Skip to Content

Vier de Winter in Museumpark Archeon Alphen aan den Rijn

Ook dit jaar opent Archeon weer de poorten voor ‘Vier de Winter’. Museumpark Archeon is geopend op 17, 18 en 24 december 2022 t/m 9 januari 2022 van 10.30 – 17.00 uur. Proef de winterse sfeer in de prehistorie, bij de Romeinen en in het middeleeuwse stadje Gravendam.

Museumpark Archeon

Vier de Winter in Museumpark Archeon Alphen aan den Rijn - Kerstliefde.nl

Alle 43 gebouwen, boerderijen en hutten in Archeon worden bewoond door de bewoners en zijn geheel voor de winter ingericht. Het haardvuur knappert en het is er heerlijk warm. De bronsgieter is druk in de weer met het gieten van bronzen voorwerpen. Bij de eerste boeren, de hunebedbouwers en de jagers is men volop bezig met vuursteen bewerken en vuur maken en geniet je van de verhalen uit het verleden.

Bij de Romeinen beleef je de winterse sferen van weleer. Neem een kijkje bij de Romeinse Restauratiewerf waar de Zwammerdamschepen gerestaureerd worden. Ook is hier een tentoonstelling over de opgravingen en de restauratie van de Zwammerdamschepen. De unieke Romeinse weg ‘Via Albaniana’ is te zien met de bijbehorende tentoonstelling over de aanleg van Romeinse wegen in Nederland en Europa.

In de middeleeuwen is het een drukte van belang. Het is er winter en er is veel werk in huis. De smid, de bakker en de wever laten hun ambacht graag zien. Geniet van de heerlijke kerstsfeer en ontdek de bijzondere ambachten. Het park is feestelijk verlicht en op verschillende plaatsen zijn warme vuurplaatsen gemaakt.

Overdekte IJsbaan

Dit jaar ligt de overdekte ijsbaan weer in Archeon, bezoekers kunnen de spiegelgladde ijsbaan bij Archeon ook dit jaar weer betreden. Hier is ook de gezellige IJsstube voor de koek & zopie of om even op te warmen.

Dickens Kerst Koor

Zaterdag 17 en zondag 18 december 2022 komt het Dickens Kerst Koor naar Museumpark Archeon. Er wordt opgetreden in Dickens kleding volgens 19de -eeuwse Engelse stijl die veelal is gemaakt door de leden zelf. De à capella gezongen stukken zijn hoofdzakelijk ”Christmas Carols”, aangevuld met mooie kerstliederen. Zo kom je al helemaal in de kerstsfeer.

Tijdens de kerstvakantie:

Vier de Winter in Museumpark Archeon Alphen aan den Rijn - Reisliefde

Tentoonstelling ‘Wereld vol Goden’

In het verwarmde badhuis wordt getoond dat de Romeinse goden nog altijd met ons zijn want ooit leefden goden en mensen samen op aarde. Wist je dat het symbool van nike-schoenen eigenlijk heel Romeins zijn.

Tijd-Tovenarij

In Archeon stap je met gemak terug in de tijd maar hoe komt dat eigenlijk? Dat is het geheim van Tovenaar Trucasius. Onder een zwerm van zwevende kaarsen tovert hij met de tijd en … maakt voor de bezoekers tijd in de betoverd mooie familievoorstelling: Tijd-tovenarij!

Tucasius heeft echter ook een grote belangstelling voor goochelen. Hij wil graag een demonstratie geven maar of dat nu zo’n goed idee is… de tijd zal het leren. Een magische familieshow voor iedereen die bij de tijd wil blijven. (v.a. 24 december)

Beide kerstdagen geopend

Tijdens de kerstdagen kan je ook heerlijk genieten van een winters dagje uit.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.