Skip to Content

Musea België; de mooiste, beste en leukste museum in Vlaanderen

Musea België; de mooiste, beste en leukste museum in Vlaanderen

Veel van jullie gaan graag een weekendje naar België of misschien wel een hele vakantie. Misschien heb je dan weleens een museum bezocht tijdens een citytrip in Antwerpen of Brussel. Zelf ga ik graag op vakantie of voor uitjes naar België en heb de afgelopen jaren vele steden, vooral in Vlaanderen, bezocht.

Hieronder geef ik je 15 tips voor grote en kleine musea die ik zelf erg mooi of bijzonder vond. Natuurlijk is deze lijst gebaseerd op mijn persoonlijke voorkeuren en dus zeker niet compleet en moderne kunst zul je er weinig in tegenkomen. Ik hoop je ermee te kunnen inspireren voor een toekomstig bezoekje.

Rubenshuis, Antwerpen

Het Rubenshuis is de voormalige woning en werkplaats van Peter Paul Rubens aan de Wapper 9-11 en al sinds 1946 ingericht als stedelijk museum. In 1610 was Rubens getrouwd met Isabella Brant en liet hij een woning verbouwen in de toenmalige Vaartstraat, nu de Wapper. Rubens was geïnspireerd door de Italiaanse renaissancepaleizen. Ook de tuin achter het Rubenshuis werd in Vlaams-Italiaanse renaissancestijl aangelegd. Er werden bloemen, groenten en fruit gekweekt in perken omringd met een lage haag. Naast het woonhuis richtte hij een groot atelier in, waar leerlingen grote panelen en doeken beschilderden. Je kon het best een schilderijenfabriek noemen, maar de meester stond garant voor de kwaliteit. Daardoor kon Rubens hoge prijzen vragen aan de vele buitenlandse vorsten die hij als klant had. In zijn privéatelier op de bovenverdieping maakte Rubens zelf tekeningen, portretten en kleinere schilderijen, en schreef hij brieven aan mensen in binnen- en buitenland. Er zijn ongeveer 5000 brieven bewaard gebleven in zowel Nederlands, Frans, Latijn en Italiaans. In 1937 verwierf de stad Antwerpen het stadspaleis. Na de restauratie kon het Rubenshuis in 1946 voor het publiek worden opengesteld als museum. Je kunt Rubens’ stadswoning bekijken aan de hand van een handige geschreven en geïllustreerde gids. Achter het huis kom je in de tuin. Voor het Rubenshuis vind je de museumshop. Het Rubenianum, een documentatiecentrum voor de studie van Rubens en de Vlaamse kunst, kreeg een onderkomen in het Kolveniershof, in de achtertuin van het Rubenshuis. In het museum kun je een collectie bekijken met werken van Rubens, zijn leerlingen en zijn tijdgenoten. Verder bevat het museum ook een deel van Rubens’ verzameling Romeinse beeldhouwwerken zoals de buste van Seneca, stukken uit ivoor van Georg Petel, werken in terracotta van Lucas Faydherbe, zilverwerk van Theodoor I Rogiers en rijk gedecoreerd meubilair.

Meer informatie vind je hier.

DIVA, Antwerpen

DIVA is een museum voor diamant, zilver en edelsmeedkunst aan de Suikerrui. Het is een samengaan van het Diamantmuseum en Zilvermuseum Sterckshof. De naam DIVA is geen afkorting, maar een associatie met ‘diva’ (ster). Het nieuwe museum richt zich op het kunsthistorische verhaal, waarbij edelsmeedkunst en diamant de kern vormen. Antwerpen als wereldcentrum van diamantbewerking en -handel wordt in een brede context getoond. Het museum is verdeeld over zes zalen met evenveel bedachte verhalen. Een denkbeeldig personage, butler Jerôme, leidt de bezoeker rond. Hiermee komen historische en hedendaagse verhalen rond diamant tot leven. In het DIVA vind je ook een documentatiecentrum met 23.000 publicaties met een onderzoeksafdeling en een restauratielabo. Er worden creatieve workshops gegeven rond edelsmeedkunst. Er is een parcours voor kinderen tot 12 jaar met opdrachten. Interactieve schermen bieden achtergrondinformatie. Het binnenplein is een groene ontmoetingsplaats voor de buurt waar DIVA extra evenementen organiseert.

Meer informatie vind je hier.

Groeninge Museum, Brugge

Het Groeningemuseum is het stedelijk museum voor Schone Kunsten. Het museum toont een uitgebreid overzicht van zes eeuwen Vlaamse en Belgische schilderkunst. De schitterende verzameling Vlaamse Primitieven is internationaal bekend, maar er is ook een belangrijke collectie van werken van de kleinere meesters die actief waren in Brugge in de vijftiende en de zestiende eeuw en werken die representatief zijn voor de ontwikkeling van de schilderkunst in de Lage Landen. Er zijn schilderijen te zien uit de late middeleeuwen, renaissance en barok, de 18de en 19de eeuw en ook een deel naoorlogse moderne Belgische kunst.

Meer informatie vind je hier.

Historium, Brugge

Het Historium is een cultuurhistorische attractie op de Grote Markt . Aan de hand van verschillende ervaringen ontdek je hoe Brugge bruiste tijden de Gouden Eeuw ten tijde van Jan Van Eyck. Er is ook een Duvelcafé met gratis toegang, een virtual reality ervaring, een terras met panoramisch uitzicht, een gotische toren en een afdeling van de stedelijke dienst voor toerisme. In zeven themaruimtes wordt een verhaal verteld door middel van film, decors en speciale effecten. In de tentoonstelling vind je aanvullende informatie over de Brugse Middeleeuwen. Er is sinds 2015 een virtual reality ervaring waarin getoond wordt hoe Brugge er uitzag in het jaar 1435. Sinds 2019 zijn de 145 trappen van de Gotische toren te beklimmen.

Meer informatie vind je hier.

Choco-story, Brugge

Er zijn vele chocolademusea in België en erbuiten, maar deze heb ik zelf bezocht en aanvankelijk had ik zo mijn vraagtekens of ik dit interessant zou vinden (met de Brugge-kaart kun je gratis musea bezoeken), maar ik vond het echt een leuk museum. Dit chocolademuseum, gevestigd in een 15e-eeuwse wijntaveerne, het Huis De Croone, laat met objecten, demonstraties en smaaktesten zien hoe cacao wordt verwerkt tot chocolade. Aan de hand van de vele tentoonstellingsstukken wordt een beeld gegeven van de geschiedenis van de chocolade. En er is gelegenheid tot proeven! Altijd leuk, toch?

Meer informatie vind je hier.

Museum voor Schone Kunsten, Brussel

Dit is een gigantisch groot museumcomplex dat uit verschillende musea bestaat van oude meesters, via de 19de eeuw naar moderne kunst. Je kunt hier meerdere dagen volledig opgaan in de kunst en de wereld buiten volledig vergeten. Een aantal musea zijn gratis, ook kun je combitickets kopen.

Meer informatie vind je hier.

Stadsmuseum, Brussel

Het is gevestigd in het Broodhuis, ook wel Maison du Roi genoemd, en ligt aan de Grote Markt tegenover het stadhuis. Het neogotische gebouw alleen al is schitterend. Het museum staat in het teken van de geschiedenis van de stad Brussel. Er is een uitgebreide collectie aan schilderijen en beeldhouwwerken uit verschillende tijdperken, wandtapijten uit de 16e en 17e eeuw, retabels uit de 15e en 16e eeuw, maquettes (waaronder een stadsplattegrond van ca. de 13e eeuw), plattegronden, porselein, plateelwerk en allerlei objecten van vroeger variërend van archeologische vondsten tot objecten uit een recenter verleden. Ook de garderobe van Manneken Pis behoort tot de collectie. Alleen al daarvoor ga je natuurlijk naar dit museum. Ook zie je de sociale geschiedenis van de stad en wordt een beeld gegeven van het leven in Brussel door de eeuwen heen. Verder worden er speciale rondleidingen georganiseerd, zoals tussen de middag, getiteld Broodje Brussel, en is een spelparcours aangelegd voor kinderen en tieners. Aan dit museum is ook Bruxella 1238 verbonden, een archeologische vindplaats van een franciscaans klooster dat zich in de buurt bevindt.

Meer informatie vind je hier.

Uilenspiegel Museum, Damme

Sinds de 17e eeuw bestaat er een sterke Uilenspiegeltraditie in het West-Vlaamse Damme. Als symbool voor volksziel en fratsenmaker dwaalde Tijl Uilenspiegel samen met Nele en zijn trouwe vriend Lamme Goedzak door Damme en omstreken. Daarnaast zou Tijl volgens het verhaal van Charles De Coster in Damme geboren zijn. De tentoonstelling gaat over de ontstaansgeschiedenis, de historische context, de drukgeschiedenis, de twee belangrijkste schrijvers. Aan de hand van middeleeuwse handschriften, 16de-eeuwse drukken, prenten, originele fragmenten uit de boeken van Bote, beeldhouwwerken en interactieve opstellingen wordt 5 eeuwen Tijl Uilenspiegel getoond. Damme ligt ongeveer 5 km van Brugge en is vanaf daar per fiets of boot te bereiken.

Meer informatie vind je hier.

Gravenstein, Gent

Dit is de enig overgebleven middeleeuwse burcht in Vlaanderen met een vrijwel intact verdedigingssysteem en daardoor een bijzondere bezienswaardigheid. Het poortgebouw, de walmuur, de donjon, de grafelijke residentie en de paardenstallen zijn toegankelijk voor bezoekers. In het Gravensteen zie je een historische wapencollectie. Ook zijn er nog een aantal gerechtsvoorwerpen en foltertuigen. Dit verwijst naar het feit dat van de 14e tot de 18e eeuw hier het hoogste gerechtscollege van het graafschap Vlaanderen zetelde. Ook heb je een mooi uitzicht over de stad.

Meer informatie vind je hier.

Stam Ghent City Museum, Gent

In de prachtige Bijlokeabdij vind je dit stadsmuseum. Geen saai historisch museum met alleen tekst, maar een multimediaal circuit. Het verleden van de stad brengt men in aparte ruimtes via enkele grote thema’s chronologisch in beeld. De huidige situatie en de toekomstige ontwikkelingen komen aan bod. Er wordt ook uitgebreid verteld over de zoektocht naar het verdwenen paneel van het beroemde Lam Gods. De tijdelijke tentoonstellingen van het STAM lichten het fenomeen “stedelijkheid” uit aan de hand van actuele thema’s. STAM verwijst de bezoeker door naar de stad zelf en naar het Gentse cultureel erfgoed. De blikvanger van het museum is de luchtfoto van Gent, 300 m² groot, waarop de bezoekers kunnen rondlopen en software waarmee Gent in detail en over vier eeuwen heen kan worden bekeken. Zichten op Gent is een andere multimediale toepassing: op een scherm toont men een zicht op de stad van het jaar 1534, plattegronden uit 1614 en 1912 en een actuele luchtfoto.

Meer informatie vind je hier.

In Flanders Fields Museum, Ieper

Dit is een modern en interactief oorlogsmuseum. De naam verwijst naar een bekend gedicht van John McCrae: In Flanders Fields. 100 jaar geleden was de streek rond Ieper het decor van één van de meest verwoestende conflicten uit de geschiedenis. Nu ook de laatste getuigen gestorven zijn, is het In Flanders Fields Museum meer dan ooit de poort naar de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen. Het vernieuwde museum confronteert de bezoeker met de gevolgen van “den Grooten Oorlog”. De tentoonstelling met videoprojecties, geluidsfragmenten en multimediatoepassingen dompelt je onder in het leven aan het front. Elke bezoeker krijgt ook een poppy-armband waarmee hij persoonlijke verhalen van ‘de kleine man’ uit de ‘Grooten Oorlog’ kan ontdekken. De permanente tentoonstelling gaat over de aanloop tot de Eerste Wereldoorlog, de inval in België, de eerste maanden, de vier jaar stellingenoorlog in de Westhoek, de verwoesting tijdens de oorlogsjaren, de naoorlogse periode en de voortdurende herdenking sindsdien. In het museum staan vooral de verhalen van de tijdgenoten, die de oorlog meemaakten, centraal. Stemmen en gezichten van echte mensen maken de oorlog tastbaar en persoonlijk in dit museum. Mannen, vrouwen en kinderen, burgers en soldaten, schrijvers en kunstenaars… Zij confronteren de bezoeker met hun oorlog. Het museum vertelt vooral over de geallieerde kant, een aanvulling over Duits bezet gebied is te vinden in het Lange Max Museum.

Meer informatie over het museum, tijden en prijzen vind je hier.

Museum Kortrijk 1302, Kortrijk

De Groeningeabdij is een cisterciënzerabdij uit de late 16e eeuw. De abdij herbergt het multimediale museum Kortrijk 1302 over de Guldensporenslag en het Museum voor de geschiedenis van de stad Kortrijk. In 1302 vond nabij de abdij, aan de oevers van de Groeningebeek, de Guldensporenslag plaats. Een coalitie van Vlamingen en Namenaars won de strijd met Fransen en Brabanders. De laatsten waren ook grotendeels van Franse afkomst. Ook de abt van de Abdij Onze-Lieve-Vrouw Ten Duinen die gezagshebber van de Groeninge-abdij was, was een bekende Leliaard en dus Fransgezind, na de slag moest hij dan ook naar Frankrijk terugkeren. Veel gevallen Franse en Henegouwse ridders werden voor een bepaalde tijd of voorgoed in de abdij begraven. Al sinds de jaren negentig herbergt het dormitorium van de abdij het Museum van de Geschiedenis van de stad Kortrijk. In 2007 werden de overige vleugels ingericht door het nieuwe museum Kortrijk 1302: één dag, zeven eeuwen. Dit is een interactief en multimediaal museum voor groot en klein over de Guldensporenslag. Bij binnenkomst krijg je een audiotour mee die je door het museum leidt met verhalen over gebeurtenissen, plaatsen en mensen. Er zijn maliënkolders, zwaarden en goedendags te zien en te betasten. De hoofdrolspelers in het oorlogsgeweld komen er tot leven, het verloop van de veldslag is te volgen op een grote maquette. Het verhaal van zeven eeuwen Kortrijkse geschiedenis en er wordt een film over traditievorming en het ontstaan van een nationaal bewustzijn vertoond. Voor kinderen zijn er activiteiten. Per leeftijdscategorie iets anders. Zo mogen de 5 tot 7-jarigen zich verkleden als prinses of ridder en komen ze meer te weten over het leven toen en zijn er puzzeltochten voor kinderen tussen 9 en 12 jaar. Kinderen tot 12 jaar en iedereen op de eerste zondag van de maand zijn gratis, het museum heeft een lift en is drempelvrij.

Meer informatie vind je hier.

Hof van Busleyden, Mechelen

Dit is een stadspaleis, gebouwd in vroege renaissancestijl. Busleyden was een Luxemburgse geleerde en medewerker van de Grote Raad van Mechelen. Ook werd hij priester van Sint-Rombouts. Hij ontving hier bekende geleerden en filosofen zoals Erasmus en Thomas Moore. Het gebouw bestaat uit drie vleugels rond een rechthoekige binnenplaats. Ook zie je een mooie toren. De oorspronkelijke aankleding en versiering is bijna helemaal vernield in de brand van 1914, maar in de ontvangstruimte zijn muurschilderingen met tempera bewaard gebleven uit 1507. Het is nu een stadmuseum, sinds maart 2018 geopend. Het richt zich op de periode van de 15de tot de 17de eeuw. Er is een prachtige galerij met schilderijen. Ook zijn er “besloten hofjes” (soort altaarstukken) te zien in het museum. Dit is uniek erfgoed met prachtige kunst uit de vroege middeleeuwen. Ook beroemd zijn de “poupées de Malines” (poppen van Mechelen) – houten, gepolychromeerde beeldjes uit de 15e tot midden 16e eeuw. Verder is er een mooie boekencollectie.

Meer informatie vind je hier.

MOU, Oudenaarde

In het stadhuis is het MOU-museum te vinden (Museum Oudenaarde en Vlaamse Ardennen), waar wandtapijten en zilverwerk worden tentoongesteld en er een tentoonstelling is over de geschiedenis van de stad. Oudenaarde was een belangrijk wandtapijtenproductiecentrum. In het museum hangt een collectie Oudenaardse wandtapijten of verdures. De totale verzameling telt momenteel 23 wandtapijten. Dertien daarvan worden permanent tentoongesteld in de bovenlakenhalle van het stadhuis. Oudenaarde was ook een belangrijk edelsmeedcentrum tussen de 15e en de 18e eeuw. In het museum staat een prachtige collectie Oudenaards zilver van Ernest De Boever-Alligoridès, aangevuld met andere topstukken Europees zilver.

Meer informatie vind je hier.

Wielermuseum Koers, Roeselare

Achter de Grote Markt en het stadhuis vind je de Botermarkt en het Polenplein. Hier vind je KOERS. Museum van de Wielersport. Dit is een stadsmuseum over de geschiedenis van de wielersport. Je vindt het in het oude brandweerarsenaal dat in 2018 na een restauratie opnieuw de deuren opende. Het museum werd in 1985 opgericht als onderdeel van het toen bestaande Stedelijk Museum in Roeselare. Veel bekende wielrenners zijn afkomstig uit de regio. De stad zelf had heel wat bekende wielrenners gekend zoals Odiel Defraeye, de eerste Belgische winnaar van de Ronde van Frankrijk en verschillende wereldkampioenen. Ook de toeristische dienst van de stad is hier ondergebracht, samen met het Vrijetijdspunt en een museumcafé, ‘KOERSkaffee’. Het museum biedt een overzicht van de historische evolutie van de wielersport. De kerncollectie bestaat uit de fietsencollectie. De geschiedenis van de fiets, van de loopfiets en de eerste vélocipède over de hoge bi- en trapfietsen tot de moderne fiets met zowel de beroepsfiets, recreatieve fiets als koersfiets, komt aan bod in de oude feestzaal van het gebouw. Daarnaast is er ook het open kijkdepot waar het merendeel van de historische koersfietsen te vinden is. De collectie omvat naast fietsen ook heel wat wielertrofeeën en wielerkledij, affiches, enz. Ook spullen van bekende Nederlanders zijn hier te vinden. Bijvoorbeeld het shirt van Michael Boogerd die de Tour-de-Franse-etappe naar La Plagne won en de handschoenen van wereldkampioene Marianne Vos. Ook zijn er regelmatig wisselende tentoonstellingen. Toen ik er was in april 2019, was er een fototentoonstelling met prachtige foto’s van de voorjaarsklassiekers en de Tour de France. KOERS beschikt over een uitgebreid documentatiecentrum over de wielersport met onder meer heel wat foto’s, kranten, wieler- en sporttijdschriften, wedstrijdbrochures en wielerarchieven. Regelmatig geeft het publicaties uit zoals tentoonstellingscatalogi of thematische boeken over de wielersport of werkt het er aan mee. Sinds 2012 brengt het een jaarlijks wielerhistorisch tijdschrift ‘Etappe’ uit.

Meer informatie over openingstijden en prijzen vind je hier.

Astrid Tillemans

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.