Skip to Content

Muggen: hoe voorkom je dat je gestoken wordt? 

Muggen: hoe voorkom je dat je gestoken wordt? 

Muggen: je wordt er hor en dol van in de zomermaanden als je pech hebt. En helaas is het op je vakantiebestemming ook zo. Vaak zelfs nog meer. Want vaak zitten we toch in de buurt van water of andere natuurgebieden wat muggen alleen maar nog meer waarderen…

De vrouwtjes hebben namelijk vochtige grond nodig om hun eitjes daarin te leggen. En juist die vrouwtjes prikken je. Want in jouw bloed zit nou net dat wat die mug nodig heeft voor het leggen van die eitjes!  Wat kun je doen om die muggen te weren? 

Anti-muggenmiddel

Een anti-muggenmiddel kan een middel zijn wat muggen wegjaagt of wat muggen bestrijdt. Bij middelen die muggen wegjagen heb je keuze uit middelen die je op jezelf smeert, op je kleding of bijvoorbeeld bij je in de buurt neerzet.

Muggen bestrijden doe je met grof geschut en dit zijn dan ook middelen van een heel andere categorie. Dan kom je uit bij pesticiden en dit valt dan ook niet onder producten die je opsmeert en dergelijke. In dit artikel bespreken we de producten die muggen alleen weren. 

DEET

Muggen: hoe voorkom je dat je gestoken wordt?  - Reisliefde

DEET is één van de bekendste manieren om muggen te weren. Het wordt verwerkt in muggenolies. Let wel even op vanaf welke leeftijd je het product mag gebruiken want dat verschilt per product. Te veel bloot staan aan DEET kan zorgen voor vergiftigingsverschijnselen.  Breng dit dan ook voorzichtig aan zodat het niet bij mond, neus of ogen komt. En natuurlijk ook niet op handen.

Bij kinderen smeer jij in! Geef je borstvoeding? Wees er dan extra voorzichtig mee en smeer het nooit op je borsten. Zorg voor schone handen voordat je gaat voeden. Ben je zwanger? Dan worden deze producten helemaal afgeraden!

Citronella

Een ander bekend fenomeen is citronella. Dit geurtje wordt ook verwerkt in olie, in gel of je zet bijvoorbeeld een kaarsje aan die deze geur afgeeft. Of het echt werkt schijnt nog nooit wetenschappelijk bewezen te zijn.

Het schijnt zo te zijn dat muggen eerst wel afgeschrikt worden maar vervolgens aan de geur wennen. Kwestie van uitproberen natuurlijk. En het ruikt best lekker. Op de tafel op je terras of op de camping een citronellakaarsje branden is eenvoudig te realiseren en alles wat je wegjaagt is mooi meegenomen. 

Lavendel

Meerdere insectensoorten vinden lavendel niet lekker ruiken, waaronder de mug. Je zou dus heel veel lavendel bij je deuren en ramen kunnen zetten, maar eenvoudiger is het waarschijnlijk om lavendelolie te gebruiken en dit op je deurposten en bij je ramen aan te brengen.

Of hang er zakjes op met de geur van lavendel. Je kunt ook ervoor kiezen om bij jezelf een lavendelgeur aan te brengen. Misschien vliegen ze dan toch liever naar de buurman.

Knoflook

Knoflook inzetten tegen muggen kan ook helpen. Houd je met knoflook engerds op een afstand, ook muggen willen er niks van weten. Helaas wordt de geur ook niet door alle mensen gewaardeerd, dus het hangt even van je situatie af of je hier ook iets aan hebt!

Kattenkruid!

Een ander alternatief is kattenkruid. Dit sterk geurende gewasje houdt de muggen op grote afstand. Niet gebruiken als er katten in huis rondlopen! Die maak je er knettergek mee als ze hier continue aan bloot gesteld worden.

Er bestaat ook zoiets als kattenkruidolie. Kattenkruid is trouwens familie van de munt. Ook munt kun je met hetzelfde doel gebruiken. Munt kun je eenvoudig over je huid heen smeren om zelf de geur bij je te dragen.

Etherische oliën

Naast lavendelolie, muntolie of citronellaolie kun je ook kiezen voor kokosolie of eucalyptusolie om op te smeren. Overigens is kokosolie ook fijn om een eventuele muggenbult mee in te smeren! Persoonlijk vind ik het fijner werken tegen de jeuk dan producten uit de winkel.

Ook als een brandnetel in de weg stond helpt het uitstekend! Er zijn ook middelen te koop, zoals lotions, die gebruik maken van etherische oliën en geen DEET bevatten. 

In Finland werd er bijvoorbeeld een combinatie gemaakt op basis van olie met druppels geconcentreerde citronella, lavendel en geranium etherische olie. Dit werkte echt perfect in de zomer.

Antimuggenstekker

Muggen: hoe voorkom je dat je gestoken wordt?  - Reisliefde

Een antimuggenstekker kan op verschillende manieren werken. En niet alle manieren werken of werken evengoed. Maar ook nu is het natuurlijk een kwestie van uitproberen of kijk goed bij de reviews. 

Licht uithouden?

Ook wij liepen altijd te ‘gillen’ dat de lichten uit moesten blijven om zo geen muggen naar binnen te lokken als de deuren nog open stonden. Toch schijnt dit een fabel te zijn. Muggen schijnen nachtdiertjes te zijn en komen juist niet op het licht af! Blijf ik toch nog het gevoel houden dat er echt wel meer muggen rondvliegen als ik het licht aanhoud…of zal dat dan toch zijn omdat ik ze dan kan zien?

Wind

Muggen hebben een hekel aan wind. Een goede ventilator kan dus eveneens een uitkomst zijn om muggen op afstand te houden of zelfs helemaal te verjagen.

Heb je de kans om op een wat winderige plek op de camping te staan, dan kun je dit ook in je achterhoofd houden. Hoewel dat misschien wel minder fijn is om op minder warme dagen buiten te kunnen zitten. 

Weg met stilstaand water

Zoals gezegd worden de stekende vrouwtjesmuggen gelokt door water. Voorkom dus dat er dingen met water rondom je tent of in je tuin staan. Dit trekt de muggen juist aan en daarmee loop je het risico dat ze ook bij jou komen buurten. 

Kampvuur… of de BBQ

Je mag niet zomaar een kampvuurtje stoken overal, maar de rook van het vuur wordt door muggen niet leuk gevonden. Een rokende BBQ kan natuurlijk ook… Let wel op je eigen gezondheid!

Een klamboe

Ga je kamperen? Neem dan een klamboe mee. Thuis kun je zorgen voor horren voor alle ramen, dat scheelt ook al heel veel. 

Niet doen!

Er zijn ook dingen die je juist beter niet kunt doen om minder last te hebben van muggen. Zo zijn mensen die alcohol genuttigd hebben lekkerder voor een mug. Dit heeft te maken met jouw temperatuur, die door de alcohol zal stijgen.

Ook shampoos of andere verzorgingsproducten die sterk geuren kun je beter laten staan. Want dit kunnen zomaar geuren zijn waar ze juist op af komen!

Meer hulpmiddelen vind je hier.

Wil Cats
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.