Vlak buiten Lemelerveld vind het Natuurlijk Heidepark; een combinatie van een zwemplas (oude zandafgraving) met daaromheen een klimbos en een kabouterdorp met kabouterpad. Onder het klimbos is er ook een crossbaan aangelegd waar trainingen worden gegeven. Het kabouterdorp is gratis toegankelijk, voor de rest van de activiteiten moet betaald worden. Bij een bezoek aan het klimbos zit ook toegang tot het zwemplas inbegrepen.
Klimbos
In het bosrijke gedeelte van het park vind je het klimbos; dit bestaat uit 4 klimparcoursen. Dat lijkt niet veel, zeker niet in vergelijking met bijvoorbeeld het Klimbos Garderen, maar ze zijn wel langer dan gemiddeld en bieden zeker voldoende uitdaging.
Dit klimbos is wel alleen toegankelijk voor kinderen vanaf 130 centimeter, met jongere kinderen kan je een bezoek brengen aan de zwemplas of het kabouterdorp. En voor kinderen onder de 12 jaar moet er een begeleider (16+) mee klimmen. Al snel bleek dit ook wel echt een minimumlengte te zijn; bij de plateaus staan er boomstammetjes om zo de overgang te kunnen maken, maar voor een aantal hindernissen moet je dusdanig grote stappen maken dat dit nogal een uitdaging was.
Het is handig om vooraf te reserveren, zodat je zeker weet dat er plek is. Aan het begin van de middag was er een grote groep, zodat wij pas aan het einde van de middag konden klimmen. Maar hadden toen wel het hele park voor ons alleen. Eventueel kan je bij de kassa handschoenen aanschaffen voor tijdens het klimmen.
Na aankomst kregen ze eerst de veiligheidsinstructie, dit wordt heel serieus genomen. Na de uitleg en demonstratie hoe de klimgordel aan te trekken mochten ze aan en de helm op. Na een controle of alles goed was aangetrokken liepen ze naar het oefenparcours bestaande uit een evenwichtsbalk en een zipline om te oefenen met het zekeren. Ze werken met een standaard systeem van continu zekering dat je ook op andere parken tegenkomt.
Daarna was het tijd voor het ‘echte’ werk en mochten ze de toren (ook wel vogelnest genoemd) in om te kiezen welk parcours ze als eerste zouden doen. In totaal mag je inclusief de instructie 2,5 uur klimmen. Ieder klimparcours heeft zijn eigen kleur. Alle parcoursen bestaan uit een lus die op de toren beginnen en daar ook weer eindigen. Vanaf daar kan je kiezen voor een ander parcours of om te stoppen via een laatste hindernis, trap en je eindigt altijd met een zipline.
Ze begonnen met het klimparcours Kievit (groen) dat begint op de eerste verdieping op 3,5 meter hoogte en daar ook eindigt, dit is ook de enige zonder een zipline in het parcours verwerkt. Dit parcours bestaan uit verschillende hindernissen waarbij evenwicht, grote stappen, klimmen maar ook een skateboard centraal staan. Dit parcours kan je ook vrijwel helemaal vanaf de grond volgen. Aangezien we de enige in het klimbos waren, liep de medewerker ook mee om hier en daar tips te geven.
Daarna ging de oudste een verdieping hoger waar nog drie banen beginnen; waarvan eentje (Ekster geel) met twee ziplines die eindigt op de eerste verdieping op 7,5 meter hoogte. Ondanks dat ze moeite had bij sommige hindernissen om de laatste stap naar het plateau te maken, wilde ze toch nog een baan proberen. Dit zijn ook de ‘makkelijkste’ twee routes.
Manlief had hier bij de tunnel wel een beetje moeite om er doorheen te komen. Ook zit er een spinnenweb in het parcours verwerkt waar je toch behoorlijk wat kracht voor nodig hebt. Deze drie parcoursen lopen ook grotendeels over de crossbaan, en aangezien het zaterdagmiddag was mag je dan niet onder de baan doorlopen.
De jongste wilde nog een keer de eerste baan doen, dus liep ik onderaan met hem mee. Omdat het de tweede keer was wist hij nu precies hoe of wat en lukte het hem (met 1.31) ook prima alleen. Alleen in de toren bij de wisselaar had hij even hulp nodig.
Ook heel bijzonder ziet het parcours Zwaluw (blauw) er uit dat helemaal door het bos en boven het kabouterdorp doorloopt met maar liefst 4 ziplines, waarvan de laatste een 110 meter extra lange zipline over de zwemplas heen. Dit parcours is wel zo lang, dat je hier ook echt de tijd voor moet uittrekken. Deze drie zijn geschikt voor jong en oud. Tot slot heb je het parcours Buizerd (rood); deze is voor de echte durfals en fanatieke klimmer en stijgt tot 10 meter hoogte inclusief slingerobstakels en touwbruggen.
Na twee parcoursen hadden ze het wel weer gezien en wilden ze graag nog even zwemmen. We waren ondertussen ook alweer anderhalf uur klimmen verder, dus een derde parcours zou ook krap worden. Als je met ervaren, oudere, klimmers bent zou je (zonder pauze en als je niet hoeft te wachten) alle vier de parcoursen kunnen afleggen.
Zwemplas
Op zonnige dagen, zoals de dag dat wij er waren, is het ook heerlijk om na (of voor) het klimmen af te koelen in de zwemplas. Deze is ontstaan door een zandafgraving. Rondom de plas ligt een zandstrand en een grasstrook waar je kan liggen. Ook kan je plaatsnemen op het terras en zo je kind in de gaten houden. De plas is niet heel groot, dus je kan ze altijd zien.
Een groot deel van de plas is ook afgezet met een zwemlint zodat je afspraken kan maken hoe diep ze mogen. Het loopt heel langzaam af, zodat ook jonge kinderen hier veilig kunnen spelen. Binnen dit gedeelte is er ook een speeleiland dat met een tweetal bruggen of een vlot te bereiken is.
Zwemmen in een natuurbad is behalve dat het zwemmen in de buitenlucht betekent ook een zwembeleving zonder chloor. Dit gaat niet ten koste van de gezondheid. De natuurlijke bron in dit bad zorgt voor voldoende aanvoer van schoon water. Ook wordt de waterkwaliteit regelmatig gecontroleerd.
Vooraan bij het centrale gebouw vindt je een hok met zwemmateriaal waar je gratis gebruik van kan maken. De kinderen hadden al snel een bodyboard te pakken om ‘op te surfen’. Ook zijn hier koude douches om het zand van af te spoelen voor je weer naar huis gaat. Tegen betaling kan je ook gebruik maken van warme douches. Naast de toiletten zijn er ook kleedruimtes te vinden.
Je kan een dagkaart kopen, of als je vaker wilt gaan een 10-badenkaart. Veel lokale bewoners hebben ook een abonnement zodat ze hier altijd terecht kunnen. Zo was er toen wij er waren een groep tieners die hier aan het rondhangen waren.
Kabouterdorp & Kabouterpad
Aan de andere kant van het centrale gebouw vind je het kabouterdorp; deze speeltuin in kabouterthema is vrij toegankelijk. Je hoeft hier niet voor te reserveren of te betalen. Kinderen kunnen hier heerlijk spelen op de airtrampoline, op een van de speeltoestellen en schommels of in de zandbak met schepjes en speelmateriaal dat hier klaar ligt. De speeltuin is helemaal afgesloten zodat kleine kinderen niet zomaar op avontuur kunnen of naar de zwemplas kunnen lopen.
Hier start ook het kabouterpad; hiervoor moet je wel betalen voor de kinderen bij de receptie en mag alleen onder begeleiding van een volwassene. Dan krijg je een rugzakje met een kaboutermuts en een koekje (en ik vermoed een sleutel voor de poort). Dit pad loopt om de zwemplas heen en ook onder het klimbos door en door de crossbaan. Daarom dat deze niet altijd toegankelijk is.
Na inlevering van de rugzak krijgen de kinderen een bon voor chips of een ijsje die ze kunnen inleveren tijdens of na het spelen. Vooraan is er ook een terras met tafeltjes waar je eten kan bestellen bij het restaurant.
Meer informatie vind je hier.
- Top 25 natuurwonderen Europa - 21 januari 2025
- Geierlay hangbrug in de Hunsruck - 19 januari 2025
- Disneyland Paris; Disney Betoverende Kerst - 19 januari 2025
Leave a comment