Als er iets is wat ik leuk vind, is het wel om een duik te nemen in het verleden. Zien waar we vandaan komen en hoe onze voorouders leefden. Hoewel ik blij ben met computers, telefoons en allerlei technische middelen, heb ik ook een zwak voor de nostalgie van het boerenland. Dit is een reden waarom ik het leuk vind om openluchtmusea te bezoeken. De uitnodiging van die in Ootmarsum viel dus ook helemaal in mijn straatje. Van Chantal wist ik dat ze dit leuk zou vinden, maar ik was benieuwd naar de mening van Liam. 

Openluchtmuseum Ootmarsum

Bij de kassa was het ijs meteen gebroken, want hij kreeg een luisterapparaatje in handen. Dit museum bevat geen bordjes met meterslange teksten die het zicht flink verpesten op alle oude spullen, maar kleine herkenbare kastjes aan de muur die een verhaal starten. Helemaal leuk omdat je daarop zo goed het Twentse accent kunt horen als dat nodig is bij de uitleg.

Openluchtmuseum Ootmarsum bezoeken - Reisliefde

Levende geschiedenis

Op het terrein loop je van boerderij naar boerderij, van schuur naar bijenstal en door allerlei andere gebouwtjes die elk hun eigen thema hebben. Liam liep van verhaal naar verhaal, soms zelfs hetzelfde verhaaltje vijf keer achter elkaar. Hij is nu eenmaal een peuter (toen nog wel). Ik herkende de tinnen kannetjes zoals we die als toonstukjes ook hebben in de gieterij, leerde betekenissen van decoraties aan de dakgevels terwijl de kinderen genoten van de loslopende kippen.

Openluchtmuseum Ootmarsum bezoeken - Reisliefde

Picknicken

Aan de picknicktafels aten we onze broodjes, hoewel ik het juist leuk gevonden had om hier een typisch streekproduct te kunnen eten die hier ambachtelijk gemaakt zou zijn. Dat was er helaas niet. Wel kon ik op verschillende plekken merken dat er geregeld mensen zouden zijn die een oud ambacht uitvoeren. Een halve dag hebben we ons ondergedompeld in het platteland van zo’n honderd jaar geleden.

Meer informatie vind je hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.