Skip to Content

Museum Klok en Peel Brabant

Museum Klok en Peel Brabant

In het Brabantse Asten is een uniek museum te vinden dat zich richt op zowel de geschiedenis van de klok als de natuur. Museum Klok en Peel biedt een fascinerende kijk op deze twee onderwerpen en laat zien hoe ze met elkaar zijn verweven.

In dit artikel nemen we je mee naar Museum Klok en Peel en vertellen we je alles wat je moet weten over dit bijzondere museum.

Geschiedenis van de klok

Het eerste gedeelte van Museum Klok en Peel richt zich op de geschiedenis van de klok. Hier vind je een uitgebreide collectie van klokken vanuit verschillende periodes en landen. Het museum heeft bijvoorbeeld klokken uit de middeleeuwen, maar ook uit de moderne tijd.

De collectie bestaat uit diverse soorten klokken, zoals staande klokken, wandklokken en tafelklokken. Daarnaast zijn er ook bijzondere klokken te vinden, zoals astronomische klokken en muziekklokken. Het is bijzonder om te zien hoe de klokken in de loop der tijd zijn veranderd en hoe ze werden gebruikt.

Een hoogtepunt van het klokgedeelte van het museum is de collectie van klokkenbouwer Charles Clay uit Asten. Clay was een beroemde klokkenmaker uit de negentiende eeuw en zijn klokken behoren tot de mooiste en meest ingewikkelde ter wereld.

Natuur van de Peel

Het tweede gedeelte van Museum Klok en Peel richt zich op de natuur van de Peel. Dit gebied is één van de laatste hoogveengebieden van Nederland en herbergt een bijzondere flora en fauna. Het museum heeft een uitgebreide collectie van dieren en planten die in de Peel te vinden zijn, en vertelt het verhaal van het gebied.

Je vindt er onder andere opgezette dieren, zoals vossen, dassen, en reeën. Daarnaast is er ook een uitgebreide collectie vlinders te zien en leer je alles over de geschiedenis van de Peel. Dit gedeelte van het museum biedt een interessante blik op de natuur van Nederland en de Peel in het bijzonder.

Combineer geschiedenis en natuur

Eén van de bijzondere aspecten van Museum Klok en Peel is dat het beide thema’s combineert. Dit komt terug in verschillende tentoonstellingen en activiteiten, zoals de jaarlijkse klokkenmarkt en de Peelweek. Deze activiteiten geven een unieke kijk op de relatie tussen tijd en natuur en laten zien hoe deze twee onderwerpen met elkaar verbonden zijn.

Een ander hoogtepunt van het museum is de klokkentuin. Deze tuin biedt een mooie collectie van buitenklokken en staat vol met bloemen en planten. Het is een prachtige plek om te genieten van de natuur en tegelijkertijd kennis op te doen over de geschiedenis van de klok.

Rondleidingen en activiteiten

Museum Klok en Peel biedt diverse activiteiten aan voor jong en oud. Zo zijn er regelmatig rondleidingen door het museum en zijn er verschillende workshops en activiteiten voor kinderen. Daarnaast organiseert het museum ook bijzondere evenementen, zoals de klokkenmarkt en de Peelweek. Hieronder lees je meer over de activiteiten die je kunt ondernemen bij Museum Klok en Peel.

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van de klok of de natuur van de Peel? Dan is een rondleiding door Museum Klok en Peel zeker aan te raden. Tijdens de rondleiding vertelt een gids je alles over de verschillende klokken en de natuur in de Peel. Zo kom je nog meer te weten over deze bijzondere onderwerpen.

Klokkenmarkt

De jaarlijkse klokkenmarkt van Museum Klok en Peel is een evenement dat je niet mag missen. Hier vind je een grote collectie aan klokken en horloges uit verschillende periodes en landen. Naast de verkoop van klokken en horloges kun je ook deelnemen aan verschillende workshops en lezingen over klokken.

Peelweek

Tijdens de Peelweek staat de natuur van de Peel centraal. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd voor jong en oud, zoals wandelingen door het natuurgebied en workshops over de flora en fauna van de Peel. Daarnaast zijn er ook speciale activiteiten voor kinderen, zoals knutselworkshops en speurtochten.

Halloween

Museum Klok en Peel staat normaal gesproken bekend om zijn fascinerende collectie van klokken en natuurhistorische voorwerpen, maar tijdens Halloween wordt het museum omgetoverd tot een waar pompoenfestival.

Tijdens deze dagen kun je deelnemen aan verschillende activiteiten, zoals een spannende speurtocht door de tuin van het museum en een workshop waarbij je zelf een pompoen kunt uithollen. Daarnaast zijn er speciale activiteiten en is er een markt. En kun je zelfs een rondje maken met een speciaal treintje.

Het kan wel enorm druk worden tijdens deze dagen waardoor je een stukje moet lopen vanaf de parkeerplaats, en houd er rekening mee dat veel activiteiten alleen contant zijn te betalen. Ook in het restaurant kan het erg druk zijn, en doordat er wordt gewerkt met vrijwilligers kan de wachttijd oplopen.

Conclusie

Museum Klok en Peel in Brabant is een uniek museum dat zich richt op zowel de geschiedenis van de klok als de natuur van de Peel. Het museum biedt een fascinerende kijk op deze twee onderwerpen en laat zien hoe ze met elkaar zijn verweven.

Met een uitgebreide collectie van klokken vanuit verschillende periodes en landen en een collectie van dieren en planten die in de Peel te vinden zijn, biedt Museum Klok en Peel een bijzondere ervaring voor jong en oud. Met diverse activiteiten, zoals rondleidingen, workshops, en speciale evenementen zoals de klokkenmarkt en de Peelweek, is er altijd wat te beleven.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.