Skip to Content

Napels met kinderen; bezienswaardigheden, uitjes en activiteiten

Napels met kinderen; bezienswaardigheden, uitjes en activiteiten

Napels is de op twee na grootste stad van Italië en de hoofdstad van de regio Campanië. Naast de Italiaanse steden Rome, Milaan en Florence is Napels absoluut een aanrader voor een afwisselende stedentrip, ook met kinderen. Deze historische stad ligt aan een prachtige baai van Napels met zicht op de vulkaan Vesuvius en vlakbij de bekende ruïnes van Pompeii maar ook de Amalfikust en de eilanden Capri en Procida.

Inhoudsopgave verberg

Stedentrip Napels

Goethe schreef terecht: ‘Eerst Napels zien, dan sterven.’ Napels is namelijk de perfecte afwisseling van kunst, cultuur en historie, gastronomie (Napels is de bakermat van de pizza) en natuurlijk ook natuur en strand. Overal kom je ook de bekende scooters tegen. En dat in een heerlijk mediterraan klimaat, waardoor het eigenlijk het hele jaar door aangenaam is.

Napels gaat al vele eeuwen mee, en kent dus een lange en rijke geschiedenis, dat merk je terug aan de hoeveelheid bezienswaardigheden en historische gebouwen in de stad, en omgeving. De stad heeft een indrukwekkend historisch centrum met prachtige paleizen, maar ook traditionele volkswijken waar je het echte Italië leert kennen.

Een tijdje heeft Napels veel negatieve aandacht gekregen vanwege de vuilniscrisis. Het afvalverwerkingssysteem kon het vuilnis niet langer verwerken, waardoor er gedurende maanden geen vuilnis werd opgehaald. Bovendien werpt de georganiseerde maffia, de Camorra, een schaduw over de stad, omdat zij een aanzienlijk deel van de stad in haar greep had. Dit heeft er lange tijd toe geleid dat Napels als een ‘onveilige’ stad bekend stond. Gelukkig is de vuilniscrisis inmiddels opgelost en volgens de Italiaanse overheid verliest de Camorra geleidelijk haar greep op de stad en merk je daar als toerist niets van. Er was geen moment dat we ons niet veilig voelden, zelfs niet toen het donker werd.

Centro Storico (Oude centrum)

Het historische centrum van Napels, wordt gekenmerkt door historische gebouwen, barokke stadspaleizen, en mooie kerken. Een labyrint van smalle steegjes herbergt een schat aan pizzeria’s, koffiebarretjes en delicatessenzaken, wat het Centro Storico tot een klassieke schoonheid maakt.

Napels voelt misschien dan ook wel een beetje aan als een openluchtmuseum dat een eeuwenoude geschiedenis en architectuur herbergt. Met een oppervlakte van 17 km² en een oppervlakte van 9,81 km² heeft Napels de grootste historische binnenstad van Europa. Het is dan ook geen verrassing dat dit deel van de stad in zijn geheel is opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Een van de belangrijkste redenen dat dit deel van Napels op deze lijst terecht is gekomen, is het feit dat het stratenpatroon door de eeuwen zo goed als gelijk is gebleven. Napels ziet er in grote lijnen nog precies zo uit als dat de Griekse kolonisten indertijd de stad hebben aangelegd. Van de Griekse tijd zijn er nog enkele stenen van de ringmuur te vinden: Cippo a Forcella maar ook de Griekse cysternen.

Uit de Romeinse tijd stamt de tunnel Crypta Neapolitana. Aan de oostzijde is het Parco Virgiliano met het zogenaamde graf van de dichter Vergilius. Eveneens uit de Romeinse tijd stamt het theater: ook de ondergrondse galerijen zijn voor een groot deel bewaard gebleven.

Het historische centrum van Napels is een aaneenschakeling van oude gebouwen, mooie kerken en barokke stadspaleizen. Enkele van de bekendste bezienswaardigheden van de stad vind je dan ook terug in het Centro Storico, waaronder het uitzicht vanaf de berg Capodi, het 17e-eeuwse Palazzo Reale, het Castel Nuovo met de enorme ronde torens uit de 13e eeuw.

Aan de Piazza del Municipio (Gemeenteplein) vind je het stadhuis. Dit huisvestte ooit alle ministeries van het Koninkrijk der Beide Siciliën. Op de tweede verdieping is een collectie herdenkingsmunten te bezichtigen. Ook een aanrader zijn het Palazzo Venezia, ooit de ambassade van de Republiek Venetië en het Real Albergo dei Poveri uit de 18e eeuw een monumentaal paleis is bestemd voor de armenzorg.

Kleine kanttekening; hoewel het Centro Storico veel historische grandeur uitstraalt, is het nog geen Rome en is er nog wat werk om de stad in zijn oude pracht en praal te herstellen, veel monumentale panden staan nog op de lijst om gerestaureerd te worden.

Quartieiri Spagnoli (Spaanse wijk)

De Quartieri Spagnoli, ook wel bekend als de Spaanse Wijk, is een kleurrijke en levendige wijk in Napels die grenst aan de Via Toledo, een van de populairste winkelstraten van Napels. Deze wijk is ontstaan ten tijde van de Spaanse overheersing in de zestiende eeuw, toen de Spanjaarden hier huisvesting aanlegden voor de garnizoenen en hun familie. Zij moesten in die tijd de Napolitaanse opstanden de kop in drukken.

Lange tijd stond deze buurt niet al te goed bekend vanwege de hoge werkloosheid wat leidde tot veel criminaliteit en prostitutie. Echter is het vandaag de dag een populaire bestemming voor toeristen die de lokale ondernemers ondersteunen en met name in de avond genieten van de levendige barretjes en de beste en goedkoopste pizza’s van Napels. Wel is het advies nog steeds om goed op je spullen te letten.

De wijk staat bekend om zijn rauwe en authentieke sfeer, waarbij je een goed beeld krijgt van het ‘echte’ Italiaanse leven. Wanneer je door de Quartieri Spagnoli loopt, kun je hier genieten van de smalle steegjes, balkonnetjes en kleurrijke street art. Overal ruik je eten, zie je was te drogen hangen aan waslijnen, altaartjes voor Maradonna, en razen de scooters voorbij.

De Quartieri Spagnoli is een wijk waar je gemakkelijk kunt verdwalen, wil je echter alles te weten komen over deze wijk en zijn geschiedenis, dan is het een aanrader om de Quartieri Spagnoli te ontdekken samen met een gids.

Santa Lucia

Een tegenhanger van het rauwe Quartieri Spagnoli is de chiqeu wijk Santa Lucia. Dit is een van de oudste wijken van Napels en ligt aan de Baai van Napels, tegenover het Castel dell’Ovo. De wijk staat bekend om haar prachtige uitzichten over de haven en de zee, haar charmante straatjes en steegjes. Het is een heerlijke plek om te ontspannen en te genieten van de zee en de haven.

De geschiedenis van Santa Lucia gaat terug tot de Griekse kolonisatie van Napels, maar vooral tijdens de middeleeuwen kwam deze wijk tot bloei. Het was de thuisbasis van de adellijke families van Napels. In de loop der jaren is de wijk getransformeerd, maar de sfeer van Santa Lucia is onveranderd gebleven.

Een bezoek aan Santa Lucia is niet compleet zonder een bezoek aan het Castel dell’Ovo, een middeleeuws kasteel dat op een soort eilandje voor de kust van de wijk ligt. Het kasteel biedt een fantastisch uitzicht over de baai van Napels. Ook een aanrader is de kathedraal van Santa Maria della Neve die werd gebouwd in de 9e eeuw.

Santa Lucia is ook de thuisbasis van enkele van de meest prestigieuze restaurants van Napels, een levendige uitgaansscene en luxe modewinkels, onder meer in Via Calabritto, Via Carlo Poerio, Via Chiaia en Via dei Mille.

Chiaia

Chiaia is een elegante wijk en vind je in het westen van het hippe Napels. Deze wijk staat bekend om zijn chique designerboetieks, exclusieve restaurants, galerieën en trendy clubs. Chiaia was oorspronkelijk een vissersdorp dat in de loop der jaren uitgroeide tot een van de meest welvarende buurten van Napels.

Een van de meest opvallende kenmerken van Chiaia is de promenade aan zee, die een adembenemend uitzicht biedt op de Golf van Napels en de Vesuvius. Hier kun je genieten van een ontspannen wandeling langs de kust, terwijl je geniet van de frisse zeelucht en het panoramische uitzicht.

In Chiaia vind je ook een aantal bezienswaardigheden, zoals het Palazzo delle Arti di Napoli, een voormalig klooster dat nu dienst doet als museum voor moderne kunst. Ook vind je hier een aantal prachtige parken, zoals Villa Comunale en Parco Vergiliano, waar je kunt ontsnappen aan de drukte van de stad en kunt genieten van de rust en stilte van de natuur. De wijk is ook een populaire bestemming voor winkelliefhebbers.

Via Spaccanapoli

Het historische centrum van Napels, het Centro Storico, bestaat voornamelijk uit kronkelende steegjes, smalle straatjes en pleinen, met slechts één lange rechte smalle straat, de Via Spaccanapoli, die de stad in tweeën lijkt te splitsen. Dit is goed zichtbaar vanaf de heuvels van de Vomero.

De straat heeft zijn naam te danken aan het feit dat het ooit onderdeel was van het Romeinse stratenplan en nu nog steeds de routes van straten zoals de Vicara Vecchia, Via Benedetto Croce en Via Pasquale Scura volgt. Rondom de Spaccanapoli zijn er tal van gezellige restaurants, bars en winkeltjes te vinden.

De beste manier om dit gebied te ontdekken is om de zijstraatjes en kerken te verkennen die je onderweg tegenkomt. Een van de bekendste zijstraten is de Via San Gregorio Armeno, een smal en toeristisch straatje dat bekend is geworden vanwege de miniatuurfiguurtjes en kerststallen. Ook vind je hier de ‘Bar Nilo’ een koffieshop met een klein altaar gericht aan de voetballer Diego Maradona.

Lungomare Caracciolo

De Lungomare Carracciolo is een prachtige boulevard die langs de kust van Napels loopt, Lungomare betekent ‘langs de zee’. De boulevard is vernoemd naar Admiraal Francesco Caracciolo, een historische held uit de 18e eeuw. De promenade biedt een schitterend uitzicht op de zee en is een populaire trekpleister voor zowel toeristen als locals.

Een hoogtepunt van de Lungomare Carracciolo is het imposante Castel dell’Ovo, waar je kunt genieten van een fantastisch uitzicht over de stad. De boulevard is met name in de avond en het weekend een bruisende plek vol levendigheid en sfeer.

Ook kun je hier een bezoek brengen aan het openbare strand dat bekend staat als Lido Mappatella, gelegen aan de boulevard.

Piazza del Plebescito

In het hart van de wijk Santa Lucia vind je het indrukwekkende Piazza del Plebiscito, dit is het grootste plein van de stad en bevindt zich vlakbij de kust. Het Piazza del Plebiscito is een halfrond plein dat werd gebouwd in opdracht van Joachim Murat, die van 1808 tot 1815 koning was van Napels en een zwager van keizer Napoleon Bonaparte. Een bezoek aan het plein is zeker een must tijdens een bezoek aan Napels.

Aan een kant vind je het prachtige koninklijk paleis, Palazzo Reale en het paleis van de prefectuur. Deze laatste diende in de 19e eeuw als koninklijk guesthouse. En aan de andere zijde de basiliek San Francesco di Paolo, gebouwd naar het voorbeeld van het Pantheon in Rome. Ook zijn er twee standbeelden van Carlo III di Borbone en Fernando I di Borbone die het plein sieren.

Dit plein ligt op steenworp afstand van een aantal andere bezienswaardigheden: het Castel Dell’Ovo, dat hoog boven de baai uittorent, het Teatro di San Carlo, een van de oudste operahuizen ter wereld en de Galleria Umberto I.

Piazza Bellini

Ondanks zijn bescheiden omvang is Piazza Bellini een van de meest gezellige uitgaansplekken in Napels. Het plein biedt een ruime keuze aan sfeervolle bars, restaurants en terrasjes waar je kunt genieten van lekker eten en drinken terwijl je naar de mensen kan kijken.

Het plein heeft altijd een bijzondere aantrekkingskracht gehad op kunstenaars, artiesten en andere vrije geesten. Midden op het plein vind je de overblijfselen van de originele Griekse stadsmuren uit de 4e eeuw.

Galleria Umberto I

De Galleria Umberto I is een overdekt winkelcentrum, vlakbij het Plaza Plescibito. Het werd gebouwd in de late 19e eeuw en vernoemd naar koning Umberto I. De galerij werd eind 19de eeuw gebouwd in het teken van een groots renovatieplan voor de stad die in 1884 geteisterd werd door een cholera-epidemie. Ook dit winkelcentrum maakt deel uit van het UNESCO Werelderfgoed.

De galerij is een meesterwerk van architectuur en design en wordt beschouwd als een van de mooiste winkelcentra in Europa. De architectuur is een prachtige combinatie van barokke en neoklassieke stijlen, met prachtige bogen, glazen koepels en mozaïeken. Het is ontworpen door de architecten Emanuele Rocco, Ernesto Di Mauro en Antonio Curri, die werden geïnspireerd door de Galleria Vittorio Emanuele II in Milaan.

Een van de hoogtepunten van dit gebouw is de grote glazen koepel die zich boven het centrale atrium bevindt. Hierdoor valt er prachtig licht binnen, wat een unieke sfeer creëert in het hart van de galerij. De vloer is versierd met prachtige mozaïeken en sculpturen die het verhaal van de vier seizoenen vertellen en een weergave van de sterrenbeelden.

De winkels in de Galleria Umberto I variëren van high-end designermerken tot lokale ambachtelijke winkels. Naast winkels biedt de galerij ook een breed scala aan restaurants, cafés en bars waar bezoekers kunnen genieten van een hapje en een drankje terwijl ze genieten van het prachtige interieur.

Palazzo Reale di Napoli (Koninklijk Paleis)

Het Palazzo Reale di Napoli, oftewel het Koninklijk Paleis van Napels, is een prachtig paleis en ligt aan het Piazza del Plebiscito in het historische centrum van Napels. Het paleis werd gebouwd in de 17e eeuw en diende als koninklijke residentie voor de Bourbons, de heersers van het Koninkrijk Napels en later het Koninkrijk der Beide Siciliën. Hoewel de bouw startte in 1602, het Palazzo Reale pas in 1843 afgewerkt. De voorgevel is 169 meter lang, met in de niches standbeelden van Napolitaanse koningen van weleer.

Het Palazzo Reale di Napoli is ontworpen in barokstijl door de Italiaanse architect Domenico Fontana en heeft een prachtige gevel met vier indrukwekkende zuilen. Het paleis heeft meer dan 30 zalen, waaronder de Sala del Trono (Troonzaal), de Sala degli Specchi (Spiegelzaal) en de Sala del Giardino (Tuinzaal). Imposant is ook de marmeren trappenhal, het privé theater met beelden van papier maché, de Sala di Ercole en de Bibliotheca Nazionale Vittorio Emanuele III met maar liefst rond de 2 miljoen boeken.

Het Palazzo Reale di Napoli heeft ook een prachtige koninklijke tuin, de Giardino Reale, die is ontworpen in de 18e eeuw en een van de grootste stadstuinen van Europa is. De tuin is een oase van rust in het drukke stadscentrum en biedt een prachtig uitzicht op de Vesuvius en de Golf van Napels.

Het paleis en de tuin zijn een prachtige representatie van de grandeur en luxe van de voormalige Bourbon-monarchie en biedt bezoekers een fascinerende kijk in het verleden van Napels en Italië. Bezoekers kunnen een route volgen door het paleis en de prachtige zalen en kamers bekijken, die zijn ingericht met prachtige meubels, kunstwerken en decoraties uit verschillende tijdperken.

Palazzo della Spagnolo & Museo del 700

Het Palazzo della Spagnola werd oorspronkelijk gebouwd in de 16e eeuw als residentie voor de Spaanse onderkoning van Napels, later werd het ook gebruikt als gevangenis. Tegenwoordig functioneert het paleis als museum genaamd “Museo del ‘700”, en is gewijd aan de kunst en geschiedenis van de 18e eeuw. Het museum heeft een indrukwekkende collectie van schilderijen, sculpturen, meubels en decoratieve kunstwerken uit deze periode.

Het Palazzo della Spagnola heeft een prachtige renaissancegevel met grote ramen en balkons, en het interieur is voorzien van gewelfde plafonds en stenen trappen.

Een van de belangrijkste attracties van het museum is de “Galleria del Settecento”, een reeks zalen met fresco’s en schilderijen van beroemde Italiaanse kunstenaars uit de 18e eeuw, zoals Francesco De Mura en Giuseppe Bonito. Andere hoogtepunten zijn de “Sala del Trono”, een indrukwekkende zaal met een fresco van het Koninklijk Paleis van Caserta, en de “Sala delle Vedute”, met een verzameling van stadsgezichten van Napels uit de 18e eeuw.

Palazzo Sanfelice

Het Palazzo Sanfelice is oorspronkelijk gebouwd in de 17e eeuw als residentie voor de adellijke Sanfelice-familie, en staat vooral bekend om zijn prachtige barokke architectuur en unieke interieur.

Het gebouw heeft een opvallende gevel met een dubbele trap die naar de hoofdingang leidt, en is versierd met beelden en reliëfs. Het interieur van het paleis is even indrukwekkend, met hoge plafonds, elegante trappen, en een groot aantal kamers en zalen. Het paleis is gebouwd rond een centrale binnenplaats, en heeft verschillende trappenhuizen die leiden naar de verschillende kamers en zalen waardoor het een doolhof lijkt.

Een van de belangrijkste kamers van het paleis is de “Camera del Pavone”, de Pauwenkamer, die beroemd is om zijn fresco’s en decoraties met pauwen. Andere opmerkelijke kamers zijn de “Galleria degli Specchi”, de Spiegelzaal, die volledig bedekt is met spiegels, en de “Sala delle Cariatidi”, de Kariatidenzaal, die wordt ondersteund door prachtige kariatiden in de vorm van vrouwenfiguren.

Castel Sant’Elmo

Castel Sant’Elmo is een middeleeuws kasteel en ligt op de top van de heuvel Vomero in Napels. Het kasteel is een van de meest herkenbare bezienswaardigheden van Napels en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een symbool van de stad. Er worden ook regelmatig culturele evenementen en tentoonstellingen georganiseerd, en het kasteel is een populaire locatie voor bruiloften en andere evenementen.

Het kasteel werd gebouwd in opdracht van koning Karel I van Anjou in de 14e eeuw en diende oorspronkelijk als een fort om de stad te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Het kasteel werd vernoemd naar de heilige Erasmus, ook bekend als Sant’Elmo, die de beschermheilige was van de zeelieden.

Het Castel Sant’Elmo heeft in het verleden verschillende rollen gehad. In de 16e eeuw werd het gebruikt als een gevangenis, en later in de 19e eeuw werd het gebruikt als een barak voor het leger. In de jaren ’60 werd het kasteel gerestaureerd en omgebouwd tot een cultureel centrum en museum.

Het kasteel heeft sinds de herstellingswerkzaamheden in de 16e eeuw een unieke zeshoekige stervorm, hetgeen het zijn karakteristieke uiterlijk geeft. Het kasteel is opgetrokken met dikke muren en torens van baksteen die uitkijken over de stad en de zee. In het kasteel vind je verschillende binnenplaatsen, een kapel en een museum met betrekking tot de geschiedenis van het kasteel en de stad Napels.

Vandaag de dag is Castel Sant’Elmo een populaire toeristische attractie in Napels. Het kasteel is goed te bereiken met de ‘Funicolare di Montesanto’. Je kan het kasteel bezoeken en genieten van het uitzicht over de stad, de Vesuvius en de baai van Napels. Aan het eind van de middag en in de avond is het uitzicht het mooist, en het is ook zeker een aanrader om te blijven voor de zonsondergang. Al kan het hier in de avond ook flink waaien en is het dus handig om een jas / dik vest mee te nemen.

Castel dell’Ovo

Het Castel dell’Ovo ligt op een klein schiereilandje voor de kust van Napels. Het kasteel heeft een rijke geschiedenis en werd gebouwd door de Noormannen in de 13e eeuw, op de ruïnes van Romeinse gebouwen, waardoor dit een van de oudste gebouwen van de stad is.

Het kasteel kreeg zijn naam ‘dell’Ovo’ (van het ei) omdat er een oude legende bestaat die beweert dat de Romeinse dichter Virgilius een ei onder het kasteel zou hebben begraven. Volgens de legende zou, als het ei zou breken, het kasteel instorten en een serie van rampen plaatsvinden. Het kasteel staat er nog steeds, al hebben niet alle delen de tijd doorstaan.

Een van de belangrijkste trekpleisters van Castel dell’Ovo is het prachtige uitzicht over de Baai van Napels en de kustlijn. Het kasteel heeft ook een aantal interessante tentoonstellingen, waaronder archeologische vondsten en hedendaagse kunst

Het kasteel wordt omringd door een pittoreske jachthaven. Er zijn ook verschillende restaurants en cafés in de buurt van het kasteel waar bezoekers kunnen genieten van traditionele Napolitaanse gerechten en drankjes.

Castel Nuovo & Museo Civico Filangieri

Castel Nuovo, ook wel bekend als Maschio Angioino, werd gebouwd op het eilandje Megaride in de 13e eeuw onder leiding van Koning Karel I van Anjou. Hij verplaatste destijds de hoofdstad van Palermo naar Napels, en een hoofdstad is natuurlijk niet compleet zonder kasteel. Vandaar de naam Castel Nuovo, oftewel nieuw kasteel. Het kasteel werd zowel gebruikt als residentie voor de koningen van Napels en als militair bolwerk.

Het kasteel heeft in de loop der eeuwen verschillende renovaties en aanpassingen ondergaan. Zo heeft het zijn huidige vorm gekregen toen het in 1443 in handen kwam van Alfonso V van Aragon, met als meest opvallende element de witte marmeren toegangspoort met reliëf die de triomfantelijke intrede van Alfonso viert. Nog steeds is het een unieke mix van middeleeuwse en renaissance-architectuur.

Het kasteel heeft een indrukwekkende gevel met drie torens en een centrale poort die leidt naar een grote binnenplaats. De binnenplaats wordt gesierd met een bronzen standbeeld van de Napolitaanse koning Alfonso V en een monumentale trap die naar de bovenste verdiepingen leidt. Dit indrukwekkende bouwwerk is met het vasteland verbonden door een 100 meter lange verhoogde weg, een populaire fotolocatie voor lokale bruidsparen.

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Castel Nuovo is de Sala dei Baroni, de Zaal van de Barons. Deze grote zaal is versierd met prachtige fresco’s en muurschilderingen en was oorspronkelijk bedoeld voor feesten en banketten. Het is ook de plaats waar de Vespersopstand plaatsvond in 1282, een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van Napels. Andere opmerkelijke kamers in het kasteel zijn de Kapel van de Heilige Joris en de Kapel van de Zilveren Schrijn, beide versierd met prachtige fresco’s en kunstwerken.

Belangrijke kunstschatten die te zien zijn in Castel Nuovo zijn de fresco’s van Giotti en vele beelden en schilderijen in het Museo Civico Filangieri. Hier vind je schilderijen, sculpturen en andere kunst uit de 14de-19de eeuw kan bewonderen. Dit museum stelt echter niet heel veel voor.

Villa Rosebery

Villa Rosebery is een landgoed op een heuvel bij Napels met uitzicht op de Golf van Napels en dankt zijn naam aan de Britse diplomaat Sir Francis Rose, die het in 1910 kocht en de villa liet verbouwen tot zijn huidige grandiose vorm. De villa werd gebouwd in de late 18e eeuw en was eigendom van verschillende belangrijke adellijke families en wordt omringd door prachtige tuinen en parken.

De villa zelf is een indrukwekkend voorbeeld van neoklassieke architectuur en is versierd met fresco’s, beeldhouwwerken en andere kunstwerken. Het interieur is luxueus ingericht met antieke meubels, kristallen kroonluchters en prachtige schilderijen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Villa Rosebery gebruikt als hoofdkwartier van de geallieerde strijdkrachten en later als zetel van de Amerikaanse militaire overheid in Italië. Na de oorlog werd het landgoed eigendom van de Italiaanse regering en werd het gebruikt als zomerresidentie van de president van de Italiaanse Republiek. Tegenwoordig is Villa Rosebery nog steeds eigendom van de Italiaanse regering en is het één van de officiële residenties van de president van Italië.

Het landgoed zelf is niet toegankelijk voor publiek, maar het park dat eromheen ligt is wel toegankelijk en biedt een prachtig uitzicht op de baai van Napels.

Teatro San Carlo

Het Teatro San Carlo vlakbij het Piazza del Plebiscito, is de oudste en één van de meest prestigieuze operahuizen ter wereld en wordt beschouwd als één van de belangrijkste culturele monumenten van de stad. Het theater werd gebouwd in de 18e eeuw door koning Karel III van Bourbon in een zijvleugel van het paleis. Het werd geopend in 1737, maar moest in 1816 na een brand opnieuw gebouwd worden. Het theater heeft een lange traditie van het uitvoeren van opera’s van beroemde componisten zoals Verdi, Rossini en Puccini.

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Teatro San Carlo is het zien van een operavoorstelling. Er zijn ook balletvoorstellingen en concerten te zien, waardoor het theater het hele jaar door levendig blijft. De theaterzaal bestaat uit zes indrukwekkende etages en 184 loges die plek bieden aan 3000 mensen. De akoestiek van het Teatro San Carlo behoort bovendien tot de beste ter wereld.

Naast de uitvoeringen en het museum is het theater zelf ook een prachtig gebouw om te verkennen, ook al zou je dat misschien vanaf de buitenkant niet verwachten. De grote zaal kun je op eigen gelegenheid bezoeken. De rest van het theater kan alleen bezocht worden met een rondleiding. Het interieur is een prachtig voorbeeld van de neoklassieke architectuur en is versierd met fresco’s, beeldhouwwerken en gouden decoraties.

Het theater heeft ook een museum waar bezoekers een rondleiding kunnen krijgen en de geschiedenis van het theater en de vele beroemde artiesten die er optraden kunnen ontdekken. Het museum herbergt ook een indrukwekkende collectie van historische kostuums en rekwisieten uit de afgelopen eeuwen.

Stadio Diego Armando Maradona

Stadio Diego Armando Maradona, voorheen bekend als Stadio San Paolo, is een voetbalstadion in de wijk Fuorigrotta, in het westen van Napels, en is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Het stadion is na zijn dood in november 2020 als eerbetoon vernoemd naar de Argentijnse voetballer Diego Maradona, een van de meest legendarische spelers in de geschiedenis van SSC Napoli, de club die het stadion als thuisbasis gebruikt.

Het stadion werd gebouwd in 1959 en heeft sindsdien vele grote voetbalwedstrijden gehost, waaronder het WK 1990 en de Olympische Spelen van 1960. Het stadion heeft een capaciteit van 60.240 toeschouwers en is ontworpen in een ovaalvorm, met een open ruimte in het midden van het stadion.

Een van de meest opvallende kenmerken van het stadion is de gigantische muurschildering van Diego Maradona dat te zien is aan de buitenkant van het stadion. Het is een populaire attractie voor fans en toeristen die Napels bezoeken.

Metrostation Toledo

Het Toledo-station is niet alleen een transportknooppunt, maar ook een belangrijke bezienswaardigheid in Napels. Het metrostation Toledo ligt in de wijk Chiaia en is ontworpen door de Spaanse architect Oscar Tusquets Blanca. Het heeft meerdere onderscheidingen gewonnen voor het innovatieve ontwerp en de aandacht voor detail, waardoor het een van de meest gefotografeerde en bezochte plekken in Napels is.

Het metrostation werd geopend in 2012 als onderdeel van de uitbreiding van de metrolijn 1 van Napels. Wat het station zo bijzonder maakt, is het unieke ontwerp en de architectuur. Het station heeft ook verschillende artistieke installaties, waaronder een glazen muur met uitzicht op de archeologische overblijfselen van de oude Griekse stad Neapolis.

Het metrostation is gebouwd als een ondergronds kunstwerk met levendige blauwe muren, verlichting en mozaïekvloeren die zijn ontworpen door de bekende Napolitaanse kunstenaar Michelangelo Pistoletto. Het thema voor het mooiste metrostation van Europa is water en licht. Het water wordt vertegenwoordigd door zilveren en blauwe mozaïeken op het plafond en muren.

Bovendien is het station strategisch gelegen tussen twee belangrijke winkelstraten in Napels, Via Toledo en Via Chiaia. Hierdoor is het een drukke doorgang voor zowel lokale bevolking als toeristen die op zoek zijn naar winkels, restaurants en bezienswaardigheden.

Tip: Niet alleen dit metrostation, maar ook anderen zijn de moeite waard. In totaal vind je meer dan 100 kunstwerken verspreid over de route van ruim 20 kilometer. De kunstwerken variëren van foto’s van Olivero Toscani tot mozaïeken van William Kentridge.

Funicolare di Montesanto

In Napels vind je ook de funiculare, dit zijn treintjes die een verbinding vormen tussen het lager gelegen centrum met de hoger gelegen wijken op de Vomeroberg. De funicolare is niet alleen een handige manier om van de ene naar de andere wijk te reizen, maar ook een toeristische attractie op zichzelf. De kabelbaan biedt een unieke manier om de stad te zien zonder de steile heuvels van Napels te hoeven beklimmen.

Een aanrader voor toeristen is de trein naar Piazzetta Montesanto, dit is de oudste van allemaal en opgericht in 1889. Het is nog steeds in gebruik en wordt dagelijks gebruikt door de lokale bevolking en toeristen om zich snel door de stad te verplaatsen.

De kabelbaan begint in de wijk Montesanto, aan de voet van de heuvel van San Martino. Vanaf hier klimt de kabelbaan langs de heuvel naar het historische centrum van Napels, waarbij hij onderweg prachtige uitzichten biedt op de stad en de baai van Napels. De andere funicolare die begint bij de Via Toledo brengt je vlakbij hetzelfde eindpunt maar gaat voornamelijk onder de grond door. Bij aankomst in het centrum van de stad stap je uit bij Piazza Montesanto, vlakbij de levendige markt van Pignasecca en de historische wijk Spaccanapoli.

Ondergronds Napels

Onder de stad Napels vind je ondergronds een fascinerend netwerk van tunnels, grotten en ruimtes. Het ondergrondse systeem bestaat uit oude aquaducten, crypten, catacomben, tunnels en schuilplaatsen, die dateren uit verschillende periodes in de geschiedenis van de stad.

Een bezoek aan het ondergrondse Napels biedt een unieke en fascinerende kijk op de geschiedenis van de stad en haar bewoners. Het is een reis door de tijd die bezoekers meeneemt naar een wereld van oude legendes, mysteries en intrigerende verhalen, die nog steeds deel uitmaken van het erfgoed en de cultuur van Napels.

Een aantal van de meest populaire bezienswaardigheden zijn de Catacomben van San Gennaro, het Griekse-Romeinse aquaduct en Romeins theater, de Galleria Borbonica, een vluchttunnel gemaakt door koning Ferdinand II Bourbon en de ondergrondse kerk bij San Lorenzo Maggiore.

Let op: Er zijn meerdere bezienswaardigheden die onder deze naam te vinden zijn; wil je de Griekse en Romeinse tunnels bezoeken ga dan naar Piazza San Gaetano 68, in een zijstraatje van het plein (en niet onder de kerk die je direct aan het pleintje vindt. Ieder half uur vertrekt hier een rondleiding in o.a. het Italiaans, Engels en soms ook Spaans. De groepen zijn maximaal 30 personen groot.

Napoli Sotterranea

Napoli Sotterranea, ook wel bekend als “Ondergronds Napels”, is een complex van ondergrondse tunnels en kamers die zich onder de oude stad bevindt. Het is een van de meest fascinerende en mysterieuze bezienswaardigheden van de stad en trekt elk jaar vele bezoekers.

Het ondergrondse netwerk ligt 40 meter onder de grond en is ontstaan in de 4e eeuw voor Christus toen de Grieken de stad stichtten op een vulkanische tufsteen. De tufsteen werd gebruikt voor de bouw van de stad en de overgebleven ruimtes werden later gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals schuilplaatsen, aquaducten en begraafplaatsen.

Napoli Sotterranea omvat meer dan 80 kilometer aan tunnels en kamers, waarvan sommige dateren uit de Grieks-Romeinse periode. Het complex is ook uitgebreid tijdens de Middeleeuwen en de Renaissance, toen het werd gebruikt als een schuilplaats voor de bewoners van de stad tijdens oorlogen en epidemieën.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Napoli Sotterranea zijn de cisternen, enorme waterreservoirs die werden gebruikt om water op te slaan tijdens droge perioden. Deze cisternen zijn verbonden door tunnels die bezoekers door het hele ondergrondse complex leiden.

Tijdens een bezoek aan Napoli Sotterranea, komen bezoekers meer te weten over de geschiedenis, legendes en de functies van de tunnels door middel van een rondleiding. Er zijn verschillende routes beschikbaar, waaronder een tour van 2 uur door de tunnels en ruimtes die eindigt met een bezoek aan het Romeinse amfitheater.

Let op: Een deel van deze rondleiding gaat door het donker (onder het licht van de zaklampfunctie op je mobiele telefoon) en voert je door heel smalle doorgangen waar je zijdelings ‘walk like an egyptian’ aldus de gids doorheen moet, niet voor iedereen geschikt dus!

Catacombe di San Gennaro

De Catacombe di San Gennaro is een complex van ondergrondse begraafplaatsen en is vernoemd naar Sint Gennaro, de beschermheilige van Napels, wiens lichaam in de catacomben werd begraven.

De Catacombe di San Gennaro bestaan uit verschillende niveaus, waarvan sommige dateren uit de 2e eeuw na Christus. Ze werden oorspronkelijk gebruikt als begraafplaatsen voor de lokale Christenen. In de 5de eeuw werd hier ook het lichaam van de Heilige San Gennaro bijgezet (totdat dit werd verhuisd naar de Duomo), en tot de 11de eeuw werden hier ook de vroeg-Christelijke bisschoppen van Napels begraven, waardoor de plek een belangrijk bedevaartsoord werd.

De catacomben zijn versierd met fresco’s, mozaïeken en sculpturen en bieden een fascinerende kijk op het leven en de begrafenispraktijken van de vroege christelijke gemeenschap in Napels. De fresco’s en andere kunstwerken in de catacomben zijn buitengewoon goed bewaard gebleven, waardoor bezoekers een zeldzaam inzicht krijgen in de vroeg-christelijke iconografie.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de Catacombe di San Gennaro is de kapel van de Bisschoppen, een indrukwekkende ondergrondse kerk versierd met fresco’s en mozaïeken. De kapel diende als het graf van de bisschoppen van Napels en was ook de locatie van religieuze ceremonies en missen.

Galleria Borbonica

Galleria Borbonica vlakbij het Plebiscitoplein is gebouwd in de 19e eeuw in opdracht van de Bourbon-koningen van Napels en diende als een militaire bunker en koninklijk paleis. Het complex omvat meer dan 3 kilometer aan tunnels en kamers, die oorspronkelijk werden gebouwd als ontsnappingsroute voor de koninklijke familie in geval van een opstand of een buitenlandse invasie.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Galleria Borbonica opnieuw gebruikt als schuilplaats voor de burgers van Napels tijdens bombardementen. In de jaren ’80 werd het complex herontdekt en omgevormd tot een toeristische attractie. Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Galleria Borbonica is de ontdekking van de “verboden zone”, een deel van het complex dat pas onlangs werd geopend voor het publiek. Dit gedeelte van de tunnels werd gebruikt om kunstwerken en andere waardevolle voorwerpen te verbergen tijdens de oorlog, en bezoekers kunnen nu enkele van deze objecten zien.

Een andere bezienswaardigheid van Galleria Borbonica is de “Scala del Re”, of de “Koningstrappen”, een indrukwekkende trap die in de 19e eeuw werd gebouwd en ooit werd gebruikt door koning Ferdinand II om vanuit zijn paleis naar de tunnel te gaan.

Een rondleiding kun je hier vinden.

Cimitero delle Fontanelle

Cimitero delle Fontanelle is een begraafplaats bestaande uit grotten, mijnen en Griekse en Romeinse tunnels in de wijk Sanita en staat bekend om zijn unieke geschiedenis en de grote hoeveelheid menselijke overblijfselen die er worden bewaard. Dit werd gebruikt als begraafplaats in de 16e eeuw tijdens een grote pestepidemie om slachtoffers anoniem te begraven. In die tijd was het gebruikelijk om de lichamen van de slachtoffers van de pest te begraven in massagraven, dit was een alternatief.

In de 17e eeuw werd de begraafplaats uitgebreid en werden de beenderen van de overledenen in de catacomben van de begraafplaats geplaatst om ruimte te besparen. In de 18e eeuw was het een van de belangrijkste begraafplaatsen in Napels. De begraafplaats werd voornamelijk gebruikt voor arme mensen, omdat ze zich geen privégraven konden veroorloven op andere begraafplaatsen in de stad. In de 19e eeuw werd de begraafplaats opnieuw gebruikt tijdens een cholera-epidemie. In de loop der jaren zijn er naar schatting meer dan 40.000 lichamen in de catacomben begraven.

Aangezien veel lichamen geen echte begrafenis hebben gehad werden deze lang beschouwd als verloren zielen. Later werden ze opgeruimd en netjes op planken en in cryptes geplaatst. Sommige inwoners hebben zelfs een schedel geadopteerd en verzorgd in de ruil voor bescherming, de zogenaamde ‘Cult of the Dead’.

Obelisken en fonteinen

Net als in Rome vind je ook in Napels meerdere obelisken en fonteinen. De grote obelisk van de Onbevlekte Ontvangenis, de obelisken van San Domenico en San Gennaro, evenals de fontana del Gigante, de fontana del Sebeto en de Neptunusfontein, zijn belangrijke voorbeelden van barokkunst en dateren uit de middeleeuwen.

Napels telt ook enkele fonteinen: de fontana del Gigante, de fontana del Sebeto en de Neptunusfontein (Napels). De fontana dell’Esedra, ontworpen door Carlo Cocchia en Luigi Piccinato, is geïnspireerd op de 18e-eeuwse fontein van het koninklijk paleis van Caserta en is met zijn 900 vierkante meter de grootste fontein in Napels.

Musea in Napels

Napels is een stad met een rijke geschiedenis en culturele erfgoed, wat zich uit in tal van musea en galerieën die bezoekers kunnen verkennen.

Museo Archeologico Nazionale di Napoli (Nationaal Archeologisch Museum)

Het Nationaal Archeologisch Museum van Napels is één van de belangrijkste archeologische musea ter wereld met één van de grootste collecties aan artefacten en kunstwerken uit de antieke oudheid ter wereld. Het is dan ook één van de meest bezochte musea van Italië.

In 1612 werd het voormalige klooster van Santa Maria degli Studi in gebruik genomen als universiteit, waarna er steeds meer antiquiteiten en vondsten in ondergebracht werden. In 1816 werd het museum opgericht door koning Ferdinand IV van Bourbon en sinds 1860 is het een Nationaal Museum. Alleen het gebouw zelf is al een bezoek waard, vanwege de prachtige binnenplaatsen en een grandioze trap.

De collectie van het museum omvat maar liefst dan 2.500 jaar geschiedenis, met voorwerpen zoals fresco’s, mozaïeken, vazen, sieraden en munten die teruggaan tot de Griekse en Romeinse tijd. Je vindt hier onder andere de beroemde Farnese-collectie. De eerste twee verdiepingen van het museum zijn gewijd aan Pompeii, Hercaluneum en Stabiae, Romeinse steden die werden bedolven tijdens de uitbarsting van de Vesuvius tijdens de Romeinse tijd.

Een van de meest opvallende stukken is de een marmeren beeldhouwwerk van Atlas die de wereld op zijn schouders draagt. Andere hoogtepunten zijn de beelden van Hercules en de beroemde Toro (stier) en een groot marmeren beeldhouwwerk over de mythe van Dice. Er is ook een uitgebreide Egyptische collectie, met mummies en artefacten die teruggaan tot 2000 v.Chr.

Museo di Capodimonte

Het Capodimonte Museum is een van de belangrijkste kunstmusea van Napels en bevindt zich in het voormalige Koninklijk Paleis van Capodimonte. Dit werd in 1738 gebouwd als zomerpaleis in opdracht van koning Karel van Bourbon op de heuvel Capodimonte, nadat de vele kunstschatten die hij had geërfd niet meer in zijn paleis in Portici pasten.

Het paleis en de kunstcollectie werd steeds meer uitgebreid, waaronder met een uitgebreide collectie historische vuurwapens. Na de val van de monarchie in 1950 werd het een Nationaal Museum met een van de grootste kunstcollecties in Italië met zowel historische als moderne kunst uit verschillende periodes en stijlen, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken, keramiek en decoratieve kunst.

De collectie van het museum omvat onder andere werken van beroemde kunstenaars zoals Titiaan, Botticelli, Caravaggio, Masaccio, en Michelangelo. Maar er zijn ook werken van belangrijke Napolitaanse kunstenaars zoals Francesco Solimena, Luca Giordano en Salvator Rosa.

Een van de hoogtepunten van de collectie is het beroemde schilderij van Caravaggio, de ‘Martelaar van de Heilige Ursula’, dat de schilder maakte tijdens zijn verblijf in Napels. Andere hoogtepunten zijn werken van Titiaan, waaronder het schilderij ‘De Danaë’, en het ‘Portret van de Hertog van Montefeltro’ van Piero della Francesca.

Het museum heeft ook een prachtige collectie keramiek, waaronder majolica-waren uit de 15e tot de 18e eeuw, en porselein uit de Koninklijke Porcelain Factory of Capodimonte, die in de 18e eeuw werd opgericht door Koning Karel VII van Napels.

Naast de kunstcollectie beschikt het museum over een prachtige tuin, waar bezoekers kunnen genieten van een wandeling tussen de prachtige fonteinen, beelden en bloemen.

Museo Cappella di Sansevero

Het Museo Cappella di Sansevero is een kleiner en wat minder bekend museum in de kapel van Santa Maria della Pietà in Sansevero. De kapel werd in 1590 gebouwd door hertog Giovan Francesco di Sangro als privékapel. In dit museum vind je kunstwerken en beeldhouwwerken van de Napolitaanse adellijke familie Sansevero.

In totaal zijn er 28 beelden(groepen) te bewonderen. Het hoogtepunt van het museum is het beroemde beeld van de ‘Verbonden Ziel’, ook wel bekend als ‘Il Cristo Velato’. Het 18e eeuwse beeld toont het lichaam van Christus, bedekt met een dunne sluier die zo realistisch is gesneden dat het lijkt alsof de stof echt is. Daarnaast omvat de collectie van het museum ook andere prachtige beeldhouwwerken, waaronder het beeld van ‘Het Ontwaken’, de ‘Educatie van de Maagd’ en het prachtige altaarstuk van de kerk van Sansevero.

Het museum staat echter vooral bekend om de kelder, die is ingericht met onder andere twee anatomische machines in de vorm van het skelet van een man en vrouw compleet met bloedvatenstelsel en organen. Heel lang dacht men dat het organisch materiaal was, maar later blijkt het een combinatie te zijn van ijzerdraad, bijenwas en zijde.

Certosa e Museo di San Martino

Het Certosa e Museo di San Martino is een museum op de top van de heuvel Vomero. Het gebouw werd in 1325 gebouwd als kartuizerklooster naast Castel Sant’ Elmo. In 1866 werd hier het museum geopend. Het museum herbergt een uitgebreide collectie kunstwerken en artefacten uit de geschiedenis van Napels en de omliggende regio’s.

Waaronder een sectie gewijd aan middeleeuwse kunst, een sectie met barokke kunst en een sectie met hedendaagse kunst. Het museum heeft ook een grote bibliotheek met duizenden boeken, manuscripten en andere documenten, waaronder een aantal zeldzame boeken uit de 16e eeuw. Daarnaast herbergt het museum een collectie van kleding en textiel uit de 17e tot en met de 19e eeuw, inclusief kostuums, borduurwerk en kant.

Van het oorspronkelijke bouwwerk is weinig meer over. Je vindt nu alleen nog de gotische kelder, welke een knap staaltje ingenieurswerk is en de kloostergang. De kerk van het klooster Certosa di San Martino met barokke gevel is versierd met prachtige fresco’s en marmeren beeldhouwwerken. Vanwege de hoge ligging bieden de tuinen van het museum een prachtig panoramisch uitzicht over de stad Napels en de omliggende heuvels.

Complesso Monumentale di Santa Chiara & Museo dell’Opera

Het Complesso Monumentale di Santa Chiara is een indrukwekkend monumentaal complex dat is vernoemd naar de heilige Clara van Assisi en bestaat uit een kerk, een klooster, een museum en een archeologische vindplaats. De bouw van het complex begon in 1310 op initiatief van koning Robert van Anjou en zijn vrouw Sancia van Mallorca.

Het klooster was bedoeld als een huis voor de Clarissen, een kloosterorde die in de 13e eeuw door Clara van Assisi was gesticht. De bouw van de kerk duurde meer dan twee eeuwen en werd voltooid in de 18e eeuw. Ook liggen de koningen van de Anjou-dynastie hier begraven, in mooie Italiaanse, middeleeuwse graftombes.

Het heeft een prachtige gevel versierd met roosvenster en majolica-tegels, waarvan sommige dateren uit de 18e eeuw. Het interieur van de kerk is rijkelijk versierd met fresco’s en barokke kunstwerken. Het klooster heeft een grote binnenplaats, die bekend staat als de Chiostro delle Clarisse en een prachtige tuin met sinaasappelbomen.

Het complex werd gebouwd op de overblijfselen van een Romeinse thermen, en bezoekers kunnen nog steeds delen van deze oude structuur verkennen. Het klooster herbergt ook het Museo dell’Opera, waar bezoekers kunstwerken en archeologische vondsten kunnen bewonderen.

Helaas werd in 1943 tijdens WO2 een deel van het klooster verwoest door bombardementen en is de kerk uitgebrand waardoor veel van de originele decoraties verloren zijn gegaan en de kerk werd gerestaureerd naar de originele gotische stijl. Sommige fresco’s zijn echter bewaard gebleven.

Andere musea

Andere musea in Napels zijn:

 • Museum van het conservatorium San Pietro a Majella
 • Museo di Villa Pignatelli
 • Museo Nazionale della Ceramica Duca di Martina
 • Museo di Etnopreistoria
 • Museo Artistico Industriale
 • Quadreria dei Girolamini
 • Musei di Antropologia, Mineralogia e Zoologia dell’Università Federico II
 • Museo di Paleontologia dell’Università Federico II
 • Museo Anatomico
 • Museo d’Arte Conemporanea Madre (moderne kunst)
 • Museo Gaetano Filangieri
 • Museo del Sottosuolo

Kerken in Napels

Napels, en Italië, is natuurlijk een katholiek land en dat is goed terug te zien in deze stad. Zo vind je hier maar liefst 448 kerken en kapellen, ieder met een eigen uniek karakter. De beroemdste zijn wellicht de Duomo di Napoli en de Gesù Nuovo, maar er zijn nog veel meer parels, ook al zou je dat soms vanwege de gevel niet verwachten.

De kerken van Napels zijn niet alleen belangrijke religieuze plaatsen, maar ook belangrijke culturele en historische bezienswaardigheden. Ze bieden bezoekers de mogelijkheid om de rijke geschiedenis en cultuur van Napels te ontdekken en zijn zeker een bezoek waard voor iedereen die de stad bezoekt.

Duomo di Napoli

De Duomo di Napoli, ook wel bekend als de kathedraal van Napels, is een van de belangrijkste religieuze gebouwen in de stad Napels, Italië. Het wordt ook wel gezien als een van de mooiste gebouwen van de stad, maar is niet te vergelijken met de kathedralen in Florence of Venetië. De kathedraal is gewijd aan de patroonheilige van Napels, San Gennaro, en ligt in het centrum aan het Piazza del Duomo.

De kathedraal dateert uit de 13e eeuw onder leiding van Karel I van Anjou en heeft door de eeuwen heen vele renovaties en uitbreidingen ondergaan. Bij de bouw werden er twee oudere kerken in de kerk opgenomen, die nog steeds te herkennen zijn in de linkervleugel. Hier vind je onder andere de 6e-eeuwse doopvont San Giovanni met de originele mozaïeken.

De kathedraal is een prachtig voorbeeld van Napolitaanse architectuur en heeft een indrukwekkende gevel die rijk is versierd met marmeren beelden en reliëfs. Het interieur van de kathedraal is net zo indrukwekkend, met prachtige fresco’s, beeldhouwwerken en schilderijen.

Bijzonder aan de Duomo di Napoli is de klokkentoren, die één van de hoogste torens van Napels is en een prachtig uitzicht over de stad biedt. De toren is bereikbaar via een trap met meer dan 100 treden, maar het uitzicht vanaf de top is zeker de moeite waard.

Een van de bijzondere bezienswaardigheden van de Duomo di Napoli is de Cappella del Tesoro, een prachtige kapel die de schatten van San Gennaro herbergt, dit bestaat uit een verzameling kostbare voorwerpen, waaronder gouden kelken, sieraden en andere religieuze voorwerpen. San Gennaro is de beschermheilige van de stad.

In de Dom worden twee urnen bewaard met gestold bloed van San Gennaro. Tweemaal per jaar gebeurt er een wonder: het gestolde ‘bloed’ wordt dan spontaan weer vloeibaar, wat door de lokale bevolking wordt beschouwd als een teken van goed geluk. Wordt het niet vloeibaar, dan kondigt dit onheil aan, zoals gebeurde in 1944 (later barstte de Vesuvius uit), in 1980 (erna werd de stad getroffen door een aardbeving) en in 1988 (de dag erna verloor Napels een belangrijke voetbalmatch tegen Milaan).

Basilica di San Fransesco di Paola

De Basilica di San Francesco di Paola is een prachtig kerkgebouw en ligt aan het Piazza del Plebiscito. De kerk is gewijd aan de heilige Franciscus van Paola, een Italiaanse heilige uit de 15e eeuw. Zijn tombe bevindt zich in de crypte van de basiliek, die ook toegankelijk is voor bezoekers.

De bouw van de basiliek begon in 1817, in opdracht van koning Ferdinand I van Bourbon. Het ontwerp van de kerk is geïnspireerd op het Pantheon in Rome, met een grote koepel die rust op een ronde basis. Het gebouw is opgetrokken uit wit marmer en heeft een neoklassieke stijl.

Het interieur is net zo indrukwekkend als de buitenkant. Het schip van de kerk heeft hoge gewelven en pilaren, en er zijn talloze kunstwerken en fresco’s te bewonderen. Het hoogaltaar is versierd met een prachtig reliëf van de heilige Franciscus van Paola die over water loopt. Er zijn verschillende kapellen in de kerk, waaronder de kapel van het Heilig Sacrament en de kapel van de Madonna del Rosario.

Een van de meest indrukwekkende kenmerken van de basiliek is de grote koepel. Deze heeft een diameter van 53 meter en is bedekt met koper. De koepel wordt ondersteund door acht enorme pilaren die in een cirkelvormige opstelling staan. Het dak van de koepel is versierd met prachtige fresco’s van de kunstenaar Tommaso De Vivo.

Chiesa del Gesù Nuovo

Gesù Nuovo, ook wel de ‘Nieuwe Jezus’ genoemd, is één van de belangrijkste kerken én de mooiste kerk van Napels. De kerk heet Gesù Nuovo om de basiliek te onderscheiden van de oude kerk van Jezus. Het werd gebouwd in 1470 door Prins Salerno Roberto Sanseverino. Tegenwoordig dankt de Gesù Nuovo zijn populariteit aan het overweldigende interieur, vele fresco’s, fleurige tuin en versierde vertrekken. De kerk werd het meest toonaangevende voorbeeld voor de Napolitaanse Renaissance en Barok. Meer info ‘Gesù Nuovo’.

De Chiesa del Gesù Nuovo, ofwel de Kerk van de Nieuwe Jezus, ziet er buiten heel bijzonder uit: de façade bestaat uit pyramide-vormige ornamenten die zelfs iets agressief uitstralen. De plek was oorspronkelijk een paleis uit 1470. Eind 16de eeuw werd het paleis verkocht aan de Jezuïeten die het omtoverden tot de huidige kerk (1601). Het kleurrijke interieur met de overweldigende koepel staat in zeer sterk contrast met de strenge façade.

In de verschillende kapellen van de kerk worden heel wat heiligen geëerd, waaronder de plaatselijk erg populaire heilige Giuseppe Moscati, een dokter die tijdens zijn leven de armen van Napels hielp en verschillende medische mirakels zou hebben verricht. Op de muren van de kapel vind je verschillende ledematen in zilver, offeranden van gelovigen. In een zijkapel vind je ook een reconstructie van zijn dokterspraktijk en slaapkamer.

Maria Francesca delle Cinque Piaghe

De katholieke kerk van Maria Francesca delle Cinque Piaghe ligt aan de Via Foria, en is zowel een parochiekerk als onbekend bedevaartsoord . Het oorspronkelijke gebouw werd gebouwd in de 16e eeuw, maar het huidige barokke gebouw dateert uit de 18e eeuw.

Binnen in de kerk zijn er vele kunstwerken te zien, waaronder schilderijen, beelden en fresco’s. Een van de meest opvallende kenmerken van de kerk is het altaar, dat in het midden van de kerk staat en versierd is met goud en marmer. Een ander opvallend kenmerk van de kerk is het graf van Maria Francesca delle Cinque Piaghe, dat is versierd met schilderijen en beelden, en er wordt gezegd dat er vele wonderen hebben plaatsgevonden bij het graf. Hier vind je ook een bijzondere ‘attractie’, namelijk een heilige stoel. De legende gaat dat wie daar op gaat zitten zwanger wordt. Daarom staat er regelmatig een rij met (jonge) vrouwen met kinderwens voor de deur.

Overige kerken

Andere interessante kerken in Napels zijn;

 • Basilica di Santa Maria della Sanità werd gebouwd in de 17e eeuw en bevat vele prachtige fresco’s en schilderijen en is gewijd aan de Madonna van de Gezondheid.
 • Santa Maria degli Angeli werd gebouwd in de 16e eeuw, en staat bekend om zijn prachtige koepel en rijke decoraties. Het is een van de grootste kerken in Napels en is gewijd aan de heilige Franciscus van Assisi.
 • De Chiesa di San Domenico Maggiore ligt aan de Spaccanapoli en is gebouwd in de 13e eeuw en gewijd aan de Spaanse heilige Dominicus Guzman. Het is één van de belangrijkste gotische kerken van de stad. Het bevat vele prachtige kunstwerken, waaronder schilderijen van de Napolitaanse schilder Francesco Solimena.
 • Chiesa di San Giovanni a Carbonara is gebouwd in de 14e eeuw en staat bekend om zijn prachtige gotische architectuur en is één van de belangrijkste kerken in Napels. Het bevat vele prachtige fresco’s en schilderijen, waaronder werken van de Napolitaanse schilder Simone Martini.
 • Sant’Anna dei Lombardi is een kerk uit de 15e eeuw in het centrum van Napels.
 • San Gregorio Armeno is een barokke kerk en klooster en ligt in het ‘kerststallenstraatje’.
 • Chiesa dei Santi Filippo e Giacomo is een rooms-katholieke kerk uit de 16 eeuw, volledig in een renaissancestijl en een bezoek waard.

Parken in Napels

Napels is een grote en drukke stad maar heeft ook enkele groene zones en parken waar inwoners en toeristen kunnen genieten van de natuur en ontspanning in de frisse lucht. Of je nu op zoek bent naar een plek om te ontspannen, te wandelen of te genieten van een prachtig uitzicht, er is altijd wel een park in Napels dat bij je past. Hieronder vind je enkele van de meest populaire parken in Napels.

Park Capodimonte

Het park Capodimonte vind je buiten het centrum bij het gelijknamige paleis en is een uitgestrekt park met prachtig uitzicht op de stad en baai. Het gebied beslaat zo’n 134 hectare grond. Vroeger werd het vooral gebruikt voor de jacht, maar tegenwoordig wordt Real Bosco di Capodimonte gebruikt om even uit te rusten of ontspannen te wandelen.

Parco Virgiliano

Dit is een groot park gelegen op de heuvels van Posillipo met een spectaculair uitzicht over de baai van Napels en de Vesuvius. Het park is vernoemd naar de Romeinse dichter Virgil, die wordt gezegd hier te hebben gewoond. Parco Virgiliano is een populaire plek voor wandelingen, picknicks en sportieve activiteiten.

Villa Comunale

Dit is een prachtig park gelegen in het historische centrum van Napels. Het park is aangelegd in de 18e eeuw en is bekend om zijn weelderige tuinen en mooie fonteinen. Het is een ideale plek om te wandelen, te fietsen of gewoon te ontspannen in de schaduw van de bomen.

Parco della Floridiana

Dit park is een van de grootste parken in Napels en ligt in de wijk Vomero. Het park ligt rondom de villa Floridiana en heeft een prachtige botanische tuin en biedt een adembenemend uitzicht over de stad en de baai van Napels.

Parco dei Camaldoli

Dit park ligt in de heuvels van Napels en biedt een prachtig uitzicht over de stad. Het park is bekend om zijn weelderige vegetatie en het is een geweldige plek voor wandelingen en picknicks.

Parco delle Rimembranze

Dit park ligt in het westen van Napels en is een populaire plek voor inwoners om te joggen, te wandelen of te fietsen. Het park heeft prachtige tuinen en biedt een adembenemend uitzicht over de stad.

Real Orto Botanico

Dit is de botanische tuin van Napels; één van de oudste van Europa. De tuin heeft een zeer gevarieerde begroeiing met planten en bomensoorten van over de hele wereld. Een verrassende en welkome afwisseling midden in het chaotische Napoli.

Lido Mappatella (strand)

Lido Mappatella is een openbaar strand gelegen aan de Lungomare Caracciolo boulevard in Napels, Italië. Het strand is populair bij zowel de lokale bevolking als toeristen en biedt een aangename ontsnapping aan de drukte van de stad. Het strand is vernoemd naar het kleine eilandje Mappatella, dat zich voor de kust van het strand bevindt.

Het strand is vrij groot en beschikt over een breed scala aan voorzieningen, zoals ligbedden en parasols die je kunt huren, douches en kleedkamers. Er zijn ook verschillende eetgelegenheden in de buurt waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje. Op het strand kun je genieten van een verfrissende duik in de Middellandse Zee of ontspannen op het zand terwijl je geniet van het uitzicht op de Golf van Napels.

Lido Mappatella is vooral populair in de zomermaanden, wanneer het weer warm is en de zon schijnt. Het strand kan dan behoorlijk druk worden, maar het is nog steeds een geweldige plek om te genieten van het buitenleven en te ontspannen aan zee. De nabijheid van het strand tot het stadscentrum van Napels maakt het ook een handige optie voor diegenen die op zoek zijn naar een snelle en gemakkelijke strandervaring in de stad.

Shoppen in Napels

Napels is een bruisende stad waar je net zoals andere Italiaanse steden prima kan winkelen voor zowel toeristen als lokale bewoners. Of je nu op zoek bent naar luxe designerwinkels, maar ook grote winkelcentra en lokale markten. Er zijn tal van ambachtelijke winkels, lokale markten en voedselwinkels waar je typisch Napolitaanse producten kunt vinden, zoals keramiek, sieraden, kazen, worstjes, wijn en olijfolie.

 • Via Toledo is één van de belangrijkste winkelstraten in Napels en is een populaire bestemming voor shoppers. Hier vind je een verscheidenheid aan winkels, variërend van high-end boetieks tot budgetwinkels.
 • Spaccanapoli ligt bezaaid met kleine boetiekjes, antiekwinkels en marktkramen. Hier kun je souvenirs, keramiek, sieraden en leren producten vinden, evenals lokale delicatessen zoals mozzarella, limoncello en espresso.
 • Via Chiaia is een elegante winkelstraat met veel chique boetieks, kunstgalerijen en designwinkels. Het is een populaire bestemming voor de modebewuste shopper en biedt een mix van lokale en internationale merken.
 • Via dei Mille is de thuisbasis van veel high-end modeboetieks, zoals Gucci, Prada en Louis Vuitton. Het is een populaire bestemming voor degenen die op zoek zijn naar designermerken en luxeartikelen.
 • In het historische winkelcentrum Galleria Umberto I vind je designermerken en lokale specialiteiten.
 • Net buiten de stad in Mugnano ligt het Centro Commerciale Auchan Mugnano, een groot winkelcentrum.
 • De bekendste markten zijn de Mercatino di Via Imbriani, Mercatino di Antignano, Mercato delle Pulci en Fiera Antiquaria Napoletana.
 • In de wijk Quartieri Spagnoli vind je talloze kleine winkeltjes en markten. Hier kun je lokale specialiteiten kopen, zoals verse groenten en fruit, vis en olijfolie.

Napels per fiets

Napels is ook een geschikte stad om per fiets te verkennen, hoewel het wel belangrijk is om voorzichtig te zijn vanwege het chaotische verkeer en de smalle straatjes. Er zijn verschillende fietsverhuurbedrijven in Napels, je kan een fiets huren voor een dag en zelf je route uitstippelen en op ontdekking gaan. Veel bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar. Met een e-bike kun je ook prima de hoogteverschillen trotseren.

Ook kun je kiezen voor een tour onder leiding van een gids, dit is vaak ideaal om aan het begin van de vakantie te doen om zo de stad te ontdekken. Het voordeel daarvan is dat hij of zij een veilige route weet, maar ook precies weet wat interessant is om te bekijken, ook buiten de gebaande paden en kan je uitleg geven. Je wordt meegenomen door smalle knusse straatjes in de oude binnenstad en verkent de Baai van Napels.

Leuke fietsroutes vind je hier.

Street-Art tour in Napels

Napels is de enige stad in Italië waar kunstwerken van de street-art kunstenaar Banksy zijn aangetroffen. Daarnaast is ook de enorme muurschildering van voetballer Maradona erg bekend. Maar er zijn nog veel meer werken van onder andere Bosoletti, Jorit, Pasquini en Blu.

Meer informatie vind je hier.

Auto huren voor je vakantie in Napels en de Amalfikust

In de stad zelf is er een uitgebreid openbaar vervoersnetwerk en heb je in principe geen auto nodig. Verblijf je echter een aantal dagen in Napels, en wil je ook de omgeving ontdekken dan is het een aanrader om ook een auto te huren.

Op het vliegveld vind je verschillende autoverhuurbedrijven waar je meteen al een auto kan huren. Het advies is om dit al op tijd te reserveren, zeker in het hoogseizoen is dit erg populair en kan het aanbod beperkt zijn. Zelf hebben we een auto gehuurd bij Sunny Cars, dit kan zonder borg, verzekering is inbegrepen en alles is gedekt mocht er toch iets gebeuren in één van de smalle straatjes.

Meer informatie vind je hier.

Gastronomie

De gastronomie van Napels is wereldberoemd en biedt een scala aan heerlijke en authentieke gerechten. Veel typische Italiaanse gerechten komen uit deze stad, of zijn hier bekend geworden. Vaak zijn dit eenvoudige recepten met veel smaak. Zo is dit de geboorteplaats van de pizza margherita, de espresso en worden er hier ook veel vis- en zeevruchten gebruikt.

De spaghetti Napoletana is een combinatie van simpele tomatensaus met scherpe worst of gehaktballetjes, de pasta Bolognese is een Amerikaanse variant hiervan (en dus niet Bologna in Italië). Daarnaast zijn pasta e fagioli (pasta met bonen) en spaghetti alla puttanesca met vis hier erg beroemd.

Andere streekgerechten en lokale producten zijn onder andere; verse vis, spaghetti met mosselen en probeer straatsnacks als de arancini (rijstballen met vleessaus) crocché (gebakken aardappelbollen met mozzarella), cuòppo napoletano (hapjes met vis, vlees of zoet en verpakt in een puntzak van stropapier) en sogliatelle (bladerdeegkoekjes gevuld met ricotta, kaneel, vanille en gekonfijt fruit). Ook een aanrader is de pizza fritta, een soort calzone maar dan gefrituurd.

Natuurlijk vind je hier ook veel gelateria’s waar je een ijsje kan halen; één van de beste van de stad is La Scimmia.

Bakermat van de pizza

Oorspronkelijk was de pizza een gerecht voor de arme bevolking, maar werd onder koning Ferdinand I der Beide Siciliën ook populair onder de elite. Napels wordt dan ook gezien als de bakermat van de pizza. Feit is dat de pizza margherita voor het eerst opduikt als lokale specialiteit in een boek over Napels uit 1830. Later werd de pizza vernoemd naar de Italiaanse koningin Margaretha die in 1889 samen met haar man, koning Umberto I, een bezoek aan de stad bracht. Pizzeria Brandi, die destijds de pizza voor de koningin maakte, is nog steeds operationeel.

Populair is de Napolitaanse pizza, dit zijn onder andere de pizza margherita, de pizza marinara en de pizza margherita extra. Deze zijn zelfs opgenomen op de lijst van immaterieel cultuureel erfgoed van UNESCO en moeten aan strikte eisen voldoen en bereid zijn met lokale ingrediënten. De Napolitaanse pizza wordt belegd met een zoete tomatensaus en grote plakken mozarella gemaakt van buffelmelk, tomaat, knoflook, oregano en olijfolie en heeft een dikke korst met zwartgeblakerde luchtbellen en wordt in enkele seconden afgebakken in een gloeiend hete steenoven.

Traditionele pizzeria’s zijn te herkennen aan het Vera Pizzalogo aan de gevel. Eén van de bekendste is Pizzeria Gino Sorbillo in de oude Via dei Tribunali, waar zelfs de Paus pizza heeft gegeten, hier sta je wel in de rij voordat je naar binnen kan. Andere bekende pizzeria’s zijn Da Michele en Di Matteo.

Excursies in de omgeving van Napels

Napels en de omgeving bieden veel mogelijkheden voor spannende excursies. Hier zijn vijf populaire excursies met een korte beschrijving en een link naar GetYourGuide:

Pompeii: halve dagtour vanuit Napels

Deze tour neemt je mee naar de oude stad Pompeii, die verwoest werd door de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus. Tijdens de tour wandel je door de straten van de stad, bezoek je de opgegraven huizen en ontdek je hoe het leven was in het Romeinse rijk.

Meer informatie vind je hier.

Amalfikust: dagtrip vanuit Napels

Tijdens deze dagtrip rijd je langs de prachtige kust van Amalfi. Onderweg zie je de prachtige stadjes Positano, Amalfi en Ravello, en geniet je van een adembenemend uitzicht over de Tyrrheense Zee.

Meer informatie vind je hier.

Capri: dagtour vanuit Napels

Ontdek het prachtige eiland Capri tijdens deze dagtour vanuit Napels. Bezoek de beroemde Blue Grotto, bewonder de spectaculaire uitzichten en geniet van vrije tijd om te winkelen en te ontspannen op het eiland.

Meer informatie vind je hier.

Herculaneum: halve dagtour vanuit Napels

Bezoek de oude stad Herculaneum, die ook werd verwoest door de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus. Tijdens de tour wandel je door de oude straten en ontdek je hoe de Romeinen hier leefden.

Meer informatie vind je hier.

Vesuvius: halve dagtour vanuit Napels

Ontdek de majestueuze Vesuvius tijdens deze tour vanuit Napels. Je rijdt naar de top van de vulkaan en hebt vanaf daar een spectaculair uitzicht over de Golf van Napels.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Vesuvius bezoeken met kinderen

Geschiedenis van Napels

Napels is een stad met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 8e eeuw voor Christus. De stad Napels zou volgens de mythologie gesticht zijn op de plaats waar het lichaam van de Sirene Parthenope aan land zou zijn gespoeld, nadat de Sirenen hun kracht verloren door de doortocht van Odysseus.

Griekse tijd

In de 8e eeuw voor Christus werd hier door de inwoners van Rhodos de eerste stad Parthenope (oude stad) gesticht. De kolonisten van een andere Griekse kolonie Cumea stichtten in de 5e eeuw een tweede stad Neapolis wat nieuwe stad betekent. Dit groeide uit tot een van de belangrijkste kolonies van Magna Graecia (Groot-Griekenland) en daarmee een van de culturele vormers van het vroege Rome. Het antieke stratenplan is nog steeds terug te vinden in het historische centrum (de Spaccanapoli en de Via dei Tribunali).

Romeinen

In de 4e eeuw voor Christus werd de stad gedwongen bondgenoot te worden van het Republikeinse Rome en werd het een belangrijk handelscentrum. Het Grieks werd steeds meer verdrongen door het Latijn. Tijdens de uitbarsting van de Vesuvius in jaar 79 na Christus werd een groot deel van de stad verwoest.

In het Castel dell’Ovo werd Romulus Augustulus, de laatste keizer van het West-Romeinse Rijk gevangen gehouden nadat hij in 476 werd afgezet. Daarna werd het veroverd door het Byzantijnse Rijk in een poging van keizer Justianianus om het Romeinse Rijk nieuw leven in te blazen.

Middeleeuwen

Na de val van het Romeinse Rijk was Napels eeuwenlang geplunderd en beroofd. Zo werd het een paar jaar later veroverd dor de Longobarden. En had het in de 8e en 9e eeuw veel te lijden onder de Islamitische piraten en Vikingen.

In de 11e eeuw werd de stad als laatste Italiaanse hertogdom veroverd door de Noormannen, die hier het koninkrijk Sicilië van maakten. In 1224 stichtte keizer Frederik II een universiteit (die nu zijn naam draagt). In 1266 wees paus Clemens IV het koningschap over het koninkrijk Napels toe aan Karel van Anjou. Deze verplaatste de hoofdstad van Palermo naar Napels. In 1284 werd het koninkrijk in twee delen opgesplitst, maar beide claimden de naam Koninkrijk Sicilië.

In de Middeleeuwen groeide dit uit tot culturele en economische hoogtepunt en was het één van de grootste steden van Europa en had evenveel inwoners als Parijs, en was groter dan Rome, Madrid en Amsterdam.

Renaissance

Ook tijdens de Renaissance was Napels een belangrijk cultureel centrum en één van de belangrijkste steden van Europa. Onder de Aragonese koningen werd de stad een belangrijk centrum van de renaissance-architectuur en -kunst.

Het Koninkrijk Napels bestond op dat moment uit het gehele zuidelijke deel van het huidige Italië, totdat het in 1501 werd veroverd door de Spanjaarden. Van 1647 tot 1648 was Napels het toneel van rebellie tegen de Spanjaarden. In 1647 werd de revolte grootschaliger en werd zelfs de Koninklijke Republiek Napels uitgeroepen. In 1648 versloeg de Spaanse admiraal Juan II van Oostenrijk de rebellie. Echter kreeg Napels pas in 1734 zijn onafhankelijkheid terug.

In 1734 herkreeg het zijn onafhankelijkheid onder de verlichte vorst Karel, koning der beide Siciliën (‘Carolus Rex Utriusque Siciliarum’), die later als Karel III koning van Spanje werd. In 1816, na de napoleontische tijd, werd het koninkrijk der Beide Siciliën gevormd. Onder de koningen van het huis Bourbon brak een bloeitijd van industrialisatie aan.

Na de eenwording van Italië (Risorgimento) werd Napels de hoofdstad van het koninkrijk Napels en later de hoofdstad van de regio Campania. De stad groeide uit tot een belangrijke industriële en maritieme stad. In 1860 is het voorgoed afgelopen met de Bourbons: Napels wordt veroverd door de Garibaldijnen. En een volksraadpleging maakt een einde aan het koninkrijk waardoor Napels ook geen hoofdstad meer is en er sprake is van een kapitaalvlucht naar het noorden, waardoor de industrie terrein verloor en de achtergebleven bevolking verarmde.

Moderne tijd

Op 7 april 1906 barstte de Vesuvius uit en richtte in Napels grote schade aan. Daarna waren er nog twee uitbarstingen van de Vesuvius: in 1931 en in 1944. Daarna is het stil gebleven.

Sinds het begin van de 21e eeuw kreeg de Camorra (criminele familieclans) meer macht en stond de stad bekend om afpersing, drugshandel, witwassen en andere criminele activiteiten. Dit omdat de werkeloosheid hoogtij vierde op dat moment. Na WO2 kregen zij steeds meer invloed op de stad. Tot het begin van de 21e eeuw na verschillende pogingen van de stad en de regering om dit de kop in te drukken. Eind 2007 stond de stad nog in het teken van de grote vuilniscrisis en werd maandenlang geen vuilnis opgehaald en bleef dus op straat liggen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog leed de stad veel schade, In 1943 bevrijdde Napels zich van Nazi-Duitsland tijdens een vrijheidsopstand, die bekend staat als de Vier Dagen van Napels. Later werden de belangrijkste historische centra van Napels gerestaureerd en erkend als UNESCO-werelderfgoed.

Tegenwoordig

Tegenwoordig is Napels een bruisende en levendige stad, met een rijke culturele en culinaire traditie en vele bezienswaardigheden. De geschiedenis van de stad is nog steeds zichtbaar in de vele historische monumenten, kerken en musea die het te bieden heeft.

Overnachten in Napels

Of je nu op zoek bent naar een fijn hotel, appartement of een vakantiehuis om met kinderen te overnachten maar dan wel met de nodige privacy. Of ben je meer van het kamperen en ben je op zoek naar een kampeerplek voor je camper, caravan of tent.

Grand Hotel Vesuvio

Dit luxe 5-sterrenhotel ligt aan de kust van Napels en biedt elegante kamers, een panoramisch dakterras, een fitnessruimte en een bekroond restaurant.

Meer informatie vind je hier.

Eurostars Hotel Excelsior

Dit historische 4-sterrenhotel ligt aan de kust van Napels en biedt kamers met een prachtig uitzicht op de Golf van Napels, een fitnessruimte en een restaurant met een Michelin-ster.

Meer informatie vind je hier.

Romeo Hotel

Dit luxe 5-sterrenhotel ligt in het hart van Napels en biedt moderne kamers, een panoramisch dakterras met een zwembad, een fitnessruimte en een bekroond restaurant.

Meer informatie vind je hier.

Palazzo Caracciolo Napoli

Dit prachtige 4-sterrenhotel ligt in een gerenoveerd paleis uit de 16e eeuw en biedt stijlvolle kamers, een binnenplaats met een tuin, een fitnessruimte en een bar op het dak.

Meer informatie vind je hier.

Hotel San Francesco al Monte

Dit unieke 4-sterrenhotel is gevestigd in een voormalig klooster op een heuvel boven Napels en biedt kamers met een panoramisch uitzicht over de stad, een dakterras met een zwembad en een fitnessruimte.

Meer informatie vind je hier.

Tip: de goedkoopste vliegtickets vind je via Expedia of je boekt direct bij Vueling of KLM.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.