Skip to Content

OERRR Landgoed Haarzuilens

OERRR Landgoed Haarzuilens

Rennen, ravotten, bouwen, met modder spelen en vies worden. Welk kind speelt er nou niet graag buiten? Op 17 juli opent Speelnatuur van OERRR op landgoed Haarzuilens van Natuurmonumenten haar ‘poorten’. Geen strakke speeltoestellen, maar een plek waar kinderen kunnen uitwaaien, ontdekken en hun fantasie de vrije loop laten. Natuurmonumenten wil met de natuurspeeltuin kinderen de mogelijkheid bieden om zelf spelenderwijs de natuur te ontdekken en hun creativiteit te ontwikkelen.

In de Speelnatuur van OERRR is van alles te doen en te ontdekken. Kom spelen met water en zand, dammen bouwen met modder, hutten bouwen, kriebelbeestjes ontdekken, bloemen plukken, achter de kikkers aan of picknicken. Het terrein is voor iedereen toegankelijk, ook voor kinderen met een beperking. Iedereen heeft namelijk recht op het ‘medicijn natuur’. En wat is er leuker dan samen spelen?

Kinderwensen basis ontwerp

Kinderen – met en zonder beperking – hebben meegedacht aan het ontwerp van het terrein en de speelmogelijkheden. Ze hebben zelf met takken, stenen en andere materialen bedacht hoe hun ideale speelnatuur eruit zou zien. “Zo is het idee van een ‘gracht’ in het ontwerp gekomen. Maar ook het gegeven dat een voor rolstoel toegankelijk pad niet helemaal strak hoeft te zijn. Lekker hobbelen met m’n rolstoel, is een hartenkreet die me is bijgebleven” vertelt boswachter Floor Woortman van Natuurmonumenten.

Samen spelen

Mensen met een lichamelijke beperking kunnen nog steeds niet leven zoals ze dat graag zouden willen, blijkt uit een recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (juni 2021). Ook kinderen hebben daar last van. Dit soort toegankelijke speelplekken, als de speelnatuur van OERRR, vormen één van de weinige gelegenheden waar kinderen met en zonder beperking met elkaar samen spelen, én gelijk zijn. Een klodder modder discrimineert namelijk niet. En het samen lachen daarom kent geen beperkingen

Natuur bij de stad

Landgoed Haarzuilens is hét groene natuur- en recreatiegebied aan de westkant van Utrecht, op fietsafstand van Leidsche Rijn. In een oogwenk fiets of wandel je vanuit de drukke bebouwing door een afwisselend gebied met boomgaarden, kleurrijke akkers, slootjes en geniet je van lokale lunch op een van de vele terrassen. Met de komst speelnatuur van OERRR biedt Natuurmonumenten op landgoed Haarzuilens nu ook de kinderen uit Utrecht en omgeving een onvergetelijke natuurervaring. De speelnatuur is een grote en aanwinst op het recreatieve aanbod in de provincie Utrecht.

Opening

Het terrein is vandaag geopend door Eva van Oostrom (OERRR en woont in Haarzuilens), Joël Spierlings (kinderambassadeur van Stichting het Gehandicapte kind), Hanke Bruins Slot (Gedeputeerde) en Coraline Panis (financieel directeur Natuurmonumenten). Natuurmonumenten vindt het belangrijk dat kinderen met een handicap ook mee kunnen doen en zijn aangesloten bij het SamenSpeelNetwerk, net als stichting het Gehandicapte Kind.

De aanleg van speelnatuur is mogelijk gemaakt door een grote bijdrage van de Provincie Utrecht, het initiatievenfonds van de gemeente Utrecht, Fonds 1999, Facilicom Group, Fonds Martin van Gendt, De Nationale Postcode Loterij en de vrienden van landgoed Haarzuilens. Aannemer Oostrom Tuinen uit Haarzuilens heeft met ontzettend veel bevlogenheid en enthousiasme de prachtige speelnatuur gecreëerd.

Praktische informatie

Adres: Thematerweg 10 (direct naast Hoeve Wielrevelt) in Haarzuilens, toegang €1,50 (gratis voor leden van OERRR en Natuurmonumenten). Er is een ruime fietsenstalling aanwezig en recht tegenover de speelnatuur ligt een grote parkeerplaats.

Kijk voor meer informatie over de speelnatuur hier.

Redactie Reis-liefde

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.