Skip to Content

Feest der herkenning bij Museum van de 20e Eeuw

Feest der herkenning bij Museum van de 20e Eeuw

Het nostalgische Museum van de 20e eeuw is leuk voor alle leeftijden. In dit museum in Hoorn zie je complete interieurs van de vorige eeuw. Je snapt; dat is een feest der herkenning voor ouders en grootouders! Kom je ook even terug in de tijd?

Museum van de 20e Eeuw

Museum van de 20e Eeuw; feest van herkenning - Reis-liefde.nl

Het Museum van de 20e Eeuw is regelmatig in de media vanwege hun bijzondere en spraakmakende exposities. Maar ook de vaste tentoonstelling is zeker een aanrader.

Zoals de naam al doet vermoeden, vind je in dit museum alles van de vorige eeuw. Zo sta je het ene moment in een woonkamer met sobere kleuren uit de jaren ’20 en het volgende moment stap je een groovy woonkamer uit de jaren ’60 binnen. Je mag je hier zelfs in een flowerpoweroutfit hijsen voor een knotsgekke foto.

Museum van de 20e Eeuw; feest van herkenning - Reis-liefde.nl

In dit bekende museum van Hoorn in de voormalige gevangenis op het Oostereiland, draait alles om de jaren tussen 1900 tot het millennium. De focus ligt voornamelijk op interieur en je ziet hier dan ook heel goed de transformatie van wooninrichting (woonkamers, keukens en kinderkamers) door de jaren heen.

Ook de veranderingen in technologie zijn hier duidelijk zichtbaar. Wat een verschil met spelcomputers, televisies en radio’s van toen en nu! Puur jeugdsentiment voor velen.

Het museum is niet heel groot en telt “slechts” twee verdiepingen. Toch is er op iedere vierkante meter zo veel te zien, dat je hier makkelijk een paar uur zoet bent.

Leuk voor kinderen

Museum van de 20e Eeuw; feest van herkenning - Reis-liefde.nl

Het Museum van de 20e Eeuw is ook leuk tijdens een bezoek aan Hoorn met kinderen. In het museum is er speciaal voor de kleine bezoekers een aangepaste audiotour, die kinderen gratis mogen volgen. En zoals in veel andere musea kunnen ze ook hier een leuke speurtocht volgen waarbij ze op zoek gaan naar de kleine muisjes uit het bekende Muizenhuis. Aan het einde van de route krijgen ze iets leuks of iets lekkers uitgereikt.

Museum van de 20e Eeuw; feest van herkenning - Reis-liefde.nl

Sommige delen van de expositie zal ze extra aanspreken, zoals de kinderkamer, het winkelstraatje en de oude school.

Op de begane grond is er een bouwhoek gemaakt voor de kinderen die even genoeg hebben gehad van rondlopen in het museum.

Voor het jonge publiek worden er regelmatig leuke activiteiten georganiseerd. In de vakanties zijn er bijvoorbeeld knutselmiddagen en valt er op het plein voor de deur vaak ook wel iets te beleven tijdens speciale evenementen in de binnenstad.

Bijzondere exposities

Museum van de 20e Eeuw; feest van herkenning - Reis-liefde.nl

Naast een vaste collectie probeert het Museum van de 20e Eeuw steeds te vernieuwen door wisselende tentoonstellingen, waarmee ze al vaker het nieuws haalden. De leukste exposities die mij zijn bijgebleven zijn die met de thema’s: Ridder Floris, Telekids, The Flintstones, Sesamstraat, 70 jaar kinderTV en de nu nog te bewonderen Lego expositie.

Tijdens deze wisselexpo’s wordt het assortiment in de museumshop ook aangepast. Op dit moment kun je bijvoorbeeld boeken kopen over oude televisieseries en shop je daarnaast grote Lego-sets en andere merchandise binnen dit thema.

Praktische informatie

Museum van de 20e Eeuw; feest van herkenning - Reis-liefde.nl

Wil je ook een keer het Museum van de 20e Eeuw bezoeken? Lees dan eerste deze praktische informatie nog even door.

  • Entree voor het museum is 10 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen van 4-16 jaar
  • Met een museumkaart heb je gratis toegang tot het museum
  • Een hapje eten doe je in de horeca op de begane grond. Geen uitgebreide kaart, maar wel een lekkere tosti of een taartje
  • In het hetzelfde complex vind je ook nog een filmhuis en een Hotel Brasserie
  • Parkeren bij het museum is niet mogelijk. Wel is er betaald parkeren even verderop in het centrum mogelijk of zet je auto achter het treinstation (Transferium) en stap in de pendelbus
  • Vanaf het station is het ongeveer 20 minuten lopen naar het museum, waarbij je een groot deel langs het water loopt (fijne wandeling met mooi weer!)
  • Er is een lift in het museum aanwezig
  • Honden zijn toegestaan in het museum

Het Museum van de 20e Eeuw ligt vlakbij de haven van Hoorn. Hier kun je heerlijk wandelen of een terrasje pakken. Op loopafstand vind je ook het kleine centrum van de stad, met diverse winkels en nog meer horeca. Kortom: Hoorn is een prima bestemming voor een gezellig dagje uit met het hele gezin.

Wil je meer tips voor leuke uitstapjes in Nederland? Bezoek dan ook eens mijn reisblog eengoedereis.nu

Liefs, Mirjam

Redactie Reis-liefde

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.