Den Haag, een stad vol met historie en meer dan je op het oog zou denken. Je zal hier dan ook heel veel historische musea terugvinden zoals het Atlantikwall Museum, de Gevangenenpoort of het unieke Panorama Mesdag en het Haags Historisch Museum. Ook op het gebied van cultuur is er veel te vinden met als meest bekende museum toch wel het Mauritshuis. Voor kinderen zijn onder andere het Kinderboekenmuseum en Beeld en Geluid een aanrader.
Atlantikwall Museum Scheveningen
Het Atlantikwall Museum Scheveningen vind je in Scheveningen. Hier worden overgebleven delen van de Atlantikwall opengesteld voor het publiek. Het museum wordt geleid door vrijwilligers. De Atlantikwall was een 2685 km lange verdedigingslinie die door nazi-Duitsland werd aangelegd in bezet gebied ter voorkoming van een geallieerde invasie. Daarbij werden duizenden bunkers, geschutstellingen en versperringen aangelegd, in eerste instantie bij havens en zeemonden. Vervolgens werden ook andere belangrijke locaties en tussenliggende delen van versterkingen voorzien. Het gaat om een lange serie forten en versterkte punten, waarbij tussenliggende kuststroken minder, of helemaal niet werden versterkt. Commando- en communicatiebunkers, en ook andere ondersteunende bouwwerken werden iets landinwaarts gebouwd. Er zijn hier niet alleen resten van de kustverdediging bewaard gebleven, maar ook de ondersteunende faciliteiten zijn deels nog in de stad aanwezig.
Scheveningen beschikte niet over een belangrijke haven, maar het Duitse bestuur in Nederland lag niet ver landinwaarts. Daarom was zij kwetsbaar voor verrassingsaanvallen en werd de verdedigingslinie in Scheveningen erg belangrijk. Na de oorlog is veel afgebroken, maar sommige bunkers of delen daarvan dienen nu als basis voor woningen (bunkerwoningen) en andere gebouwen. Andere oorlogsbouwwerken lagen er decennialang verlaten bij en werden afgedekt of volgestort, om ongelukken te voorkomen. Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen organiseert in samenwerking met Zoogdierenwerkgroep Zuid-Holland rondleidingen door het radarcomplex ‘Widerstandsnest 66 HM’ in de Westduinen. Het gangenstelsel in dit complex is in gebruik als vleermuisreservaat en wordt buiten het winterseizoen met hoge uitzondering één dag opengesteld voor bezichtiging.
Meer informatie vind je hier.
Beeld en geluid Den Haag
Beeld en Geluid Den Haag, is hét museum voor communicatie. Het museum bestaat sinds 1999 en komt voort uit Het Nederlandsche Postmuseum en het COMM. Achter de mooie entree uit 1781 ontdek je veel over moderne communicatie en de verschillende manieren waarop de mensen vroeger met elkaar in contact kwamen. Het museum heeft aandacht voor interactie door de bezoekers en de gevolgen van communicatie door de eeuwen heen. Het is geschikt voor jong en oud die door de tijdelijke exposities steeds nieuwe ervaringen zullen opdoen. Naast het museum is er de mogelijkheid om zalen te gebruiken voor trainingen of zakelijke workshops.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Beeld en Geluid Den Haag
Escher in het Paleis
Escher in het Paleis is sinds 2002 een kunstmuseum in het centrum van Den Haag. In het Paleis Lange Voorhout is een permanente tentoonstelling aan de kunstenaar Escher. Ruim 150 prenten en schilderijen geven een inkijk in de wereld van deze wereldberoemde kunstenaar. De collectie richt zich op twee hoofdthema’s: eeuwigheid en oneindigheid. Het topstuk, de zeven meter lange Metamorfose III, laat de bezoekers deze thema’s zelf ervaren. De tweede etage is ingericht als een interactieve zaal waar de bezoeker leert ‘kijken als Escher. ‘Kinderen worden groter dan hun ouders en de onmogelijke kubus is in van dichtbij te bewonderen. Het paleis zelf, ooit bewoond door koningin Emma, de moeder van koningin Wilhelmina, is ook echt de moeite waard.
Meer informatie vind je hier.
Fotomuseum Den Haag
Het fotomuseum Den Haag is een onderdeel van het Gemeentemuseum en sinds 2002 geopend in de Schamhartvleugel van het Gemeentemuseum. Het museum richt zich voornamelijk op fotografie als kunstvorm. Met werken van Nederlandse fotografen zoals Erwin Olaf, Anton Corbijn, Emmy Andriesse, Robin de Puy en internationaal werk van onder anderen Man Ray, Sally Man en Bieke Depoorter zoekt het museum naar gelaagdheid in de fotografie met aandacht voor de kunst, de omgeving en de wereld. Naast de vaste collectie zijn er regelmatig wisselende tentoonstellingen van diverse fotografen uit binnen- en buitenland.
Meer informatie vind je hier.
Galerij Prins Willem V
De Galerij Prins Willem V (oorspronkelijk het Stadhouderlijk kabvan Schilderijen), gelegen aan het Haagse Buitenhof naast de Gevangenpoort, was in 1774 het eerste openbare museum in Nederland. Het werd gebouwd op initiatief van prins Willem V van Oranje-Nassau, met als doel een groot deel van de stadhouderlijke schilderijencollectie aan het publiek te kunnen laten zien. Het is een zelfstandig onderdeel van het Mauritshuis. Er hangen circa 150 werken, van onder meer Jan Steen, Paulus Potter, Philip Wouwerman, Gerard de Lairesse, Willem van Mieris, Abraham Bloemaert, Peter Paul Rubens, Willem van de Velde de Oude. Ook hangt er een werk dat wordt toegeschreven aan Rembrandt van Rijn: Studie van een oude man.
In de Galerijzaal staat een vergulde tafel uit circa 1709. De tafel is afkomstig uit Slot Oranienstein. De Marottafel is uitbundig versierd met figuren als dragers van het tafelblad, bloemenslingers en krullen. Op het blad staat het monogram van Henriëtte Amalia van Anhalt-Dessau. Daarnaast staat er in de Galerijzaal nog een tegelkachel, uit circa 1838, van 2,26 meter hoog.
Meer informatie vind je hier.
Gemeentemuseum
Het Gemeentemuseum Den Haag is een museum voor moderne kunst en kunstnijverheid. Het werd in 1866 gesticht als ‘Museum voor Moderne Kunst’. Later werd tot 1998 de naam ‘Haags Gemeentemuseum’ gebruikt. In het bijzonder is het museum bekend vanwege de verzameling werken van Mondriaan, Picasso, Van Doesburg, Monet en Toorop. Daarnaast zijn er tijdelijke tentoonstellingen. Het huidige museumgebouw, gemaakt in de stijl van het rationalisme door de Nederlandse architect Berlage, werd geopend in 1935. Naast een collectie beeldende kunst, met schilderijen, beeldhouwwerken en affiches, bezit het museum een collectie porselein, mode, sieraden, stijlkamers en muziekinstrumenten.
Meer informatie vind je hier.
Gevangenpoort
De Gevangenpoort is een middeleeuwse gevangenis. Sinds 1882 is in het gebouw een museum gevestigd. De gevangenpoort ligt dicht bij het Binnenhof en de Hofvijver. Achter de poort ligt wat in Den Haag nu de “Plaats” wordt genoemd. Aan het hoofd van dit plein bevond zich ‘het Groene Zoodje’. Dit was de executieplaats. Het museum heeft een collectie straf- en martelwerktuigen en is daarom, volgens het museum zelf, niet geschikt voor kinderen onder de 8 jaar. De verzameling bestaat onder andere uit brandijzers, beulzwaarden, duimschroeven, pijnbanken en schandborden. Sinds 2014 heeft het museum een guillotine uit ca. 1800 in haar bezit. Na restauratie werd het executiewerktuig in 2016 opgenomen in de permanente collectie. Het staat opgesteld in de voormalige cipierswoning in de Gevangenpoort. Ook geeft het museum toegang tot diverse historische ruimten zoals de pijnkamer, examineerkamer, cellenblok, ridderkamer en de vrouwenkamer. Je gaat hier met een zeer interessante rondleiding doorheen. Echt de moeite waard!
Meer informatie over een bezoek en verhalen vind je hier.
Haags Historisch Museum
Het Haags Historisch Museum is een museum aan de Korte Vijverberg, om de hoek van het Mauritshuis, over de geschiedenis van de stad. Het museum is gevestigd in de voormalige Sint Sebastiaansdoelen. Je kunt er de vaste collectie ‘Typisch Haags’ bezichtigen. Het museum vertelt het verhaal van de stad aan de hand van objecten en schilderijen uit de 16e tot en met de 21e eeuw. Ook de geschiedenis van Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog komt in een presentatie aan bod. Op de eerste verdieping van het museum zijn wisselende tentoonstellingen te zien; altijd rond een Haags onderwerp. De afgelopen jaren organiseerde het museum onder andere tentoonstellingen over 50 jaar Golden Earring, Isaac Israëls, De Spinazieacademie, Alexandrine Tinne en Haagse Humor.
Op de zolder worden kleinere wisseltentoonstellingen georganiseerd. Tevens beschikt het museum over een uniek poppenhuis van Lita de Ranitz. Zij verzamelde poppenhuizen en richtte ze zelf helemaal in. Het grootste poppenhuis uit haar collectie is te bewonderen op de zolder van het museum. Ook beschikt het museum over een nagebouwde 19e-eeuwse Salon. Tijdens de weekenden en Haagse schoolvakanties kunnen kinderen leren hoe het leven er in de 19e eeuw uitzag, door te ontdekken en alles aan te raken.
Het museum heeft een collectie van 7.500 objecten. Tot de collectie behoren onder meer zilveren gildebekers, een bijna vijf meter breed stadsgezicht op Den Haag van Jan van Goyen, poppenhuizen van Lita de Ranitz en schilderijen van schilders als Jan van Ravesteyn, Paulus Constantijn la Fargue en Jan Steen, maar ook de vinger van Cornelis de Witt en de tong van zijn broer Johan de Witt.
Meer info vind je hier.
Haags Openbaar Vervoer Museum
Het trammuseum of Haags Openbaar Vervoer Museum (HOVM)is gevestigd in de oude tramremise aan de Parallelweg 224. Als sinds halverwege de vorige eeuw onderhouden vrijwilligers de mooie historische voertuigen. De bezoekers lopen via een thematische route langs 120 jaar openbaar vervoer. Onder anderen de elektrische tram uit 1900, de open tram naar Scheveningen en de Gele Tram uit de jaren 70 passeren de revue. Door een rit met een bijna 100 jaar oude historische bus of tram ervaart de bezoeker het nostalgisch gevoel van reizen uit het verleden. Het is zelfs mogelijk om een historisch voertuig te huren voor speciale gelegenheden zoals een feest of evenement.
Meer informatie vind je hier.
Literatuur / Kinderboekenmuseum
Het Kinderboekenmuseum richt zich, als onderdeel van het Literatuurmuseum, op de Nederlandse jeugdliteratuur. Aan het Prins Willem-Alexanderhof 5. Naast een vaste tentoonstelling met onder anderen enkele handschriften van Annie M.G. Schmidt, het manuscript van Dik Trom en de typemachine waarmee Thea Beckman haar ‘Kruistocht in Spijkerbroek’ schreef, heeft het museum regelmatig wisselende tijdelijke tentoonstellingen. Het museum is geschikt voor jonge kinderen die zich kunnen vergapen aan ‘Ik ben Kikker’ en interactieve onderdelen. Ook voor de oudere bezoekers is veel te zien waaronder vele historische werken en boekillustraties.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Kinderboekenmuseum
Louwman Museum
Het Louwman Museum aan de Leidsestraatweg 57 is de oudste privécollectie ter wereld. Vanaf 1934 verzamelt de familie Louman historische auto’s, koetsen, en motorfietsen. Ruim 230 exemplaren staan op de bezoekers te wachten waaronder enkele unieke exemplaren. De Dion-Bouton et Trépardoux stamt uit 1887 en is hiermee één van de oudst bewaard gebleven wagens. Pronkstukken zijn ook de allerlaatste Eysink en de 15 overgebleven originele Spykermodellen. Bijzonder zijn ook de Humber van Churchill, een Mercedez-Benz van de Duitse keizer Wilhelm II, een Cadillac van Elvis Presley en een Austin Martin uit de James Bond film ‘Goldfinger’. Een niet te missen museum voor iedere autoliefhebber en liefhebbers van autodesign.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Louwman Museum Den Haag
Mauritshuis
Het Mauritshuis (officieel Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis) is sinds 1822 een museum met voornamelijk schilderijen uit de Gouden Eeuw. Tot de vaste collectie behoren Het meisje met de parel en Gezicht op Delft van Johannes Vermeer, ‘Soo voer gesongen, soo na gepepen’ van Jan Steen, De stier van Paulus Potter en De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt van Rijn. Het Mauritshuis is oorspronkelijk een stadspaleis, gebouwd voor Johan Maurits graaf van Nassau-Siegen in de 17e eeuw. De bouw duurde lang omdat Johan Maurits in 1636 voor een periode van ruim zeven jaar naar Brazilië ging en er dus geen haast was. Een probleem ook was de brug, die op de plaats van het huidige gebouw zat. Deze mocht niet worden afgebroken voordat er een nieuwe brug was gebouwd met een nieuwe poort naar het Binnenhof, de huidige Mauritspoort. Het pand werd door Johan Maurits gebouwd uit de opbrengsten van zijn inkomsten als gouverneur-generaal van Nederlands-Brazilië. Een belangrijke inkomstenbron voor de West-Indische Compagnie was de suikerriethandel. Vanwege de lichtgekleurde gevelstenen en zijn inkomsten via de suikerrietteelt werd het stadspaleis ook wel het Suikerhuis genoemd.
Het vierkante gebouw is in classicistische stijl en staat bovengronds op een hoge sokkel. De gevel heeft een kroonlijst, aan elke zijde gedragen door een orde van Ionische zuilen met de bekende krul in het kapiteel. Doordat het middengedeelte iets uitsteekt lijkt het op een Romeinse tempel. Boven de ramen zie je guirlandes en aan de voor- en achterzijde is een fronton, aan de voorzijde voorzien van het familiewapen, aan de achterzijde zie je een reliëf. Het huis werd ingedeeld met op twee verdiepingen aan de linker- en rechterzijde een appartement. Aan de achterzijde, uitkijkend op de Hofvijver kwam op de begane grond en de eerste verdieping een grote zaal. Oorspronkelijk bevatte de zaal bovenin een koepel.
Voordat Johan Maurits uit Brazilië terugkwam had hij al tropisch hout naar Den Haag gestuurd voor het trappenhuis. Zelf nam hij nog allerlei kostbaarheden mee zoals huiden, Indiaanse wapens, koralen, opgezette dieren en schilderijen met Braziliaanse onderwerpen (slaven, planten, dorpen). Deze werden in de vestibule en het trappenhuis gehangen.
Familieportretten kwamen in de grote zaal aan de achterkant van het huis. In de hal op de eerste verdieping hing hij portretten van leden van koningshuizen. Zijn slaapkamer en werkkamer waren op de eerste verdieping links uitkijkend op de hofvijver. In 1807 werd de Koninklijke Bibliotheek in het huis gevestigd. In 1816 kwam het nieuw opgerichte Koninklijk Penningkabinet. Deze verhuisden in 1821 samen naar het huis Huguetan op het Lange Voorhout. In 1820 werd door de Nederlandse staat besloten het Mauritshuis op een veiling aan te kopen. Op de onderverdieping werd in 1821 het Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden gevestigd dat eerst op het Buitenhof was. Op de bovenverdieping werd het Koninklijk Kabinet van Schilderijen gevestigd, dat hiervoor te vinden was in de Galerij Prins Willem V. Het Kabinet van Zeldzaamheden verliet in 1875 het Mauritshuis. In 1939 werd vanwege de politieke situatie de kelder verstevigd tot kunstbunker Mauritshuis, waarbij in geval van oorlog kunstwerken zouden kunnen worden opgeslagen.
Meer informatie vind je hier
Lees ook: Mauritshuis met kinderen
Huis van het Boek
Huis van het boek (voormalig Museum Meermanno) aan de Prinsengracht 30 is wereldwijd het oudste nog bestaande boekenmuseum. De oorsprong begint bij de naamgever, Johan Meerman die tot aan zijn dood in 1815 een boekenverzameling opbouwde. Momenteel is het museum eigendom van de Nederlandse Staat. De collectie bestaat uit ruim 20.000 boeken en 350 handschriften, waaronder middeleeuwse handschriften en boeken die voor het jaar 1501 met losse letters zijn gedrukt. Naast kostbare oude boeken verzamelt het museum ook bibliofiele uitgaven. Het museum en tuin zijn geopend voor publiek. De leeszaal is alleen te bezoeken na afspraak en geeft de bezoeker de gelegenheid om opgevraagde boeken in te zien.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Huis van het boek
Museon; Museum voor Cultuur en Educatie
Het Museon is een populairwetenschappelijk museum met speciale aandacht voor jeugdige bezoekers en families. Op een interactieve manier maken ze kennis met biologie, geologie, archeologie, geschiedenis, techniek, natuurkunde en volkenkunde. De rode draad is de mens en zijn antwoorden op natuurlijke en maatschappelijke ontwikkeling door de jaren heen. Wat beïnvloed de leefbaarheid van de aarde en welk effect heeft dit voor vrede en recht in de gehele wereld. Het museum ligt in de internationale zone aan de Stadhouderslaan 37 naast het Omniversum.
Lees ook: Oneplanet; Museon & Omniversum
Meer informatie vind je hier.
Museum Beelden aan Zee
Het museum Beelden aan Zee in Scheveningen is het enige Nederlandse museum dat zich uitsluitend met beeldhouwkunst bezighoudt.
Het is gesticht in 1994 door het verzamelaarsechtpaar Theo Scholten (1927-2005) en Lida Miltenburg (1922). je ziet voornamelijk moderne, hedendaagse internationale sculptuur, vooral van na de Tweede Wereldoorlog.
Bij de bouw van het museum heeft de gemeente Den Haag geëist dat het niet op het duin zichtbaar zou zijn. Het museum is dan ook volledig ondergronds gebouwd, met terrassen op het duin, die ook vanaf het strand niet zichtbaar zijn. Ook vanaf de boulevard is er niets van het museum te zien. Toch is er veel lichtval in het museum, door het vele glaswerk in het dak. Vanuit de Zeezaal is er zicht op de zee, waarbij er niets te zien is van de boulevard, de pier of de andere drukte in Scheveningen. De toegang van het museum, aan de Harteveltstraat, een zijstraat van de Boulevard, is daardoor wat lastig te vinden.
De wanden van het museum zijn beton, met in elk plaat een schroefgat waaraan kleinere beelden bevestigd kunnen worden. De gaten met schroefdraad zaten er vanaf het begin in, omdat ze nodig waren om de platen te bevestigen voordat het beton ertussen gegoten werd, waardoor de wanden werden gevormd. De vloer is van een zandkleurige steen.
Op de boulevard is sinds 2004 een 24 uur per dag vrij toegankelijk beeldenpark van de Amerikaanse beeldhouwer Tom Otterness te zien. Deze SprookjesBeelden aan Zee zijn speciaal bedoeld voor de jongere museumbezoeker.
Meer informatie vind je hier.
Museum Bredius
Het Museum Bredius is een museum met een collectie oude kunst verzameld door Abraham Bredius en na zijn dood in 1946 geschonken aan de gemeente Den Haag. Het is gevestigd in een 18e-eeuws herenhuis aan de Lange Vijverberg, niet ver van het Haags Historisch Museum en het Mauritshuis vandaan. In de collectie vind je werk van meer dan 150 kunstenaars, zoals schilderijen van Albert Cuyp, Anthony van Dyck, Melchior de Hondecoeter, Adriaen van Ostade, Quiringh van Brekelenkam, Hendrick Aerts, Jan van Os, Rembrandt, Salomon van Ruysdael, Jacob van Ruisdael en Jan Steen, en ook een uniek schetsboek van Jan van Goyen. Bijzonder is dat het museum één van de weinige overgebleven geschilderde perspectiefdozen heeft van Pieter Janssens Elinga. Ook vind je er een grote verzameling zilver, waaronder ruim 70 voorwerpen van Amsterdams zilver uit de 17e – 19e eeuw. Verder is er Engels en Duits zilver en Chinees blauw, vazen, kommetjes en schoteltjes en 14 polychrome Duitse beeldjes.
Meer info voor je bezoek vind je hier.
Museum Voorlinden
Museum Voorlinden is sinds 2016 een particulier museum voor hedendaagse en moderne kunst. Het museum toont de Caldic collectie, een kunstverzameling van Joop van Caldenborgh en is hiermee de grootste privékunstcollectie van Nederland. Het museum aan de Buurtweg 90 in Wassenaar bestaat uit beelden, schilderijen, fotografie en collages van onder meer Ai Weiwei, Damien Hirst, Louise Bourgeois, Tracy Emin, Yayoi Kusame en James Turell. Daarnaast heeft het museum een ruimte van 4000 m2 voor tijdelijke tentoonstellingen en een kunstbibliotheek met ruim 40.000 boeken.
Meer informatie vind je hier.
Panorama Mesdag
Panorama Mesdag is een cilindervormig panoramaschilderij van ongeveer 14 meter hoog en met een omtrek van 120 meter. Het schilderij, dat één van de oudste 19e-eeuwse panorama’s in de wereld is, is een vergezicht op de Noordzee, de duinen, Den Haag en Scheveningen. Het is in 1881 geschilderd door Hendrik Willem Mesdag, een schilder uit de Haagse School. Panorama Mesdag stamt uit een periode waarin vele panorama’s in Europa verschenen. Dit was een soort volksvermaak in de 19e eeuw. Het was een manier om toch een realistische blik te krijgen op een situatie waar je nooit kwam. Eerder heb ik geschreven over het Panorama van Salzburg, ook erg mooi.
Boven op het Seinpostduin, destijds het hoogste duin van Scheveningen, werd ter plekke het uitzicht op een glazen cilinder getekend. Door er papier omheen te leggen, kon een platte weergave worden gemaakt. Door een lichtbron in het midden van de cilinder te zetten, kon de scène ook op het doek worden geprojecteerd. De glazen cilinder die destijds gebruikt is om het panorama te schilderen, staat nog steeds in het midden.
Nadat alle voorbereidingen voltooid waren, kostte het Mesdag en zijn assistenten nog vier maanden om het kunstwerk in te schilderen. Théophile de Bock richtte zich vooral op de lucht en de duinen, Breitner schilderde de cavalerie die op het strand aan het oefenen is en Blommers was verantwoordelijk voor de moeder met haar dochter die achter de afscheiding toekijken. Sientje Mesdag schilderde samen met Breitner het dorp Scheveningen. Mesdag zelf hield zich bezig met de boten en de zee. Op het panorama heeft Mesdag zijn vrouw Sientje geschilderd in plaats van een handtekening wat gebruikelijk is op panoramaschilderijen. Ze zit op het strand onder een witte parasol voor haar schildersezel tussen de bomschuiten.
Aan de Laan van Meerdervoort staat het voormalige woonhuis van Hendrik Willem Mesdag (1831-1915). Naast schilder was Mesdag een groot kunstverzamelaar. Hij liet een museum bouwen voor zijn uitzonderlijke collectie. Hij bouwde dit museum pal naast zijn woonhuis en stelde het in 1887 open voor kunstliefhebbers. In 1903 schonk Mesdag het museum en de collectie aan de Staat. De Mesdag Collectie is maar 500 meter vanaf het Panorama Mesdag aan de Zeestraat, dus goed te combineren.
De muren van het huis/museum zijn rijkelijk gedecoreerd met authentieke motieven en overal zijn grote ramen met uitzicht op de museumtuin en op de toren van het Vredespaleis. Door de presentatie van de schilderijen en het interieur heeft het museum een negentiende-eeuwse sfeer. De collectie bevat ook kunst van de Haagse School, de kring waartoe Mesdag zelf behoorde. De verzameling van de Haagse School bevat werken van onder anderen zijn jeugdvriend Jozef Israëls en van Anton Mauve. In het museum zijn ook tekeningen, keramieken Japanse kunst te zien.
Meer informatie vind je hier en hier.
- Weimar Goethe; Bezienswaardigheden & Activiteiten - 30 augustus 2024
- Madrid Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - 10 juli 2024
- Tweede Wereldoorlog; interessante monumenten en musea in Nederland - 1 november 2022
Leave a comment