Brabant
Noord-Brabant, de provincie onder de grote rivieren, wordt ook wel de gezelligste provincie van het land genoemd. Brabant combineert bruisende steden met mooie natuurgebieden. Hier wordt in het voorjaar uitgebreid carnaval gevierd en is men gek op worstenbroodjes.
Drenthe
Drenthe is een provincie in het Noorden van het land, grenzend aan Duitsland. De hoofdstad van deze provincie is Assen. De drukste stad van Drenthe is Emmen, hier is dan ook veel te beleven. Het leven in Drenthe concentreert zich vooral in de steden: Drenthe is de dunbevolkte provincie van Nederland en daarom is er veel ruimte voor de natuur. Je vindt hier uitgestrekte bossen, weilanden, heide, zandverstuivingen en nog veel meer. Lekker afwisselend dus. Drenthe zelf ligt op een plateau van stuwwallen. Dat houdt in dat de provincie hoger ligt dan de rest van Nederland.
Flevoland
Flevoland is de kleinste en jongste provincie van Nederland. De provincie is zeer recentelijk pas ontstaan door het inpolderen van het IJsselmeer: hierdoor kwam er meer grond beschikbaar voor landbouw. Flevoland bestaat uit de Noordoostpolder en de Flevopolder. Recent zijn hier de Marker Wadden aan toegevoerd, een nieuw natuurgebied in het IJsselmeer. Via de Afsluitdijk is Flevoland met een snelweg verbonden met Noord-Holland. In het zuiden vindt je diverse stranden aan het Veluwemeer.
Friesland
Friesland is een van onze meest noordelijke provincies. Uniek is dat zij een eigen provincie taal hebben; het Fries, wat een van de erkende talen is van Nederland. De hoofdstad van Friesland is Leeuwarden. Friesland is net als de overige Noordelijke provincies dun bevolkt: het leven vindt voornamelijk plaats in de steden. Je vindt hier ook hele oude dorpjes met een rijke historie.
Gelderland
Gelderland is qua oppervlakte de grootste provincie van Nederland, die zich behoorlijk uitstrekt. Van het Veluwemeer in het noorden tot de grens met Duitsland in het Oosten, in het zuiden Brabant en het westen Zuid-Holland. Omdat de provincie zo groot is, is het opgedeeld in vijf Gelderse Streken; Rivierenland, de Veluwe, de Achterhoek, regio Nijmegen en regio Arnhem.
Groningen
Groningen is, samen met Friesland, een van onze meest noordelijke provincies van Nederland. En grenst in het oosten aan Duitsland. De hoofdstad is het gelijknamige Groningen, de grootste stad van het Noorden van het land. Groningen grenst onder meer aan Duitsland, Friesland en de Waddenzee. Ook drie kleine onbewoonde Waddeneilanden horen bij de provincie Groningen. De geschiedenis van de provincie gaat terug tot in de Steentijd.
Limburg
Limburg is de meest zuidelijke provincie en grenst direct aan Duitsland en België. De eerste bewoners van Limburg waren de neanderthalers, in het zuiden van Limburg. Limburg kent een rijke historie: in Limburg zijn dan ook de meeste kastelen van alle Nederlandse provincies. Het is nog steeds mogelijk om sommige kastelen te bezoeken.
Noord-Holland
Onze hoofdstad Amsterdam kent zijn plaats in de provincie Noord-Holland. De hoofdstad is niet Amsterdam, maar Haarlem, een stad met een rijke historie. Noord-Holland vormt een grens tussen de Noordzee en het IJsselmeer. De provincie zelf wordt gesplitst door de rivier het IJ. Noord-Holland combineert de grote, bruisende stad met rustige gebieden. Tot 1840 vormde het samen met Zuid-Holland een provincie: Holland.
Overijssel
Overijssel is een van de noordelijke provincies van ons land. De grens met Gelderland loopt bijna gelijk met de rivier de IJssel. Enschede, een studentenstad, is een van de bekendste steden van ons land en ook meteen de grootste stad van Overijssel. De hoofdstad is Zwolle en ligt aan de IJssel. Net over de grens in Duitsland zijn Kleve, Bad Bentheim of de dierentuin Nordhorn interessant om te bezoeken.
Utrecht
Utrecht is de meest centrale provincie van Nederland, en heeft als hoofdstad het gelijknamige Utrecht. De eerste bewoners van de provincie Utrecht waren de Romeinen, waardoor de stad een grote historie kent. Omdat Utrecht zo centraal in Nederland ligt, is het een belangrijk knooppunt voor het wegennet, waternet en spoornet. Je bent vast wel eens een keer in de Jaarbeurshallen geweest, tegenover het Centraal Station Utrecht
Zeeland
Zeeland is bekend om zijn prachtige stranden en is een van onze bekendste kustprovincies. Zeeland bestaat uit verschillende eilanden en is al bewoond sinds de tijd van de Romeinen. Zeeland is laag gelegen en is al jaren in strijd met het water. De Deltawerken zijn na de Waternoodsramp aangelegd om te voorkomen dat de provincie opnieuw te maken krijgt met overstromingen. Meer weten hierover? Breng dan een bezoek aan Deltapark Neeltje Jans, hier kan je de Deltawerken van binnen zien, maar is er ook een pretpark met waterspeeltuin en aquarium.
Zuid-Holland
De provincie Zuid-Holland is een van de meest dichtbevolkte provincies van Nederland en ligt aan de kust van de Noordzee. Tot 1840 vormde het samen met Noord-Holland een provincie: Holland. Omdat de provincie zo laag aan het water ligt en voornamelijk uit polderlandschap bestaat, zijn na de Waternoodsramp in 1953 de Deltawerken aangelegd.