Skip to Content

Nationaal Park Dwingelderveld

Nationaal Park Dwingelderveld

Het Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied van West-Europa en ligt in de provincie Drenthe. Het Nationale park is een populaire bestemming voor natuurliefhebbers, wandelaars, fietsers en vogelaars. In dit artikel gaan we dieper in op het Nationaal Park Dwingelderveld en wat het zo bijzonder maakt.

Geschiedenis

Het Nationaal Park Dwingelderveld is ontstaan in de jaren ’80 van de vorige eeuw, toen er plannen waren om het gebied te ontwikkelen voor landbouw en woningbouw. Door protesten van natuurorganisaties en lokale bewoners werd besloten om het gebied te behouden en te beschermen als natuurgebied. In 1991 werd het Nationaal Park Dwingelderveld officieel geopend.

Landschap

Het Nationaal Park Dwingelderveld bestaat voornamelijk uit natte heidevelden, veenmoerassen, bossen, vennen en stuifzanden. Het park heeft een oppervlakte van meer dan 3.500 hectare en is daarmee het grootste natte heidegebied van West-Europa. Het landschap wordt gevormd door de invloed van water en wind, en is daardoor uniek in Nederland.

Flora en fauna

Het Nationaal Park Dwingelderveld is de thuisbasis van vele zeldzame planten- en diersoorten. Op de natte heidevelden groeien onder andere veenpluis, klokjesgentiaan en zonnedauw. In de bossen komen soorten voor als de zomereik, beuk, berk en lijsterbes. Het park is ook rijk aan diverse vogelsoorten, zoals de kraanvogel, wulp, nachtzwaluw en de geelgors. Daarnaast zijn er verschillende soorten reptielen, amfibieën en insecten te vinden, waaronder de adder, heikikker en de heideblauwtjevlinder.

Activiteiten

Er zijn tal van activiteiten te doen in het Nationaal Park Dwingelderveld. Zo kun je er prachtige wandel- en fietstochten maken langs de verschillende landschappen en bezienswaardigheden, zoals de Radiotelescoop en de Schaapskooi.

Ook kun je deelnemen aan georganiseerde excursies en rondleidingen om meer te leren over de flora en fauna in het park. Daarnaast zijn er verschillende uitkijktorens en vogelkijkhutten om vogels te spotten en kun je er in de winter zelfs langlaufen.

Bezoekerscentrum

Het bezoekerscentrum van het Nationaal Park Dwingelderveld is gevestigd aan de Benderse 22 in Ruinen, aan de rand van het natuurgebied. Hier kun je terecht voor informatie over het park en de activiteiten die er te doen zijn. Ook kun je er terecht voor wandel- en fietsroutes en zijn er regelmatig exposities te bekijken.

In het bezoekerscentrum is een informatiebalie waar je terecht kunt voor vragen en advies over het park en de activiteiten die er te doen zijn. Daarnaast is er een winkel waar je natuurboeken, wandelkaarten, souvenirs en streekproducten kunt kopen.

Er worden regelmatig activiteiten georganiseerd vanuit het bezoekerscentrum, zoals excursies onder begeleiding van een gids, kinderactiviteiten en themawandelingen. Ook worden er workshops en cursussen gegeven op het gebied van natuur en landschap.

Het bezoekerscentrum is toegankelijk voor mindervaliden en er is een rolstoel te leen. Ook is er een horecagelegenheid waar je kunt genieten van een kopje koffie of thee met een stukje Drentse lekkernij.

Schaapskooi

De schaapskooi van het Nationaal Park Dwingelderveld is gelegen aan de rand van het natuurgebied, vlakbij het bezoekerscentrum. Het is een historische en culturele bezienswaardigheid die zeker een bezoekje waard is.

De schaapskooi dateert uit 1933 en werd gebouwd als onderkomen voor de schaapskudde van Dwingeloo. De schaapskooi heeft een capaciteit van 1200 schapen en is daarmee een van de grootste van Nederland. Tegenwoordig worden er nog steeds schapen gehouden en is de schaapskooi een belangrijk onderdeel van het beheer van het natuurgebied.

In de schaapskooi is een kleine tentoonstelling te vinden over de geschiedenis van de schaapskooi en het belang van de schapenhouderij voor het behoud van de heide. Daarnaast is er een informatiepunt waar je terecht kunt voor meer informatie over het beheer van het natuurgebied en de rol van de schapen daarin.

Er worden regelmatig activiteiten georganiseerd in en rondom de schaapskooi, zoals schapen drijven, lammetjes knuffelen en demonstraties schapen scheren. Ook kun je er terecht voor rondleidingen onder begeleiding van een gids.

Bescherming

Het Nationaal Park Dwingelderveld wordt beschermd door verschillende maatregelen en instanties. Zo zijn er beperkingen op de toegankelijkheid van sommige delen van het park om de natuur te beschermen. Daarnaast wordt er actief beheer gevoerd om de biodiversiteit te behouden en te versterken. Het park werkt samen met verschillende organisaties en vrijwilligers om dit te realiseren.

Conclusie

Het Nationaal Park Dwingelderveld is een bijzonder natuurgebied met een uniek landschap en diverse flora en fauna. Het park biedt volop mogelijkheden voor activiteiten en is een populaire bestemming voor natuurliefhebbers. Door de beschermingsmaatregelen en actieve beheer wordt de biodiversiteit behouden en versterkt, zodat ook toekomstige generaties van dit prachtige gebied kunnen genieten.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.