Skip to Content

Openluchtmuseum Ootmarsum bezoeken

Openluchtmuseum Ootmarsum bezoeken

Als er iets is wat ik leuk vind, is het wel om een duik te nemen in het verleden. Zien waar we vandaan komen en hoe onze voorouders leefden. Hoewel ik blij ben met computers, telefoons en allerlei technische middelen, heb ik ook een zwak voor de nostalgie van het boerenland.

Dit is een reden waarom ik het leuk vind om openluchtmusea te bezoeken. De uitnodiging van die in Ootmarsum viel dus ook helemaal in mijn straatje. Van Chantal wist ik dat ze dit leuk zou vinden, maar ik was benieuwd naar de mening van Liam. 

Openluchtmuseum Ootmarsum

Openluchtmuseum Ootmarsum bezoeken - Reisliefde

Het Openluchtmuseum Ootmarsum is een prachtige bestemming in Nederland waar je een reis terug in de tijd kunt maken.

Het museum geeft je een kijkje in het leven van de mensen in Twente in de 19e en 20e eeuw en laat je kennismaken met de tradities, gebruiken en ambachten uit die tijd. Het museum is gelegen in een prachtige omgeving en biedt verschillende activiteiten voor jong en oud.

Geschiedenis van het museum

Het Openluchtmuseum Ootmarsum werd opgericht in 1954 door een groep mensen die zich zorgen maakten over het verlies van cultureel erfgoed in Twente. Ze wilden de tradities en ambachten uit de regio bewaren en delen met het publiek.

Het museum begon met slechts enkele gebouwen, maar is inmiddels uitgegroeid tot een uitgebreide collectie van authentieke gebouwen uit de regio.

Het museum bestaat uit verschillende gebouwen die zijn verplaatst naar deze locatie. Hierdoor krijg je een goed beeld van hoe het leven in Twente er vroeger uitzag. Zo zijn er oude boerderijen, een bakkerij, een klompenmakerij en een smederij te zien.

Elk gebouw heeft een eigen verhaal en biedt een unieke kijk op het leven van de mensen in Twente in de 19e en 20e eeuw.

Gebouwen en tentoonstellingen

Een van de hoogtepunten van het museum is de watermolen. Deze molen werd vroeger gebruikt om graan te malen en olie te persen. Tegenwoordig is het een populaire plek voor bezoekers en kun je er genieten van een heerlijk kopje koffie of thee. Het gebouw is prachtig gerestaureerd en biedt een uniek kijkje op de ambachten uit die tijd.

Een ander hoogtepunt van het museum is de oude school. Hier kun je zien hoe het onderwijs er vroeger aan toe ging. Je kunt plaatsnemen op de houten bankjes en luisteren naar de verhalen van de museumgidsen. Het is een interessante ervaring om te zien hoe anders het onderwijs vroeger was en hoeveel er inmiddels is veranderd.

Naast de gebouwen biedt het museum ook verschillende tentoonstellingen. Zo is er bijvoorbeeld een tentoonstelling over de textielindustrie in Twente. Hier kun je zien hoe belangrijk deze industrie was voor de regio en welke invloed het had op het dagelijks leven van de mensen. Ook zijn er regelmatig wisselende tentoonstellingen te zien die dieper ingaan op specifieke onderwerpen uit de geschiedenis van Twente.

Activiteiten voor jong en oud

Het Openluchtmuseum Ootmarsum biedt verschillende activiteiten voor jong en oud. Zo kun je een rondleiding krijgen van een museumgids die je meer vertelt over de geschiedenis van de gebouwen en de regio. Ook zijn er verschillende workshops waarbij je zelf aan de slag kunt met bijvoorbeeld papierscheppen, kaarsen maken of klompen beschilderen.

Voor kinderen zijn er speciale activiteiten zoals het maken van een eigen tol of hoepel. Ook is er een speeltuin waar ze zich lekker kunnen uitleven. Het museum is dus niet alleen leerzaam, maar ook erg leuk voor een dagje uit met het hele gezin.

Picknicken

Openluchtmuseum Ootmarsum bezoeken - Reisliefde

Aan de picknicktafels aten we onze broodjes, hoewel ik het juist leuk gevonden had om hier een typisch streekproduct te kunnen eten die hier ambachtelijk gemaakt zou zijn. Dat was er helaas niet. Wel kon ik op verschillende plekken merken dat er geregeld mensen zouden zijn die een oud ambacht uitvoeren. Een halve dag hebben we ons ondergedompeld in het platteland van zo’n honderd jaar geleden.

Conclusie

Het Openluchtmuseum Ootmarsum is een unieke bestemming waar je een reis terug in de tijd kunt maken en kunt kennismaken met de geschiedenis van Twente. Het museum biedt een prachtige collectie van authentieke gebouwen en interessante tentoonstellingen. Daarnaast zijn er verschillende activiteiten voor jong en oud. Een bezoek aan dit museum is dan ook zeker de moeite waard voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis en cultuur.

Meer informatie vind je hier.

Redactie Reis-liefde

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.