reisliefde

In de pauze werden de schansen een beetje aangepast en werd er een mobiele schans geplaatst voor de motoren. Ze waren met zijn zessen en reden achter elkaar om even in te rijden een paar sprongen waarbij het opviel hoe hoog ze eigenlijk kwamen. Tijdens de sprong lieten ze allemaal zien wat ze konden, van ondersteboven staan, tot gaan liggen en het stuur los laten en een kwartslag de motor draaien.

Na deze ronde mochten ze allemaal omstebeurt een sprong maken die beoordeeld zou worden door een jury. Nu lieten ze pas echt zien wat ze konden compleet met salto’s erbij. Daarna mocht ook het publiek jureren en ze sloten af met een soort ererondje achter de winnaar aan waarbij ze allemaal een paar sprongen maakten.

Monster Energy record jump

Terwijl de motoren weg reden, stelden de monstertrucks zich op achter de hoogste schans. Twee bovenop, een schuin en drie daarachter, wiel tegen wiel leek het wel. Daarna verscheen Monster Energy weer ten tonele, hij kreeg even het podium voor hem alleen in de poging om een record te springen over zes monstertrucks heen. Hij nam een aanloop en daar sprong hij, bijna helemaal tot het einde. Hij raakte nog net de laatste (Zombie) aan voor hij terecht kwam op de grond.

Freestyle ronde

Monster Jam; De Kuip Rotterdam met monster trucks & show - Reisliefde

Het programma werd afgesloten met de freestyle ronde. Ik had opgevangen dat ze dit bewaren tot het laatste, niet alleen maar omdat dit het spectaculairste is maar ze dan ook iets meer risico kunnen nemen en het ‘niet erg’ is als de monstertruck ondersteboven belandt en niet verder kan. Dat beloofde dus veel goeds! Ze kregen allemaal twee minuten de tijd om te laten zien wat ze konden en tijdens de laatste dertig seconden mocht je je oordeel geven via de app.

In het begin zag het er nog vrij ‘gemakkelijk’ uit om de hindernissen te nemen, tussen aanhalingstekens want ik zou het niet kunnen. Pas nadat er een paar ondersteboven lagen merkte je op hoeveel controle je eigenlijk moet hebben om de balans te behouden en je ook voor de ‘makkelijke’ moves echt over skills moet beschikken. En niet alleen maar om backflips te kunnen doen. Gedurende de twee minuten werd er opgebouwd naar de laatste 20 seconden waarin alles werd gegeven in een allerlaatste spectaculaire stunt. De ene keer met succes, de andere keer iets minder.

Zo eindigde Monster Energy na een anderhalve backflip op zijn rug! Toch zagen die trucks er op hun rug ook wel spectaculair uit, met name de eerste truck van Dalmatian waar de vlammen onderuit de auto kwamen. Wat een luid applaus kreeg de chauffeur toen ze triomfantelijk uit de auto stapte! Ook Megaladon kreeg een luid applaus toen het leek alsof hij zijn evenwicht verloor na een jump maar zich toch wist te herstellen.

Ik merkte aan zoonlief dat hij er nu wel een beetje klaar mee was, het was ook warm en hij had er al een hele dag opzitten. Hij begon een beetje zijn aandacht te verliezen, het duurde iedere keer ook wel even voordat de trucks weer rechtop stonden en het parcours vrij was. Even twijfelde of ik niet net zoals veel anderen iets eerder weg zou gaan zodat we niet in de drukte met de tram terug hoefden te gaan.

Maar stiekem wilde ik het zelf nu ook wel zien. We bleven toch tot we ook de laatste trucks hadden gezien, ze hadden niet voor niets Grave Digger en Monster Energy tot het laatste bewaard 😉 Al was het jammer dat Grave Digger halverwege een sprong pech kreeg en zijn rit niet kon afmaken. Daar hadden we natuurlijk veel van verwacht 😉 De backflips van andere trucs waren toch ook wel heel indrukwekkend.

Na afloop werd ook nog de overal winnaar van alle drie de programma-onderdelen bekend gemaakt. Dat was Dragon geworden en zeer terecht; naast indrukwekkende backflips tijdens de freestyle, een redelijke score tijdens de race en ook moves tijdens het two wheels bijzondere presentaties zoals het halve stadion door op de achterwielen.

Naar huis

Nadat Grave Digger was geëindigd, liepen we toch naar beneden richting de uitgang. Van het laatste muntje haalden we nog twee ijsjes die we meenamen richting de tram. Die stond al klaar, voorzien van personeel om te assisteren en aan te geven waar nog ruimte was. Zo waren we snel weg en waren we tien minuten later weer bij de P&R waar we ook zo weg waren. Dit ging veel voorspoediger dan ik had verwacht dus dat was wel heel erg fijn. Zo waren we rond zes uur thuis waar manlief bijna klaar was met koken.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.