Skip to Content

Oslo; bezienswaardigheden, uitjes en activiteiten

Oslo; bezienswaardigheden, uitjes en activiteiten

Ga je op reis naar Noorwegen, dan mag een bezoekje aan de hoofdstad Oslo eigenlijk niet ontbreken. Er valt van alles te beleven in deze levendige stad. Het is een stad die je gemakkelijk te voet kunt ontdekken. Dwaal door de straten in de leuke binnenstad en laat je verrassen. Bezoek één van de vele musea, aanschouw de beeldenkunst in het Frognerpark of wandel langs de 9 kilometer lange Havenpromenade. 

Hieronder vind je twaalf van de leukste bezienswaardigheden in Oslo. Meer tips kan je vinden in een van de Reisgidsen voor Rondreizen door Noorwegen van Altijdwat.

Oslofjord

Dit mooie fjord van 107 kilometer lang ligt aan de hoofdstad en is zowel bij de inwoners als toeristen erg populair. Er zijn meerdere sightseeing cruises die vanuit Oslo vertrekken, zowel overdag als ’s avonds. Vaar langs de eilandjes in de Oslofjord en geniet van een mooie tocht op het water met een prachtig uitzicht over de stad.   

Opera House 

Dit moderne gebouw van marmer en graniet ligt aan de Oslofjord en door de bijzondere architectuur lijkt het alsof hij als een gletsjer uit het Noorse water komt opduiken. Hier kun je genieten van het Noors Nationaal Opera en Ballet. Er worden zowel binnen als buiten voorstellingen georganiseerd. Het leuke is dat je over het hele dak van het Opera House kunt lopen, waar je een fantastisch uitzicht over de stad hebt.

Frognerpark (Vigelandpark)

Het Frognerpark is het grootste park in Oslo. Toeristen komen massaal op het park af om de meer dan 200 naakte beelden van kunstenaar Gustav Vigeland te bewonderen. Het Frognerpark wordt dan ook wel, vooral onder reizigers, het Vigelandpark genoemd. Het is zelfs één van de populairste toeristenattracties van Noorwegen.

Het meest bijzondere stuk is een granieten kunstwerk van 17 meter hoog, bestaande uit 121 figuren. De naakte figuren beelden de levenscyclus uit van de mens. Het Frognerpark en de beeldeninstallatie behoren sinds 2009 tot cultureel erfgoed. 

Munchmuseum 

Edvard Munch is een Noorse kunstenaar die vooral bekend werd door zijn wereldberoemde schilderij ‘De Schreeuw’. In 2004 werd dat werk helaas uit dit museum gestolen. Het werd later zwaar beschadigd terug gevonden. Toch zijn er nog genoeg andere werken van hem te bewonderen en je kunt een film over zijn leven zien. 

Noors volksmuseum

In dit grote openluchtmuseum vind je reconstructies van gebouwen uit heel Noorwegen. De 160 huizen, kerken, schuren en andere gebouwen representeren het leven van eeuwen terug tot heden, de diverse regio’s en verschillen tussen stad en platteland. Een bijzonder gebouw is Stave Church van Gol, daterend uit de 13e eeuw. Het volksmuseum is een leuk museum om te bezoeken als je geïnteresseerd bent in de Noorse culturele geschiedenis. 

Vikingschipmuseum

In het Vikingskiphuet, zoals de Noren dit museum noemen, vind je allerlei kostbaarheden en gebruiksvoorwerpen uit de Vikingtijd. Drie goed bewaarde Vikingschepen, waaronder het Osebergschip, kun je hier bewonderen. In het museum vind verder je talloze vaartuigen, wapens en meubilair van de Vikingen.

Het Frammuseum 

Het Frammuseum vertelt het verhaal van Noorse poolexpedities. Met het schip ‘Fram’ werden meerdere expedities gemaakt, waaronder naar de noord- en zuidpool. Het schip is in dit museum te bezichtigen. Ook vind je er een aantal opgezette pooldieren, zoals pinguïns en ijsberen. 

Holmenkollen skischans en skimuseum

De skischans is vanuit Oslo bijna overal te zien. Deze hoge schans wordt niet alleen gebruikt voor wedstrijden. Je kunt je voorstellen dat je vanaf boven een prachtig uitzicht hebt over de stad. Het is dan ook mogelijk om de schans te bezoeken en naar boven te gaan.

Het is een van de bekendste bezienswaardigheden onder toeristen. Wil je zelf eens ervaren hoe het is om van die immens hoge Holmenkollenschans af te skiën? Er is een heuse skischanssimulator!

In het skimuseum, dat naast de schans ligt, wordt de skigeshiedenis van 4000 jaar terug tot heden tentoongesteld. Er worden oude beelden van Olympische Spelen getoond. 

Kon-Tiki Museet

Het Kon-Tiki museum is een populair museum en is, net als het Frammuseum, gewijd aan Noorse expedities. Dit keer van avonturier Thor Heyerdahl, dit op het vlot de Kon-Tiki van Peru naar Polynesië voer. Naast dit houten vlot is ook een nagebouwde versie van de papyrusboot Ra II te bewonderen, waarmee deze avonturier in 1970 reisde.

Verder vind je er meerdere boten en een nagemaakt exemplaar van een van de grote stenen hoofden van Paaseiland. Op de Werelderfgoedlijst voor documenten staat het Thor Heyerdahlarchief. Hierin vind je reisdagboeken, aantekeningen en films van de expedities deze man. In het museum wordt een film gedraaid zodat je de avonturen van Thor kunt herbeleven.  

Nasjonalmuseet

In het grootste kunstmuseum van Scandinavië komen architectuur, design en kunst samen. Oude en moderne kunst worden tentoongesteld en je vindt hier grote werken van onder andere Pablo Picasso, Vincent van Gogh en Claude Monet. Het beroemdste schilderij wat je in het museum zult vinden is ‘De Schreeuw’ van Edvard Munch. In 2022 is het nieuwe, moderne gebouw van Nasjonalmuseet geopend.

Aker Brygge

Dit populaire gebied aan de haven is dé plek om te winkelen en uit te gaan. Je vindt hier dan ook meer dan 40 restaurants en bars, zo’n 70 winkels en een bioscoop. Het levendige Aker Brygge ligt op het terrein van een voormalige scheepswerf. Ruim 12 miljoen bezoekers per jaar komen hier samen om onder het genot van een hapje en drankje te genieten van het uitzicht over het water of te struinen over de boulevard. Er heerst een fijne sfeer.

Akershus Festning

Het Middeleeuwse kasteel en fort Akershus in de wijk Sentrum is gebouwd in de dertiende eeuw. De lange verdedigingsmuur moest De Noorse hoofdstad beschermen tegen de vele aanvallen. Het Akershus is nog altijd militair terrein. Er is een koninklijk mausoleum dat je kunt bezoeken en er is ook een museum. Het gebied bij Akershus is een populaire plek voor evenementen, zoals concerten en vieringen. 

Carmen van Verseveld

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.