Skip to Content

Overzicht musea voor peuters en kleuters

Naar een museum gaan klonk ooit nogal saai. Gelukkig is daar zeker verandering in gekomen en ook voor peuters en kleuters kun je nu heel fijne musea vinden. Musea waar er van alles te beleven valt voor onze kleintjes. Naar welk museum neem jij je peuter of kleuter mee?

Kinderboekenmuseum in Den Haag

In het kinderboekenmuseum in Den Haag is het voor je kind alsof het zo een verhaal induikt. In De Voorleestent ervaar je namelijk het verhaal op meerdere manieren. Volwassenen lezen voor en omgevingsgeluiden en projecties maken het verhaal helemaal compleet.

Verder kun je de wereld van “Kikker’ bezoeken en de leukste avonturen beleven met deze kikker en zijn vriendjes. Het kinderboekenmuseum/literatuurmuseum is leuk voor alle leeftijden. Er zijn ook nog andere tentoonstellingen te bezoeken en er worden evenementen gehouden.

Meer info vind je hier.

Natuurmuseum Brabant in Tilburg

Is je kind gek op ‘Kikker’ van Max Velthuijs? Neem hem of haar dan zeker eens mee naar het Natuurmuseum Brabant in Tilburg. Hier komen ze zo maar in de wereld van Kikker terecht! (Ja, inderdaad, hier ook). Het Huis van Kikker is zeker weten een heerlijke plek voor je kleintje.

Maar natuurlijk biedt het museum ook nog heel andere interessante dingen aan. Je kunt natuuronderzoeker worden of kennismaken met de IJstijd. Natuurlijk kun je er van alles leren over het Brabants landschap en er is bijvoorbeeld ook nog BOS. Dit staat voor Beleef Ontdek Samen en is geschikt voor kinderen van 4 tot 8 jaar.

Meer info vind je hier.

Maritiem Museum in Rotterdam

Hier komt je peuter of kleuter terecht in de wereld van ontdekkingsreizigers en uiteraard stoere zeebonken. En vergeet ook die enge zeemonsters niet. Er is hier ontzettend veel te zien en te beleven.

Tijdens de zomervakantie is er van alles te doen voor jong en oud. En dan zijn er ook nog de tentoonstellingen over Professor Plons of wat dacht je dus van die Zeemonsters? Of misschien vind je het wel leuk om met elkaar echt te gaan varen?

Meer info vind je hier.

Museum Volkenkunde in Leiden

Iets leren over andere culturen is zeker een bekend fenomeen in een museum. Maar is dat ook wel leuk voor peuters en kleuters? Bij het Museum Volkenkunde zeker wel. Voor de kleintjes is er bijvoorbeeld De Wilde Bus. In dit fantasievoertuig worden de kinderen meegenomen op een reis over de hele wereld.

Er zijn kleur- en speurtochten en je kunt superkrachten verzamelen. Dit doe je aan de hand van een uitdagende speurtocht door het museum. Als beloning krijg je een tattoo…

Meer info vind je hier.

Archeon in Alphen aan den Rijn

Bij het Archeon loop je door drie tijdperken heen (Prehistorie, Romeinse tijd en de Middeleeuwen). Je loopt dus veel buiten en bekijkt de huizen, de tempel, herberg, badhuis en ga zo maar door. Bij deze gebouwen kan je naar binnen en is er hier en daar ook een activiteit te doen. Je bent dus lekker bezig. En voor de kinderen is er ook nog een leuke speeltuin!

Aan het einde van de dag wordt er een toernooi georganiseerd. Alleen is die voor peuters en kleuters wel een beetje te eng. Maar niet getreurd, dan eet jij met je kleintje toch een ijsje in de Romeinse Herberg, terwijl de anderen wel de Arena ingaan?

Meer info vind je hier.

Nijntje Museum in Utrecht

Natuurlijk mag ook het Nijntje Museum in Utrecht niet ontbreken bij dit lijstje. Misschien wel de leukste voor peuters, want alles is natuurlijk wel echt op hun niveau. Er zijn verschillende vertrekken waar ze de personages uit de Nijntje-boeken tegenkomen. Deze vertrekken hebben een thema. Bijvoorbeeld de winkel van Betje of de boerderij.

Er is ook een ruimte om te knutselen. Je vindt er een verkeersplein (in De Stad) en er worden activiteiten georganiseerd zoals voorlezen (elke zondag). Soms ook meertalig voorlezen of een familierondleiding in Nederlandse gebarentaal.

Meer info vind je hier.

Spoorwegmuseum in Utrecht

Gewoon, omdat ieder kind treinen wel leuk vindt… Je kunt met de trein van Centraal Station al zo uitstappen in het museum. Hoe leuk is dat! Of je gaat er gewoon zelf met de auto heen, natuurlijk. Er is van alles te beleven en te doen wat met treinen te maken heeft.

Meer info vind je hier.

Bakkerijmuseum in Hattem

Op zoek naar kleine muisjes en dan ook nog eens zelf gaan bakken. Het kan bij dit leuke museum. Het museum is gevestigd in 3 oude panden en zijn onderling via een tunnel verbonden. Natuurlijk ziet de bakkerij eruit zoals deze er lang geleden uitzag.

De kinderen kunnen met een speurtocht grijze muisjes zoeken. En ieder muisje heeft een letter. Hier moet je een woord mee maken. Dat is voor de kleintjes misschien nog wat lastig, maar met het zoeken kunnen ze natuurlijk prima helpen. In bijvoorbeeld de zomervakantie zijn er leuke bakactiviteiten.

Meer info vind je hier.

Aviodrome in Lelystad

Alles draait hier om vliegtuigen. Maar daar kan je naar kijken…én in spelen. Of wat dacht je van een bagageband als glijbaan? Samen met mama en papa vliegtuigen kijken en tussendoor even lekker je uitleven in de speeltuin buiten of die bagageband binnen.

Er zijn nog meer attracties te vinden en zeg nou zelf: een vliegtuig van binnen mogen bekijken is toch ook al een happening op zich? Daarnaast zijn er ook vliegtuigjes waar de kinderen zelf in de cockpit mogen zitten en lekker aan de hendeltjes mogen trekken. Even je zelf een piloot voelen dus! Er is ook een speurtocht als de kinderen wat ouder zijn.

Meer info vind je hier.

Redactie Reis-liefde

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.