Skip to Content

Nationaal Archeologisch museum Napels

Nationaal Archeologisch museum Napels

Het Archeologisch Museum van Napels is een van de meest prestigieuze archeologische musea ter wereld. Het museum is gelegen in het hart van Napels en heeft een grote collectie aan archeologische vondsten uit de regio Campania en daarbuiten.

In dit artikel zullen we de geschiedenis van het museum bespreken, enkele van de belangrijkste tentoonstellingen bekijken en de rol van het museum in de archeologie en cultuur van Napels bespreken.

Mann; Museo Archeologico Nazionale Napoli

Het Archeologisch Museum van Napels is een van de meest prestigieuze archeologische musea ter wereld en heeft een belangrijke rol gespeeld in het begrip van de geschiedenis en cultuur van de regio Campania en daarbuiten.

De collectie van het museum is indrukwekkend en omvat enkele van de meest waardevolle archeologische vondsten ter wereld. Het museum heeft ook een belangrijke educatieve rol en heeft bijgedragen aan de bescherming en het behoud van archeologische sites en vondsten in de regio.

Als je geïnteresseerd bent in archeologie en geschiedenis, is een bezoek aan het Archeologisch Museum van Napels een must.

Geschiedenis van het museum

Het Archeologisch Museum van Napels werd opgericht in 1816 door koning Ferdinand I van de Twee Siciliën. Het museum was oorspronkelijk gevestigd in het Palazzo degli Studi, maar werd in 1957 verplaatst naar het huidige gebouw aan de Piazza Museo.

Het museum heeft een uitgebreide collectie aan archeologische vondsten uit de regio Campania en daarbuiten, en is zeker een bezoek waard voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis en cultuur van de regio.

Collectie van het museum

Het Archeologisch Museum van Napels heeft een indrukwekkende collectie van archeologische vondsten uit de regio Campania en daarbuiten.

Farnese collectie

De Farnese-collectie is een van de meest opmerkelijke delen van de collectie van het Archeologisch Museum van Napels.

De collectie bestaat uit een grote hoeveelheid aan archeologische vondsten die werden verzameld door de Farnese-familie, een rijke en machtige familie uit Rome die later werd verhuisd naar Napels. De Farnese-collectie omvat een breed scala aan kunstvoorwerpen, waaronder sculpturen, schilderijen, mozaïeken en andere artefacten uit de Griekse en Romeinse tijd.

Een van de bekendste stukken in de Farnese-collectie is de Farnese Atlas, een enorm marmeren beeldhouwwerk uit de 2e eeuw na Christus dat Atlas toont die de hemel op zijn schouders draagt. Het beeldhouwwerk is bijzonder vanwege de grote precisie en het gedetailleerde reliëf, en wordt beschouwd als een meesterwerk van de Romeinse kunst.

Andere opmerkelijke stukken uit de Farnese-collectie zijn onder meer de zogenaamde ‘Toro Farnese’, een enorm beeldhouwwerk van twee stieren die een tempelwagen trekken, en de ‘Hercules Farnese’, een beeldhouwwerk van Hercules die de huid van de Nemeïsche leeuw draagt.

In de Farnese-collectie bevindt zich ook een prachtige verzameling van Romeinse mozaïeken, waaronder de ‘Battle of Issus’, die Alexander de Grote toont die vecht tegen de Perzische koning Darius III. De mozaïek is bijzonder vanwege de prachtige details en de levendige kleuren.

Andere opmerkelijke mozaïeken in de Farnese-collectie zijn onder meer de ‘Apotheose van Homer’, die de beroemde Griekse dichter Homer toont die wordt vereerd door de goden, en de ‘Grote Dionysus-mozaïek’, die de Griekse god Dionysus toont die wordt omringd door dieren en wijnranken.

De Farnese-collectie is een van de belangrijkste collecties van antieke kunst ter wereld en heeft een enorme invloed gehad op de ontwikkeling van de archeologie en de kunstgeschiedenis. De collectie is niet alleen van onschatbare waarde vanwege de kwaliteit en de zeldzaamheid van de stukken, maar ook vanwege de bijdrage die het heeft geleverd aan het begrip van de oude beschavingen en hun kunst.

Het Archeologisch Museum van Napels is dan ook zeer trots op deze opmerkelijke collectie en het belang ervan voor de geschiedenis en cultuur van Italië en de rest van de wereld.

Meridiaanzaal

De Meridiaanzaal in het Archeologisch Museum van Napels is een indrukwekkende zaal die de astronomische kennis van de oude Grieken en Romeinen laat zien. De zaal is vernoemd naar de grote meridiaanlijn op de vloer, die gebruikt werd om de tijd en de seizoenen te bepalen aan de hand van de zonnewende.

Ook vind je hier een weergave van de sterrenbeelden. Het plafond van de zaal is versierd met prachtige fresco’s die de sterrenbeelden en de mythen die ermee verbonden zijn uitbeelden.

De zaal bevat normaal verschillende instrumenten die werden gebruikt voor het meten van de hemellichamen, zoals een armillarium en een astrolabium. Nu vond je hier een tijdelijke tentoonstelling waarin het Oost Romeinse Rijk (Byzantium) centraal staat.

Romeinse opgravingen Pompeii en Herculaneum

Andere belangrijke stukken in de collectie zijn de mozaïeken uit de Villa van de Papyri in Herculaneum, de sculpturen uit de tempel van Apollo in Pompeii en de schatten uit de Villa van de Vergilius in Pompeii.

De collectie van Pompeii en Herculaneum, die werden bedolven na een uitbarsting van de Vesuvius, in het Archeologisch Museum van Napels omvat prachtige fresco’s, mozaïeken, beelden en huishoudelijke voorwerpen, die een fascinerend beeld geven van het dagelijks leven in een Romeinse stad. Deze vondsten zijn te vinden in zalen die zijn ingedeeld op de locatie waar ze zijn gevonden.

Egyptische Collectie

Het Archeologisch Museum van Napels heeft een uitgebreide collectie aan Egyptische kunst en artefacten, waaronder een collectie van papyri en mummies. Hier werd helaas gewerkt, dus konden wij die niet bezoeken.

Prehistorische collectie

De prehistorische collectie van het museum omvat artefacten uit de prehistorie van Italië, waaronder stenen werktuigen en aardewerk uit verschillende tijdperken. Deze tentoonstelling is verspreid over drie verdiepingen, voor de chronologische volgorde moet je eerst met de trap naar boven en dan rustig afdalen binnen de zaal.

Sieraden Collectie

Deze collectie omvat prachtige gouden sieraden uit de regio Campania, die dateren uit de 3e tot de 1e eeuw voor Christus. De sieraden zijn prachtig bewerkt en bieden een inzicht in de rijke cultuur van de regio.

Oinochoe van Exekias

Deze oude Griekse vaas, die dateert uit de 6e eeuw voor Christus, is versierd met prachtige afbeeldingen van mythologische figuren. Het is een van de beste voorbeelden van het werk van de beroemde oude Griekse vaasschilder Exekias. Deze bevindt zich nu in een tentoonstelling waar je apart voor moet betalen.

Rol van het museum in de archeologie en cultuur van Napels

Het Archeologisch Museum van Napels speelt een belangrijke rol in de archeologie en cultuur van Napels. Het museum is een belangrijke bron van informatie over de geschiedenis van de regio Campania en heeft een grote invloed gehad op het begrip van de Romeinse geschiedenis en cultuur. Het museum heeft ook bijgedragen aan de bescherming en het behoud van archeologische sites en vondsten in de regio.

Het museum heeft ook een educatieve rol en trekt jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld die geïnteresseerd zijn in archeologie en geschiedenis. Het museum organiseert ook regelmatig tentoonstellingen en evenementen om het publiek te informeren over de nieuwste ontwikkelingen in de archeologie en om de collectie toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Het museum heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de bescherming en het behoud van archeologische vondsten in de regio. Het heeft nauwe banden met de archeologische sites van Pompeii en Herculaneum en heeft actief bijgedragen aan hun bescherming en restauratie.

Het museum heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij het terugbrengen van gestolen of illegaal verkregen archeologische vondsten naar hun oorspronkelijke locaties.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.