Skip to Content

MuzeeAquarium Delfzijl

MuzeeAquarium Delfzijl

Het MuzeeAquarium in Delfzijl, Friesland biedt een unieke kans om de onderwaterwereld van de Wadden te ontdekken. Dit bijzondere museum heeft een uitgebreide collectie van vissen, schelpen en andere zeedieren die te vinden zijn in de Waddenzee. In dit artikel nemen we je mee naar het MuzeeAquarium en vertellen we je alles wat je moet weten over dit bijzondere museum.

Een introductie tot het MuzeeAquarium

Het MuzeeAquarium is gevestigd in een oude bunker grenzend aan de Noordzee. Het museum richt zich op de zee, het maritieme erfgoed van de regio en heeft een natuurhistorisch karakter. Naast de vaste collectie biedt het museum ook regelmatig wisselende tentoonstellingen en activiteiten.

Natuur- en cultuurhistorisch museum

Je begint je bezoek in het museumgedeelte met diverse tentoonstellingen.

De natuurhistorische tentoonstelling toont het ontstaan van de aarde, waaronder gesteenten, mineralen, bodemopbouw en fossielen. De schelpencollectie is bijzonder, met exemplaren van over de hele wereld, waaronder de grootste en zwaarste schelp, de doopvontschelp.

In de geologiepresentatie worden vragen beantwoord over de leeftijd en het inwendige van de aarde, en worden verschillende mineralen, gesteenten en fossielen, zelfs fluorescerende, getoond.

De archeologiezaal toont het meest noordelijke hunebed van Nederland, vondsten uit de Romeinse tijd en late middeleeuwen, zoals goed herkenbare schoenen. Er is ook een landschap op een groot scherm te zien dat laat zien hoe het er in de tijd van de hunebedbouwers uitgezien kan hebben.

Het cultuurhistorische gedeelte behandelt de wierdentijd en verdwenen middeleeuwse dorpen, Delfzijl als vestingstad, de Franse tijd, de Tweede Wereldoorlog, de wederopbouw en de vestiging van grote industrieën.

In de Wagenborgzaal wordt de geschiedenis van de scheepvaart getoond, met een grote vitrine met 24 scheepsmodellen waar de bezoeker via touchscreens informatie over kan opvragen. Thema’s zoals communicatie en navigatie op zee, het loodswezen, de zeevaartschool, scheepsbouw, modellen van Bronsmotoren en een zeilmakerij worden in deze zaal gepresenteerd.

De scheepvaart heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Delfzijl. De Wagenborgzaal van het museum toont deze geschiedenis met behulp van 24 scheepsmodellen in een grote vitrine. Bezoekers kunnen via touchscreens informatie opvragen over onderwerpen zoals communicatie en navigatie op zee in het verleden en het heden, het loodswezen, de zeevaartschool, scheepsbouw, modellen van Bronsmotoren en een zeilmakerij.

Het museum besteedt ook aandacht aan andere aspecten van de geschiedenis van Delfzijl, zoals de vestingstad die het oorspronkelijk was ter verdediging van de zeesluizen. Een maquette in het museum toont de vroegere contouren van de stad. Andere onderwerpen die aan bod komen zijn Delfzijl tijdens de Tweede Wereldoorlog, de wederopbouw en de vestiging van grote industrieën.

De onderwaterwereld van de Wadden

Eén van de belangrijkste attracties van het MuzeeAquarium is de onderwaterwereld van de Wadden. Dit gebied is uniek in Europa en biedt een bijzondere habitat voor vele soorten zeedieren. Het museum heeft een uitgebreide collectie van deze dieren, waaronder vissen, kreeften, krabben, schelpen en zeesterren. Dit gedeelte bevindt zich in een originele munitiebunker uit de Tweede Wereldoorlog.

Een hoogtepunt van het aquariumgedeelte van het museum is de grote zeeaquariumtank. In deze tank leven vele soorten vissen en andere zeedieren die in de Wadden te vinden zijn. Het is fascinerend om te zien hoe deze dieren zich onder water bewegen en hoe ze met elkaar interageren.

Het rariteitenkabinet bevat overblijfselen uit de collectie van het voormalige museum voor Overzeesche Handelsbetrekkingen, inclusief scheepvaartsouvenirs en rariteiten uit de natuur.

Educatieve programma’s

Het MuzeeAquarium biedt ook educatieve programma’s aan voor zowel kinderen als volwassenen. Deze programma’s zijn gericht op het delen van kennis over de onderwaterwereld van de Wadden en het belang van het behoud van deze unieke habitat. Zo organiseert het museum regelmatig rondleidingen en workshops, waarbij bezoekers meer te weten kunnen komen over de verschillende soorten zeedieren en hun leefomgeving.

Daarnaast heeft het MuzeeAquarium een speciaal lesprogramma voor scholen, waarbij kinderen op een interactieve manier leren over de zee en het maritieme erfgoed van de regio. Dit lesprogramma is gericht op kinderen van verschillende leeftijden en wordt aangepast aan het niveau van de groep.

Een bijzondere ervaring

Een bezoek aan het MuzeeAquarium in Delfzijl is een bijzondere ervaring voor jong en oud. Het museum biedt een unieke kans om de onderwaterwereld van de Wadden te ontdekken en meer te leren over het maritieme erfgoed van de regio.

Met de uitgebreide collectie van vissen, schelpen en andere zeedieren, de educatieve programma’s en de bijzondere sfeer van het museum is het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan het MuzeeAquarium.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.