Skip to Content

New York reizen; Tips en informatie en vakantie plannen naar Amerika

New York reizen; Tips en informatie en vakantie plannen naar Amerika

New York staat bekend om zijn vele bijnamen zoals The (Big) City of The City That Never Sleeps. De stad bestaat uit vijf stadsdelen: The Bronx, Queens, Staten Island, Brooklyn en natuurlijk Manhattan, waar de naam Big Apple van is afgeleid.

Tevens wordt New York niet voor niets decennialang liefkozend de hoofdstad van de wereld genoemd. Yellow Cabs, kunst, grote parken (Central Park!), wolkenkrabbers, de coolste uitgaansgelegenheden, hipste restaurants, het Vrijheidsbeeld, Broadway en exclusieve winkels. Deze indrukwekkende stad heeft het allemaal en eigenlijk weet iedereen in Nederland wat er in New York allemaal is.

Over twee weken is het zo ver en vertrek ik samen met mijn moeder hierheen. Voor het zover is moest er de afgelopen tijd een aantal praktische zaken geregeld worden. Een reis naar New York (of andere plaats in Amerika) vergt namelijk wel wat voorbereiding, denk bijvoorbeeld aan een visum voor Amerika.

Goede voorbereiding is het halve werk

Dat wordt een heel ander verhaal als je daadwerkelijk New York komt bezoeken. De enorme stad kan je helemaal opzuigen en overweldigen. Een vereiste is een op-en-top voorbereiding, zodat je niet voor verrassingen staat. Een reis naar New York betekent eigenlijk: je goed laten informeren, alle belangrijke tips en tricks op een rij, een top planning en een goed gevulde portemonnee!

Esta aanvragen

Voordat je vertrekt is dit één van de eerste dingen die je moet regelen. Naast een geldig paspoort dat nog een paar maanden geldig is, is een goedgekeurde Esta het belangrijkste document wat je nodig hebt om naar Amerika af te reizen.

Als je met een afgekeurde Esta afreist wordt dat bij de douane in Nederland ook aan je vertelt, op de dag dat je vliegt. De douane in Amerika is enorm streng, er zijn heel wat toeristen/zakenmensen onverrichter zake naar huis teruggekeerd, zonder een voet in Amerika te hebben gezet. Alom teleurstelling!

De Esta is een visum voor Amerika dat alleen via het internet aangevraagd kan worden. Amerika wil dat alle reizigers die onder de landen van het Visa Waiver Program vallen (ook Nederland en België), zich via een Esta-aanvraag laten registreren.

De reistoestemming is twee jaar geldig of tot het verlopen van je paspoort, dan moet je een nieuwe Esta aanvragen. Met een geldige Esta mag iedereen zo vaak naar Amerika reizen als je wil, maar maximaal 90 dagen achtereenvolgens. Een Esta kost $14 zonder administratiekosten en bemiddeling.

Tip: vraag minimaal vier weken voor vertrek een Esta aan, check of hij volledig goedgekeurd is.

De Subway ’trains’ verreweg het meest populaire vervoer

De New York metro is in veel (spectaculaire) films te zien. Niet zo gek ook, als je bedenkt dat er 24 uiteenlopende routes zijn en het metronetwerk uit 468 stations bestaat! De metro’s in New York (trains), rijden 24/7 en een enkele rit MC (MetroCard) kost $2.74. In de drukke ochtend- en avondspits vertrekken de NY trains iedere 2 tot 5 minuten, na de spits 10 minuten tot een kwartier.

In de nacht vertrekken de metro’s om de 20 minuten. Het is handig om een plattegrond mee te nemen, zodat je een slim overzicht hebt op de bestemde plekken. De plattegronden zijn gratis op de stations, je kunt ook een plattegrond downloaden op je mobiel. De metroroutes staan duidelijk en overzichtelijk aangegeven.

Kom je in een metrostation, dan wijzen de borden welke richting je op moet. De dienstregeling verandert bij de NY Subway vaak door omstandigheden, waardoor je snel moet kunnen omschakelen naar een andere metro voor een omleidingroute. Grote touchscreens op de stations kunnen helpen je route uit te stippelen en vertragingen en omleidingen worden ook op de touchscreens aangegeven.

Er zijn speciale openbaarvervoerkaarten die het mogelijk maken om onbeperkt gebruik te maken van de metro zodat je daar geen zorgen over hebt. Ook ideaal voor als je buiten het centrum verblijft en iedere dag goedkoop naar de stad wil om op ontdekking te gaan.

Tip: Neem nooit de metro als de nacht valt. Veiligheid gaat boven alles, het is beter om dan een taxi te nemen.

Tip: Liever bovengronds verplaatsen over kortere afstanden kies dan de g

Een kortingskaart om alle highlights van New York te bezoeken

Loop je door de straten van New York, is alles wat je tegenkomt een grote bezienswaardigheid. Wil je toch net wat meer zien dan dagjesmensen, maar niet teveel geld kwijt zijn? Koop dan een kortingskaart voor in New York.

Met een kortingskaart betaal je eenmalig een bedrag, voor meerdere entreekaartjes. De pas geeft kortingsvoordelen voor alle bijzondere en must seen bezienswaardigheden, van maar liefst 50% of meer voordeel dan een gewone toegangsbewijs.

De kortingskaarten die je kunt kopen zijn: New York Pass, Explorer Pass en de New York Sightseeing Flex Pass. Daarnaast heeft dit als voordeel dat je niet ter plaatse nog kaartjes moet kopen en gebruik kan maken van de zogenaamde ‘skip the lines’ entree.

Tip: Zoek de juiste kortingspas voor jezelf goed uit, naar gelang de duur van je verblijf, je interesses en het aantal bezienswaardigheden die je wilt zien of dat je ook gebruik wil maken van het gratis vervoer. Er zitten enige verschillen in de voordeelpassen.

Vliegen & Transfer naar New York

Vliegen naar New York is een flinke afstand vanuit Nederland. De afstand is 5.847 km, en je vliegt vanuit Schiphol naar JFK International Airport. De reisduur is ongeveer acht en een half uur vliegen, als er geen uitzonderlijke situaties zijn. Er gaan vijf of meerdere vluchten per dag naar Amerika. Houd rekening met het tijdsverschil van zes uur. Daardoor kom je slechts twee uur later dan vertrek aan, maar ben je op de terugweg vaak een extra nacht kwijt.

Daarnaast is het heel verstandig om alvast rekening te houden met de transfer vanaf het vliegveld naar je hotel. Natuurlijk kan je bij de terminal een taxi aanhouden, let er wel op dat je dit bij de officiële standplaats doet. Er zijn echter ook diverse websites waar je online alvast een taxi kan regelen, zowel particulier of als een groep.

Wil je goedkoper uit zijn dan is het een aanrader om voor een gedeelde taxi te gaan, je bent dan wel iets langer onderweg omdat je onderweg ook andere gasten moet afzetten maar je ziet wel gelijk al wat meer van de stad. Bedrijven die dit doen zijn onder andere verzorgen zijn go-link of shuttle bus.

Financiën

Wissel je geld in voor dollars in Nederland (voordelige wisselkoers). Voor pinnen en/of met een creditcard betalen kunnen extra kosten in rekening worden gebracht. Het is aan te raden om altijd cash geld op zak te hebben, voor een snelle hap of drankje op straat al kan je ook overal wel met creditcard betalen.

Cash geld op zak bespaart tijd, de pinautomaten in New York kunnen soms lange rijen hebben. Check of je pinpas geactiveerd is voor het buitenland, al kan het altijd gebeuren dat zelfs al is dat het geval hij niet herkend wordt. Dan is het fijn om een creditcard achter de hand te hebben!

Redactie Reis-liefde

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. bedankt schreef:

    Uitstekende blog. Bedankt voor het delen van dit informatieve blog.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.