Skip to Content

New York uitzicht; 4 mooiste gebouwen om skyline te zien

New York uitzicht; 4 mooiste gebouwen om skyline te zien

Er zijn drie skyscrapers in New York die bekend staan om hun uitzicht over de stad. Dat zijn het Empire State Building, Top of the Rock bij het Rockefeller Center en het nieuwe WTC met het One World Observartorium. Het is absoluut een must om hier in ieder geval één van te bezoeken, maar het kan ook zeker geen kwaad om er twee of zelfs alle drie te doen.

Ook hiervoor kan het handig zijn om vooraf wat research te doen en niet alleen bijvoorbeeld je ESTA aan te vragen voor Amerika maar ook je in te lezen zodat je een afweging kan maken welk uitzichtpunt je graag wilt zien. Mijn advies is wel om het One World Observatorium tot het laatste te bewaren, omdat dit de rest echt overschaduwd.

Zelf hebben wij na het lezen van diverse adviezen gekozen voor Top of the Rock aan het einde van de dag zodat we de stad zowel bij dag als nacht konden zien en het One World Observatorium aan het begin van de dag. Daarnaast zijn er ook nog rooftop bars waar je kan genieten van het uitzicht.

Empire State Building Observatory Deck

New York uitzicht; 4 mooiste gebouwen om skyline te zien - Reisliefde

Op de kruising van West 34th en Fifth Avenue vind je het Art Deco Empire State building, vernoemd naar de bijnaam van de staat New York. Deze wolkenkrabber werd in 1931 al gebouwd in slechts 410 dagen en was met 102 verdiepingen decennialang het hoogste gebouw ter wereld tot de bouw van de Twin Towers in downtown Manhattan. Het Empire State Building is uitgeroepen tot één van de zeven moderne wereldwonderen en heeft dus een heel hoge status. Het is echt indrukwekkend om dit gebouw te zien en te beseffen hoe lang dit hier al staat en waar ze destijds dus al toe in staat waren. Nog steeds is het één van de hoogste gebouwen van New York.

Het is mogelijk om als toerist het op de 86e verdieping liggende observatieterras te bezoeken om te genieten van het indrukwekkende uitzicht op zowel Uptown New York als het zakendistrict downtown. Eventueel is het mogelijk om een aanvullend ticket te kopen om het uitzicht vanaf de 102e verdieping te bezichtigen. De ingang bevindt zich op 20 West 34th Street. De rijen bij het Empire State Building kunnen echter erg lang zijn (langer dan de andere twee), daarom is het mogelijk om tegen hogere kosten het express ticket te kopen zodat je voorrang krijgt op de overige gasten. Ook zijn er speciale dag- en avondtickets zodat je zowel bij daglicht als in de avond een bezoek kan brengen. Bij een eerste bezoek krijg je gratis een audiotour. Boven is het ook mogelijk om een drankje te doen terwijl je geniet van het indrukwekkende uitzicht.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Empire State Building Observatory Deck

Top of the Rock

In het midden van het Rockefeller Center vind je op 30 Rockefeller Plaza de lift naar Top of the Rock. Deze bevindt zich in de Comcast Building die in 1933 werd voltooid en is onderdeel van het Rockefeller Center dat bestaat uit meerdere gebouwen zoals Radio City Hall en de Nintendo World Store en is een stad binnen een stad compleet met schaatsbaan! De Comcast Building is 259,08 meter hoog en telt 70 verdiepingen. Het uitkijkpunt werd in november 2005 heropend.

Als toerist is het mogelijk om met de lift een bezoek te brengen aan de 70e verdieping en vanaf daar met de roltrap en trap nog twee verdiepingen naar boven te gaan zodat je echt bovenop de wolkenkrabber staat en helemaal 360 graden rond kan kijken. Vanaf dit dak kun je ook heel goed het Central Park zien liggen en heb je een mooi uitzicht op het Empire State Building en het zakendistrict. Voordat je naar boven gaat, ga je eerst met de trap naar beneden voor de tassencontrole en een kleine expositie. Vervolgens ga je met de lift naar boven. Alleen al de lift is spectaculair met een transparant dak zodat je goed de liftschacht kan zien en er wordt een korte film op geprojecteerd. In slechts 43 seconden ‘vlieg’ je naar boven. Boven vind je een tweetal kleine toeristenwinkeltjes maar geen horeca.

Tip: Als je een toeristenpas hebt of voucher moet je deze inwisselen voor een ticket waarop een tijd staat aangegeven. Op dat tijdstip mag je buiten in de rij gaan staan en word je geroepen als je naar binnen mag. Wil je rondom een bepaald tijdstip gaan, zorg dan dat je op tijd een ticket hebt. Wij hadden een kaartje voor 17.10 uur en konden daarom (begin maart) zowel bij daglicht, als na een half uur wachten, ook in het donker genieten van het indrukwekkende uitzicht.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Top of the Rockefeller Center

One World Observatorium – WTC

New York uitzicht; 4 mooiste gebouwen om skyline te zien - Reisliefde
New York uitzicht; 4 mooiste gebouwen om skyline te zien - Reisliefde
New York uitzicht; 4 mooiste gebouwen om skyline te zien - Reisliefde

Als je maar één toren kan /wil bezoeken dan is mijn advies om voor het One World Observatorium te gaan. Deze bevindt zich in het One World Trade Center, 1 van de nieuwe WTC-gebouwen na 9/11. Dit is tevens het hoogste gebouw van het westelijke halfrond en het uitzicht is ronduit spectaculair. Veel mensen kennen wel de Twin Towers maar weten niet dat er maar liefst 7 WTC-gebouwen waren. Deze zijn op 9/11 allemaal tegen de grond gegaan. Vier van de gebouwen waaronder het One World Trade Center zijn weer gebouwd, de vijfde wordt daarnaast gebouwd en dan zijn er nog plannen voor WTC 2 en WTC 5 maar daar zijn nog geen investeerders voor gevonden. Het One World Trade Center is net zo hoog als de voormalige Twin Towers en heeft daar bovenop nog een mast waardoor hij 1776 voet hoog is, wat overeenkomt met het jaar dat de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring is getekend. Daarnaast is de vorm van het gebouw uniek en goed over nagedacht, dit is één van de veiligste gebouwen ter wereld met een speciaal betonnen centrum en een plattegrond dat ervoor zorgt dat de afwijking in de top op winderige dagen slechts 5 cm is. Dit uitzichtspunt is pas sinds 2015 geopend voor publiek.

Je komt binnen op straatniveau en gaat ook hier naar beneden voor de tassencontrole en een multimediale expositie waar je doorheen geleid wordt. Deze vond ik zelf interessanter dan Top of the Rock en je kan hier ook iets rustiger doorheen lopen en ziet bijvoorbeeld ook de rotsen waar de fundering van het gebouw in is geankerd. Ook hier is het mogelijk om op de foto te gaan. Vervolgens kom je uit bij de sky pods die je in slechts een minuut naar de 102e verdieping brengen! De wanden van de sky pod zijn schermen waarop een time lapse van de skyline van New York wordt gepresenteerd. Eenmaal boven had ik in het begin wel even last van mijn evenwichtsorgaan en voelde ik me een klein beetje duizelig. Vervolgens kom je boven in het See Forever theater terecht waar je een twee minuten durende film ziet over de stad New York die echt op een zeer indrukwekkende manier eindigt waarover ik niet teveel zal verklappen, maar geloof me je staat dan met een mond open en er beginnen spontaan mensen te klappen! Daarna krijg je nog een korte demonstratie over de tablets waarmee je langs de skyline kan bewegen en ziet welke bezienswaardigheden er zijn en daar naar toe ‘vliegen’ voor meer info. Na afloop kun je thuis nog een keer de filmpjes bekijken!

Dan is het toch echt zo ver en ben je ‘vrij’ om zelf van het uitzicht te genieten. Je gaat eerst met een roltrap naar de 101e verdieping waar je het restaurant vindt en de 100e verdieping voor een 360° panoramauitzicht over de stad. Je zit hier zo hoog dat je niet naar buiten kan, maar alleen door het glas naar buiten kan kijken. Je kan zowel goed genieten van het uitzicht op uptown New York als richting het zuiden Staten Island en Statue of Liberty en als je naar beneden kijkt kun je de 9/11 memorial pools zien liggen. Wat ik zelf ook erg mooi vond is dat je uitkijkt op West Street, de doorgaande / snelweg aan het zuiden van Manhattan en al het verkeer onder je voorbij ziet komen. Verder zijn er regelmatig presentaties bijvoorbeeld over de geschiedenis van New York / WTC, de mensen die er wonen, sport of andere onderwerpen. Dit werd door iemand gedaan die echt passie had en je ademloos naar kon blijven luisteren.

Tip: Als je hierheen wilt zorg dan dat je om negen uur openingstijd (of vlak daarna) voor de deur staat. Daarna begint al snel de rij flink op te lopen en kan het dus even duren voor je aan de beurt bent. Trek ook minimaal anderhalf / twee uur uit voor een bezoek (buiten wachttijd om), die ben je hier zeker kwijt!

Meer informatie vind je hier.

One Vanderbilt

New York uitzicht; 4 mooiste gebouwen om skyline te zien - Reisliefde
New York uitzicht; 4 mooiste gebouwen om skyline te zien - Reisliefde

Er is een nieuw observatiedek in New York: The Summit at One Vanderbilt! Het gebouw werd al in 2020 geopend en is maar liefst 1400 voet (427 meter) hoog. One Vanderbilt is nu het hoogste gebouw van Midtown en overtreft de Steinway Tower. De wolkenkrabber staat op precies 1401 voet en is nu officieel het op drie na hoogste gebouw in heel NYC. Een Vanderbilt en The Summit kosten in totaal meer dan 3 miljard dollar om te bouwen.

Sinds oktober 2021 verwelkomt de observatie haar eerste gasten. Zelfs de weg naar de top zal een hoogtepunt zijn, want je gaat omhoog in een volledig glazen lift die toepasselijk Ascent wordt genoemd! The Summit at One Vanderbilt is het op een na hoogste buitenterras van heel NYC. One Vanderbilt The Summit ligt zeer dicht bij Bryant Park en Grand Central Station, en is het eerste observatiedek in New York in East Side Manhattan. Vanaf The Summit heb je een geweldig uitzicht op het nabijgelegen Empire State Building, de East River en zelfs Central Park. En het beste: het is open sinds 2021!

Op de 59e verdieping bevindt zich het observatiedek, dat als hoogtepunt twee ruimtes zal hebben die uit de gevel steken en een glazen vloer hebben – vergelijkbaar met het Skydeck in Chicago. Vanaf daar kun je vanaf een hoogte van meer dan 1020 voet (310 meter) neerkijken op Madison Avenue. Het is de op drie na hoogste wolkenkrabber van heel NYC en ook het op drie na hoogste platform van de stad. Het gebouw sluit al perfect aan bij de rest van de iconische skyline van New York. Vanaf de verdiepingen 57 en 58 kun je genieten van het uitzicht over Midtown en het is gegarandeerd indrukwekkend met glazen ramen van meer dan 10 meter hoog!

Ik raad meestal aan om de observatiedekken in de late namiddag te bezoeken en daar 2 tot 3 uur te blijven, want dan ervaar je New York in het licht en in het donker. Echter, naar mijn mening is de beste tijd om SUMMIT One Vanderbilt te bezoeken de vroege ochtend en vroege middag. Dan heb je het beste uitzicht vanuit de glazen liften en de glazen dozen genaamd Levitation die uit het gebouw steken!

Het observatiedek zal ook een echt hoogtepunt zijn voor fijnproevers, aangezien het Union Square Events-bedrijf van Danny Meyer verantwoordelijk zal zijn voor eten en drinken – hetzelfde bedrijf dat tal van high-end restaurants en bars in New York exploiteert. Net als bij het Edge observatiedek bij Hudson Yards , heb je een ongeëvenaard uitzicht over de stad vanuit het restaurant en de bars!

Meer informatie vind je hier.

Esta aanvragen voor Amerika

Voordat je vertrekt is dit één van de eerste dingen die je moet regelen. Naast een geldig paspoort dat nog een paar maanden geldig is, is een goedgekeurde Esta het belangrijkste document wat je nodig hebt om naar Amerika af te reizen. Als je met een afgekeurde Esta afreist wordt dat bij de douane in Nederland ook aan je verteld, op de dag dat je vliegt. De douane in Amerika is enorm streng, er zijn heel wat toeristen/zakenmensen onverrichter zake naar huis teruggekeerd, zonder een voet in Amerika te hebben gezet. Alom teleurstelling!

De Esta is een visum voor Amerika dat alleen via het internet aangevraagd kan worden. Amerika wil dat alle reizigers die onder de landen van het Visa Waiver Program vallen (ook Nederland en België), zich via een Esta-aanvraag laten registreren. De reistoestemming is twee jaar geldig of tot het verlopen van je paspoort, dan moet je een nieuwe Esta aanvragen. Met een geldige Esta mag iedereen zo vaak naar Amerika reizen als je wil, maar maximaal 90 dagen achtereenvolgens. Een Esta kost $14 zonder administratiekosten en bemiddeling.

Tip: vraag minimaal vier weken voor vertrek een Esta aan, check of hij volledig goedgekeurd is.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.