Skip to Content

Uitjes in de omgeving van Napels

Uitjes in de omgeving van Napels

Bij een stedentrip naar Napels kom je ook veel tips tegen voor uitjes en bezienswaardigheden in de omgeving zoals Pompeii, de Vesuvius, maar ook de Amalfikust en het eiland Capri. Ideaal voor als je even aan de drukte van de stad wilt ontsnappen.

Je kan met een huurauto zelf op pad of een van de excursies reserveren. Wat een aanrader is in de zomermaanden als iedereen op stap gaat. In dit artikel vind je een overzicht met diverse uitjes die je kan maken vanaf Napels.

Vesuvius vulkaan

Vesuvius bezoeken; wandeling met kinderen - Reis-liefde.nl

De Vesuvius is een vulkaan ten zuiden van Napels en goed zichtbaar vanaf de stad, maar ook de Apennijnen in de verte. De vulkaan is het middelpunt van het Parco Nazionale del Vesuvio. Om de vulkaan lopen 9 wandelroutes, waarvan de meesten de wandeling volgen naar de top van de berg.

Het is een van de beroemdste vulkanen ter wereld, onder andere vanwege de uitbarsting in het jaar 79 na Christus die de nabijgelegen Romeinse steden Pompeii en Herculaneum vernietigde. Daarna is hij nog 30x uitgebarsten, de laatste uitbarsting dateert van 1944. Deze vulkaan zou ooit meer dan 3000 meter hoog zijn, tegenwoordig is dat nog maar 1281 meter en is de top afgebroken en is er een enorme krater ontstaan.

Ondanks dat dit de enige actieve vulkaan op het vasteland van Europa is, kun je deze stratovulkaan en het nationaal park bezoeken. Het is dan wel een aanrader om op tijd kaartjes te reserveren, zeker in het hoogseizoen. Goed om te weten; ter plekke kun je geen kaartjes kopen!

Er zijn verschillende wandelpaden beschikbaar, waarvan de meeste beginnen bij het bezoekerscentrum aan de voet van de vulkaan waar je kan parkeren, of met een shuttle bus naartoe kan rijden.

De wandeling naar de top van de Vesuvius duurt ongeveer een uur en is ook prima te doen met kinderen, wel kan het hier en daar steil zijn dus is het handig om goede wandelschoenen te dragen. Het uitzicht vanaf de top is echter adembenemend en de moeite waard. Vanaf hier wandel je door een soort maanlandschap en zie je zwavel en rookwolken opstijgen. Op de top kan er een flink zonnetje schijnen, waardoor je sneller verbrandt. Ook vind je hier geen winkeltjes, dus is het verstandig om voldoende water mee te nemen.

Tip: Als je meer wilt weten over de geschiedenis van de Vesuvius en de nabijgelegen steden Pompeii en Herculaneum, kun je een bezoek brengen aan het Nationaal Archeologisch Museum van Napels. Het museum heeft een uitgebreide collectie artefacten en informatie over de vulkaanuitbarsting van 79 na Christus.

Lees ook: Vesuvius bezoeken met kinderen

Pompeii

Pompeii stad en Romeinse ruïnes bezoeken; Praktische informatie van theater tot gevonden lichamen - Reis-liefde.nl

Pompeii is een oude Romeinse stad die in het jaar 79 na Christus werd bedolven door de uitbarsting van de nabijgelegen Vesuvius-vulkaan. Veel inwoners konden niet ontsnappen en stierven in hun huizen of op de straten. De stad lag begraven onder vulkanische as en puin en werd ‘vergeten’ tot de 18e eeuw, toen het opnieuw werd ontdekt en een deel uitgegraven. Nog steeds ligt 40% bedolven onder de vulkanische laag.

Vanwege de laag vulkanische as is Pompeii een van de best bewaarde Romeinse steden ter wereld. Het lijkt net alsof de tijd letterlijk is bevroren. Deze opgravingen trekken dan ook jaarlijks miljoenen bezoekers van over de hele wereld; van toeristen tot archeologen.

In Pompeii zie je hoe de rijke en minder rijke burgers leefden, je vindt er niet alleen de hoogtepunten zoals het amfitheater of aquaducten. Maar ook de originele straten, kleinere huizen, restaurants en cafés uit die tijd. Je krijgt zo een goed beeld van hoe de mensen hier 2000 jaar geleden leefden. Enkele bezienswaardigheden in het archeologische park zijn onder andere:

  • Het Forum: Het Forum was het hart van de stad en het belangrijkste sociale en politieke centrum. Hier werden openbare bijeenkomsten gehouden, politieke toespraken gehouden en handel gedreven. Het is een indrukwekkend openbaar plein met vele zuilen en tempels.
  • De thermale baden: Pompeii staat bekend om zijn thermale baden, en er zijn verschillende badhuizen in de stad te vinden. De baden van het Forum zijn de grootste en meest indrukwekkende. Het bezoeken van de thermale baden biedt een glimp van de Romeinse badcultuur en de manier waarop de Romeinen zichzelf verzorgden en ontspanden.
  • De villa’s: Er zijn verschillende prachtige villa’s te zien in Pompeii, waaronder de Villa van de Mysteries, die beroemd is vanwege de prachtige fresco’s op de muren. De villa’s geven een inzicht in het dagelijks leven van de rijkere inwoners van Pompeii.
  • Het amfitheater: Het amfitheater van Pompeii is een van de oudste en best bewaarde in Italië. Het bood plaats aan ongeveer 20.000 toeschouwers en was de locatie voor gladiatorengevechten, dierengevechten en andere spectaculaire evenementen.

Aangezien het een volledige stad is die bedolven is, is het een vrij uitgestrekt terrein en veel groter dan veel mensen denken. Je kan dan ook rustig een hele dag ronddwalen in dit doolhof. Bij de ingang staan er veel mensen die zich als gids aanbieden, je komt dan meer te weten over de bezienswaardigheden. Echter kun je ook prima op eigen gelegenheid de stad ontdekken.

In de zomer kan het hier erg druk zijn, waardoor het handig kan zijn om op tijd skip the line kaartjes te reserveren. Als je in de ochtend gaat ben je de mensenmassa en de brandende zon voor.

Lees ook: Pompeii archeologische opgravingen

Herculaneum

Naast Pompeii werd ook Hercaluneum aan de andere kant van de vulkaan bedolven, dit wordt dan ook wel gezien als het kleienre broertje. Deze stad is een stuk kleiner dan Pompeii en werd alleen bedolven onder een 20 meter dikke modder- en lavastroom waardoor er minder verwoest is dan door de regen van as en puimsteen.

Ook als je door deze stad loopt heb je het gevoel dat je door een authentieke Romeinse stad loopt. Door de plotse hitte verkoolden zelfs de houten structuren van de woningen, waardoor er hier gebouwen met twee verdiepingen bewaard zijn gebleven. Ook meubilair en muurschilderingen staan er in sommige huizen nog steeds. Er werden bijvoorbeeld beelden van brons teruggevonden en de kleuren in de fresco’s zijn erg levendig.

Herculaneum werd in de 18e eeuw opnieuw ontdekt en is sindsdien een belangrijke archeologische site geworden. Hier zijn enkele bezienswaardigheden en tips om te genieten van je bezoek aan Herculaneum:

  1. De huizen en gebouwen: Herculaneum heeft enkele goed bewaard gebleven huizen en gebouwen die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Het Huis van de Neptunus en Amphitrite, het Huis van het Bicentenary en het Huis van de Gouden Armband zijn enkele van de meest indrukwekkende huizen in de stad.
  2. De thermale baden: Net als in Pompeii waren thermale baden een belangrijk onderdeel van het leven in Herculaneum. De thermale baden van Herculaneum zijn klein maar mooi en bieden een interessante kijk op de Romeinse badcultuur.
  3. De Villa van de Papyri: Dit was de grootste villa in Herculaneum en staat bekend om de bibliotheek met papyrusrollen die hier is gevonden. Het is ook de enige villa in Herculaneum waarvan bekend is wie de eigenaar was: de Romeinse filosoof en staatsman Lucius Calpurnius Piso.

Stabiae

Vlakbij de moderne stad Castellammare di Stabia vind je de ruïnes van de Romeinse stad Stabia. Ook deze stad werd bedolven door de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus, net als de naburige steden Pompeii en Herculaneum. Deze stad werd ook pas veel later ontdekt. Pas in 1749 begon men met de opgravingen, waar nu nog steeds aan gewerkt wordt.

Stabiae was een belangrijke stad in de Romeinse tijd en was vooral bekend om zijn luxe villa’s en baden. Veel van de villa’s zijn prachtig bewaard gebleven en bieden een fascinerend inzicht in het dagelijks leven in de Romeinse tijd.

Een van de meest opvallende villa’s in Stabiae is de Villa San Marco, die bekend staat om zijn prachtige fresco’s en mozaïeken. De villa heeft een rechthoekige indeling en is gebouwd rond een centrale binnenplaats. Het interieur is versierd met fresco’s die mythologische en landschapsmotieven afbeelden. Er zijn ook prachtige mozaïeken te zien, waaronder een die een zeegezicht met vissersboten afbeeldt.

Een andere belangrijke villa in Stabiae is de Villa Arianna, genoemd naar de Romeinse godin van de jacht. De villa heeft prachtige tuinen en is bekend om zijn fresco’s, waaronder een die de legende van Ariadne en Theseus uitbeeldt.

Pozzuoli & Baia

Campi Flegrei: Ontdek de adembenemende vulkanische velden en Griekse & Romeinse opgravingen - Reis-liefde.nl

Pozzuoli ligt ongeveer 15 km ten westen van Napels aan de noordelijke kust van de Baai van Napels. Het is een van de oudste steden in de regio en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Pozzuoli was een belangrijk handelscentrum en een belangrijke haven. Pozzuoli is een typisch vissersstadje waar je heerlijk kan dineren in een van de gezellige visrestaurantjes om vervolgens nog even over de boulevard te wandelen.

De stad heeft veel te bieden waaronder historische bezienswaardigheden. Door een reeks aardbevingen in de jaren ’80 werd het historische centrum Rione Terra verlaten. Naast de historische bezienswaardigheden heeft Pozzuoli ook veel te bieden op het gebied van natuur en landschap. Het is gelegen aan de voet van de vulkaan Solfatara en heeft een aantal prachtige stranden, waaronder de populaire stranden van Spiaggia di Pozzuoli en Spiaggia degli Inglesi.

’s Avonds komt Pozzuoli echt tot leven, met een bruisend nachtleven dat bestaat uit talloze bars, clubs en restaurants. Bezoekers kunnen genieten van traditionele Napolitaanse gerechten, lokale wijn en cocktails terwijl ze genieten van het uitzicht op de zee en de stad.

De Tempel van Serapis

Deze tempel is een van de weinige overgebleven voorbeelden van de invloed van de Griekse cultuur in Pozzuoli. Het werd gebouwd in de 2e eeuw na Christus en is genoemd naar de god Serapis, een combinatie van de Griekse goden Zeus en Osiris.

Pausilypon

Pausilypon is een oude Romeinse toevluchtsoord, de naam “Pausilypon” betekent “rust van pijn” in het Oudgrieks en verwijst naar de serene omgeving van het park. De villa werd gebouwd in de 1e eeuw na Christus en ligt op een rustige locatie aan de rand van de heuvels boven Napels en biedt een panoramisch uitzicht over de baai.

Later werd de villa door keizer Augustus. Het was een populaire vakantiebestemming voor de rijke elite van Rome om de stad te ontvluchten. De villa heeft prachtige mozaïeken en fresco’s die het dagelijks leven in het oude Rome weergeven.

Bij de villa ligt een amfitheater met adembenemend uitzicht biedt op de Golf van Napels en de omliggende heuvels uit de 1e eeuw voor Christus en bood plaats aan ongeveer 4.000 toeschouwers. Tijdens de zomermaanden werden hier vaak muziek- en toneelvoorstellingen gehouden. Het amfitheater is nog steeds in goede staat en wordt nog steeds gebruikt voor culturele evenementen.

Het park heeft ook een ondergrondse tunnel die leidt naar een klein theater dat ooit diende als een plek voor privévoorstellingen. De tunnel is ongeveer 770 meter lang en werd in de 1e eeuw na Christus gebouwd. Het theater is nog steeds te zien en wordt beschouwd als een van de best bewaarde Romeinse theaters in Italië.

Griekse tempels van Paestum

Archeologisch Park Paestum; Griekse tempels en opgravingen stad - Reis-liefde.nl

Paestum is de Romeinse benaming van de stad Poseidonia, een oude Griekse stad ongeveer 100 km ten zuiden van Napels aan de kust in Campanië. De stad werd gesticht door Griekse kolonisten in de 7e eeuw voor Christus en was een belangrijke handelspost in de regio. Later werd de stad veroverd door de Romeinen en vervolgens door de Longobarden.

Vandaag de dag is Paestum een belangrijke archeologische vindplaats en een populaire toeristische bestemming, hier vind je geen Romeinse ruïnes zoals in de omgeving maar uit de Griekse tijd. Waaronder de overblijfselen van de oude stadsmuren en de resten van verschillende openbare gebouwen. Er zijn ook overblijfselen van de oude Griekse agora (marktplein) en het amfitheater.

Het meest opvallende kenmerk van de site zijn de drie grote Griekse tempels die nog steeds staan. De grootste en oudste tempel was gewijd aan de Griekse godin Hera en dateert uit 550 voor Christus. Het hele gebouw werd uitzonderlijk goed bewaard en staat nog helemaal recht. Daarnaast zie je ook nog tempels gewijd aan Poseidon en Athena. Alledrie zijn dit uitstekende voorbeelden van de Dorische architectuur.

De tempels worden beschouwd als enkele van de best bewaarde voorbeelden van Griekse architectuur in de wereld. En zijn extra bijzonder omdat ze worden omgeven door een groene omgeving met gras, rozenstruiken en cipressen. Daarnaast is er ook een klein museum waar je de belangrijkste archeologische ontdekkingen in dit gebied kan bewonderen.

In 1998 werd Paestum opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de buitengewone architectonische en historische waarde van de site.

Cuma

De stad Cumae was de eerste Griekse kolonie in Italië en werd gesticht door de Grieken in de 8e eeuw voor Christus. Dit werd een handelsstad en knooppunt van de handel tussen Griekenland, Rome en de Etruskische stad Vulci. De stad stond bekend om zijn aardewerk en marmer.

Volgens de legende is dit ook de plaats waar de Sibylle van Cumae was gevestigd. Dit was een priesteres die bekend stond om haar profetische gaven. Volgens de legende bezocht de Romeinse held Aeneas de Sibylle om haar om advies te vragen. De Sibylle vertelde hem dat hij de onderwereld moest bezoeken om zijn vader Anchises te zien, die daar verbleef. Aeneas volgde haar advies en kreeg in de onderwereld een visioen van zijn toekomstige nakomelingen, waaronder de toekomstige stichters van Rome, Romus en Remulus.

Op de archeologische vindplaats van Cuma vind je onder andere de ruïnes van tempels, thermen en een amfitheater. De Akropolis van Cuma is de thuisbasis van de tempel van Apollo, die werd gebouwd in de 6e eeuw voor Christus. De tempel werd gebouwd op een hoge klif met uitzicht op de zee en bood een prachtig uitzicht op de omgeving.

Een andere belangrijke bezienswaardigheid in Cuma is de Grot van de Sibylle, een ondergrondse grot die naar verluidt de plek was waar de Sibylle profeteerde. De grot is toegankelijk via een trap naar beneden vanaf de Akropolis.

Sorrento

Sorrento bezienswaardigheden, activiteiten en uitjes - Reis-liefde.nl

Sorrento is een van de grotere en bekendere steden en ligt op een klif met uitzicht op de Golf van Napels en de Vesuvius. Vaak wordt dit gezien als het beginpunt van de Amalfikust. Het wordt ook wel de citroenenhoofdstad van Italië genoemd. Het is een populaire bestemming voor toeristen vanwege zijn prachtige uitzichten, rijke geschiedenis en cultuur, en heerlijke eten. Het levendige centrum zit vol winkels, restaurants, terrasjes en discotheken.

Aan de rand van Sorrento vind je de Bagni della Regina (koninklijke baden). Volgens de overleveringen kwam koningin Giovanna vanuit Napels om hier te zwemmen in de beschutte inhammen en knusse baaitjes met kraakhelder water waar je kan zwemmen en snorkelen of zonnen op de rotsen.

Salerno

Salerno; bezienswaardigheden & uitjes - Reis-liefde.nl

Salerno wordt ook wel het ‘kleine’ zusje van Napels genoemd en ligt ten zuiden van de Amalfikust, maar maakt hier officieel geen onderdeel van uit. Veel toeristen gebruiken dit wel als uitvalsbasis om de regio te ontdekken, daarom is het toch opgenomen in dit overzicht. De stad heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd en biedt een schat aan culturele en historische bezienswaardigheden.

In Salerno vind je verschillende wijken en buurten, zoals het historische centrum met de authentieke Italiaanse sfeer, maar ook de wijk Fornelle die bekend staat op de streetart.

Salerno heeft ook een aantal prachtige parken en tuinen. Het grootste park van de stad is het Parco del Mercatello, dat zich uitstrekt over meer dan 70 hectare. Het park biedt tal van wandelpaden, speelplaatsen, picknickplaatsen en prachtige uitzichten op de stad en de zee. Rond zonsondergang is het een aanrader om dit vanaf de haven te bekijken. Ook kun je heerlijk slenteren over de boulevard.

Daarnaast is het een aanrader om een lokale markt te bezoeken, waar je lokale producten zoals mozzarella, olijfolie en wijn kunnen proeven en kopen. De markten zijn een geweldige plek om een glimp op te vangen van het lokale leven en de cultuur van de regio. In Salerno kun je ook prima eten in de overvloed aan leuke restaurantjes en genieten van het bruisende uitgaansleven.

Amalfikust

Amalfikust; dorpjes, bezienswaardigheden, uitjes, activiteiten en stranden -Reis-liefde.nl

Ten zuiden van Napels en Pompeii in de provincie Campanië vind je de Amalfikust, naast Cinque Terre een van de mooiste schilderachtige kuststreken van Italië. De kust staat bekend om de steile kliffen, kleurrijke dorpjes, Italiaanse keuken, blauwe water, citroenbomen en het mediterraanse klimaat en staat sinds 1996 opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Officieel vormen 13 dorpjes samen de Amalfikust, namelijk Positano, Praiano, Furore, Conca dei Marini, Amalfi, Atrani, Ravello, Scala, Minori, Maiori, Tramonti, Cetara en Vietri sul Mare, maar in de praktijk beschouwt men de hele kustlijn tussen Sorrento en Salerno als de Amalfikust.

Een weg van zo’n 40 kilometer lang verbindt deze dorpen met elkaar. Sommige zijn ontdekt door de toeristen en kunnen erg druk zijn, terwijl andere nog wat authentieker en een stuk rustiger zijn. Ooit was Amalfi een van de belangrijkste republieken binnen het huidige Italië. De rijkdom die toen vergaard is heeft ervoor gezorgd dat er aan de Amalfikust vandaag de dag veel prachtige kastelen, kerken en villa’s te vinden zijn.

Toch vind je hier geen grote musea of toeristische trekpleisters, het zijn met name de dorpjes zelf die heel populair zijn. Daarom is dit ook prima te bezoeken in combinatie met een stedentrip naar Napels, een bezoek aan Pompeii of Heraculeneum of het eiland Capri.

In de smalle steegjes van de dorpen kun je hier prima dwalen. Ook kun je hier mooi wandelen in de bergen, of genieten op het strand. Van februari tot november bloeien de citroenbomen en van april tot oktober kleur het paars van de bougainvillea.

De dorpjes zijn niet alleen prachtig om vanaf het land te bekijken, maar ook vanaf het water. Natuurlijk kun je een boottochtje reserveren met een rondvaartboot, of een privéboot huren. Maar het is ook zeker een betaalbare aanrader om gebruik te maken van de openbare ferry’s en bijvoorbeeld vanaf Positano of Praiano naar Amalfi varen, of de hele tocht naar Vietri Sul Mare.

Eiland Capri

Capri is een prachtig eiland gelegen in de Tyrreense Zee bij de Golf van Napels. Vanaf de haven van Sorrento, Positano of Napels vertrekken dagelijks meerdere excursieboten en ferry’s naar dit mondaine eiland, de snelste boot doet er ongeveer 20 minuten over. Vanaf de boot heb je een prachtig uitzicht over de baai van Napels

Capri is een prachtig eiland vol steile kliffen en er is ook veel groen. Je vindt hier ongerepte natuur, pittoreske dorpjes en prachtige bezienswaardigheden. Stranden vind je hier echter niet. Al sinds de Romeinen is dit eiland geliefd bij kunstenaars, dichters en levensgenieters om de drukke steden te ontwijken. Zo vind je hier de enorme villa van keizer Tiberius. Op de kliffen staan ook moderne villa’s die hier door de Italiaanse jetset gebouwd werden. Ook internationale sterren zoals Brigitte Bardot brachten een bezoek aan dit eiland.

Flegreïsche Eilanden in de baai van Napels

De Flegreïsche Eilanden, zijn een groep van vulkanische eilanden gelegen in de Baai van Napels. De eilanden staan bekend om hun prachtige landschappen, helderblauw water en de vulkanische activiteit.

Er zijn zes eilanden die tot de Flegreïsche Eilanden behoren: Procida, Ischia, Vivara, Nisida, Monte di Procida en het bekende vulkanische eiland Vulcano. Elk eiland heeft zijn eigen unieke kenmerken en charme, maar de meest populaire eilanden voor toeristen zijn Ischia en Procida.

Ischia

Ischia is het grootste eiland van de Flegreïsche Eilanden en staat bekend om zijn schilderachtige landschappen, kristalheldere wateren, thermale baden en charmante dorpjes. Dorpjes zijn onder andere het vissersdorpje Sant’Angelo, dat bekend staat om zijn smalle straatjes en pastelkleurige huizen. Ischia Porto is het belangrijkste havenstadje van het eiland en heeft een prachtige promenade langs de zee, vol met restaurants en cafés.

Een van de belangrijkste attracties van Ischia zijn de meer dan 300 thermale baden en spa’s. Het eiland heeft een overvloed aan warmwaterbronnen en modderbaden die al sinds de oudheid worden gebruikt voor therapeutische doeleinden. Bezoekers kunnen genieten van een ontspannende en verjongende ervaring in verschillende thermale baden en spa’s op het eiland, zoals Negombo en Poseidon Gardens.

Je kunt ook een bezoek brengen aan een middeleeuws kasteel gebouwd op een rotsachtig eiland voor de kust van Ischia. Het kasteel is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van het eiland en biedt een prachtig uitzicht op de baai van Napels.

Het eiland Ischia heeft ook prachtige stranden die bezoekers kunnen verkennen, waaronder Spiaggia dei Maronti, de grootste en bekendste strand van het eiland. Het strand is omgeven door prachtige rotsformaties en biedt een spectaculair uitzicht op de baai van Napels. Andere populaire stranden op het eiland zijn onder meer Spiaggia di Citara en Spiaggia della Chiaia.

Procida

Procida is kleiner eiland en is minder druk dan Ischia. Ondanks zijn bescheiden formaat is Procida een juweeltje van een bestemming met een rijke geschiedenis, pastelkleurige huizen, en prachtige stranden.

Het historische centrum van Procida, Terra Murata, is gebouwd op een heuvel met uitzicht op de zee. Het is een doolhof van smalle straatjes, steegjes, en trappen die bezoekers terugvoeren naar de Middeleeuwen. Op de top van de heuvel bevindt zich een fort dat werd gebouwd om het eiland te verdedigen tegen piraten. Vandaag de dag is het een museum gewijd aan de geschiedenis van Procida.

Een andere bezienswaardigheid is de wijk Marina Corricella, een charmante visserswijk met een lange geschiedenis van visserij. De huizen zijn hier in pastelkleuren geschilderd en staan dicht op elkaar, waardoor er een sfeervolle, intieme sfeer ontstaat. Vlakbij Marina Corricella vind je talloze restaurants die gespecialiseerd zijn in verse vis en zeevruchten.

Als je geïnteresseerd bent in kunst en cultuur, dan is de kerk van Santa Maria delle Grazie zeker een bezoekje waard. Het is een van de oudste kerken op Procida en heeft een indrukwekkende collectie fresco’s en schilderijen uit de 17e eeuw.

Een ander hoogtepunt van Procida zijn de stranden. Het eiland heeft een aantal prachtige stranden, waaronder Chiaiolella Beach, een breed zandstrand met ondiep water dat ideaal is voor gezinnen met kinderen. Een ander prachtig strand is Spiaggia del Postino, genoemd naar de beroemde Italiaanse film Il Postino. Dit afgelegen strand is omgeven door hoge kliffen en is alleen bereikbaar per boot.

Vulcano

Naast het prachtige landschap en de stranden, zijn de Flegreïsche Eilanden ook bekend vanwege de vulkanische activiteit. De vulkaan op het eiland Vulcano is momenteel niet actief, maar er zijn nog steeds warmwaterbronnen en modderbaden die toeristen kunnen bezoeken om te genieten van de therapeutische eigenschappen van het vulkanische gesteente.

Sirenuse eilanden

De Sirenuse-eilanden is een kleine archipel gelegen ten zuiden van de Golf van Napels. De eilandengroep bestaat uit vier kleine eilanden: Gallo Lungo, la Castelluccia, la Botte en Isca. Volgens de legende zijn dit de eilanden waar Odysseus de sirenes hoorden zingen tijdens zijn Ulysses. Odysseus zou een van de weinige zijn die aan het gezang van de Sirenes ontsnapt is en niet te pletter zijn geslagen op de rotsen..

De eilanden hebben een rotsachtig landschap en worden omringd door het kristalheldere water van de Tyrreense Zee. Toeristen kunnen de eilanden ontdekken per boot, of door te kajakken of snorkelen in de omliggende wateren. De Sirenuse-eilanden zijn voor een deel een natuurreservaat, maar ook een archeologische vindplaats. Er zijn sporen van bewoning op de eilanden uit de Romeinse tijd en sommige archeologen geloven dat de eilanden ooit werden gebruikt als toevluchtsoord voor piraten.

Isca ligt het dichtste bij de kust, en is het grootste eiland van de groep en heeft een klein strand dat omringd wordt door hoge rotsen. Het eiland is een populaire bestemming voor duikers vanwege de overvloedige zeeleven en onderwatergrotten. Gallo Lungo, het op één na grootste eiland en het enige eiland dat permanent wordt bewoond, heeft een vogelreservaat dat de thuisbasis is van zeldzame vogelsoorten, waaronder de zeldzame Audouin-meeuw.

Monte Faito

Monte Faito ligt op het schiereiland van Sorrento en is met een hoogte van 1.131 meter een van de hoogste bergen in de regio. Het is daarom vooral populair vanwege de uitzichten op de kust van Amalfi, de Golf van Napels en de Vesuvius en Capri. Er zijn verschillende wandelingen naar de top van de berg. Ook kun je met de kabelbaan vanuit Castellammare di Stabia naar de top van de berg.

Bovenop de berg bevindt zich een klein dorp, genaamd Faito, waar je wat kan eten en drinken in een van de diverse restaurantjes. Ook zijn er verschillende uitkijkpunten waar bezoekers kunnen genieten van het prachtige uitzicht op de omgeving. Monte Faito is ook een populaire locatie voor paragliden, met ervaren instructeurs die bezoekers kunnen begeleiden bij het maken van een vlucht over de prachtige kustlijn.

Koninklijk paleis van Caserta

Koninklijk Paleis van Caserta in Italië bezoeken met kinderen - Reis-liefde.nl

Caserta ligt 30 kilometer ten noorden van Napels en is vooral bekend om het Koninklijk Paleis van Caserta, een van de grootste paleizen ter wereld en een van de meest opmerkelijke architectonische meesterwerken uit de 18e eeuw.

Het Koninklijk Paleis van Caserta werd gebouwd in opdracht van Karel III van Bourbon, koning van Napels en Sicilië, als een symbool van zijn macht en rijkdom. Het paleis werd ontworpen door de architect Luigi Vanvitelli en werd gebouwd in barokke stijl tussen 1752 en 1774.

Het paleis heeft ook een enorme trap van 116 treden die leidt naar de Koninklijke Appartementen. In totaal heeft het paleis meer dan 1.200 kamers, waaronder verschillende theaters, kapellen en boudoirs. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het complex gebruikt als een lokaal hoofdkwartier van de geallieerden.

Het paleis heeft ook prachtige tuinen die doen denken aan Versailles en zijn ontworpen in de Franse stijl en zich uitstrekken over meer dan 120 hectare en 3 km lang. De tuinen zijn aangelegd met waterpartijen, fonteinen en beelden, en bieden bezoekers een prachtig uitzicht op het paleis en de omgeving.

Het Koninklijk Paleis van Caserta werd in 1997 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege zijn buitengewone architectonische en culturele waarde. Het paleis is een belangrijke toeristische attractie en trekt jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld. Het is ook een populaire filmlocatie voor onder andere Star Wars: Episode II – Attack of the Clones en de Netflix-serie Medici.

Circumvesuvianatrein

De Circumvesuviana is een spoorwegnetwerk tussen Napels en Sorrento en verbindt vele steden en dorpen in de regio, waaronder Pompeii, Herculaneum, Castellammare di Stabia en Vico Equense.

De trein is een populaire en goedkope manier om de regio te verkennen en biedt een adembenemend uitzicht op de baai van Napels en de Vesuvius. Het is ook een handige manier om met het openbaar vervoer de archeologische vindplaatsen van Pompeii en Herculaneum te bereiken, evenals de prachtige kustplaatsen langs de Sorrentijnse kust.

De trein rijdt ongeveer elke 30 minuten. Hoewel de trein vaak druk kan zijn, biedt het netwerk een gemakkelijke en betaalbare manier om de regio te verkennen en te genieten van de prachtige landschappen van Campania.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.