Toen ik zelf jong was nam mijn moeder ons mee naar de magische wereld van het theater, met name het bezoek aan Carré, Amsterdam heeft veel indruk op me gemaakt. Nu is het ‘mijn beurt’ om deze passie over te brengen aan mijn kinderen, niet dat dat heel moeilijk is want de ene voorstelling is nog gaver dan de ander. Naast de klassieke musicals is er ook uniek entertainment dat gebruik maakt van de modernste technieken om een unieke ervaring te genereren.
ONE de musical is er daar één van, na de première eind november 2021 sloten vanwege de coronamaatregelen al snel weer de deuren. Gelukkig is sinds 11 februari dit spektakel tot april weer te aanschouwen in de Studio’s Aalsmeer. Aangezien dit ook geschikt is voor kinderen vanaf 8 jaar, ging ik hier samen met mijn dochter heen. Zij zit nu zelf ook bij een musicalgroep en vindt dit fantastisch. Ideaal dus voor een moeder-dochteravondje uit met eerst lekker uit eten en daarna naar het theater.
ONE de Musical
In de moderne vertelling van het verhaal van de oude Egyptenaren, wordt de rode draad gevormd door de ‘onmogelijke’ liefde tussen de prinses Mira en dochter van ‘Koning’ Cheops (gespeeld door Nienke Latten) en Amon (gespeeld door Soy Kroon) die als sleper werkt aan de bouw van de indrukwekkende piramides om de eeuwigheid te symboliseren. Naast liefde is ONE ook het verhaal van een volk dat tot het uiterste wordt gedreven en uiteindelijk in opstand komt tegen haar machthebbers.
En van de meedogenloze vizier Hemioenoe die zich verliest in zijn honger naar macht en eeuwigheid en dat wil bereiken door te trouwen met de dochter van Koning Cheops. Die van zijn dochter houdt, maar ook verantwoordelijk is voor de bouw van het meest tot de verbeelding sprekende monument op aarde, de Grote Piramide. Hij stelt alles op alles om zijn opdracht, zijn droom te kunnen verwezenlijken en daar uiteindelijk de hoogst mogelijke prijs voor betaalt die een God op aarde kan betalen…
Een waar familiespektakel!

De voorstelling biedt entertainment voor de hele familie en wordt aanbevolen voor kinderen vanaf 8 jaar. De voorstelling is een unieke combinatie door het gebruik van bewegende beelden en decor en stunts verzorgd door professionele free-runners en luchtacrobaten waardoor je soms gewoon niet weet waar je moet kijken. Dochter blijft maar wijzen naar alles wat ze ziet en slaakt een kreetje als ze iemand een indrukwekkende salto ziet maken, wat de mensen om ons heen dan weer schattig vinden. 😉
De zang en dans variërend van intense emotionele ballades, indrukwekkende orkestraties en uptempo nummers met disco-achtige muziek waarbij je gewoon niet stil kan zitten. Het verhaal komt door de emoties niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk fysiek heel dichtbij. Het spektakel speelt zich niet alleen af op het podium, maar ook de loopbruggen langs de wand van de zaal, boven het publiek, en het gangpad worden gebruikt. De kostuums en kapsels maken het helemaal af en versterken het verhaal.
De voorstelling is een ware wervelwind van emoties; als toeschouwer word je door de archeoloog die afdaalt in de Piramide letterlijk en figuurlijk meegenomen op reis naar de tijd van de oude Egyptenaren. Je wordt meegenomen in de strijd van het volk die uitgebuit wordt terwijl ze werken aan de bouw van de pyramide van Cheops, de enige van de 7 klassieke wereldwonderen die nog overeind staat, en de spelers door de zaal lopen en bedelend een lege schaal onder je gezicht houden.
Als het volk in opstand komt, tegen Hemioenoe de ‘slechterik’, die wel wat weg heeft van de grootvizier Jafar uit Alladin, ervaar ik hetzelfde kippenvel en medeleven als bij Les Miserables. Op dat moment wordt ook de ontluikende liefde tussen de twee hoofdrolspelers geïntroduceerd. Gevolgd door de twijfels en gevoelens die bij deze onmogelijke liefde komen kijken.
Als de pauze begint, moet ze even weer landen omdat ze helemaal in het verhaal zit. We gaan dan ook snel even naar het toilet. Daarna wil ze niets eten of drinken, maar meteen terug naar de zaal om te wachten tot het verhaal weer verder gaat. Een goed teken dus!
Na de pauze overheerst de blijdschap en euforie als er weer graan (eten) is en de bouw van de piramide zijn einde nadert. Om dit te symboliseren draagt de cast dan ook in plaats van de bruine ‘arme’ kleding stralende witte kleding. Het is dan ook groot feest waarbij alles uit de kast wordt getrokken.
De voorstelling eindigt met intens verdriet, als het verhaal in plaats van het traditionele happy end een Romeo en Julia gemixt kant op gaat. Deze ballade van Cheops maakte zoveel indruk op mijn dochter dat ze toch even bij mij op schoot kwam kruipen. Ze is echt helemaal meegezogen in het verhaal, en het was ondertussen ook al bijna tien uur, dus flink na bedtijd, waardoor de emoties nog iets harder binnen kwamen. Gelukkig kwam het daarna toch ‘goed’ en verliet ze na de opzwepende finale opgelucht de zaal.
Als ik haar na afloop in de auto vraag wat ze het mooiste vond van de voorstelling krijg ik ‘alles’ als antwoord. Iets doorvragen leert dat vooral de ‘prinses’ en haar vader Koning Cheops, de indrukwekkende kostuums van de ‘dames’, de led-schermen overal en toch ook vooral de stunts en freerunners veel indruk hebben gemaakt.
Cast en crew
De hoofdrollen in ONE de Musical worden vertolkt door Soy Kroon en Nienke Latten. Soy Kroon is bekend van onder andere Goede Tijden Slechte Tijden, Goodbye Norma Jeane en Mamma Mia! Nienke Latten was eerder te zien in De Gelaarsde Kat en Aladdin. Met name Nienke maakte enorm veel indruk met haar spel; ze wist de emoties zo goed over te brengen en de uithalen en hoge noten zorgden letterlijk voor kippenvel. Mijn dochter is nu helemaal fan van haar. En van de andere drie dames, ‘haar vriendinnen’ die schitterden in prachtige kostuums.
Wat opvalt is dat je meestal vooral veel vrouwelijke spelers ziet, bij deze voorstelling staan er vooral heel veel mannen op het toneel. Waaronder Jeroen Phaff, bekend van rollen uit Evita, Phantom of the Opera en Les Miserables, die ook echt de sterren van de hemel speelde. Van zijn lage basstem tot en met de emotionele ballade aan het einde van het verhaal. Normaal wordt de archeoloog gespeeld door Peter Luske, maar die was deze avond niet aanwezig. De rest van de cast wordt gevormd door een combinatie van acteurs, dansers, maar ook stunters en freerunners waardoor het hele verhaal zo indrukwekkend tot leven komt.
Het theater

ONE de Musical vind je in het voormalige Broadwaytheater in de Studio’s Aalsmeer. Dit theater is speciaal voor deze voorstelling omgebouwd tot het eerste LED-box Theater ter wereld waarin je als publiek helemaal in het verhaal wordt gezogen. Hiervoor wordt er maar liefst gebruik gemaakt van 450 m2 aan Led-panelen aan de muren, plafonds en zelfs bewegende onderdelen op het podium, die onderdeel zijn van het decor en zorgen voor een visueel spektakel.

Zodra je binnenkomt waan je je al in de tijd van de oude Egyptenaren; er staan sphinxen en godenbeelden waar je natuurlijk mee op de foto kan. Natuurlijk moest er ook een foto gemaakt worden op de troon van Koning Cheops. 😉 Voor de voorstelling kun je hier ook in het restaurant dineren. Parkeren kan in de parkeergarage naast het theater, toen wij er waren stond er een slagboom omhoog en hoefden we niet te betalen om te parkeren. Alleen voor de garderobe werd een vergoeding gevraagd.
Meer informatie vind je hier.
- Beklimmen van de Pacaya-vulkaan: Een unieke en avontuurlijke ervaring in Guatemala - 21 september 2023
- Toren van Pisa bezoeken - 19 september 2023
- Pannenkoekenrestaurant de Koppenjan met speeltuin in Friesland - 17 september 2023
Leave a comment