Skip to Content

Openluchtmusea Nederland overzicht

Openluchtmusea Nederland overzicht

Als het zonnetje schijnt heb je misschien niet altijd het zin om binnen te zitten in een overdekt museum. Gelukkig zijn er ook heel veel musea in Nederland waarbij je heerlijk in de openlucht kan genieten. Met name de historische musea zijn bekend, maar er zijn ook steeds meer musea die buiten een expositie hebben zoals het Kröller Müllermuseum met de enorme beeldentuin. En zo zijn er nog veel meer openluchtmusea Nederland.

Doordat je buiten bent is alles wat ruimer opgezet en een stuk kindvriendelijker. In plaats van een plaatje te zien over een dorp in Afrika loop je bijvoorbeeld zelf door een nagemaakt dorp. Hoe gaaf is dat? Of wat dacht je van mensen uit de prehistorie die zelf vertellen en laten zien hoe ze vroeger leefden en wat ze aten?

Fries Museumdorp – Allingawier

Het karakteristieke terpdorp werd ooit bestempeld als één van de tien mooiste plaatsen van Nederland. Een schilderachtig dorpje net beneden de Afsluitdijk. In het pittoreske museumdorp loopt de opvaart door tot in het dorp en is de eeuwenoude kerk op een terp gebouwd. Naast twee kerkjes vind je hier een schilderswerkplaats, grote boerderij en de grutterswinkel. De geschiedenis van de bewoners en vele dorpsverhalen komen hier tot leven, vooral in het kenmerkende dorpscafé ‘de Meermin’. Deze verhalen dolen rond in het dorp, geduldig wachtend op je komst.

Meer informatie vind je hier.

Museumpark Archeon – Alphen aan de Rijn

Museumpark Archeon met kinderen bezoeken - Reis-liefde.nl

Ga mee héél ver terug in de tijd, naar het kamp van de jagers. Stap eens in een echte boomstamkano en bekijk ook het leven van de eerste boeren. Kom héél dichtbij de Romeinen in een echt badhuis met een Romeinse massage of bezoek de geurige kruidentuin en geniet even bij de Romeinse Tempel. Duik diep in de middeleeuwen en schiet alvast de pijl in de roos of wordt tot ridder geslagen. In het middeleeuwse stadje wordt hard gewerkt bij de mandenmaker, de bakker en de ambachten van weleer.

In het Archeologiehuis liggen échte vondsten en op de Romeinse Restauratiewerf worden de Zwammerdamschepen gerestaureerd. Voor kinderen kun je een stempelkaart kopen waarmee je overal activiteiten kan doen. Indrukwekkend is ook om de Romeinse soldatentraining te volgen, en dan mee te lopen bij de binnenkomst in het amphitheater.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Museumpark Archeon

De Heksehoeve – Appelscha

Openluchtmusea Nederland overzicht - Reisliefde

Het Heksenmuseum ligt achter de oude boerderij ‘De Heksehoeve’. Met een speurtocht ga je door het ruim 1 hectare grote buitenmuseum langs alle mooie bomen, planten en kruiden. Je vind er 27 echte heksenrituelen die je als bezoeker kunt doen, om zo inzichten te krijgen om wensen en dromen waar te maken. Voor kinderen is er een kinderspeurtocht/ heksendiploma met opdrachten. Je leert wichelroede lopen en als de weergoden het toelaten vindt er iedere dag een wensenritueel plaats bij de vuurplaats.

Meer informatie vind je hier.

Nederlands Openluchtmuseum – Arnhem

Openluchtmusea Nederland overzicht - Reisliefde

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem vangt de geschiedenis. Ruik het teren op de scheepswerf of de geur van gist in de bierbrouwerij. Zie de smid aan het werk bij de hitte van het vuur of geniet van heerlijke poffertjes op het Zaanse plein. Vergeet een ritje met de historische tram niet! De collectie van het Nederlands Openluchtmuseum is een uniek stukje Nederlandse historie.

Bijna alle gebouwen zijn origineel en stonden ooit ergens in Nederland. Laat je verrassen door een verhaal op het kindererf of bekijk de tentoonstelling. En in de Canon van Nederland maak je een reis door de geschiedenis van ons land. Van hunebed tot heden. Tien filmsets vertellen een deel van de geschiedenis op een prikkelende manier.

Meer informatie vind je hier.

Veenpark – Barger Compascuum

Openluchtmusea Nederland overzicht - Reisliefde

In dit museumpark kunnen bezoekers rijden en varen door nostalgische dorpen en een natuurlijk hoogveengebied met echte turfafgraving. In het Veenpark rijden en varen bezoekers door een stukje historie met plaggenhutten, oude ambachten en een oud kerkhof.

Neem een kijkje in het Aole Compas, een nederzetting van plaggenhutten op verend veen en in Bargermond 1920; een dorp in het veen met kerk, kroeg en school. Je ziet iedereen aan het werk: de molenaar, de bakker, de smid en de klompenmaker. En in het kruidenierswinkeltje kun je “snoep van toen” proeven: zoethout!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Veenpark met kinderen; van openluchtmuseum tot turf steken

Afrika museum – Berg en Dal

Openluchtmusea Nederland overzicht - Reisliefde

Het Afrika Museum is een museum over mensen, gevestigd in de bosrijke en heuvelachtige omgeving van Berg en Dal, bij Nijmegen. Het bestaat uit een binnen- en buitenmuseum. Naast regelmatig wisselende exposities toont het museum traditionele Afrikaanse objecten en een grote collectie hedendaagse Afrikaanse kunst. Voorwerpen, die vertellen over de gebruiken en gewoonten van verschillende Afrikaanse volkeren.

Verhalen over universele menselijke thema’s zoals rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten. Ze maken nieuwsgierig naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is. Wandelend door het buitenmuseum maak je kennis met de traditionele architectuur van volkeren uit Ghana, Lesotho, Mali, Kameroen en Benin. Kinderen kunnen in het kinderbeeldenbos, vol dieren uit Afrikaanse mythen, heerlijk klimmen en klauteren.

Meer informatie vind je hier.

Museumpark Orientalis Heilig Land stichting – Berg en Dal

Openluchtmusea Nederland overzicht - Reisliefde

Hier wandel je door het leven in het oude Midden-Oosten. Het museumpark is een Rijksmonument en bestaat uit een 30 hectare groot bosrijk gebied met drie verschillende dorpen, een woestijn en een vredespad. In de dorpen maak je kennis met de culturen en wortels van de drie monotheïstische godsdiensten.

Verder bevindt zich in het museumpark een binnenmuseum met de tentoonstellingen Eeuwige Verhalen en Toen God nog schreef. De gerestaureerde beelden gemaakt door kunstenaar Piet Gerrits, de Samaritaanse vrouw en een aantal onderdelen van Romeinse soldaten die vroeger de wacht hielden bij het Paleis van Pilatus staan in de voortuin van het Binnenmuseum.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Museumpark Orientalis

Hunebedcentrum & Oertijdpark – Borger

Openluchtmusea Nederland overzicht - Reisliefde

Het Hunebedcentrum in Borger op de Drentse Hondsrug zet je op het spoor naar de prehistorie. Naar de tijd dat de eerste boeren zich in Drenthe vestigden. Deze boeren bouwden de indrukwekkende stenen grafmonumenten waarvan de restanten nu nog steeds in het Drentse landschap zijn te bewonderen. Er staan er nog 54 en het grootste staat pal naast het centrum.

Behalve de overdekte tentoonstelling is ook een bezoek aan het Oertijdpark een aanrader. Daar kun je ervaren hoe onze voorouders leefden in hun boerderijen. Je kan hier ook een wandeling maken door 150.000 jaar geschiedenis van Drenthe. Er worden hier ook regelmatig activiteiten en evenementen georganiseerd, zo kun je boogschieten of een blotevoetenpad lopen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Hunebedcentrum & oertijdpark Borger met kinderen

Vesting Bourtange – Bourtange

De oude verdedigingsstad ligt pal aan de grens met Duitsland. Bijna vijfhonderd jaar geleden werd het dorp gebouwd om ons land te beschermen tegen de Spanjaarden. Vandaag de dag is het dorp een prachtig openluchtmuseum. Maar niet zomaar een museum, het dorp wordt gewoon nog bewoond.

Naast het bezichtigen van de vestingwerken met kanonopstellingen kun je in de vele musea een goed beeld krijgen over het dagelijks leven in de vesting. In de vesting worden regelmatig evenementen georganiseerd, variërend van historische veldslagen tot nostalgische kerstmarkten.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Vesting Bourtange met kinderen; van wandelen tot musea, restaurant en winkels

Oertijdmuseum – Boxtel

Openluchtmusea Nederland overzicht - Reisliefde

Dit museum is ook bekend als het Dinosaurusmuseum. Het is het grootste geologisch museum van het land. Binnen wandel je tussen levensechte dinosaurussen en heel veel verschillende fossielen uit alle tijdperken. Maak kennis met “Lucy”, één van de oudste mensen ooit gevonden.

Bekijk de grootste potvis van Nederland, en de vele dinosaurusskeletten zoals o.a. een Brachiosaurus, Diplodocus en T-rex. Buiten is er een speeltuin, oertijdtuin en oertijdwoud. Tussen de meer dan 1.000 soorten bomen en struiken staan allerlei levensechte diermodellen uit lang vervlogen tijden.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Oertijd dino museum Boxtel met kinderen

Zuiderzeemuseum – Enkhuizen

Openluchtmusea Nederland overzicht - Reisliefde

Wandel over de klinkerstraatjes van het buitenmuseum en ga 100 jaar terug in de tijd! Meer dan 140 historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee vormen hier een compleet dorp. Kom het zelf ontdekken! Kijk mee bij de ambachtslieden, geniet van de authentieke sfeer en beleef het dagelijks leven van toen. Neem ook een kijkje bij de hedendaagse designpresentaties geïnspireerd op het wonen en werken van vroeger. En proef een heerlijk versgerookt visje bij de visrokerij.

Het binnenmuseum is de schatkamer van de Zuiderzee. De volledig vernieuwde tentoonstelling ‘Zee vol verhalen’ neemt je mee in het leven aan de voormalige Zuiderzee. Op een interactieve manier maak je kennis met zowel de voormalige als huidige bewoners uit de Zuiderzeeregio en leer je over hun dagelijks leven, werk, kleding, huizen en vrijetijdsbesteding.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Zuiderzeemuseum Enkhuizen

preHistorisch dorp – Eindhoven

Openluchtmusea Nederland overzicht - Reisliefde

Het preHistorisch dorp neemt je mee naar de prehistorie en de middeleeuwen. Tijdens weekenden en (school)vakanties staat het Erfgoedpark in het teken van beleefdagen en komt het museum tot leven. Maak kennis met bewoners uit de prehistorie en middeleeuwen en doe zelf mee met de bezigheden van vroeger!

De ene week geniet je van zwaardvechtdemonstraties of zie je ambachtslieden aan het werk, de andere week dompel jij je eigen kaars, probeer je de boomstamkano uit of bak je een koek boven een vuurtje.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: preHistorisch dorp Eindhoven met kinderen bezoeken

Boerenbondsmuseum – Gemert

Openluchtmusea Nederland overzicht - Reisliefde

Het museum is gevestigd in het geboortehuis van Pater van den Elsen en herbergt een boerderijgedeelte met levende dieren. Er is een sfeervol en authentiek dorpsplein, met verschillende ambachtshuisjes, een dorpscafé en snoepwinkeltje, een klompenfabriek, een kortgevelboerderij met Boerenleenbank en een handkrachtzuivelfabriek. Er worden regelmatig demonstraties gegeven en de velden en akkers rondom het museum worden nog bewerkt zoals vroeger.

Meer informatie vind je hier.

Westlands Museum – Honselersdijk

Openluchtmusea Nederland overzicht - Reisliefde

In het Westlands Museum leer je alles over de Westlandse geschiedenis van de Romeinen tot nu. Daarbij is er natuurlijk extra aandacht voor de (glas)tuinbouw waar het gebied bekend om staat. In de vaste tentoonstelling krijg je informatie over verschillende tuinbouwteelten, de belangrijkste typen kassen en het veilingsysteem.

In de historische tuin die bij het museum hoort worden op ouderwetse wijze producten gekweekt die vroeger veel voorkwamen in het Westland, zoals druiven, perziken, pruimen en asperges. Hier worden ook regelmatig activiteiten georganiseerd voor kinderen om te maken.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Fruit en groenten uit eigen moestuin bij het Westlands Museum

Werelderfgoed Kinderdijk – Kinderdijk

Openluchtmusea Nederland overzicht - Reisliefde

In 1997 werden de negentien molens van het Zuid-Hollandse Kinderdijk toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Rond 1740 begon de bouw van de molens die het water uit de lager gelegen polder van de Alblasserwaard naar de Lek moesten pompen. Vandaag de dag is het een ‘must’ voor internationale toeristen, maar een fiets-, boot-, of zelfs koetstocht door dit typisch Nederlandse landschap blijft ook leuk voor Nederlanders zelf. Een aantal molens zijn te bezoeken en ingericht als museum of winkel.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Kinderdijk met kinderen

Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof – Nederweert

Openluchtmusea Nederland overzicht - Reisliefde

Eynderhoof is gelegen in de mooie landelijke en groene omgeving van het dorp Eind. In dit museum is veel te zien, te beleven en te ondernemen voor jong en oud. Een bezoek aan de mooie Peelregio is pas echt compleet na een bezoek aan dit Limburgs Openluchtmuseum. Spelen, eten, drinken, knutselen, ontdekken, beleven en bewonderen, dat past bij dit doe-museum.

Meer informatie vind je hier.

Brabants Museum Oud Oosterhout – Oosterhout

Openluchtmusea Nederland overzicht - Reisliefde

Het buitenmuseum geeft een beeld van de historie van Brabant, en in het bijzonder die van Oosterhout. In het park staan zo’n 250 Oosterhoutse miniatuurgebouwen. Daarnaast is er een Vlaamse schuur, een schoenmakerij en een wasruimte te zien.

In het binnenmuseum is op de afdeling oude ambachten te zien hoe er in de periode van 1900 tot 1950 geleefd en gewerkt werd. Verder is er een woonkamer die in Brabantse stijl van de eerste helft van de 20e eeuw is ingericht. Ook zijn er vitrines waarin poppen een beeld geven van het Brabantse buitenleven.

Meer informatie vind je hier.

Openluchtmuseum Ootmarsum – Ootmarsum

Openluchtmusea Nederland overzicht - Reisliefde

Een museum dat het leven op het platteland van honderd jaar geleden in Twente laat zien. Je vindt er de typische Saksische boerderijtjes, compleet ingericht, bijgebouwen die de boer nodig had om te overleven: een bakspieker, een smidse, een wagenmakerij, een bijenstal, veeschuren, wagenschuren, kapschuur voor landbouwgereedschappen etc.

Het museum vertelt ook het verhaal van de ‘Heeren’, de bestuurders van vroeger: de commandeur, de Drost en de Hofmeier. Er is een expositie over de Bisschoppelijke Hof Ootmarsum, over de Hofmeier van Beverforde en er kan gratis een bezoek gebracht worden aan het Drostenhuis, het woonhuis van de laatste Drost van Twente.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Openluchtmuseum Ootmarsum

Monumentendorp Orvelte – Orvelte

In het levendige monumentendorp Orvelte beleef je de geschiedenis aan den lijve. In het dorp staan prachtige, rietgedekte Saksische boerderijen en andere rustieke gebouwen. Mooi om langs te wandelen, maar nog leuker om ook eens van binnen te bekijken. De smid is nog regelmatig aan het werk in de smidse. Zo niet, dan vind je hem vast in de werkplaats van ’t Stokertje waar hij zijn dagelijks brood verdient.

Heb je wel eens gezien hoe de klompenmaker een blok hout omtovert tot een echte, gave klomp? In de zuivelfabriek van 1899 zie je hoe biologische kaas gemaakt wordt. En met een beetje geluk zie je de schaapsherder met zijn kudde bij de schaapskooi. Het dorpshart is regelmatig het centrale decor voor bijzondere evenementen en themadagen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Monumentendorp Orvelte; het oerdorp van Drenthe met Zoo Bizar

Openluchtmuseum Ellert en Brammert – Schoonoord

Openluchtmusea Nederland overzicht - Reisliefde

Het museum geeft een indruk van het wonen en leven in de omgeving door het tonen van verschillende woonvormen. Tot de collectie behoren onder meer een plaggenhut, een tolhuis, een schooltje, een Saksische boerderij en een gevangenis. Het openluchtmuseum heeft in totaal 26 objecten. De plaggenhut neemt hier een centrale plaats in. Dit is de meest primitieve huisvesting.

De rode draad door het museum laat een steeds `modernere` bewoning zien. Verder zijn o.a. aanwezig een tolhuis, schooltje, café-boerderij, houtzagerij, smederij, Saksische boerderij met stookhok, gevangenis, timmerwerkplaats, kerkje, keuterij en een drietal expositiegebouwen.

Meer informatie vind je hier.

Museum Kaap Skil – Texel

Openluchtmusea Nederland overzicht - Reisliefde

In het levendige (openlucht)museum Kaap Skil ontdek je de wereld van de jutterij en maak je kennis met het vissersleven en het roemrijke maritieme verleden van Texel. Van spannende verhalen van strandjutters, VOC-schepen en een duiksimulator tot demonstraties touwslaan en visroken. Dit museum is een leerzaam dagje uit.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Museum Kaap Skil Texel

Deltapark Neeltje Jans – Veere

Openluchtmusea Nederland overzicht - Reisliefde

Vroeger was Neeltje Jans een redelijk eenvoudig informatiecentrum over de Oosterschelde. Inmiddels is het uitgegroeid tot een echt Deltapark waar jij je met gemak een hele dag kan vermaken. Voor kinderen is het ook nog eens hartstikke leerzaam om meer te weten te komen over de deltawerken, zeedieren en het onderwaterleven in de Oosterschelde. Want zoals je waarschijnlijk al weet ligt Nederland voor meer dan de helft onder de zeespiegel.

Voor ieders veiligheid zijn de Deltawerken gebouwd om herhaling van de watersnoodramp van 1953 te voorkomen. Bij Deltapark Neeltje Jans kun je de geschiedenis opnieuw beleven: van de watersnoodramp tot en met de bouw van de Deltawerken. Exposities, films en de bezichtiging van de dam geven je een indruk van de enorme kracht van het water.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit Deltapark Neeltje Jans

Openluchtmuseum Het Hoogeland – Warffum

Openluchtmuseum Het Hoogeland laat aan de hand van twintig gebouwen zien hoe er in een dorpje op het platteland in de 19e eeuw werd gewerkt en gewoond. Door de vele verschillende gebouwen en hun gedetailleerde inrichting geeft het museum een natuurgetrouwe blik op de dorpssamenleving. Zo staat er een schoolgebouw, een café en een werkplaats van een schilder, maar is er ook een burgermanswoning, drukkerij, smederij en slager aanwezig.

Meer informatie vind je hier.

Biesbosch Museumeiland – Werkendam

Openluchtmusea Nederland overzicht - Reisliefde

De Biesbosch is na de St. Elisabethvloed van 1421 ontstaan. Na deze watersnoodramp werd de Biesbosch door mensenhanden gevormd tot een geheel van polders en akkers met wilgen (grienden). In het Biesbosch Museum zie je hoe bepalend de mens is geweest voor het uiterlijk van de Biesbosch. In het hart van de Biesbosch maak je kennis met het verleden, heden en toekomst van het zoetwatergetijdengebied.

De Biesbosch Beleving is hier niet te missen: een schaalmodel waar kinderen spelenderwijs kennismaken met de werking van de waterrijke omgeving. Griendencomplex De Pannekoek ligt direct naast het Biesbosch Museumeiland en is het gratis buitenmuseum van de Biesbosch. Tip: Combineer je bezoek aan het Biesbosch Museumeiland met een rondvaart door de Biesbosch met een fluisterboot!

Meer informatie vind je hier.

Zaanse Schans – Zaandam

Openluchtmusea Nederland overzicht - Reisliefde

Ontdek de heldenrollen van onze Zaanse molens. Zonder deze ‘Hollandse helden’ had Nederland helemaal geen Gouden Eeuw en VOC gekend. Ben jij ook zo benieuwd naar het ware verhaal? Vaar dan mee met een unieke heldentocht en raak geïnspireerd en verwonderd door het Zaanse Wereld Erfgoed. Leer de geheimen kennen van de molens.

Bezoek daarna een molen en ontmoet de molenaar. Het Zaan-district is het oudste industriële gebied van West-Europa. Ooit waren hier 600 windmolens actief. Vandaag kun je zien hoe de molens hout zagen en olie, pigmenten en kruiden produceren. De molenaar verwelkomt je binnen! Je kan dit combineren met een bezoek aan het Zaans museum.

Meer informatie vind je hier.

Binnen en buiten

Tot slot zijn er ook een aantal musea die zowel binnen als buiten te bezoeken zijn zoals:

Welke openlucht musea heb jij al eens bezocht met de kinderen?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.