Skip to Content

Mooiste plekken van Nederland; bucket-list van steden en bezienswaardigheden om te bezoeken

Mooiste plekken van Nederland; bucket-list van steden en bezienswaardigheden om te bezoeken

Nederland zit vol met allemaal pareltjes om te bezoeken; bekend en onbekend. Van grote steden en moderne architectuur tot eeuwenoude bouwwerken of prachtige natuurgebieden. Nederland mag dan wel een klein land zijn, maar je vindt hier meer dan genoeg om een bucket-list mee te vullen om te gaan bezoeken.

Lees ook: Top 50 grootste & mooiste steden van Nederland

Inhoudsopgave verberg

De mooiste plekjes van Drenthe

Borger; hunebedhoofdstad van Nederland

Borger wordt ook wel de hunebeddenhoofdstad van Nederland genoemd. Je vindt hier dan ook het grootste hunebed van Nederland. Er is ook een museum en openluchtpark waarbij je meer te weten komt over deze periode. Ook een aanrader in Borger is het Boomkroonpad waarbij je onder de grond begint en dan doorklimt tot boven de boomtoppen.

Lees ook: Hunebedcentrum Borger
Lees ook: Boomkroonpad & Speelbos Lorken

Gasselte; ’t Nije hemelriek

Aan de rand van boswachterij Gieten-Borger ligt zwemvijver ’t Nije Hemelriek. Het zandstrand en de speelweide biedt veilig speel- en spartelplezier voor kinderen. In de zomer is dit een zeer populaire plek, omdat het er zo aantrekkelijk uitziet. Het water van de plas heeft een tropische kleur, het stand is wit en de plas is omringd door ondoordringbare bosjes.

Orvelte; waar de tijd heeft stilgestaan

Orvelte in Drenthe ontstond in de tiende eeuw en is één van de meest romantische dorpen van Nederland vanwege zijn huisjes met rieten daken en eeuwenoude kinderhoofdjes. Je kan hier wandelen en fietsen, of in stijl in de zomer per paardentram. Ook is er een historische smidse, zagerij en schuur met collectie oude wagens te bezoeken, diverse stijlkamers en Zoo Bizar met veel reptielen. Net buiten het dorp vind je het Houten Pad van Theodoor.

Lees ook: Monumentendorp Orvelte; het oerdorp van Drenthe met Zoo Bizar

De mooiste plekjes van Flevoland

Lelystad; Batavia

Lelystad is de hoofdstad van de nieuwste provincie Flevoland van Nederland. In deze nieuwe stad vind je het Bataviamuseum waarin je meer leert over de historie van het water maar ook de Bataviawerf met VOC-schip zijn een aanrader. Wil je shoppen? Dan is outletcentrum Bataviastad een aanrader.

Marker Wadden; nieuwste stukje Nederland

De Marker Wadden is een groep van vijf eilanden die zijn opgespoten in de Markerwaard en daarmee het nieuwste stukje van Nederland. Het wordt een natuurgebied waar de natuur vrij spel krijgt. De natuureilanden worden aangelegd met zand, klei en slib uit het Markermeer. Je komt hier met de boot vanaf Lelystad.

Lees ook: Marker Wadden in het IJsselmeer

Marknesse; Waterloopbos

In de Noordoostpolder vind je het Waterloopbos. Dit is het bos waarin vroeger het waterloopkundig laboratorium is aangelegd met opstellingen waarin ingenieurs testen en experimenten deden om de invloed van het water te testen. Dit is later verhuisd, sindsdien heeft het bos vrij spel gekregen. Een paar jaar geleden is het in beheer gekomen van Staatsbosbeheer die er wandelpaden heeft aangelegd zodat je hier heerlijk kunt rondwandelen. In de ondiepe watermodellen kunnen kinderen veilig spelen met het schone water. Er is ook een speeltuin en bezoekerscentrum.

Lees ook: Waterloopbos voormalig waterloopkundig laboratorium

Schokland; eiland op het droge

Schokland is een voormalig eiland in de Zuiderzee en wordt wereldwijd gezien als hét symbool van de Nederlandse strijd tegen het water. Sinds de inpoldering van de Noordoostpolder ligt het op het droge. Het is een bijzondere plek vol fraaie natuur, cultuur en historie. Met talloze monumenten en de bijzondere woonterpen is Schokland een indrukwekkende locatie en is het eerste Unesco-werelderfgoed van Nederland. In 1984 zijn er zelfs menselijke voetafdrukken gevonden van ruim 4000 jaar oud die je kunt bewonderen in Museum Schokland.

De mooiste plekjes van Friesland

Ameland met vuurtoren

Ameland is één van de vijf waddeneilanden. Het eiland is 25 kilometer lang en zo’n 5 kilometer breed. Je kunt hier goed wandelen en fietsen. Het eiland telt maar liefst 27 km aan strand. Ook met kinderen is dit een prachtig eiland om te bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan het bos en strand vlakbij de vuurtoren, waar je de dag kan afsluiten bij het pannenkoekenhuis. Ook recreatiegebied de Vleijen met uitkijktoren en blotevoetenpad is een aanrader.

Lees ook: Ameland met kinderen

Appelscha; Bosbergtoren en Drents-Friese Wold

Appelscha ligt vrij centraal in het Drents-Friese wold, je kunt hier dan ook goed wandelen met onder andere een kabouterpad en blotevoetenpad voor de kinderen. Daarnaast vind je hier ook de Bosbergtoren (met lift) met een skywalk op verschillende hoogten. Dit kun je combineren met een korte wandeling over het vlonderpad o.a. langs het openluchttheater.

Lees ook: Blotevoetenpad Drents-Friese Wold
Lees ook: Bosbergtoren

Dokkum; Vestingstad en onderdeel elfstedentocht

Dokkum is ook wel bekend vanwege de elfstedentocht. Je vindt deze stad dus ook in Friesland. Als je hier bent waan je je al snel een paar eeuwen terug in de tijd. Het centrum van vestingstad Dokkum met trapgevels, grachten en bolwerken ademt nog altijd de historische sfeer uit. Je vindt hier ook gezellige café’s, restaurants en winkels in oude panden. De stad wordt omringd door een schitterende natuur is een bezoek meer dan waard.

Lees ook: Dokkum; uitjes en bezienswaardigheden

Harlingen; Havenstad

Harlingen is ook één van de elfstedentochtsteden en heeft een sfeervol centrum vol grachten en historische pakhuizen. De haven van Harlingen is de enige zeehaven van Friesland en altijd gezellig druk. Vanaf hier vertrekken de veerboten naar Vlieland en Terschelling. Tijdens de jaarlijkse Harlinger Visserijdagen staat de haven even helemaal op zijn kop en kun je genieten van muziek, watersport, gastronomie, markten en kermis.

Kornwerderzand; Afsluitdijk & Wadden Center

Bij Kornwerderzand eindigt de Afsluitdijk. Je vindt hier het gratis te bezoeken Wadden Center waar je het verhaal beleeft van UNESCO Werelderfgoed De Waddenzee, de Afsluitdijk en het IJsselmeer. Naast Afsluitdijk Wadden Center zijn ook het Kazemattenmuseum, de mogelijk verruimde schutsluizen, de te renoveren spuisluizen en de nog te realiseren Vismigratierivier een aanrader om te bezoeken.

Leeuwarden

De binnenstad van Leeuwarden is één van de best bewaarde geheimen van Nederland. Het is de geboortestad van de grafische kunstenaar M.C. Escher en de mysterieuze exotische danseres Mata Hari. Shop in de kleine winkelstraatjes, vaar over de eeuwenoude grachten en ontdek de culturele roots van Friesland in het Fries Museum.

Lees ook: Leeuwarden; bezienswaardigheden & uitjes

Sneek; watersport en waterpoort

Mooiste plekken van Nederland; bucket-list van steden en bezienswaardigheden om te bezoeken

Sneek is de watersporthoofdstad van Friesland. De finale van het kampioenschap skûtsjesilen vindt hier plaats en het is de locatie van het grootste binnenwaterevenement van Europa, de Sneekweek. Daarnaast trekt Sneek ook veel dagjesmensen. De stad heeft meerdere prachtige grachten, en ook de Waterpoort is een foto waard. Deze 17e-eeuwse poort maakte deel uit van een groter afweersysteem en is het symbool van Sneek geworden.

Lees ook: Sneek uitjes en bezienswaardigheden

Terherne; Kameleondorp & eiland

In de Kameleonboerderij is levensgroot het Kameleondorp Lenten nagebouwd. Een inwoner van Lenten vertelt alles over het dorp, de omgeving en natuurlijk de films en de boeken. Onderweg kun je veldwachter Zwart helpen bij het oplossen van een probleem op het meer. De rondvaart boot zet je af op het Avontureneiland van Gerben Zonderland. Er zijn spannende paden die je leiden over en langs het water, door de bomen en over de moerassen.

Lees ook: Kameleondorp & eiland Terherne

Vlieland

Vlieland is het Waddeneiland dat het verst van het vasteland ligt. Er is slechts één dorp op dit rustige, autoluwe eiland: Oost-Vlieland. Buiten het dorp vind je een uitgestrekt duinlandschap, een lang Noordzeestrand en de Vliehors, een schijnbaar oneindige zandvlakte op de westpunt van het eiland, dat wel de ‘Sahara van het Noorden’ wordt genoemd en ook in gebruik is als militair oefenterrein. Het Vuurboetsduin vormt een echte blikvanger op het dichtbegroeide eiland. Dit is een 40 meter hoog duin waarop een vuurtoren staat. Het eiland is ongeveer 12 kilometer lang en nergens breder dan 2 kilometer.

De mooiste plekjes van Gelderland

Arnhem

Als hoofdstad van Gelderland, heeft Arnhem een rijke en bewogen geschiedenis die deels terug te vinden is in een aantal monumentale gebouwen. De stad is gelegen middenin een prachtige omgeving en is de groene poort naar de Veluwe. In Arnhem kun je uitstekend shoppen. In het Spijkerkwartier en de 7 straatjes wandel je langs karakteristieke winkels met een uniek aanbod.

Lees ook: Arnhem; uitjes en bezienswaardigheden

Hattem; Hanzestad en bakkerijmuseum

Op de Veluwe, aan de uiterwaarden van de IJssel, vind je de charmante Hanzestad Hattem. Het 800 jaar oude stadje heeft een rijke geschiedenis die vandaag de dag nog altijd zichtbaar is. Je vindt hier nog een deel van de stadsmuren en populair is het Bakkerijmuseum waar kinderen zelf koekjes mogen bakken.

Lees ook: Nederlands Bakkerijmuseum Hattem met kinderen

Kootwijk; Kootwijkerzand & Radio Kootwijk

Met een oppervlakte van 700 hectare is het Kootwijkerzand op de Veluwe de grootste zandverstuiving van Europa. Vanaf een hoge uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over de zandduinen en heidevelden. Opvallend is het gebouw van het zendstation Radio Kootwijk, centraal gelegen in het gebied.

Lees ook: Kootwijkerzandvlakte & uitkijktoren

Loenen; grootste waterval van Nederland

Loenen is een mooie uitvalsbasis voor tochten over de Veluwe. Een aanrader om te bezoeken is onder meer deze hoogste waterval van het land. De watervalspreng (kunstmatig aangelegde beek) uit 1869 ontspringt in de bossen van het Schalter. De trappen van de waterval zijn uiteraard aangelegd.

Nijmegen aan de Waal

Vestingstad Nijmegen is ook één van de oudste steden van Nederland en was al een belangrijke plaats in de tijd van de Romeinen. Deze stad ligt aan de Waal met een leuk strandje met uitzicht op de stad en de oudste winkelstraat van Nederland; de Lange Hezelstraat.

Lees ook: Nijmegen; uitjes en bezienswaardigheden

Putten; Landgoed Schovenhorst

De Bostoren op Landgoed Schovenhorst is een 40 meter hoge uitkijktoren. Het uitzicht op de top is beslist de moeite waard. Met het bos onder je kijk je uit over Amersfoort, de Veluwe en de windmolens in de polder. Ook in de toren zelf is van alles te beleven; een wand met nestkasten en een ijzingwekkend klimnet. Beneden vind je ook een speelbos.

Rheden; Posbank

Breng je een bezoek aan de Veluwezoom dan moet je ook zeker de Posbank beklimmen. De Posbank is een 90 meter hoge heuvel, dat een geweldig uitzicht biedt over het natuurgebied. Bij helder weer kun je wel 20 kilometer ver kijken. In het najaar bloeit hier de heide volop waardoor het wordt bedekt met een paarse deken en het een zeer populaire plek is met helder weer.

Zutphen; eeuwenoude stad

Zutphen is ontstaan in de Romeinse tijd als een Frankische nederzetting, en al zo’n 1700 jaar bewoond. Daarmee is het één van de oudste steden in Nederland en dat merk je dan ook aan de vele historische en culturele hoogtepunten. Met ruim 450 rijksmonumenten is Zutphen beslist een stad met een unieke status in Nederland.

Lees ook: Zutphen; uitjes en bezienswaardigheden

De mooiste plekjes van Groningen

Bourtagne; Vestingstad

Vlakbij de Duitse grens in Groningen ligt de Vesting Bourtange. Een uniek historisch verdedigingswerk dat zijn gelijke niet kent en nooit is ingenomen. Heden en verleden gaan perfect samen in deze kleine, sfeervolle vestingstad. Je kan hier op het terras zitten of een wandeling maken rondom het fort.

Lees ook: Vesting Bourtange met kinderen; van wandelen tot musea, restaurant en winkels

Groningen; Universiteitsstad

Groningen is een bruisende veelzijdige stad met veel cultuur en evenementen waarbij de Universiteit een grote rol inneemt. Je vindt hier historische monumenten zoals de Martinitoren, leuke winkelstraten voor een lekker dagje shoppen en smaakvolle restaurants. Ook in de omgeving van Groningen is er veel te zien en te doen.

Lees ook: Groningen; bezienswaardigheden en uitjes

Schildwolde; knuppelpad Roegwold

Het Knuppelpad is een houten vlonderpad van 750 meter dwars door het moeras van ‘t Roegwold. Zo’n 6.000 jaar geleden was hier nog bos, nu vind je hier een moeras, dat zich razendsnel ontwikkelt. De boomstronken steken hier en daar boven het water uit.

De mooiste plekjes van Limburg

Heerlen; mural hoofdstad van Nederland

Heerlen, helemaal in het zuiden van Limburg, heeft zichzelf tot ‘mural hoofdstad van Nederland’ uitgeroepen. De voorheen grauwe mijnstad heeft tegenwoordig een veel kleurrijkere uitstraling. Bewonder tientallen street-artschilderingen van bekende artiesten uit de hele wereld. In Heerlen vind je ook allerlei andere vormen van straatkunst, dus kijk goed rond als je hier bent.

Lees ook: Street art Nederland; overzicht van steden met beste en mooiste kunstwerken

Landgraaf; hoogste trappen van Nederland

Houd je van een uitdaging; dan is een bezoekje aan Landgraaf een must. Hier vind je de kunstmatig aangelegde Wilhelminaberg met Snowworld, maar waar ook Pinkpop wordt georganiseerd. Tegenwoordig is het een recreatiegebied waar je de langste trappen van Nederland vindt. Ook in het park vind je een aantal unieke landmarks. Of breng een bezoekje aan Mondo Verde.

Maastricht; Romeinse stad aan de Maas

Maastricht is een gezellige stad vol historie, kunst en cultuur, omringd door mooie natuur in een heuvelachtig gebied. Je vindt hier historische buurtjes en volop kunst. De Sint Servaasbrug is een van oorsprong 13e-eeuwse stenen boogbrug over de rivier de Maas in de Nederlandse stad Maastricht. Ook gezellige en uitzonderlijk goede horeca zijn hier te vinden; rondom het Vrijthof met de kathedraal vind je diverse terrassen.

Lees ook: Maastricht met kinderen

Mook; Mookerheide

Vlak boven Mook vind je de Mookerheide. Een natuurgebied met uitgestrekte heidevelden, mooie bossen en een rijke geschiedenis. Dé ideale plek om te wandelen en te genieten van de rust. De Mookerheide was in het verleden een strijdtoneel; zowel in de Tweede Wereldoorlog, maar ook al tijdens de 80-jarige oorlog, in de 16e eeuw. Je vindt hier nog steeds twee schansen die in de 17e eeuw werden aangelegd. Nog steeds heb je hier een prachtig uitzicht, zeker vanaf de uitkijktoren op de Mookerschans. In het najaar bloeit hier de heide volop. Ook het jachtslot is de moeite van bezoeken waard.

Simpelveld; terug in de tijd met de miljoenenlijn

Ook met de stoom- en dieseltrein van de Miljoenenlijn die begint in Simpelveld maak je een reis terug in de tijd. Op rijdagen maakt de trein verschillende ritten door het heuvellandschap van Zuid-Limburg, met een stoom- of een diesellocomotief. Je kan op het eindstation in Kerkrade uitstappen voor een bezoek aan het Continium.

Lees ook: Miljoenenlijn stoomtrein Limburg

Thorn; het witte stadje

In het zuiden van Nederland in de provincie Limburg, vind je het kleine stadje Thorn. Vroeger was dit een piepklein vorstendom, tegenwoordig een plek die je een keer gezien moet hebben. Thorn staat bekend om haar witgeschilderde oude huizen en monumentale gebouwen. Geen wonder dat dit stadje jaarlijks vele bezoekers trekt.

Vaals; drielandenpunt

Op het Drielandenpunt in Vaals komen de grenzen van België, Duitsland en Nederland samen. Met een hoogte van 323 meter is het bovendien het hoogste punt van Nederland. Het Drielandenpunt is niet alleen een belangrijke symbolische en geografische plek, er zijn ook volop leuke bezienswaardigheden en attracties met onder andere een labyrinth en iets verderop de Wilhelminatoren met een prachtig uitzicht over de omgeving.

Lees ook: Drielandenpunt Vaalserberg met doolhof op hoogste punt Nederland & Wilhelmina uitkijktoren met kinderen

Valkenburg aan de Geul; mergelgrotten

Valkenburg aan de Geul is een kleine stad die al eeuwenlang als een magneet toeristen aantrekt. Bezoekers komen voor de mijnen en grotten met schilderingen uit de Romeinse tijd en voor Kasteel Valkenburg, vanwaar je een prachtig uitzicht heeft over het fraaie Limburgse landschap. Ook een aanrader is de lift naar de Wilhelminatoren waar je vanaf kan abseilen en rodelen.

Lees ook: Valkenburg aan de Geul; uitjes en bezienswaardigheden

Well; Maasduinen

Een langgerekte zandrug in Noord-Limburg vormt het gebied tussen de Maas en de Duitse grens. Nationaal Park De Maasduinen ligt tussen Nijmegen en Venlo en is zo’n drie kilometer breed en twintig kilometer lang. Het natuurgebied wordt gekenmerkt door bossen, heidevelden, vennen, stuifzanden en meren. Je kunt een weelde aan flora en fauna in dit gebied ontdekken. Je kunt hier goed wandelen en fietsen.

De mooiste plekjes van Noord-Brabant

Den Bosch; rondvaart op de Binnendieze

Den Bosch, of ook wel ‘s-Hertogenbosch genoemd, is een stad vol eeuwenoude monumenten en musea zoals de kathedraal, het NoordBrabants Museum en het Jheronimus Bosch Art Center waar je alles te weten komt over de beroemdste inwoner van de stad: Jheronimus Bosch. Daarnaast biedt de historische binnenstad vele leuke winkels en staat Den Bosch ook bekend om de gezellige café’s, terrassen en restaurants. Ook een aanrader is een rondvaart op de Binnendieze.

Lees ook: Den Bosch; uitjes en bezienswaardigheden

Eindhoven; Lichtstad en Strijp-s

Eindhoven is een zeer moderne metropool waarin Philips een grote rol heeft gespeeld. Het is de stad met ongekende events die design en technologie samenbrengen. In het centrum waar je goed kunt winkelen vind je het Philips museum. Aan de rand van de stad op het voormalige bedrijventerrein vind je nu Strijp-S met unieke markten en hippe tentjes. Dit is voor veel mensen de place to be.

Lees ook: Strijp-S Eindhoven met kinderen

Loon op Zand; Loonse en Drunense duinen

Een stukje woestijn in Nederland dat is het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen midden in Noord-Brabant. Vandaar ook de bijnaam de Sahara van Nederland. Dit is één van de grootste natuurgebieden van Nederland en het grootste stuifzandgebied van West-Europa. De duinen zijn ruim 10.000 jaar geleden ontstaan. In de Loonse en Drunense Duinen komen naast zand veel mossen en grassen voor. Een interessant gebied is het overgangsgebied waarin de naaldbossen en heide langzamerhand overgaan in het stuifzandgebied. Verder leven hier veel zangvogels, roofvogels, reeën en zelfs dassen.

Lees ook: Loonse en Drunense duinen; van terrasjes met speeltuinen tot wandelen

Oss, Herperduin

Natuurgebied Herperduin is ongeveer 400 ha groot en was vroeger een heide- en stuifzand- en landbouwgebied, maar vanaf het einde van de 19e eeuw is het beplant met grove den om het stuifzand vast te leggen en mijnhout te leveren. Je vindt hier onder andere een uitkijktoren met uitzicht op de omgeving en een speelbos. Ook is er een speciale wandelroute voor kinderen.

Lees ook: Herperduin met kinderen

Uden; Bedafse bergen

De Bedafse Bergen in Uden, Brabant liggen op het hoger gelegen gedeelte van het natuurgebied de Maashorst. De zandverstuivingen zijn het gevolg van begrazing en houtkap in de Middeleeuwen waardoor het zand bloot kwam te liggen. In dit oergebied lijkt de tijd te hebben stilgestaan en is zijn er veel mogelijkheden om te wandelen of te fietsen of naar beneden te rollen door het zand.

Lees ook: Bedafse Bergen stuifduinen met kinderen

De mooiste plekjes van Noord-Holland

Mooiste plekken van Nederland; bucket-list van steden en bezienswaardigheden om te bezoeken

Alkmaar

Alkmaar heeft een prachtige historisch centrum met grachten en volop monumenten, leuke winkelgebieden en talloze gezellige terrasjes, café’s en restaurants in alle prijsklassen. Daarnaast is het er prima shoppen. Op zoek naar cultuur? Dan is er het Stedelijk Museum, het Biermuseum, het Beatlesmuseum en natuurlijk het Kaasmuseum.

Lees ook: Alkmaar; uitjes en bezienswaardigheden

Amsterdam; Grachtenstad

Mooiste plekken van Nederland; bucket-list van steden en bezienswaardigheden om te bezoeken

Natuurlijk mag de hoofdstad van Nederland niet ontbreken in dit overzicht; met name de grachten zijn internationaal beroemd. Je kunt hier wandelen, winkelen, fietsen of een rondvaart maken. Je vindt in het centrum ook een aantal bekende musea zoals het Anne Frankhuis en het Rijksmuseum. Net buiten het centrum aan de andere kant van het IJ (oversteken met een pontje) vind je de A’damtoren met bovenin de Lookout. Als je op tijd reserveert kun je hier ook schommelen. Iedereen moet hier gewoon een keer geweest zijn.

Lees ook: Amsterdam met kinderen

Amstelveen; Amsterdamse Bos

Oké, het heet Amsterdamse Bos, maar dit ligt in de stad Amstelveen. Het Amsterdamse Bos was in 1928 het toneel van de Olympische Spelen. De bosbaan waar geroeid wordt herinnert daar nog steeds aan. Je kunt hier ook mooie wandelingen maken en er zijn diverse speeltuinen, weides, waterspeeltuinen, kinderboerderij maar ook het Kersenbloesempark dat in het voorjaar in bloei staat is zeer populair.

Lees ook: Amsterdamse bos; uitjes & bezienswaardigheden

Bloemendaal; Kennemerduinen met het Wed

Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland strekt zich uit van Zandvoort tot IJmuiden. Het steeds verrassende duingebied, van landgoederen langs de buitenrand, via woeste duinen naar het Noordzeestrand, is het leefgebied van talloze bijzondere dieren en planten. In de duinen zijn een aantal meertjes uitgegraven waarvan recreatieplas het Wed het populairste is. Dit is een recreatieplas die in de jaren ’50 van de 20e eeuw gegraven is. Zwemmen is mogelijk tijdens het zwemseizoen. Het strand en de duinen er omheen zijn toegankelijk en bieden speelgelegenheid voor kinderen.

Broek in Waterland; karakteristiek dorpje

Broek in Waterland is een dorp in de gemeente Waterland en heeft een beschermd stadsgezicht. Eén van de oudste gebouwen in het dorp is de Sint-Nicolaaskerk die uitkijkt over ’t Havenrak. Het Swanenburgh theehuisje werd in het begin van de negentiende eeuw bezocht door Napoleon Bonaparte. De oude kern van Broek in Waterland bestaat hoofdzakelijk uit houten huizen die in verschillende pasteltinten zijn geschilderd. Veel van deze huizen zijn versierd met een deurkalf dat typisch is voor deze streek.

Haarlem

Vlakbij het strand, aan de rivier het Spaarne, ligt Haarlem met z’n vele monumentale panden en schitterende oude pleinen. Je kunt er heerlijk dwalen door kleine straatjes langs historische panden van bouwmeester Lieven de Key. Je vindt er musea zoals het Frans Hals Museum of het Teylers Museum of geniet er van talloze terrassen en restaurants. Niet voor niets wordt Haarlem de meest Vlaamse stad van het noorden genoemd.

Lees ook: Haarlem; uitjes en bezienswaardigheden

Loosdrechtse plassen

De Loosdrechtse Plassen zijn een thuis voor veel jachthavens, zeilscholen en andere bedrijven op het gebied van watersport. Er zijn speciale gebieden voor zwemmers en surfers waar motorboten niet mogen komen. Andere meren zijn ideaal voor zeilers. In de zomer is dit populair om af te koelen en tijdens strenge winters trekken de meren veel schaatsers uit heel het land.

Marken; authentiek schiereiland

In de dertiende eeuw werd Marken tijdens een storm van het vasteland gescheiden. Er volgde een periode van eeuwenlange isolatie voor de inwoners, die leefden van de visserij. Marken werd pas in 1957 door een dijk met het vasteland verbonden, en is sindsdien een schiereiland. Maar het dorp heeft zijn authentieke karakter behouden en de bewoners houden hun tradities in ere waardoor dit populair is bij toeristen. Je kunt hier ook komen met de boot vanaf Volendam.

Lees ook: Bezienswaardigheden Volendam, Edam, Monnickendam en Marken

Naarden; vestingstad in het Gooi

Naarden is een prachtige vestingstad in het groene Gooi en een van de best geconserveerde vestingsteden van Europa. Naarden speelde een cruciale rol als verdedigingswerk in de Nieuwe Hollandse Waterlinie en is tegenwoordig een stad vol monumenten en de plek om zien en gezien te worden. Hier wonen dan ook veel rijke mensen en BN-ers.

Petten-Aan-Zee; Palendorp

Als je van wind en weidse vergezichten houdt, dan is de badplaats Petten-Aan-Zee precies wat je zoekt. De duinen die de eerste verdedigingslinie van Petten vormden tegen de zee, werden tijdens een storm verwoest. Ze zijn vervangen door een dijk: de Hondsbossche Zeewering. Bij de duinen vind je onder andere een panoramaduin met uitkijkpunt en het palendorp op de plek waar vroeger een dorp lag dat is overgenomen door de zee.

Schiphol; vliegtuigen spotten

Schiphol is een luchthaven vlakbij Amsterdam en goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Naast opstijgen, landen of overstappen kun je hier ook prima winkelen, uitgaan, ontspannen en zelfs een museum bezoeken! En natuurlijk is het ook mogelijk om vliegtuigen te spotten vanaf het panoramadak of om een vliegtuig vanaf binnen te bekijken.

Lees ook: Schiphol met kinderen

Schoorl; klimduin

Het gevarieerde duingebied van Schoorl is zo’n 5 kilometer breed en daarmee het breedste van Nederland en kent duintoppen van wel 55 meter hoog. De meest bekende is het klimduin in het dorpje zelf; als je hier naar beneden loopt kom je op een gezellig pleintje met terrasen. Je kunt hier eindeloos wandelen of fietsen. Bij het verlaten van het duingebied kom je bij de Hondsbosche Zeewering; een dijk die het achterland beschermt tegen de Noordzee.

Lees ook: Schoorlse duinen; van klimduin tot speelbos

Texel; de Slufter

Op Texel, het grootste Waddeneiland, vind je 30 kilometer aan prachtige zandstranden, natuurgebieden vol vogels en zeehonden, en natuurlijk gezellige dorpen. Je komt hier met de veerboot vanaf Den Helder. Een aanrader is een boottochtje om op zoek te gaan naar zeehonden of een bezoekje aan zeehondenopvang Ecomare. Ook een wandeling of fietstocht door het unieke natuurgebied de Slufter is een succes.

Lees ook: Texel met kinderen

Volendam; vissersdorp

Volendam is het beroemdste vissersdorp van Nederland. Neem een kijkje in de gezellige haven met oud-Hollandse schepen en maak een boottochtje naar Marken. Of laat je fotograferen in de traditionele Volendammer klederdracht en leer meer over de historie van Volendam in één van de musea.

Zaandam met Zaanse huisjes

Mooiste plekken van Nederland; bucket-list van steden en bezienswaardigheden om te bezoeken

Het meest bekend plekje van Zaandam natuurlijk van de Zaanse Schans. Op de Zaanse Schans herleven de 18e en 19e eeuw. De Zaanse Schans is een uniek stukje Nederland, vol authentieke houten huisjes, molens, schuren en werkplaatsen. Maak een fiets- of vaartocht, snuffel rond in de winkeltjes of kom smullen in het pannenkoekenrestaurant. De Zaanse Schans is dagelijks gratis te bezoeken. Ook het Inntel hotel in Zaandam is in de stijl van deze traditionele huisjes aangelegd.

De mooiste plekjes van Overijssel

De Lutte; in het land van de Regge en Dinkel

De oevers van de Dinkel bieden een immense rijkdom aan flora en fauna. Er zijn maar weinig rivieren in Nederland die nog zo’n mooi natuurlijk karakter hebben als de Dinkel. Heerlijk om langs te wandelen, maar de oeverstrandjes zijn ook heel populair in de zomer om af te koelen of te kanoën. De Dinkel ontspringt net over de grens tussen Coesfeld en Ahaus, stroomt dan een stukje door Nederland om vervolgens bij het Duitse Neuenhaus uit te monden in de Vecht. Opmerkelijk is het antieke waterloopkundige hoogstandje bij Denekamp, waar de Dinkel onder het kanaal Almelo-Nordhorn wordt doorgeleid.

Deventer; Hanzestad aan de IJssel

Deventer is een eeuwenoude Hanzestad aan de rivier de IJssel. De stad heeft een prachtige historie en dat zie je overal in de stad terug. Denk aan de stadsmuren, kerken, monumenten, pleinen en musea. Met een pontje kun je de IJssel oversteken om Deventer vanaf een andere kant te zien. Ook vind je hier een aantal strandjes die in de zomer heel populair zijn.

Lees ook: Deventer; uitjes en bezienswaardigheden

Giethoorn in Nationaal Park Weerribben-Wieden

Giethoorn is een idyllisch dorpje in het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Je vindt hier talloze rietgedekte boerderijen die zijn gebouwd op kleine veeneilandjes en met ruim 170 houten bruggetjes zijn verbonden. Dit is een internationaal zeer populaire plek om te bezoeken voor een rondvaart of een fluisterboot. Eerst door het kanaal en daarna over de plas, waar je in de zomer kunt aanleggen voor een frisse duik en vervolgens een stukje door het natuurgebied.

Lees ook: Giethoorn; uitjes en bezienswaardigheden

Lemele; enige kloof van Nederland

In Nederland zijn diepe kloven niet te vinden, maar de vlak onder Ommen gelegen glaciale stuwwal, ten noordoosten van het Lemelerveld, heeft een hoogteverschil van ruim 78 meter. Het gebied dat voornamelijk bestaat uit bos en heidevelden, bevat veel fiets- en wandelroutes. Hier komen ook enkele stuifzandgebieden met jeneverbessen voor. Een zwerfkei met de naam ‘de Dikke Steen’ markeert de top van de Lemelerberg. Deze steen is ruim 150.000 jaar geleden in de ijstijd meegevoerd vanuit Scandinavië.

Zwolle; moderne Hanzestad

Zwolle staat bekend als historische Hanzestad, maar heeft ook een moderne dynamiek en bedrijvigheid. Loop van de middeleeuwse Sassenpoort naar de Peperbus, bezoek het museum De Fundatie en ontdek meer bezienswaardigheden. Je kunt heerlijk shoppen en uit eten in Zwolle. De stervormige stadsgracht met groene parken nodigen uit voor een wandeling of boottochtje. Met kinderen is een bezoek aan Dinoland erg populair.

Lees ook: Zwolle; uitjes en bezienswaardigheden

De mooiste plekjes van Utrecht

Amersfoort; Keistad

De historische binnenstad is een plaatje met de grachten, daarnaast zijn er in deze middeleeuwse stad een schat aan monumenten, oude straatjes en prachtige stadspoorten, waarvan de koppelpoort de bekendste is, te vinden. Daaromheen vind je een inspirerende mix van oud en nieuw. De bijnaam van deze stad is ook wel Keistad; in en om de stad kom je deze dan ook tegen die hier al sinds de ijstijd liggen.

Lees ook: Amersfoort; bezienswaardigheden en uitjes

Haarzuilens; Kasteel de haar

Mooiste plekken van Nederland; bucket-list van steden en bezienswaardigheden om te bezoeken

Kasteel de Haar is het grootste kasteel van Nederland en ligt vlak buiten Utrecht in het dorpje Haarzuilens. Het heeft alles wat je van een kasteel verwacht; torens en transen, grachten, poorten en ophaalbruggen. Daarnaast heeft Kasteel de Haar prachtige tuinen, parken en vele kunstschatten om heerlijk te wandelen. Zonder twijfel behoort Kasteel de Haar tot één van de mooiste kastelen van Europa en is absoluut een must om te bezoeken. In de buurt vind je ook OERRR Landgoed Haarzuilens en kinderboerderij Geertjes Hoeve.

Lees ook: Haarzuilens met kinderen; Kasteel de Haar, park tuinen en Geertjes Hoeve

Utrecht; met werfkelders en Sonnenborgh park

Utrecht is het bruisende hart van Nederland. De stad is gebouwd rondom de Domtoren, die je geen seconde uit het oog kunt verliezen. waardoor verdwalen vrijwel onmogelijk is. Het centrum van Utrecht is autovrij en heeft schitterende grachten met bijzondere werfkelders vol cafés en terrassen aan het water. Naast de Domtoren telt Utrecht nog honderden andere monumenten, die bijdragen aan een bijzondere atmosfeer in de eeuwenoude universiteitsstad. Zo is ook het Sonnenborghpark met de stadsmuren een aanrader.

Lees ook: Utrecht met kinderen; uitjes en bezienswaardigheden

Woudenberg; Henschotermeer & Pyramide van Austerlitz

Het Henschotermeer is een uniek recreatiegebied middenin de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Een plek om er even helemaal tussen uit te zijn. Of je nu zin hebt om lekker te luieren en te genieten van de mooie omgeving, op het lang gerekte zandstrand, te zwemmen of een rondje om het meer te wandelen… er is echt voor iedereen wel iets te doen! De piramide bij Austerlitz is de enige piramide in Nederland en gemaakt als eerbetoon aan Napoleon.

De mooiste plekjes van Zeeland

Domburg; heilzame zeebadplaats

Mooiste plekken van Nederland; bucket-list van steden en bezienswaardigheden om te bezoeken

Domburg is een badplaats in Zeeland. Bijzonder aan Domburg is de titel van ‘heilzame zeebadplaats’. Deze officiële onderscheiding is uitgereikt omdat de kwaliteit van de stranden en zeewater bijdragen aan de gezondheid van toeristen en inwoners. Wil je meer van Domburg ontdekken dan is de Mondriaanroute een aanrader. Voor een fiets- of wandeltocht is het natuurgebied ‘De Manteling’ een aanrader. In het museum Terra Maris leer je meer over de flora en fauna van dit natuurgebied.

Middelburg

Middelburg, de hoofdstad van de provincie Zeeland, is een aantrekkelijke, trotse stad met een rijk verleden. Fraaie grachtenpanden, kronkelende steegjes, een laatgotisch stadhuis en de toren ‘Lange Jan’: er valt van alles te bewonderen in Middelburg.

Lees ook: Middelburg; uitjes en bezienswaardigheden

Vlissingen; badplaats aan de Westerschelde met enorme schepen

Vlissingen is een levendige badplaats, een populaire bestemming die jaarlijks duizenden toeristen trekt. Naast de geweldige ligging aan zee kent Vlissingen ook talloze gezellige strandpaviljoens en een afwisselend uitgaansleven. De belangrijkste attracties van Vlissingen zijn de boulevard, de langste van Nederland, en natuurlijk de mooie stranden. In de stad ook driehonderd gebouwen staan die de stad zijn typische maritieme sfeer geven zoals het Muzeeum en het Arsenaal.

Lees ook: Vlissingen met kinderen; uitjes en bezienswaardigheden

Vrouwenpolder; Neeltje Jans

De Deltawerken; een unieke constructie die een watersnoodramp zoals in 1953 moet voorkomen. De Oosterscheldekering is met 3 kilometer het langste onderdeel. Je vindt hier onder andere Deltapark Neeltje Jans en het natuurgebied de Oosterschelde waar je meer leert over de natuur boven en onder het water. Vanaf het eiland Neeltje Jans heb je ook zonder bezoek aan het eiland een indrukwekkend uitzicht op de deltawerken. Bij een bezoek aan het park kun je ze ook van binnen bekijken.

Lees ook: Neeltje Jans

De mooiste plekjes van Zuid-Holland

Delft; het blauwe hart

Mooiste plekken van Nederland; bucket-list van steden en bezienswaardigheden om te bezoeken

Tussen Den Haag en Rotterdam ingeklemd vind je Delft. Ook deze stad heeft prachtige grachten en heeft een rijk verleden. In de Nieuwe Kerk worden de leden van het Koningshuis begraven. Deze kerk vind je tegenover het stadhuis op de markt en is een mooie plek om je bezoek te beginnen. Met een tuctuc of een rondvaartboot kun je ook naar de Porceleyne Fles waar je kunt zien hoe het Delfts Blauw gemaakt wordt. De Oostpoort is de enige overgebleven stadspoort. Ook vind je er het mooie museum Prinsenhof, waar Willem van Oranje is vermoord.

Lees ook: Delft met kinderen

Den Haag; Regeringsstad

Den Haag wordt ook wel de regeringsstad genoemd, de Tweede Kamer en de gebouwen eromheen zoals de Ridderzaal vind je rondom het Binnenhof. Een unieke plaats om een keer te bezoeken. In de stad vind je ook heel veel monumenten en historische gebouwen. Zo vind je op het Noordeinde het werkpaleis van de koning. Daarnaast vind je hier diverse musea en is de binnenstad prima geschikt om te winkelen of een terrasje te pakken. Dit is de enige grote stad met strand direct aan de Noordzeekust, met de tram ben je zo in Scheveningen of Kijkduin.

Lees ook: Den Haag met kinderen

Dordrecht; waterstad bij de Biesbosch

Dordrecht is de oudste stad van West-Nederland en water speelt hier een grote rol. Je vindt hier talloze monumenten en eeuwenoude pakhuizen die herinneren aan het welvarende verleden. Bezienswaardig zijn de Grote Kerk, het Dordrechts Museum, de oude burgemeesterswoning ‘Huis van Gijn’ en Villa Augustus om te eten. Dordrecht ligt naast Nationaal Park de Biesbosch. Dit is een bijzondere zoetwaterdelta van zo’n 8.000 hectare met een doolhof aan kleine riviertjes en beken waar je nog het verschil merkt tussen hoog en laag water. Je kunt hier wandelen, fietsen en kanoën.

Lees ook: Dordrecht; uitjes en bezienswaardigheden

Gorinchem; Vesting in de Hollandse Waterlinie

Gorinchem was een belangrijke vesting in de Oude én de Nieuwe Hollandse Waterlinie. En de grootste die nog helemaal intact is. De vestingwallen lopen helemaal rond en geven prachtige uitzichten over de rivieren; uniek in Nederland! Je vindt hier vlakbij in Poederoijen ook het bekende kasteel Loevestein dat je met een pontje kan bereiken.

Gouda; kaas en stroopwafels

Mooiste plekken van Nederland; bucket-list van steden en bezienswaardigheden om te bezoeken

Gouda is meer dan alleen dé Kaasstad van Nederland. In deze prachtige historische stad vol hippe sfeervolle plekken is van alles te ontdekken. Van de Markt met het iconische stadhuis tot de prachtige gebrandschilderde ramen van de Sint Janskerk en van een bezoek aan de stroopwafelfabriek tot shoppen in de eerste Fairtrade straat van Nederland, in Gouda komen oud en nieuw samen.

Lees ook: Gouda met kinderen

Kinderdijk; molens

Mooiste plekken van Nederland; bucket-list van steden en bezienswaardigheden om te bezoeken

Het dorp Kinderdijk staat op de werelderfgoedlijst van Uneco vanwege de 19 Kinderdijkse Molens. Kinderijk ligt op een hoek waar de Lek en de Noord samenkomen. Al sinds de middeleeuwen wordt hier op intensieve wijze aan watermanagement gedaan. In en rondom het dorp vind je een groot aantal dijken, opslagreservoirs en pompstations. Je kan hier wandelen of een rondvaart boeken, ook zijn een aantal molens te bezoeken of is er een winkel.

Lees ook: Kinderdijk met kinderen

Leiden; Universiteitsstad

Leiden is bekend om zijn universiteit, historische binnenstad met grachten en prachtige monumentale gebouwen en veel diverse musea zoals het Natuurhistorisch Museum en Rijksmuseum Boerhaave. Een aanrader is een rondvaart over de grachten of een hofjeswandeling. Natuurlijk kun je ook een terrasje pakken. Vlak buiten de stad kyn je een rit maken met de stoomtrein of wat dacht je van een bezoekje aan de Hortus Botanicus.

Lees ook: Leiden met kinderen

Lisse; bloembollen en Keukenhof

Nederland staat bekend om tulpen. In april en mei staan ze in bloei en zijn de bollenvelden zeker een bezoek waard. In deze periode opent de Keukenhof, het grootste bloemenpark ter wereld, haar deuren. Ieder jaar worden er meer dan 7 miljoen bloembollen geplant in de Keukenhof. De vele tuinen en vier prachtige paviljoens tonen een geweldige verzameling tulpen, hyacinten, narcissen, orchideeën, rozen, anjers, irissen, lelies en andere bloemen. De kleuren en geuren zullen je overdonderen.

Lees ook: Keukenhof met kinderen

Rotterdam; moderne wereldstad met skyskrapers

Rotterdam is een stad met moderne architectuur en hoge wolkenkrabbers nadat het in de Tweede Wereldoorlog werd gebombardeerd. Het is ook een populaire stad om te winkelen of op het gebied van uitgaan. Vlakbij Station Blaak vind je hier onder andere de wereldberoemde kubuswoningen, de Markthal en het reuzenrad.

Lees ook: Rotterdam met kinderen

Scheveningen; strand met Pier

Mooiste plekken van Nederland; bucket-list van steden en bezienswaardigheden om te bezoeken

Scheveningen is officieel een deel van Den Haag en is de populairste badplaats van Nederland vanwege de pier. Scheveningen is met de kilometers lange stranden en boulevard een populaire locatie voor jong en oud in elk seizoen. Je kan hier zonnen, surfen en lekker eten. Een populair evenement is vlaggetjesdag en met kinderen is Sea Life en Lego Discovery Center (lokale variant van Legoland) een aanrader.

Schiedam molens

Wie ’s werelds grootste windmolens wil zien moet in Schiedam zijn. Met hoogtes tot wel 33 meter is het bijna onmogelijk om deze reuzen over het hoofd te zien. De molen De Nieuwe Palmboom is tevens een museum waar je van alles leert over de geschiedenis en het doel van de Schiedamse windmolens. De bijnaam van deze stad is ook wel jeneverstad.

Lees ook: Molens Schiedam

Meer tips vind je hier.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.