Skip to Content

Museum van de 20e eeuw; Star Warsexpositie

Museum van de 20e eeuw; Star Warsexpositie

De vaste lezers zal het niet ontgaan zijn dat de man des huizes groot fan is van Star Wars en daar veel mee bezig is. De kinderen nemen dat natuurlijk over en zijn ook groot fan. Toen ik hoorde dat er in het Museum van de 20e Eeuw een speciale expositie was met Star Warsspeelgoed van de afgelopen 40 jaar kwam dat dus ook meteen op het ’to-do-lijstje’ te staan. Afgelopen woensdag was het zo ver en reden we na schooltijd naar Hoorn om ons onder te dompelen in de Star Warswereld.

Museum van de 20e eeuw

Store Wars; 40 jaar of Star Wars
Store Wars; 40 jaar of Star Wars
Store Wars; 40 jaar of Star Wars
Store Wars; 40 jaar of Star Wars
Store Wars; 40 jaar of Star Wars
Store Wars; 40 jaar of Star Wars
Store Wars; 40 jaar of Star Wars
Store Wars; 40 jaar of Star Wars

Om bij de Legocollectie te komen, loop je een klein rondje door de vaste tentoonstelling van het Museum van de 20e eeuw. Zo gaaf om een soort reis in de tijd te maken. Waarbij er een aantal dingen nog heel herkenbaar zijn uit je eigen jeugd en nu al zo ‘uit de tijd’. Beginnend met diverse woonkamers en slaapkamers uit diverse tijdsperiodes helemaal in detail uitgewerkt. Tot en met specifieke thema’s. Van winkels, waarbij de gevels en etalages waren nagebouwd tot en met een enorme voorraad aan elektrische apparaten zoals radio’s en walkmans. Op het einde ontbrak er natuurlijk ook een collectie aan computers niet. Van commodores tot en met de eerste laptops. Die niet heel erg portable waren.

Heel verrassend vonden de kinderen hier de speelgoedafdeling het allerleukste. Konden mama en papa laten zien met welk speelgoed zij vroeger hebben gespeeld. Het begon met een speelgoedwinkel en ging daarna volgden diverse soorten speelgoed en boeken, zoals een uitgebreide collectie met barbies door de jaren heen. Natuurlijk stonden er ook twee tafels met Playmobil en Thomas de Treinspeelgoed en een houten keuken zodat ze zelf ook konden spelen. Voor de papa’s en mama’s stonden er twee stoelen bij zodat je rustig even kan zitten als je niet gaat meespelen 😉

Expositie “Store Wars, 40 years Star Wars merchandise”

Store Wars; 40 jaar of Star Wars
Store Wars; 40 jaar of Star Wars
Store Wars; 40 jaar of Star Wars
Museum van de 20ste eeuw; Star Warsexpositie - Mamaliefde.nl
Store Wars; 40 jaar of Star Wars
Store Wars; 40 jaar of Star Wars
Store Wars; 40 jaar of Star Wars

Tot en met 29 oktober 2017 wordt in drie zalen van het Museum van de 20e Eeuw van alles getoond wat er rond de Star Warsfilms is verkocht sinds 1977.

Op de begane grond bevindt zich de tijdelijk collectie met het Star Wars speelgoed. Boven de deur hangt een groot bord en er zijn een soort gordijntjes opgehangen waardoor je naar binnen gaat. Als je naar binnen loopt krijg je het gevoel alsof je een Millenium Falcon inloopt. Daardoor kom je goed in de stemming 😉 In diverse opstellingen kan je het speelgoed bekijken dat gesorteerd is op karakter of soort speelgoed. Zelf vond ik het wel leuk om te zien, maar manlief ging helemaal ‘los’. Alle vliegtuigen benoemen voor de kinderen, of alle karakters. Het was voor hem ook echt een feest van herkenning en bleef maar foto’s maken 😉 Het was ook leuk om te zien dat de kinderen ondertussen al wat karakters herkenden.

Wat ze heel leuk hebben gedaan is de combinatie van tentoonstellingen en interactie. Maar ook door een lasertunnel, in het begin nog een beetje spannend en wil ze het alleen samen met papa doen. Even later rent ze een paar ‘rondjes’ achter elkaar en kan ze er geen genoeg van krijgen. Je kan ook een spiegelselfie of een foto maken met één van de andere life-size karakters. In het begin vonden de kinderen dat toch wel een beetje spannend, maar later gingen ze rustig op de foto. Bij Chewbacca lag er bijvoorbeeld ook een fotoprop zodat je samen op de foto kon. Aan het einde van de tentoonstelling kan je je verkleden als één van je favoriete karakters. Er hangen onesies, maskers, maar ook capes in kinder- en volwassenenmaatjes. Natuurlijk zijn ook de nodige props aanwezig. Alleen waren er maar beperkt lightsabers aanwezig.

Wat echt heel gaaf is, is de cockpit waar je zelf achter het stuur kan kruipen in een Millenium Falcon. Door de ramen kijk je naar een groot scherm zodat het net echt lijkt alsof je aan het vliegen bent in een simulator. Toen we na afloop een ijsje gingen eten was er maar één wens; nog een keer vliegen! Ook heel leuk vonden de kinderen de ‘meetlat’ met de lengte van karakters zodat je op basis daarvan je lengte kan aflezen.

Dat is trouwens niet alles. Op het einde staat er een boodschap dat je op de eerste verdieping nog een tentoonstelling hebt van een grote hoeveelheid aan Star Wars Lego. In diverse stellingkasten staan er diverse karakters en voertuigen. Maar er zijn ook twee scènes nagebouwd. Natuurlijk ontbreken de tafels met Lego ook niet zodat je ook zelf kan bouwen 😉

Star Wars; hoe het begon

Store Wars; 40 jaar of Star Wars

Wat ik dus niet wist is dat George Lucas bij de ‘lancering’ van Star Wars in 1977 meteen een merchandiselijn wilde opzetten. Maar dat geen enkel bedrijf zoals Mattel dat zag zitten en het afsloeg. Uiteindelijk was er toch een bedrijf, dat later opging in Hasbro, dat er wel een kleine meerwaarde in zag en er werd een speelgoedlijn ontwikkeld. Toen de film eenmaal uit was bleek het een enorme kaskraker te zijn. De run op het speelgoed was dan ook enorm.

Zelfs zo groot, dat er lege dozen werden verkocht om met Kerst te geven en dat de poppen later volgden… Dat kan je je nu natuurlijk niet meer indenken. Later volgden er meer films en nog veel meer speelgoed. Sinds Disney Star Wars onder haar hoede heeft genomen is hier ook weer een enorme impuls aan gegeven en kan je van alles kopen. En tja, al dat speelgoed is natuurlijk heel interessant om te verzamelen 😉

Een heel dagje uit

Dagje weg Hoorn Noord-Holland - mamaliefde.nl
Dagje weg Hoorn Noord-Holland - mamaliefde.nl

Nu gingen wij op woensdagmiddag naar dit museum. Maar ik was zeer verrast over deze stad en zou zeker adviseren hier een hele dag van te maken. Je kan gratis parkeren als je de bordjes volgt naar de P-haven bij het Julianapark. Daar tref je ook een hertenkamp aan. Via de haven loop je in een 20 minuten naar het museum op het Oostereiland vanwaar je een schitterend uitzicht hebt op het IJsselmeer. Het museum zit in hetzelfde gebouw als de cinema.

Daarna kan je heerlijk het oude stadscentrum in om ergens op een terrasje te gaan lunchen of te gaan shoppen bij de Lego store. Je eindigt de dag dan aan het strand bij de parkeerplaats of met een boottochtje over het IJsselmeer. Eventueel kan je ook met de watertaxi van de parkeerplaats naar het museum.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Marguerita schreef:

    Leuke tip, ga ik doorsturen naar mijn broertje! Kan hij een fijn vaderdochteruitje plannen 🙂

  2. Melanie schreef:

    Dit ga ik onthouden. Bedankt voor de tip

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.