Skip to Content

One World Observatorium – WTC bezoeken

One World Observatorium – WTC bezoeken

Als je maar één uitkijkpunt kan /wil bezoeken in New York dan is mijn advies om voor het One World Observatorium te gaan. Deze bevindt zich in het One World Trade Center, 1 van de nieuwe WTC-gebouwen na 9/11. Dit is tevens het hoogste gebouw van het westelijke halfrond en het uitzicht is ronduit spectaculair.

World Trade Center

One World Observatorium - WTC bezoeken - Reisliefde

Veel mensen kennen wel de Twin Towers maar weten niet dat er maar liefst 7 WTC-gebouwen waren. Deze zijn op 9/11 allemaal tegen de grond gegaan. Vier van de gebouwen waaronder het One World Trade Center zijn weer gebouwd, de vijfde wordt daarnaast gebouwd en dan zijn er nog plannen voor WTC 2 en WTC 5 maar daar zijn nog geen investeerders voor gevonden.

Het One World Trade Center is net zo hoog als de voormalige Twin Towers en heeft daar bovenop nog een mast waardoor hij 1776 voet hoog is, wat overeenkomt met het jaar dat de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring is getekend. Daarnaast is de vorm van het gebouw uniek en goed over nagedacht, dit is één van de veiligste gebouwen ter wereld met een speciaal betonnen centrum en een plattegrond dat ervoor zorgt dat de afwijking in de top op winderige dagen slechts 5 cm is. Dit uitzichtspunt is pas sinds 2015 geopend voor publiek.

One world center

Je komt binnen op straatniveau en gaat ook hier naar beneden voor de tassencontrole en een multimediale expositie waar je doorheen geleid wordt. Deze vond ik zelf interessanter dan Top of the Rock en je kan hier ook iets rustiger doorheen lopen en ziet bijvoorbeeld ook de rotsen waar de fundering van het gebouw in is geankerd. Ook hier is het mogelijk om op de foto te gaan.

Vervolgens kom je uit bij de sky pods die je in slechts een minuut naar de 102e verdieping brengen! De wanden van de sky pod zijn schermen waarop een time lapse van de skyline van New York wordt gepresenteerd. Eenmaal boven had ik in het begin wel even last van mijn evenwichtsorgaan en voelde ik me een klein beetje duizelig.

One World Observatorium - WTC bezoeken - Reisliefde

Vervolgens kom je boven in het See Forever theater terecht waar je een twee minuten durende film ziet over de stad New York die echt op een zeer indrukwekkende manier eindigt waarover ik niet teveel zal verklappen, maar geloof me je staat dan met een mond open en er beginnen spontaan mensen te klappen! Daarna krijg je nog een korte demonstratie over de tablets waarmee je langs de skyline kan bewegen en ziet welke bezienswaardigheden er zijn en daar naar toe ‘vliegen’ voor meer info. Na afloop kun je thuis nog een keer de filmpjes bekijken!

Uitzicht

One World Observatorium - WTC bezoeken - Reisliefde

Dan is het toch echt zo ver en ben je ‘vrij’ om zelf van het uitzicht te genieten. Je gaat eerst met een roltrap naar de 101e verdieping waar je het restaurant vindt en de 100e verdieping voor een 360° panoramauitzicht over de stad. Je zit hier zo hoog dat je niet naar buiten kan, maar alleen door het glas naar buiten kan kijken. Je kan zowel goed genieten van het uitzicht op uptown New York als richting het zuiden Staten Island en Statue of Liberty en als je naar beneden kijkt kun je de 9/11 memorial pools zien liggen.

Wat ik zelf ook erg mooi vond is dat je uitkijkt op West Street, de doorgaande / snelweg aan het zuiden van Manhattan en al het verkeer onder je voorbij ziet komen. Verder zijn er regelmatig presentaties bijvoorbeeld over de geschiedenis van New York / WTC, de mensen die er wonen, sport of andere onderwerpen. Dit werd door iemand gedaan die echt passie had en je ademloos naar kon blijven luisteren.

Tip: Als je hierheen wilt zorg dan dat je om negen uur openingstijd (of vlak daarna) voor de deur staat. Daarna begint al snel de rij flink op te lopen en kan het dus even duren voor je aan de beurt bent. Trek ook minimaal anderhalf / twee uur uit voor een bezoek (buiten wachttijd om), die ben je hier zeker kwijt!

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.