Skip to Content

Natuurmuseum Brabant: Een bezoek aan de wonderen van de natuur

Natuurmuseum Brabant: Een bezoek aan de wonderen van de natuur

Het Natuurmuseum Brabant in Tilburg is een fascinerende plek waar bezoekers van alle leeftijden de kans krijgen om de wonderen van de natuur te ontdekken. Met verschillende tentoonstellingen, activiteiten en educatieve programma’s biedt het museum een leuke en leerzame ervaring voor het hele gezin.

Natuurmuseum Brabant

Het Natuurmuseum Brabant werd in 1935 opgericht als de Brabantse Natuurhistorische Vereniging. Het museum begon met een bescheiden verzameling van planten, dieren en mineralen, maar is inmiddels uitgegroeid tot een uitgebreid museum met een grote collectie van meer dan 1 miljoen objecten.

Het museum is gevestigd in een prachtig historisch gebouw, dat oorspronkelijk werd gebruikt als klooster en later als militair hospitaal. Het pand is volledig gerestaureerd en aangepast om het museum te huisvesten. Hierdoor zijn er verschillende architectonische elementen te bewonderen, zoals de middeleeuwse kapel en de historische kloostertuin.

Collecties en tentoonstellingen

Het Natuurmuseum Brabant heeft een grote collectie van objecten uit de natuur, variërend van geologische specimens tot planten, dieren en fossielen. Bezoekers kunnen deze collectie bewonderen in de verschillende tentoonstellingen die het museum biedt.

Daarnaast heeft het museum ook een grote collectie van opgezette dieren. Bezoekers kunnen hier verschillende soorten dieren bewonderen, van kleine insecten tot grote zoogdieren.

Het museum heeft ook een indrukwekkende collectie fossielen. Bezoekers kunnen hier onder andere fossielen zien van dinosaurussen, zeelelies en andere prehistorische dieren.

Met kinderen

Speciaal voor gezinnen met kinderen zijn er ook een aantal tentoonstellingen; voor alle leeftijden, tot en met 8 jaar en vanaf 8 jaar. Zo valt er voor iedere leeftijdsgroep iets te ontdekken.

BOS

Op de tweede verdieping van het Natuurmuseum Brabant kun je rondzwerven in BOS (Beleef Ontdek Samen). Deze belevenis heeft alles te maken met de vier seizoenen en verandert vier keer per jaar mee met het jaargetijde. Dit is een uniek concept en nog nooit eerder vertoond in Nederlandse musea!

Elk seizoen betreed je een ander BOS, gevuld met opdrachten, een museumboom en een bijzondere projectievloer. Zo kun je nu genieten van een knisperend winterBOS, maar ook van een zomers landschap, een sfeervol herfstBOS en een fris lenteBOS. Hetzelfde BOS, maar telkens weer totaal anders! Deze ervaring is geschikt voor kinderen van 4 tot 8 jaar en hun ouders.

Kikkerhuis

Kikker, het iconische personage uit zijn eerste boek dat meer dan dertig jaar geleden werd geïntroduceerd, heeft al heel wat meegemaakt – ook in het museum. De zaal waar hij te vinden is, is inmiddels verhuisd en nog leuker geworden!

Er zijn nieuwe verrassingen te ontdekken, zoals de verjaardagstafel. Bezoek de Kikkerzaal en je zult nog steeds het huisje en de appelboom vinden, waar je je helemaal kunt uitleven: rondlopen in Kikkers huisje, appels plukken, een silhouettenpuzzel maken, verschillen zoeken of je eigen taart bouwen!

OO-zone

In de OO-zone van het museum word je meegenomen op een interactieve ontdekkingstocht door de natuur en de wereld van het museum zelf. Op een zowel informatieve als artistieke wijze leer je over de verschillende taken van een museum, zoals educatie, communicatie, verzamelen, bewaren en onderzoeken.

Een bijzonder aspect van de OO-zone is dat je kunt zien welke schatten er normaal gesproken achter gesloten deuren in de depots bewaard worden. Door grote vitrines te bouwen die lijken op de stellingen in het depot, wordt het echte “depotgevoel” opgewekt. Hierdoor krijg je een unieke kijk op de prachtige collecties van planten, dieren, stenen en mineralen, fossielen en archeologische en cultuurhistorische objecten die het museum bezit.

Activiteiten

Naast tentoonstellingen biedt het Natuurmuseum Brabant ook verschillende activiteiten en evenementen aan voor bezoekers van alle leeftijden. Deze activiteiten zijn gericht op het ontdekken en leren over de natuur op een interactieve en speelse manier.

Kinderen kunnen bijvoorbeeld deelnemen aan de ‘Natuurdetectives’-speurtocht door het museum. Tijdens deze speurtocht worden kinderen uitgedaagd om verschillende vragen te beantwoorden en opdrachten uit te voeren. Op deze manier leren ze spelenderwijs over de natuur en de objecten in het museum.

Ook biedt het museum verschillende workshops aan, zoals de ‘Fossielen workshop. Hier kunnen bezoekers leren over fossielen en hoe deze objecten worden gevonden en geprepareerd. Deelnemers kunnen zelf aan de slag gaan met het prepareren van een fossiel en deze mee naar huis nemen.

Daarnaast organiseert het Natuurmuseum Brabant ook verschillende evenementen, zoals lezingen en excursies. Zo kunnen bezoekers bijvoorbeeld deelnemen aan een excursie naar een nabijgelegen natuurgebied, waar ze kunnen leren over de flora en fauna van dit gebied.

Educatie

Het Natuurmuseum Brabant heeft een sterke focus op educatie en biedt verschillende programma’s aan voor scholen en groepen. Zo kunnen scholen bijvoorbeeld deelnemen aan educatieve programma’s, waarbij kinderen spelenderwijs leren over de natuur en de objecten in het museum.

Daarnaast biedt het museum ook speciale programma’s aan voor kinderfeestjes. Kinderen kunnen bijvoorbeeld deelnemen aan de ‘Natuurdetectives’-speurtocht of een workshop volgen waarbij ze leren over het prepareren van fossielen.

Conclusie

Het Natuurmuseum Brabant is een fascinerende plek waar bezoekers van alle leeftijden de kans krijgen om de wonderen van de natuur te ontdekken. Met een grote collectie van objecten uit de natuur, verschillende tentoonstellingen en educatieve programma’s biedt het museum een leuke en leerzame ervaring voor het hele gezin.

Door de sterke focus op educatie en de interactieve en speelse activiteiten is het Natuurmuseum Brabant een geweldige plek om kinderen te introduceren in de wereld van de natuur en wetenschap. Maar ook voor volwassenen biedt het museum genoeg uitdaging en fascinerende informatie over de natuur.

Een bezoek aan het Natuurmuseum Brabant is dan ook zeker de moeite waard voor iedereen die geïnteresseerd is in de natuur en de wetenschap achter onze wereld.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.