Skip to Content

Oogstfeesten Nederland

Oogstfeesten Nederland

Of je nu graag je kinderen wilt leren om te leven met de natuur of dat je gewoon op zoek bent naar iets leuks om te doen: oogstfeesten zijn altijd fijn om mee te maken. Wat zou je kunnen doen en wat houden deze oogstfeesten in? Veel activiteiten vinden plaats bij pluktuinen en kinderboerderijen in september en/of oktober. Maar let op, er zijn er ook die al in de zomer hun oogstfeest houden! Voor actuele data kijk je uiteraard op de site van de feesten.

Wat is een oogstfeest?

Van oorsprong werd met het oogstfeest de dankbaarheid getoond voor de oogst. Dit was vaak ook verweven met de religieuze opvattingen van het volk. Christenen vieren nog altijd dankdag (en in het voorjaar biddag voor het gewas). Joden vieren bijvoorbeeld Soekot, wat zelfs een week duurt. Maar je kunt ook denken aan oogstfeesten vanuit heidense gebruiken. In ons land worden steeds meer leuke activiteiten georganiseerd die met oogstfeesten te maken hebben. Dit kunnen markten zijn die vooral streekproducten verkopen, maar ook complete festivals waarbij er veel meer te doen is. Naar welk oogstfeest gaan jullie?

Utrecht Natuurlijk

Bij Utrechtnatuurlijk.nl kun je je hart ophalen wat oogstfeesten betreft. In de maanden september en oktober zijn er heel veel activiteiten rondom de oogst. Er zijn meerdere stadsboerderijen waar je lokale producten kunt kopen op de oogstmarkt. Je kunt een workshop kaas maken, bijvoorbeeld. Of ga je liever aan de slag met appels plukken en daarna appelmoes maken? Ook zijn er kinderactiviteiten zoals poppenkastvoorstellingen of spelletjes. Op de site kun je zien welke activiteiten er wanneer (en op welke locatie) plaatsvinden.

Meer informatie vind je hier.

Oogstfeest Kromme Rijnstreek

Om de twee jaar wordt het oogstfeest in Cothen gevierd en dit is uitgegroeid tot een groot feest. Het evenemententerrein in Cothen ligt aan de Kromme Rijn, in de provincie Utrecht. Op het feest wordt aandacht besteed aan het agrarisch gebruik in die regio. Agrarische bedrijven zijn er present, en hierom heen wordt er van alles georganiseerd. Zeker ook voor de kinderen. Stap gezellig in het fruittreintje en rijd langs de fruitbomen. Wandel over de markt of geniet heerlijk van de optredens van boerendansgroepen. Maar er is nog veel meer!

Landgoed Bredius

Het jaarlijkse oogstfeest op landgoed Bredius is er echt één voor kinderen. Zo is er hier een modderrestaurant, waar kinderen én hun ouders moddertaartjes kunnen bakken en moddercappucino kunnen klaarmaken. De fruitboomgaarden op het landgoed zorgen voor een heerlijk aanbod welke nu verkocht wordt. Ook leuk: met een pijl en boog de appel uit de boom schieten… Je kunt een tentoonstelling bezoeken of luisteren naar verhalen van de stadsimker. Buiten gewoon lekker rondstruinen op het landgoed of iets lekkers maken op de moestuin. Langoed Bredius vind je in Woerden (ligt in Utrecht, tegen Zuid-Holland aan).

Oogstfeest Zevenhuizen

Zevenhuizen is een dorp in Zuid-Holland en organiseert eveneens Oogstfeesten. Het feest wordt groots opgezet met heel veel activiteiten. Uiteraard zul je ook hierin het programma van het actuele jaar moeten bekijken, maar dingen die er zoal gedaan zijn: streekproductenmarkt, oldtimer brommerclub, klompenrace, ringrijden, muziek en horeca op het dorpsplein, kinderen mogen schitteren op het podium en er is nog veel meer te doen.

Pluk en Oogst Feest bij kasteel Tongelaar in Mill

Het Pluk en Oogst Feest bij Kasteel Tongelaar in Mill (Noord-Brabant) is een culinair herfstfestival. Maar daarbij is er eveneens van alles en nog wat te doen voor de kinderen. Ze zeggen dat ze de grootste smaakmarkt van het zuiden zijn. Heerlijk buiten bezig zijn voor de kinderen, genieten van allerhande lekkers en de mooie sfeer bij kasteel Tongelaar. Klinkt aanlokkelijk, niet?

Oogstfeest Oudelande

In Zeeland ligt Oudelande en ook hier wordt een oogstfeest gehouden. Ook dit feest is al in augustus. Het kleine dorp organiseert deze dag voor iedereen, gewoon gezellig en geheel gratis. Fruit is waar het om draait in Oudelande. Het feest wordt tweejaarlijks gevierd en er is van alles te doen. Kraampjes waar van alles te zien is, uiteraard is er van alles te eten en te drinken. Er wordt een optocht georganiseerd. Aan de kinderen wordt ook gedacht en oude tractoren kunnen ook nog voorbijkomen. Uiteraard is ieder oogstfeest weer uniek, dus op de site kun je het programma bekijken van dit jaar.

Boederderijmuseum De Bovenstreek in Oldebroek

Let op: dit oogstfeest vindt al plaats in augustus, en wel op de tweede zaterdag van die maand! Het is het grootste evenement van dit museum en er is dan ook veel animo voor. De vrijwilligers lopen in klederdracht en dragen zorg voor alle activiteiten die er zijn. Je kunt er oude ambachten zien en nog meer klederdrachten vanuit het land. Oude spullen uit het museum worden per opbod verkocht en er is bijvoorbeeld een show met oude tractoren. Smullen van boerenpannenkoeken kan ook. Daarnaast is er de Fokveedag en Jongveekeuring. Het boerderijmuseum ligt in Oldebroek, Gelderland.

Oogstfeest Ermelo

Leuke activiteiten, gratis toegang en echt iets voor het hele gezin. In Ermelo (Gelderland) wordt er echt een groots oogstfeest van gemaakt. Zo kun je kijken bij handdorsen, machinaal dorsen en is er een friesepaardenshow. Ploegen is eveneens te bewonderen. Eigenlijk kun je hier genieten van ambachtelijke zaken rondom de oogst. En voor de kinderen zijn er dus ook activiteiten. Zo is er een ballenbak en kun je er ponyrijden.

Oogstfeest in Snakkerburen

In Snakkerburen (Friesland) bevindt zich de dorpstuin, of beter gezegd ‘De Doarpstún’. Ieder jaar wordt hier het jaarlijkse oogstfeest georganiseerd. Naast kraampjes met groente en fruit, vind je er oude ambachten. Er is een imker en voor de kinderen een leuke speurtocht. Er zijn meerdere activiteiten voor groot en klein. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld bloempotten beschilderen of gewoon lekker spelen tussen de strobalen, in het zand of zelfs bij de waterkuip. Natuurlijk zullen ook hier dingen per jaar verschillen. Toegang is gratis.

Al 40 jaar oogstfeest in Onstwedde

In Onstwedde wordt er al 40 jaar een oogstfeest georganiseerd. De Groningse stichting ‘Stichting Onstwedder Gaarv’n’ demonstreert oude ambachten en wil deze ook behouden. Op de vierde dag in augustus vieren zij het oogstfeest. Er zijn uiteraard veel oude ambachten te zien. Maar er is ook een braderie, allerlei kinderactiviteiten, een oldtimershow en de Boeren Boeldag. Dit is een veiling die in het teken staat van het Groninger boerenleven. Wat de kinderen betreft kun je denken aan een kinderbraderie, een clown, gratis rondrit op een kar (achter de trekker) of met een geitenkar, een zweefmolen en een poppentheater.

De oogstdag in Dwingeloo

In Drenthe kun je in Dwingeloo terecht voor een oogstdag. Ook hier is het een traditie van al meer dan 40 jaar. Voor jong en oud is er van alles te doen. Demonstraties, voorstellingen en activiteiten: je krijgt een mooi beeld van vervlogen tijden wat betreft de oogst en aanverwante zaken.

Stoppelhaene.nl in Raalte

In Raalte (Overijssel) kun je in augustus terecht voor meerdere dagen feest. Er is van alles te doen (wat niet allemaal direct met de oogst te maken heeft…). Maar het is toch echt wel hét Sallands oogstfeest. Kijk dus goed welke dag jij wel ziet zitten om op te gaan in het feestgewoel van Raalte! Zo zijn er leuke optochten, een treintje en is er bijvoorbeeld een bingo.

Wil Cats
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.