Skip to Content

Monumenten Nederland bezoeken; leukste tips Open Monumentendag

Monumenten Nederland bezoeken; leukste tips Open Monumentendag

In Nederland zijn er honderden monumenten te vinden die je kan bezoeken. Een deel van de monumenten zijn het hele jaar door te bezoeken zoals kerken en kastelen. Andere monumenten worden opengesteld tijdens het weekend van Open Monumentendag. Het is tegenwoordig ook steeds populairder om een monument te kopen om daar te gaan wonen.

Open Monumentendag

Open Monumentendag is een goede manier om verschillende monumenten door het land te bezoeken. Op deze dag stellen namelijk alle monumentale panden hun deuren open, zodat jij kunt zien hoe het er van binnen uitziet. Het gaat hierbij vaak om monumenten die gedurende de rest van het jaar niet toegankelijk zijn. Bij de meeste panden kun je gratis naar binnen.

Het doel is om jong en oud kennis te laten maken met de geschiedenis door middel van rondleidingen en activiteiten. Deze dag valt altijd in het tweede weekend van september. Vaak worden er ook extra activiteiten en speurtochten georganiseerd.

Er zijn een groot aantal monumenten door het land te vinden die interessant zijn om met de kinderen te bekijken. Hierbij gaat het om verschillende paleizen, kerken en overheidsgebouwen. Ook andere monumentale panden mogen niet overgeslagen worden. Onderstaande monumenten zijn zeker een aanrader met kinderen.

Lees ook: Historische bezienswaardigheden Nederland

Meer informatie vind je hier.

Paleizen Nederland

Paleis op de Dam, is zoals de naam het al zegt, op de Dam van Amsterdam en is het officiële ontvangstpaleis van ons koningshuis en wordt voornamelijk gebruikt bij staatsbezoeken, nieuwjaarsrecepties, diners en prijsuitreikingen. In het verleden is het gebouwd als stadhuis, maar is door Koning Lodewijk Napoleon in gebruik genomen als paleis. Ook Paleis Soestdijk is één van de paleizen van het koningshuis waar je kunt gaan kijken voordat het pand officieel gerestaureerd wordt.

Paleis het Loo in Apeldoorn is ook zeker een aanrader. Hier vind je de rijke geschiedenis van het koningshuis terug. Je kunt hier in de diverse kamers zien hoe de koninklijke familie vroeger leefde en woonde. Ook de tuinen zijn zeker de moeite waard. Als je ook een beetje van het huidige koningshuis wilt zien, dan is Huis ten Bosch in Den Haag een aanrader. Sinds 2019 leeft het koninklijke paar hier namelijk met de dochters. Zo leren de kinderen ook meer over de huidige regeerders van het land.

Kastelen in Nederland

Naast de paleizen zijn er ook diverse kastelen die de moeite waard zijn om te bezoeken. Een vrij onbekende die niet mag ontbreken op jouw lijstje, is Kasteel Duivenvoorde. Dit kasteel in Voorschoten wordt nog altijd bewoond en kent veel verborgen verhalen. Een aantal hiervan hoor je tijdens deze dag in de rondleidingen. Ook Kasteel Twickel in Twente is een aanrader, dit kasteel wordt nog altijd bewoond en is op dit moment in handen van een stichting die het volledige land onderhoudt. Je kunt hier dus aan de hand van verhalen ook weer meer over de geschiedenis te weten komen.

Kasteel Valkenburg, in het zuiden van Limburg, kent een lange geschiedenis. De ruïnes zijn nog altijd te bezoeken, al dan niet in combinatie met de Gemeentegrot en zijn alleen al vanwege het uitzicht de moeite waard.

Sassenpoort Zwolle is de stadspoort die dateert uit de 14e eeuw. De stadsmuur moest de stad en de inwoners beschermen tegen aanvallen van buitenaf.

Lees ook: Kastelen NederlandTop 10 leukste kastelen van Nederland met kinderen

Prachtige kerken door het hele land

Als je jouw kinderen meer wilt leren over de verschillende religies die het land kent, dan mogen een aantal kerken niet vergeten worden. Zo heb je de Sint Servaasbasiliek in Maastricht aan het Vrijthof en de Basiliek in Oudenbosch die gebouwd is als miniatuur van de Sint Pieter in Vaticaansstad.

Ook de Nieuwe Kerk in Delft waar de Koninklijke familie wordt begraven en het praalgraf van Willem van Oranje te zien is is een aanrader, je kan hier net zoals bij de Dom in Utrecht en de Martinitoren in Groningen de toren beklimmen. Als de kinderen iets ouder worden zeker een aanrader om zo de omgeving vanaf boven te bekijken. In Utrecht kun je in de Dom ook het oude Utrecht onder de grond bekijken.

Lees ook: Kerken Nederland

Eerste Kamer

Grote kans dat je kind op school of bij het Jeugdjournaal iets hoort over de politiek en het Binnenhof in Den Haag. Het is dan ook zeker een aanrader om een bezoek te brengen en hier een rondje te lopen. Soms is het bij hoge uitzondering ook mogelijk om de Eerste Kamer te bezoeken, wat zeker een aanrader (ook voor volwassenen) om het rode pluche eens met eigen ogen te aanschouwen.

Musea Nederland

Normaal moet je betalen om een museum te bezoeken, of je kunt gebruik maken van de Museumjaarkaart. Echter zijn er een aantal musea die op Open Monumentendag gratis bezoekers naar binnen laten. Musea die tevens ook monumenten zijn en indrukwekkend om te bezoeken zijn het Rijksmuseum met onder andere het imposante schilderij van de Nachtwacht. Met jonge kinderen kun je een bezoek interessant maken door er een speurtocht van te maken op zoek naar dieren. Ook Teylers Museum in Haarlem is uniek, dit is namelijk het oudste museum van ons land en kent een uitgebreide collectie aan kunst.

Andere musea die je kunt bezoeken zijn het Planetarium in Franeker Friesland, deze is nog altijd actief en kun je zien hoe de planeten rondom elkaar draaien. Of het enorme Panorama Mesdag in Den Haag waar je in een 360 graden schilderij lijkt te stappen.

Lees ook: Kindermuseum Nederland

Cultuur en architectuur

Tot slot zijn er diverse monumenten die de moeite waard zijn. Wat dacht je van het Witte Huis in Rotterdam, dit is de eerste wolkenkrabber van Nederland. Het heeft in 1940 als één van de weinige gebouwen in het stadscentrum het bombardement op Rotterdam doorstaan. Op het dak zit er een uitkijkplatform dat met een lift is te bereiken. Ook in Rotterdam vind je de Van Nellefabriek, dit is het voornaamste industriële monument in Nederland en benoemd tot UNESCO werelderfgoed. Tegenwoordig zitten hier diverse ondernemers en worden ruimtes gebruikt voor vergaderingen, congressen en evenementen.

Redactie Reis-liefde

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.