Twee jaar geleden zijn we voor het eerst naar het preHistorisch Dorp in Eindhoven geweest, en dit is ons allemaal goed bevallen. Wat is er leuker dan om te leren over de geschiedenis van Nederland, dan door het zelf te ervaren? Voor kinderen interessanter dan het kijken naar voorwerpen in glazen vitrines. Helaas was het toen tijdens de coronaperiode, waardoor we er maar een dagdeel konden zijn. Hoog tijd dus om er nu wat meer tijd voor uit te trekken en te genieten van alles wat dit museum te bieden heeft.
Tijdgidsen brengen het tot leven
Omdat dit het openingsweekend was, waren er extra veel tijdgidsen aanwezig; mannen, vrouwen maar ook kinderen. Voor kinderen spreekt dit natuurlijk extra aan; want het is veel leuker om te zien waar kinderen destijds mee bezig waren en welke spelletjes ze speelden en natuurlijk mogen ze ook zelf mee doen! Iedereen heeft alle tijd en aandacht om de vragen te beantwoorden; want wat zit er nu eigenlijk in die pot op het vuur, hoe gaat dat spelletje en hoe werkt de smid?
Doen ipv kijken
Je kan de tijdreisroute volgen door het park om zo in chronologische volgorde de verschillende delen van het park te bezoeken. Te beginnen met de jagers en verzamelaars en te eindigen in de Middeleeuwen in de tijd van de Handel & Steden. Maar je kan ook zelf door het park lopen; de eerste keer hebben we de route gevolgd. Nu wilde zoonlief vooral ‘spelen’ zoals hij dat zelf aangaf.
Bij de kassa kregen we voor de kinderen een doeboekje mee; dit is nieuw dit jaar in plaats van de tijdreisapp. Toen we het boekje kregen had zoonlief eerst zoiets van ‘ik wil geen speurtocht’ doen. Hij vindt het nooit zo leuk om antwoorden op te zoeken etc. Dit is echter geen speurtocht, maar in het boekje zie je waar je welke activiteiten kan doen. Overal is er namelijk wel iets te doen wat bij die tijd past.
Zo heeft hij onder andere zelf een potje gemaakt van klei bij de pottenbakster, heeft hij kunnen schieten met kruisbogen, konden er broodjes gebakken worden boven het vuur, er konden houten pennen geslagen worden, een spelletje met stenen, molensteen, boogschieten, verkleden als ridders etc. Ook was er een poppenkastvoorstelling waarvan hij het jammer vond dat die maar 1x was, hij had graag nog een voorstelling gezien.
Lekker eten
Van al dat spelen krijg je natuurlijk wel trek, tegen de middag schoven we daarom aan tafel in de herberg; er staan een aantal tafels binnen en je kan ook buiten zitten. Helaas was het in de ochtend nog een beetje bewolkt dus schoven we binnen aan tafel. Op de menukaart staan diverse lunchgerechten zoals pannenkoeken, de Puur!-burger, saté, boerenfriet en salades. Mooi is dat hier ook mensen met afstand tot de arbeidsmarkt de kans krijgen en bijvoorbeeld in de bediening werken.
Vanwege het openingsweekend was het wel erg druk, waardoor het rond lunchtijd vrij lang duurde voordat het eten geserveerd werd. Gelukkig konden de kinderen ondertussen buiten op het marktplein spelletjes spelen en de puzzels uit het doeboekje maken. Het eten was het wachten echter zeker wel waard, het is namelijk echt heel lekker!
Evenementen 2022
Naast het openingsweekend worden er komend jaar iedere maand speciale thema-evenementen georganiseerd. Wel is het goed om er rekening mee te houden, dat het dan ook een stuk drukker kan zijn en het dus even wachten is totdat je kan deelnemen aan een activiteit. Ook is er maar beperkt parkeerplaats aanwezig, dus kan het zijn dat je een stukje moet lopen voordat je bij het museum bent.
Op de agenda staan onder andere:
Openingsweekend
Na de winterperiode vindt er in maart het openingsweekend plaats. Er worden dan extra feestelijke activiteiten georganiseerd zoals een poppenkast en broodjes bakken. Ook zijn er extra veel tijdsgidsen aanwezig om de geschiedenis tot leven te brengen. Ook zijn de Hospitaalridders aanwezig met een kampement.
Historisch Foodfestival
Tijdens Pasen van 16 tot en met 18 april staat het preHistorisch Dorp in het teken van de geschiedenis van eten. Een absolute aanrader voor echt foodies dus. Je komt onder andere meer te weten over het vergaren of verbouwen, bereiden en bewaren van voedsel. Natuurlijk kun je ook het een en ander proeven tijdens dit weekend.
Meer informatie vind je hier.
Vikingfest
Tijdens het Hemelvaartsweekend van 26 tot en met 29 mei reizen er Vikingen vanuit alle hoeken van Europa naar het preHistorisch Dorp. Ze komen hier om te vechten, handelen, demonstreren en natuurlijk hebben ze ook een hoop te vertellen. Je ziet ook ambachtslieden aan het werk en kunt bij de kraampjes producten uit die tijd kopen. Ook worden er in de arena gevechten georganiseerd tussen de strijders.
Ridderfest
Van 4 tot en met 6 juni wordt het preHistorisch Dorp overspoeld door ridders: afkomstig uit de vroege middeleeuwen, late middeleeuwen en alles ertussenin. Er zijn diverse kampementen van ridders en hun gevolg. Ook kun je leren schrijven als een monnik met een ganzenveer, leer je over de Middeleeuwse etiquette en kun je middeleeuwse ambachten en entertainers bewonderen. Ook voor kinderen is er genoeg te zien en doen; zo kunnen ze deelnemen aan een riddertraining en meer te weten komen over middeleeuwse vechttechnieken of hun eigen wapenschild ontwerpen.
Beauty & Fashion
Tijdens dit terugkerende weekend van 23 tot 24 juli staat de geschiedenis van kleding en schoonheid centraal. Je ziet hoe de jagers in de prehistorie schilderingen maakten, je kan naar een Romeinse beautysalon of het middeleeuwse ambachtshuisje bezoeken voor allerlei kwaaltjes en zalfjes. Ook is er een show van mode door de wereld heen.
Heksia
Dit en magisch festival dat dit jaar voor de 3e keer plaats in het preHistorisch Dorp in Eindhoven. Op 24 & 25 september, tijdens herfstfeest Mabon staat het preHistorisch Dorp in het teken van de magische wereld van heksen en heidenen, over het geloof in goden en de wereld na de dood: de rituelen, verschillen én overeenkomsten. Er is aandacht voor oude en nieuwe heksen, echte heksen en heksen uit de literatuur- en filmwereld. Er zijn dan onder andere workshops, kraampjes, live muziek, lezingen, demonstraties, dans, ambachten, eten en zoveel meer.
Meer informatie vind je hier.
- Schoorlse duinen; van klimduin tot speelbos - 18 september 2024
- Winters Zwolle in sprookjesachtige stad - 18 september 2024
- Real Alcazar in Sevilla: Een juweel van de Andalusische architectuur - 17 september 2024
Leave a comment