Over dit Nationale park had ik veel enthousiaste verhalen gehoord, maar pas nu we er zijn geweest snap ik dit helemaal. Dit is misschien wel één van de mooiste natuurparken in Nederland. Vooral vanwege de afwisseling van bos, zandvlakte en duinen, het water en speelelementen voor de kinderen is dit een absolute aanrader. En daarnaast vind je hier het mooiste terras van Limburg met een prachtig uitzicht op het water waarbij de vogels voorbij vliegen. Als je in de buurt bent, is dit dan ook zeker een aanrader!
Nationaal Park Maasduinen
Nationaal Park De Maasduinen is één van de drie nationale parken in Noord-Limburg. Het is een bos- en heidegebied, gelegen op een langgerekte zandrug tussen de Maas en de Duitse grens. Het park strekt zich uit over een lengte van ruim 20 kilometer en heeft een breedte van gemiddeld twee à drie kilometer. In totaal is het ruim 4500 hectare groot. Het bevat de langste rivierduingordel van Nederland, in duizenden jaren ontstaan door een samenspel van water, wind en mens.
Vroeger stroomde er de Rijn en was de Maas daar een zijtak van. Er zijn nog steeds sporen te vinden van de Rijnloop, zoals banken van Rijngrind die in de bodem verborgen liggen. In de laatste ijstijd, zo’n 21.000 jaar geleden, kreeg de wind vrij spel. Deze ijstijd was extreem droog en koud. Een groot deel van het landschap was bedekt met een laag dekzand. De krachtige westenwind nam zand mee en zette het af op de oostelijke oevers van de Maas. Hierdoor ontstonden de zandruggen en in een boog liggende duinen, paraboolduinen genoemd.
Vanaf de prehistorie beïnvloedde de mens de natuur in De Maasduinen. In de Romeinse tijd werd steeds meer bos gekapt voor onder andere landbouwgrond, het leverde tevens bouwmateriaal en brandstof op. Vanaf de zesde eeuw werd de landbouw intensiever. De toenemende bevolking bewerkte de gronden langs de Maas en woonden op de nabije, hoger gelegen plaatsen. Op uitgestrekte heidevelden werden schapen gehouden die met behulp van het potstalsysteem voor de benodigde mest zorgden. Door overbegrazing gingen heidegronden verloren doordat er weer stuifzanden ontstonden. Om die te bedwingen werd in de negentiende eeuw veel naaldbos aangeplant. In de loop van de twintigste eeuw kwam er langzamerhand aandacht voor de geologie en de natuurwaarden van het gebied. Er werden natuurgebieden ingericht die sinds 1996 tezamen ‘Nationaal Park De Maasduinen’ vormen.
Meer informatie vind je hier.
Bezoekerscentrum
Sinds mei 2012 ligt in het sluizencomplex tussen het Reindersmeer en het Leukermeer een prachtig, milieuvriendelijk gebouw: Bezoekerscentrum De Maasduinen en Bosbrasserie In de Sluis. Dit is de perfecte uitvalsbasis om dit nationale park te ontdekken. Je kan hier heel makkelijk parkeren om een rondje te wandelen of de bosbrasserie en het bezoekerscentrum te bezoeken.
Bij de inrichting van het bezoekerscentrum is gekozen voor een opzet die aansluit bij het gebouw. Verrassende educatieve vondsten en strakke, kleurrijke modules nodigen uit tot ontdekken. Overal in het gebouw komt men leuke weetjes tegen, tot op de toiletten toe. Wist je dat haringen met elkaar communiceren door winden te laten? Of hoe groot een vliegende kraanvogel is? Ook dat kun je hier ontdekken. Er is een indrukwekkende verzameling vliegende opgezette vogels aan de plafonds opgehangen.
In het Pomphuis aan de andere kant van de weg worden regelmatig kinderactiviteiten georganiseerd. Aan de andere kant van de sluis vind je de ijstoren waar je overdag lekkere ijsjes kan halen.
Bosbrasserie in de Sluis
Op het terras kan je heerlijk eten of bijkomen van een wandeling, met een schitterend uitzicht over het Reindersmeer. Dit was dan ook niet voor niets verkozen in 2019 tot het beste terras van Limburg. We waren hier aan het einde van de dag na een weekendje weg dus hebben we hier gegeten. Op de kaart staan de bekende gerechten zoals kipsaté en hamburgers, maar ook licht Duits georiënteerde menu’s zoals met een braadworst. Voor de kinderen is er een speciaal kindermenu. Niet alleen het terras is prachtig, ook het eten hier is echt heel lekker! Het personeel is ook heel vriendelijk. Toen er een tafel vrij kwam direct aan het water, was het ook geen probleem als we gingen verhuizen en werd eerst nog even grondig de tafel gereinigd.
Meer informatie vind je hier.
Wandeling Reindersmeer met wandelveer
Een populaire wandeling is een rondje om het Reindersmeer van ongeveer 8 km. Dit kan een behoorlijk pittige wandeling zijn waarbij je regelmatig door het zand loopt en duinen beklimt. Wij wilden na het avondeten nog even wat van het meer zien, maar niet nog een wandeling maken aangezien het al laat was en we nog twee uur naar huis moesten rijden en er de volgende dag gewoon school was. Dus besloten we alleen naar het wandelveer te lopen en daar over te steken om even aan de overkant te kijken en dan weer terug te gaan. Het wandelveer kan je ook gebruiken om de wandeling te halveren. We kwamen hier ook een aantal Duitse jongeren tegen die hier lekker aan het zwemmen waren. Een andere keer wil ik zeker wel hier een (half) rondje wandelen. Linksom vind je de meeste duinen en zand, rechtsom kom je langs een vogelkijkhut.
Let op: Vanwege het heuvelachtige landschap en zandondergrond is het nationale park niet altijd even goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers en gezinnen met buggy’s. Daarom zijn er speciale verharde paden aangelegd met een route die je kan volgen door de rolstoelbordjes te volgen.
Speelbos de Boskoel
Vlakbij het wandelveer op circa 500 meter van het bezoekerscentrum vind je de Boskoel; een ruim opgezet speelbos waar kinderen zich heerlijk kunnen uitleven. Je vindt hier diverse touwbruggen, maar ook schommels en netten waar er heerlijk geklommen en geslingerd kan worden. Natuurlijk kan er ook volop met zand gespeeld worden en zijn er diverse greppels en een waterpomp.
Tip: Als je via de linkerkant richting het Reindersmeer loopt en dan oversteekt met de loopbrug ben je er meteen. Je komt dan onderweg ook nog een aantal speeltoestellen tegen zoals een waterpomp, rekstokken en evenwichtsbalken.
Uitkijktoren Wellerlooi
Iets verderop richting het zuiden aan de Maas vind je uitkijktoren Wellerlooi, als je richting het Nationaal Park rijdt zie je deze unieke toren vast al staan! Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over Wellerlooi, de Maas en Nationaal Park de Maasduinen. Met helder weer zie je zelfs de Innovatoren in Venlo, de Sint-Petrus’ Bandenkerk in Venray en de windmolens over de grens in Duitsland. De toren is iedere dag te beklimmen tegen betaling, dit gaat bij een draaipoortje met een euromunt (geen wisselgeld en andere munten worden niet geaccepteerd).
Meer informatie vind je hier.
Iets meer richting het Noorden vind je ook uitkijktoren Afferden. Deze staat op de hoogste paraboolduin van de Maasduinen op ruim 33 meter boven NAP. De toren is in 2011 gebouwd op de plek waar vroeger een brandtoren stond.
Landgoed de Hamert met Boeiendste Bos
Ook Landgoed de Hamert is onderdeel van het Nationaal Park de Maasduinen en een populair gebied vanwege de paraboolduinen, heidevelden en vennetjes. Speciaal voor gezinnen kan je hier de 2,8 km lange wandelroute het Boeiendste Bos lopen. Deze kan je afhalen bij pannenkoekenhuis Jachthut Op den Hamer waar de route begint en eindigt.
In het bos kom je allemaal opdrachten, vragen en spelletjes tegen om te doen met de kinderen zoals kleuren met de natuur of sporen zoeken. Trek hier dus zeker de tijd voor uit! Onderweg kom je ook langs het Vorstengraf, een enorme heuvel waarvan vermoed werd dat hier een vorst ligt begraven (het graf is nog ongeschonden). Vroeger lag hier een enorm urnenveld met wel 100 grafheuvels. Doordat je hier flink hoog zit leefden hier vroeger veel mensen. Ook kom je een massagraf uit de Tweede Wereldoorlog tegen.
Meer informatie vind je hier.
- Vakantiepark De Weerterbergen in Weert, Limburg review - 16 september 2024
- Mainport Hotel Rotterdam review - 14 september 2024
- Landal parken; ervaringen leukste vakantieparken met zwembad - 14 september 2024
Leave a comment