Eén van de bekendste musea in Den Haag is toch wel het Museon, met daarnaast het Omniversum. We zijn al een paar keer naar films in het Omniversum geweest en dat vinden ze toch wel heel indrukwekkend. We zijn ook een keer bij het Museon geweest, beneden was er een heel leuke interactieve tentoonstelling CSI Continium die we ook al bij het Discovery Museum in Kerkrade hadden gezien. Verder waren het vooral veel foto’s en vonden de kinderen het toen maar saai.
De afgelopen jaren is er echter een hoop veranderd, dus toen we hier nog een keer heen gingen vanwege de uitreiking van de “Huisdier van het Jaar”-award was dat een grote verrassing. Het bezoek met de kinderen was nu echt een succes en na afloop kregen we de vraag wanneer we weer terug zouden gaan want ze vonden het zo leuk en we hadden niet alles kunnen zien omdat we op tijd moesten zijn voor de film…
Tip: Naast het Museon vind je ook het Kunstmuseum, je kunt hier dus prima een hele dag doorbrengen.
Oneplanet
Bij One Planet draait alles om de aarde, de mens en een positieve toekomst! Beleef in de One Planet Dome Omniversum overweldigende grootbeeldfilms over onze planeet, kom in de One Planet Expo in het Museon meer te weten hoe we de aarde een betere plek kunnen maken en beleef in One Planet NOW! slimme oplossingen en innovaties die goed zijn voor mens én planeet.
Nog voor de ingang waren ze al onder de indruk van het enorme skelet dat in de entreehal hangt.
Tegenover de ingang vind je ook het restaurant met zelfbediening waar je terecht kunt voor een hapje en drankje. Jassen kunnen opgehangen worden in de garderobe of in één van de kluisjes.
Museon
Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen. De vaste expositie ‘One Planet’ is hiervoor de inspiratiebron.
Algenbar
Binnen liepen de kinderen direct af op de algenbar; ze zagen een fiets waar je kon fietsen en een indrukwekkende stellage. Helaas voor hun, moesten ze toch even geduld hebben, want het is hier niet de bedoeling dat je zelf gaat ontdekken. Na de uitleg over de algen die stikstof nodig hebben kregen ze een rietje en mochten ze op één van de ligbanken plaatsnemen om ‘stikstof te doneren’ aan de algen. Door de buizen zie je de gassen mooi borrelen.
Daarna krijgen ze als ‘beloning’ een algenshake die ze zelf mogen maken op de fiets. In de shaker gaat fruit en algen die ze vervolgens moeten gaan malen. Door op de fiets te trappen gaat de shaker rondjes draaien en wordt het een sapje. Natuurlijk mogen ze deze ook proeven; dat vonden ze toch wel een beetje spannend. Van de drie durfde eentje het aan om te proeven. Ook mochten ze een meelworm proeven als ze dat wilden, ook dit durfde er maar één aan.
Handig om te weten; de Algenbar is alleen toegankelijk op woensdagmiddag en in het weekend.
Clubhuis
Na een bezoek aan de algenbar gingen we verder in het Clubhuis op de begane grond van het museum. Dit is een interactieve tentoonstelling met experimenten binnen verschillende thema’s zoals sport, maar ook wetenschap en techniek en cultuur. De kinderen kunnen hier dus vrij rondkijken en doen wat ze leuk vinden. Er zijn verschillende hoekjes en thema’s om te ontdekken.
Zo was er een soort sportveld ingericht met diverse materialen waar ze kunnen bewegen in het kader van ‘bewegen is gezond’, is er het discoverlab waar je met licht en elektriciteit kunt experimenteren, is er een pad uitgezet waarmee je de natuur ontdekt, een bouwhoek met grote blokken en diverse schermen met games op het gebied van eerlijke kleding of sociale vraagstukken.
Oudere kinderen kunnen hier zelfstandig spelen / ontdekken terwijl je ze van een afstandje in de gaten houdt. Zo kun je zelf ook even een rondje lopen en kijken wat er allemaal te vinden is.
One Planet Expositie
Natuurlijk zijn we ook naar boven gegaan waar je de ‘echte’ tentoonstelling vindt. In het midden is een grote ruimte rondom de trappenhuizen waar je diverse thema’s tegenkomt en ook veel interactie aanwezig is. Zo is er een fitnessapparaat waar je op moet blijven bewegen om het filmpje te kunnen kijken, maar is er ook een aquarium met vissen. Je vindt hier diverse thema’s die gerelateerd zijn aan geschiedenis, cultuur en natuur.
Daaromheen vind je allemaal losse zalen met ieder een eigen thema. Wij begonnen in de zaal van de vulkanen waar je ook zelf een vulkaan kunt laten uitbarsten en er diverse beeldfragmenten te zien zijn. Vervolgens maakten we een soort reis door de tijd en kwamen we in een ruimte met diverse mensapen en een overzicht van waar zij leefden en hoe dat uitspreidde over de wereld.
De ene ruimte vonden ze interessanter dan de ander; zo was er een ruimte in het thema van de Noordpool waar je je hand in een soort vriezer kon steken om te voelen hoe koud het daar was en een interactief spel spelen op de vloer, en was er ergens anders een tv-studio nagebouwd waar je je eigen programma kon presenteren. Of de zaal in het teken van de ruimtevaart met een telescoop waar je door kon kijken.
Iets minder interessant vonden ze de fototentoonstelling en de ruimte met opgezette dieren. Oftewel de ruimtes waar je alleen kan kijken en lezen ipv ook actief beleven en ervaren. De foto-expositie kind in oorlog maakte daarentegen wel heel veel indruk.
Helaas moesten we om een bepaalde tijd in de Oneplanet Dome zijn zodat we hier relatief snel doorheen gelopen zijn en niet overal uitgebreid hebben kunnen kijken. We hadden ons hier zeker een paar uur rustig kunnen vermaken en de kinderen willen dan ook graag een keer terugkomen.
Omniversum; Oneplanet Dome
Het omniversum is geen bioscoop zoals alle anderen; in dit grootbeeldtheater lijkt de wereld helemaal tot leven te komen. Terwijl jij onderuit in je stoel ligt wordt op de ronde koepel zo groot als een half voetbalveld het beeld geprojecteerd waardoor het soms echt helemaal tot leven lijkt te komen. Dit is natuurlijk ontzettend indrukwekkend en het is het grootste koepeltheater in de Benelux.
Bij een bezoek aan het Museon kun je voor 1 euro een kaartje kopen voor een voorstelling, je kunt dan zelf kiezen welke film of tijd je voorkeur heeft. Ook als je een museumjaarkaart hebt, is toegang tot het Museon met de expositie gratis maar moet je voor de film bijbetalen.
Er spelen hier diverse natuurfilms zoals de Serengeti over het leven in de savanne in Afrika, maar ook Dino’s van de Zuidpool, Wild Canada en Oceans, our blue planet. Allemaal films over verschillende indrukwekkende natuurgebieden van over de hele wereld waarbij je meer te weten komt over de lokale flora en fauna.
Wij zijn hier ondertussen al een paar keer geweest en meerdere films gezien zoals Sammy’s avonturen en Backyard Wilderness, iedere keer is het weer een aangename verrassing en de ene film is nog mooier dan de ander.
Meer informatie vind je hier.
- Vakantiepark De Weerterbergen in Weert, Limburg review - 16 september 2024
- Mainport Hotel Rotterdam review - 14 september 2024
- Landal parken; ervaringen leukste vakantieparken met zwembad - 14 september 2024
Leave a comment