Skip to Content

My Little van Gogh; creatieve workshops en cursus voor peuters en kleuters

My Little van Gogh; creatieve workshops en cursus voor peuters en kleuters

Vandaag zijn de kinderen de baas. Dat lieten ze zich natuurlijk geen twee keer zeggen! Afgelopen zondag waren we uitgenodigd voor een creatieve sessie by de My Little van Gogh club in Amsterdam. In een fijne ruimte waar ook de baby sensory lessen worden gegeven, waren we welkom voor een geweldige middag met de kinderen.

Samen met Marjolein, Fleur en Miriam waren we uitgenodigd voor een speciale sessie. Nadat we waren verzameld en een kop thee kregen, werden nog snel even de laatste dingen klaar gezet, schoenen uitgedaan en mochten we naar binnen. De kinderen en kleuters keken hun ogen uit, dat zag er allemaal wel heel erg spannend uit!

Kinderen zijn de baas

My Little van Gogh; creatieve workshops en cursus voor peuters en kleuters - Reisliefde

De middag begon met een korte uitleg, in het Engels wat werd vertaald voor de kinderen. Tijdens het spelen was dit echter geen probleem en begrepen ze prima wat er bedoeld werd ook al verstonden ze het niet altijd 😉 Toen zoonlief het woord playdough hoorde was hij direct alert; dat kende hij wel en speelt hij thuis het liefste ook de hele dag mee 😉

Er werd uitgelegd dat er een aantal stations waren en dat de kinderen zelf mochten kiezen wat ze wilden doen en je als moeder dus niet moet gaan sturen, maar meer kan ondersteunen als dat gevraagd wordt of door open vragen te stellen het proces te stimuleren. Op die manier geef je je kind de mogelijkheid om echt onbegrensd creatief te zijn.

Vooraf had ik dit ‘voorbereid’ door kleding aan te trekken waarvan het niet erg zou zijn als het vies zou worden. Toch vond ik het iets moeilijker dan verwacht. Het is zo verleidelijk om je kind ergens op te wijzen en uit te dagen dat te gaan doen. Het liefste was ik zelf aan de slag gegaan, en dat heb ik stiekem ook wel gedaan 😉

Creatieve activiteiten

De kinderen hadden op één na allemaal een leeftijd tussen de 4 en 6 jaar en de activiteiten waren daar ook op afgestemd. Tijdens een standaard ‘les’ worden er vier activiteiten voorbereid. Waaronder een sensory activiteit, een ‘mural’ activity waarbij er op de muur wordt gewerkt, iets met natuurlijke materialen en nog iets creatiefs. Vanmiddag konden de kinderen kiezen uit:

Muurverftekening maken

My Little van Gogh; creatieve workshops en cursus voor peuters en kleuters - Reisliefde

Voor ons was er een kinderfeestje geweest die al een begin hadden gemaakt van deze muurverftekening. Er lagen kwasten, waterspuiten met verfwater, rollers en andere materialen of gewoon de handen en voeten waarmee de kinderen verder konden gaan.

Dit was een cooperatieve activiteit waarbij er samen wordt gewerkt aan een kunstwerk in plaats van ieder voor zich zelf een eigen kunstwerk. Dat sprayen heb ik wel eens op Pinterest voorbij zien komen, maar vond ik voor thuis toch iets teveel rommel. Daarom extra leuk dat het hier wel mogelijk was!

Canvas schilderen

My Little van Gogh; creatieve workshops en cursus voor peuters en kleuters - Reisliefde

Op een tafel stonden schildersezels klaar met een klein canvasje waarop de kinderen hun eigen kunstwerk konden maken. Hiervoor lagen er verschillende kleuren verf en konden ze hiermee zelf meer kleuren mengen.

Er waren niet alleen kwasten, maar ook houtjes of rozen om mee te verven. Dat vonden mijn kinderen toch wel een beetje raar en durfden ze niet. De oudste hield het ‘veilig’ op een kwast en zoonlief begon daarmee maar ging nadat zijn vinger per ongeluk vies werd met zijn vingers verder 😉

Playdough maken

My Little van Gogh; creatieve workshops en cursus voor peuters en kleuters - Reisliefde

Dit was de grootste favoriet van onze zoon; zelf klei maken. Vroeger heb ik dit weleens gedaan, maar eigenlijk sinds ze naar de peuterspeelzaal gaan doe ik dit niet zo heel vaak meer. Terwijl vooral de jongste dit geweldig vond.

Na gezien te hebben bij een groepje waar onder begeleiding klei werd gemaakt, besloot hij zelf te gaan experimenteren. Wat zout, bloem, water en olie en dan net zolang experimenteren totdat hij een mooie substantie had die ook echt leek op klei.

Misschien iets meer olie zodat het wat smeuïger wordt maar hij had er de grootste lol mee en was hier ook heel trots op en liep er vervolgens de hele ruimte mee door. En experimenteerde met koffiebonen, kaneel en citroensap om het geheel meer geur te geven.

Ik merk thuis ook wel dat hij het experimenteren erg leuk vindt; vooral met mijn shampoo en douchegel, papa’s scheerschuim of andere verpakkingen uit het badkamerkastje. Dan is dit een mooi (en veilig) alternatief dus moeten we zeker vaker gaan doen!

Timmering station

My Little van Gogh; creatieve workshops en cursus voor peuters en kleuters - Reisliefde

Dochterlief had zich op een gegeven moment genesteld bij het timmering station. Een station met natuurlijke materialen en andere houten voorwerpen waarmee er zelf iets gemaakt kon worden. Met lijm, maar ook hamers en spijkers waren aanwezig.

Nu was dat toch wel iets moeilijker dan verwacht dus mocht mama even helpen met de eerste tikjes waarna ze het zelf af kon maken. Ze vond het geweldig om ‘net zoals papa’ met hout aan de slag te gaan. Ook dit is weer een activiteit die je thuis niet zo snel zal gaan doen.

Sensory play

My Little van Gogh; creatieve workshops en cursus voor peuters en kleuters - Reisliefde
My Little van Gogh; creatieve workshops en cursus voor peuters en kleuters - Reisliefde

Vroeger schreef ik regelmatig over sensory play en deden we dit heel vaak. Naar mate ze ouder worden is dit vervangen door andere activiteiten. In de ruimte stonden echter twee lage bakken die in dino-thema waren ingericht; één met zand en een aantal zeefjes en de ander met koffiebonen met kleine blikjes.

In het begin zag je de kinderen een beetje raar kijken, maar door er zelf bij te gaan zitten en het bijvoorbeeld te laten sneeuwen met zand werden de kinderen gestimuleerd om zelf ook aan de slag te gaan. Er werd verteld dat naar mate kinderen vaker terug komen ze steeds vrijer worden en zelf hiermee spel gaan bedenken in plaats van volgens ‘regeltjes’ te denken. En dat zelfs al op zo’n jonge leeftijd.

Zo werd dochter een bloem aangeboden die ze mocht ‘plukken’, iets wat thuis niet mocht dus in het begin vond ze het een beetje raar. Maar toen het voorgedaan werd en ze bevestiging had gekregen dat het echt mocht vond ze het super om te doen.

Creatieve atelierlessen

My Little van Gogh; creatieve workshops en cursus voor peuters en kleuters - Reisliefde

Lijkt het jou ook wel wat voor je kind? Op Instagram kreeg ik al een reactie ‘als mijn kind ouder is dan lijkt me dat ook heel gaaf’. Er zijn al klassen voor kinderen vanaf 12 maanden, dus leeftijd hoeft absoluut geen beperking te zijn. Tot vijf jaar begeleid je als ouder de kinderen, als ze ouder zijn kunnen ze zelfstandig experimenteren.

Iedere zaterdag en zondag worden er in Amsterdam of Utrecht lessen gegeven waar je aan kan deelnemen. Als ik dichterbij had gewoond, of er een klas zou zijn in Rotterdam of Den Haag, had me dit echt geweldig geleken voor de kinderen!

Arty Party

Ook is het mogelijk om hier je kinderfeestje te vieren. Compleet met limonade en ontvangst ga je vervolgens heerlijk creatief aan de slag met de verschillende activiteiten. De kinderen zijn helemaal vrij om te gaan en staan wat ze zelf willen. Dat klinkt toch geweldig?

Ook hiervoor geldt, als we dichterbij hadden gewoond had me dit een geweldig kinderfeestje geleken. Ik hoorde echter wel dat er soms kinderfeestjes maanden van tevoren worden gereserveerd en ze snel vol zitten soms met drie feestjes op 1 dag, dus het is goed om er op tijd bij te zijn!

3-in-1 camps

Nieuw zijn de camps tijdens de vakanties. Zoals de naam het al zegt worden op deze dagen de activiteiten van Toddler sense, Little Professors en zowel in de ochtend als middag My Little van Gogh gecombineerd met buiten spelen, spelletjes en andere activiteiten. De kinderen zijn de hele (of halve) dag welkom. Als je kind blijft lunchen, moet je dit echter wel zelf meenemen. Zeker weten dat ze een topdag hebben!

My Little van Gogh

My Little van Gogh is bedacht door Radha, zelf moeder die op zoek was naar een plek waar haar kind gewoon zichzelf kon zijn en zich uiten. Omdat ze dat niet kon vinden bedacht ze deze lessen die een groot succes zijn!

De principes van dit creatieve atelier zijn; Explore, Create en Get Messy. Drie activiteiten die steeds meer kinderen, steeds minder doen, maar ze wel helemaal geweldig vinden en goed zijn voor hun ontwikkeling.

De My Little van Gogh activiteiten worden trouwens niet alleen in Nederland gegeven. Ook in Barcelona (Spanje) en binnenkort in Toulouse (Frankrijk) worden deze klassen ook gegeven! En het zou me niet verbazen als dit zich nog meer gaat verspreiden!

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Berit Stoppenbrink schreef:

    Hey Linda,
    there is also a really nice atelier in the center of amsterdam, that does now special creative kids classes.
    You should check out their page !
    http://www.ateliermolenpad.com/kidzartlab/

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.