Skip to Content

Nederlands Theater Festival Jong

Nederlands Theater Festival Jong

Al vanaf jongst af aan neem ik mijn kinderen mee naar het theater. Van speciale voorstellingen voor peuters die in een zaal plaatsvinden en je zelf ook op het podium zit tot en met grote zalen zoals DeLaMar en Carré in Amsterdam. Sterker nog, mijn dochter heeft toen ze twee jaar was zelf al op het podium gestaan tijdens een theatervoorstelling van de jeugdtheatergroep waar ik vroeger zelf bij speelde. Ze genieten er van en gaan helemaal op in het verhaal.

Gedurende de voorstelling is dat wat er op het podium gebeurt hun leven. Soms krijg ik daar wel wat over te horen, waarom zou je je kind meenemen naar het theater? Maar ze genieten er echt van, vooral voorstellingen waarbij de interactie met het publiek wordt opgezocht. En ik vind het een stukje van de ontwikkeling. Er zijn veel voorstellingen, zowel lokaal als landelijk en zelfs internationaal. Van professionele gezelschappen tot amateurgroepen.

Maar wat zijn nu voorstellingen die je echt niet mag missen en je kinderen echt moeten zien? Dat zijn de voorstellingen die onderdeel zijn van het programma van het Nederlands Theater Festival. Speciaal voor kinderen en jeugd is er het NTF Jong dat in september plaatsvindt.

NTF Jong

NTF Jong is onderdeel van het Nederlands Theater Festival, een 10-daagse theaterfestival in Amsterdam waarbij de beste theatervoorstellingen van het afgelopen theaterseizoen nog een keer in het theater te zien zijn. Ideaal dus als je om wat voor reden dan ook een voorstelling hebt gemist. Onderdeel van dit festival is het NTF Jong speciaal voor de jeugdige bezoekers met voorstellingen voor de leeftijden vanaf 2 jaar, maar ook pubers vanaf 14 jaar. In totaal zijn er maar liefst 15 producties en 22 voorstellingen te zien. Hier onder vind je een greep uit de voorstellingen.

De voorstellingen die te zijn zijn tijdens NTF Jong, zijn genomineerd voor de Gouden Krekel of de ZAPP theaterprijs. Daarnaast staat de favorieten van de theaters zelf. De Gouden Krekel wordt elk jaar uitgereikt aan de beste jeugdtheatervoorstelling van het afgelopen seizoen. Er zijn 2 Gouden Krekels. 1 voor de beste voorstelling en 1 voor de beste persoonlijke prestatie. De genomineerde voorstellingen zijn gekozen door een jury van experts.

De vloer op

Uniek dit jaar aan NTF Jong is dat er een programma is ontwikkeld in samenwerking met de ZAPP Theaterprijs en het tv-programma De Vloer op JR. Dit is een middagvullend programma waarbij de acteurs samen met kinderen ‘de vloer op’ gaan en improviseren in scènes en thema’s uit de genomineerde voorstellingen. Dat kan leiden tot verrassende, maar ook grappige, lieve en ontroerende scènes. De ZAPP theaterprijs is een publieksprijs waarbij kinderen het afgelopen seizoen op hun favoriete voorstellingen konden kiezen. De vijf voorstellingen die het beste boordeeld zijn, zijn genomineerd en maken kans op de Zapp Theaterprijs 2018 die door een kinderjury bestaande uit 9 kinderen wordt gekozen.

Vaarwel (2+)

https://youtube.com/watch?v=GZe9aRS0qMs

Speciaal voor de allerjongsten vanaf twee jaar is er de voorstelling Vaarwel gespeeld door Malou van Sluis. Een voorstelling waarbij de kinderen op kussens kunnen zitten,  lekker dicht bij het theater, dat niet groot en overweldigend is. Het verhaal gaat over de zee en speelt zich zowel boven als onderwater af. Het is een korte voorstelling van circa 40 minuten zodat zowel de kinderen geboeid blijven als de ouders. Aan het einde van de voorstelling mogen kinderen die dat willen zelf ook het ‘podium’ betreden en meedoen aan de voorstelling.

Meer informatie over deze voorstelling of kaartjes kopen kan hier.

De onzichtbare man (4+)

Een echte kleutervoorstelling voor kinderen vanaf vier jaar door theatergezelschap Artemis. Centraal staat de onzichtbare man die piano speelt, maar eigenlijk niet meer is dan een volgspot. De overige spelers zien het publiek niet, of doen alsof ze het niet ziet. Wat bij kinderen natuurlijk heel aanstekelijk werkt om te laten merken dat ze wel degelijk aanwezig zijn. Zo begint de voorstelling eigenlijk niet echt, of toch wel?

Meer informatie over deze voorstelling of kaartjes kopen kan hier.

So you think you can stoelendans (6+)

So you think you can stoelendans is een familievoorstelling voor het hele gezin vanaf 6 jaar, en wordt gespeeld door de Arnhemse groep Introdans. Deze voorstelling is geïnspireerd op de Got talent shows waar de Nederlandse choreograaf aan meedeed. Een voorstelling met moderne dans en waar stoelen een bijzondere rol innemen. Bijzonder is het gebruik van techniek en multimedia, dat maakt het extra spectaculair en interessant voor alle leeftijden vol humor.

Meer informatie over deze voorstelling of kaartjes kopen kan hier.

Kid. (8+)

Dit is een voorstelling voor kinderen vanaf 8 jaar en wordt gespeeld door het Zuidelijk theater in samenwerking met BOG en HetPaleis. Een unieke voorstelling waarbij er eigenlijk twee voorstellingen in een gespeeld worden. Voor de ouders aan de ene kant, en de kinderen aan de andere kant van het podium. Ieder met een eigen ‘voorstelling’. Centraal staat het thema opgroeien, hiervoor kregen ze input van kinderen uit Tilburg en Antwerpen.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.