In Zoetermeer vind je het Nationaal Videogame Museum, als je op zoek bent naar een leuk museum met tieners en pubers is dit absoluut een aanrader. Hier zullen ze zich zeker vermaken! We hadden de kinderen alleen verteld dat we naar een museum gingen, maar niet welke.
Zoonlief was in principe niet heel enthousiast, maar wilde toch wel mee. Toen hij echter Mario in de vitrine zag en wist om wat voor soort museum het ging was hij heel blij dat hij mee was gegaan, na afloop was hij zelfs zo enthousiast dat hij hier zijn volgende kinderfeestje wil gaan vieren.
Nationaal Videogame Museum
Het videogame museum, begon ooit in een schuurtje met een aantal arcade-games, tegenwoordig is het uitgebreid tot een volledig museum en is sinds 2017 te vinden in het Stadshart van Zoetermeer.
Toen wij hier waren begin 2023 was het nog gevestigd in de Passage, maar na de zomervakantie zal het gaan verhuizen. Je vindt hier iedereen van gezinnen met kinderen tot en met studenten en jongvolwassenen die hier komen om onbeperkt te gamen en high scores te breken.
Het museum is niet te bezoeken met de museumkaart, vooraf meld je je aan voor een bepaald tijdsslot, variërend van 2 uur tot de hele dag. Wij gingen de eerste keer twee uur, om eens te kijken hoe of wat. Voor dochter was dit ook voldoende en had daarna genoeg gegamed. Man- en zoonlief hadden echter rustig de hele dag kunnen blijven. Dus die hebben afgesproken nog een keertje met zijn tweeën te gaan.
Vooraan vind je het restaurantgedeelte, de barcade, waar je terecht kan voor een tosti, hotdog en gezonde broodjes of een drankje, of even wat rust als alle prikkels en geluid je teveel worden. 😉 Er is ook een kleine muur met kluisjes, helaas waren deze allemaal buiten gebruik en is er geen garderobe of iets dergelijks om je jas op te hangen.
Het museum is opgedeeld in verschillende gebieden, waarin verschillende soorten games centraal staan. Met in de eerste ruimte het museumgedeelte met historische games, en vervolgens in de grote hal de arcadegames per soort games.
Net zoals in het Dutch pinball museum kun je hier vervolgens helemaal losgaan en zoveel gamen als je wilt en wat je wilt, zonder dat je muntjes nodig hebt. In totaal vind je hier meer dan 231 spelcomputers, homecomputers en arcadekasten speelklaar staan, en 327 unieke speelplekken, hierdoor is dit de grootste arcade van het museum.
In de toekomst zijn er nog meer plannen om onder andere een videogamearchief aan te leggen, een e-game arena en een hackers/makers space.
Museumgedeelte
Officieel staat het Nationaal Videogame Museum nog niet geregistreerd als museum, maar hier wordt nog aan gewerkt. Ze voldoen al aan de criteria, maar hebben nog niet officieel de titel binnen.
In het museumgedeelte kom je meer te weten over de geschiedenis van de videogames, van de eerste atari spelcomputers tot en met de arcadegames zoals pacmania. Een aantal van deze games zijn te spelen in een originele omgeving in sfeerkamers, compleet met retro banken en behang. Nu heb ik zelf vroeger niet zoveel gegamed, maar manlief herkende een aantal games van vroeger en voelde de nostalgie terug komen.
Daarnaast heb je verschillende vitrines met nog meer spelcomputers, games en memorabilia. Ook kom je hier te weten hoe de ontwikkeling van de gaming industrie verloopt.
Kinderen en gamen
Speciaal voor de jongere kinderen is er een afdeling met kindvriendelijke games. Goed om te weten is dat deze voornamelijk in het Engels of een Aziatische taal zijn, veel games werken echter intuïtief en zijn dus snel te begrijpen. Een deel van deze games zijn niet alleen speels, maar hebben ook een fysiek element.
Games kunnen kinderen helpen in hun ontwikkeling; zo kan het helpen bij het verlengen van de aandachtspanne of het probleemoplossend vermogen te stimuleren. Daarnaast kan het helpen bij patroonherkenning en inschatting, kinderen pakken dit sneller op dan volwassenen. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen, dat teveel gamen goed is.
Racegames
Een populaire categorie binnen de games zijn de racing games, waarbij je in een soort simulator zit of op een machine om te racen.
Schietspellen
Een andere populaire categorie binnen de videogames zijn de schietspellen; hierbij wordt er onder andere gebruik gemaakt van een lightguntechniek of sensors om op een doel te richten.
Japanse ritmegames
Naast de klassieke games werden in de jaren ’90 de ritmegames populair. Dit zijn games waarbij je moet dansen of een bepaald ritme moet bijhouden met muziek, zoals een toetsenbord of een trommel. Deze werden als eerste in Japanse arcades neergezet en waren direct populair, al snel volgde de rest van de wereld. Hier waren een aantal spelers die hier duidelijk veel ervaring mee hadden, van de dansgame tot en met het toetsenbord. Dat ging in een tempo dat nauwelijks was bij te houden tijdens het kijken. Voor de muziekgames is het handig als je een koptelefoon meeneemt om te kunnen luisteren.
Spelen met luchtdruk
Een kleine afdeling is erbij met games waarbij je speelt met luchtdruk, zo is er een soort van jetski die je moet besturen om zo door de game heen te geraken. Deze games met luchtdruk is een goed voorbeeld van hoe nieuwe ontwikkelingen in games werden toegepast om zo arcadehallen aantrekkelijk te maken in vergelijking met games die thuis gespeeld konden worden.
E-sports
E-sports zijn het nieuwste fenomeen op het gaming gebied, ondanks dat het woord sport in de naam vermeld is, heeft het verder niet veel te maken met sporten, maar enkel het competitieve karakter ervan. Met name in Azië en ook in de Verenigde Staten worden er grote wedstrijden georganiseerd en valt hier veel geld mee te verdienen. Na 2010, met de opkomst van de streaming media zoals Twitch, werd deze categorie mainstream.
Gamercising
Eén van de leukste games vonden de kinderen de gamercising of exergaming games, dit varieert van Just Dancy op de Nintendo Switch tot en met games waarbij je Mario helpt op de Olympische Spelen die je bespeelt door te slaan op knoppen of te springen.
Deze soort games werden populair rond 2000 toen de Eyetoy werd ontwikkeld die je bewegingen kon registreren en bijvoorbeeld gebruikt werd in de WiiFit. Deze werden zelfs gebruikt in het ziekenhuis als onderdeel van de revalidatie. Rond 2010 werd de Kinect uitgevonden, waarbij je lichaam min of meer functioneert als console. Tegenwoordig zijn de virtual reality games populair.
En meer
Tussen de standaard video games staan er ook andere toestellen opgesteld zoals een airhockeyapparaat, één van de favoriete games van zoonlief dus spelen we daar een paar spelletjes op. Daarna wil hij toch wel kijken wat er nog meer te vinden is.
Meer informatie vind je hier.
- Vakantiepark De Weerterbergen in Weert, Limburg review - 16 september 2024
- Mainport Hotel Rotterdam review - 14 september 2024
- Landal parken; ervaringen leukste vakantieparken met zwembad - 14 september 2024
Leave a comment