Skip to Content

Met overgewicht naar een attractiepark

Met overgewicht naar een attractiepark

Er zijn steeds meer mensen met overgewicht, en ongeacht de oorzaak, kan dat soms in de praktijk heel confronterende situaties opleveren. Zoals dat moment dat je in een achtbaan zit en er uit moet stappen omdat de beugels niet goed dicht kunnen. Op dat moment schaam je je dood en heb je het gevoel dat iedereen naar je kijkt.

Zeker als je fan bent van achtbanen is dit wel even slikken, al vormt dit voor sommige mensen ook de reden om af te vallen. Toch hoeft een bezoek aan een pretpark zeker geen belemmering zijn en zijn er altijd attracties, shows of parades die voor iedereen toegankelijk zijn.

Met overgewicht een attractie in

Overgewicht is een steeds groter wordend probleem in Nederland. Volgens de laatste cijfers van het CBS in samenwerking met het RIVM en het Trimbos-instituut blijkt dat bijna de helft van de volwassenen te zwaar is. In 2017 had 48,7 procent van de Nederlanders van achttien jaar en ouder overgewicht (BMI van meer dan 25). Als we kijken naar mensen met obesitas of ernstig overgewicht (BMI van meer dan 30), dan praten we over 13,9 procent van de Nederlanders van achttien jaar en ouder.

Als je een bezoek aan een pretpark op de planning hebt staan kan het handig zijn om vooraf even uit te zoeken welke attracties wel / geen probleem moeten zijn. Vaak staan er op de website zelf alleen minimum leeftijden en lengte (en soms maximale lengte), vrijwel nergens staat iets over gewicht tenzij het gaat om waterattracties. Dan wordt vaak het gewicht op het oog geschat of lopen de bezoekers onbewust over een weegplateau.

Voor achtbanen is dat minder belangrijk, dit komt omdat ieder lichaam anders gebouwd is, en vaak niet het gewicht maar de bouw een rol speelt met of je wel of niet past. Dit is met name afhankelijk van de buikomtrek en de dijomtrek.

Daarom zijn er steeds meer pretparken met zogenaamde teststoelen voor attracties waarbij je met behulp van een gordel of beugel vastzit. Bij bezoekers met ernstig overgewicht gaan deze namelijk niet altijd (goed) dicht. Dat levert voor zowel de bezoeker, die in dit geval wordt verzocht weer uit te stappen, maar ook het personeel zelf soms gênante momenten op.

Naast achtbanen met schouderbeugels zijn er ook attracties met kuipstoeltjes die erg krap kunnen zitten als je brede heupen hebt of zijn er attracties met een gordel die soms tot maximaal 150 of 160 cm gaat en je zelf dicht moet klikken. Ook sommige kinderattracties kunnen erg krap zijn, bij het instappen of qua beenruimte.

Hieronder vind je een overzicht van pretparken en attracties waar je waarschijnlijk zonder problemen in kan, en welke spannend kunnen zijn. Bij sommige achtbanen vind je teststoelen aan het begin van de rij zodat je tijdig proef kan zitten. Of er is een rij met speciale ‘BigBoySeats’ die extra breed zijn, zodat je alsnog een ritje kan maken, maar je een kaartje krijgt voor een specifieke rij met die stoelen.

Ook kan het zijn dat een attractie een toegangspoortje heeft die nogal smal is, het kan helpen om daar dan zijwaarts doorheen te gaan.

Twijfel je of je wel of niet in een attractie past; vraag het dan aan een medewerker, vaak hebben zij ervaring met of er mensen uit moeten stappen of niet en kunnen zij een inschatting maken zodat je niet voor niets in de rij hoeft te staan.

Tot slot een praktische tip; vaak moet je helemaal goed naar achteren zitten, maar door je billen iets naar voren te schuiven en je buik naar beneden te kantelen past dat iets beter. Ook kan het helpen om je handen in de lucht te steken zodat niet alles bij je buik hangt maar iets hoger komt te zitten.

Efteling Nederland

Een van de meest bezochte parken van het land, maar hoe zit dat met de ’toegankelijkheid’ van deze achtbanen? Ik hoorde dat er teststoelen zouden zijn onder andere bij de Baron 1898, maar die heb ik niet gezien. We hebben de proef op de som genomen en een aantal ‘spannende’ attracties getest. De overig attracties moeten geen probleem opleveren. Handig om te weten is dat je bij alle attracties behalve de baron zelf je tassen mee moet nemen.

 • Baron 1898; Dit is een van de populairste achtbanen van het park en ook een van de meest uitdagende vanwege de drop aan het begin van de rit. Je zit met zijn zessen naast elkaar en de kuipstoeltjes zijn vrij krap als je brede heupen hebt. Ik paste er zelf net in, maar heel comfortabel zat het niet. In de reguliere zitjes kon de beugel wel dicht, maar niet de gordel. In het midden van iedere rij hebben ze echter twee zitjes met een dubbele gordel en dat sloot prima.
 • Python; Een echte klassieker is de python met twee loopings en twee schroeven naast elkaar. Je zit hier vast met een schouderbeugel die makkelijk dichtgaat. Wel is het handig om de voorste rij van ieder karretje te pakken, op de tweede rij is het krapper instappen en uitstappen zeker als je ook nog je bagage van de grond moet pakken.
 • Vliegende Hollander; Je zit met zijn drieën of vieren naast elkaar, maar iedereen heeft zijn eigen zitplek en beugel die je naar je toe trekt. Dit gaat vrij gemakkelijk.
 • Vogelrok; In deze achtbaan zit je met zijn tweeën naast elkaar, tegenwoordig heeft iedereen zij eigen beugel die je naar je toe trekt. Deze wordt met een korte ruk gecontroleerd door het personeel en sluit zeer makkelijk.
 • Max & Morritz; Dit is de nieuw familie-achtbaan, dit kan soms een uitdaging zijn aangezien deze ook geschikt is voor kinderen vanaf 1 meter. Toch zit je hier ook met gemak met zijn tweeën naast elkaar en heb je je eigen beugel om dicht te doen.
 • Joris en de Draak; Deze houten achtbaan was helaas tijdens ons bezoek gesloten vanwege onderhoud dus niet kunnen uittesten. De achtbaan stond echter wel bekend om de krappe zitjes (ook bij gezond gewicht) en zeker als je gewicht rond je buik zit kan het een uitdaging zijn om de beugel te sluiten.

Lees ook: Efteling Kaatsheuvel

Walibi Holland

Dit pretpark staat toch wel bekend om de achtbanen, dus als je daarheen gaat is de kans groot dat je gezelschap daarvoor komt (tenzij tijdens de Fright Nights). Toch is dit het park dat met overgewicht het meest uitdagend kan zijn en de meeste attracties niet geschikt zijn.

 • Het spannendste zijn de achtbanen Goliath, Untamed, Lost Gravity en Condor. Daarom staan hier ook proefzitjes waarbij je kan testen of de beugels wel goed sluiten.
 • De Tomahawk werkt ook met een schouderbeugel. De ervaring leert dat de meeste achtbanen erg krap zijn en je afhankelijk van je lichaamsbouw niet in veel attracties past.
 • Zelfs Drako kan spannend zijn; deze attractie is gericht op kinderen en sluit met een beugel die wel goed naar achteren moet.
 • Bij de skydiver sta je tijdens het aantrekken van het veiligheidsharnas op een plaat die je gewicht meet zodat de medewerkers ook weten hoe ze het moeten instellen. Dit harnas kan soms ook wel krap zijn.

Lees ook: Walibi Holland Flevoland

Drievliet Nederland

Dit is echt een familiepark met veel familieattracties waar je gemakkelijk met het hele gezin in kan gaan.

 • Het spannendste is de achtbaan FormuleX, met name als je brede heupen hebt. Er zijn hier wel twee BigSeats voor als het gewicht met name rondom de buik zit. Zelf paste ik hier de laatste keer nog wel in, maar ik hoorde ook van mensen dat de beugels niet dicht gingen (ook niet in de bigseats) en ze dus uit moesten stappen.
 • De Kopermijn werkt met een beugel, eventueel zijn hier voor kinderen een kussentje als het verschil groot is. Toch vond ik dit als kind zelf ook al een vreselijke achtbaan omdat je iedere keer heen en weer wordt geslingerd en tegen de zijkant opbotst en er bont en blauw uit kan komen.
 • De kwal werkt zonder beveiliging, hier wordt je door de g-krachten in je zetel gehouden. Hier zou je dus met gemak in kunnen passen, wel kan het instappen even lastig zijn.
 • De springende hondjes en vliegende vissen werken met een gordel die krap kunnen zijn.

Lees ook: Drievliet

Duinrell Nederland

 • In Duinrell vind je achterin het park een aantal thrillrides en achtbanen die moeite kunnen geven zoals de Falcon, Wild Wings, Mad Mill, waterspin en Dragon Fly. Het is lang geleden dat ik daar in heb gezeten, toen ging het met gemak.
 • Wel kan de Kikkerachtbaan kan erg krap zitten (ook voor volwassenen met een normaal gewicht) aangezien deze ook veilig moet zijn voor (kleine) kinderen.
 • Heb je brede heupen dan kunnen de stoeltjes van de zweefmolen Aqua Swing ook onprettig zitten.

Lees ook; Duinrell

Slagharen Nederland

Dit is echt een familiepark met niet heel veel adrenaline attracties. De kinderen mogen hier vrijwel overal zelfstandig in, dus heb ik zelf vrij weinig attracties getest (behalve als we die met het hele gezin deden). Zo zijn er er twee achtbanen en een vrije val attractie.

 • Gold Rush is een triple launch achtbaan die werkt met een heupbeugel en individuele kuipstoeltjes. Deze kan dus vrij krap zitten.
 • Free Fall; Hier zit je ook in eigen zitjes en wordt gesloten met behulp van een schouderbeugel. Deze kunnen krap zitten.
 • Mine train; In deze achtbaan zit je met zijn tweeën naast elkaar met ieder een eigen beugel die je naar je toe trekt.
 • The Eagle; Hier zit je achter elkaar zonder sluiting dus pas je gemakkelijk in. Wel is de instap vrij hoog en kan het karretje schommelen waardoor ook het uitstappen even lastig kan zijn.

Toverland Nederland

 • In Toverland wordt bij een aantal attracties gewerkt met een maximum gewicht van 90 of 100 kg, deze attracties zijn dus niet mogelijk met overgewicht. Dit geldt voor de attracties Coco Bolo, Drakenslangen en Paarden van Ithaka.
 • Daarnaast kunnen achtbanen zoals Feniks, Troy, Dwervelwind, Booster Bike, Klokhuis en Vliegend Tapijt spannend zijn.

Lees ook: Toverland

Bobbejaanland België

In dit pretpark net over de grens in België vind je ook een aantal achtbanen en attracties die ‘spannend’ kunnen zijn met overgewicht.

 • Typhoon; Deze achtbaan vind je gelijk bij de ingang en staat bekend om de drop. Er wordt hier gewerkt met een schouderbeugel, die niet altijd even goed passen. Toch geprobeerd en maar goed ook, want dat ging prima zonder extra aanduwen.
 • Fury; Dit vind ik de meest extreme achtbaan ooit. Deze sluit met een heupbeugel zodat je echt ‘los’ in je zitje zweeft en je ledematen alle kanten op gaan. De beugel ging vrij gemakkelijk dicht, maar zal ik niet snel nog een keer doen.
 • The Dreamcatcher moet geen enkel probleem zijn, die werkt met een schouderbeugel die met een riempje wordt vastgebonden en meer dan genoeg ruimte geeft.
 • Revolution, de achtbaan in het donker, is ook geen probleem, hier kunnen twee personen achter elkaar zitten, dus zeker als je alleen in een karretje gaat heb je meer dan genoeg ruimte.
 • Bob Express werkt met een beugelsluiting en houdt ook genoeg ruimte over.
 • Speedy Bob heeft dezelfde beugel, maar deze zit wel iets strakker en kan even extra aangeduwd moeten worden om te sluiten.
 • Naga Bay was wel even ‘spannend’ en werkt met individuele heupbeugels. Het advies hier was om met benen gekruist te gaan zitten zodat je automatisch iets naar beneden zakt en kon toen toch dichtgedrukt worden.

Europa-Park Duitsland

Het meest spannende zijn de achtbanen Silver Star, Wodan en Blue Fire. Bij de ingang van deze achtbanen staan er teststoelen zodat je proef kan zitten voordat je in de rij gaat staan.

De overige attracties moeten geen probleem opleveren, al kan het wel zijn dat het soms wat krap wordt in de kinderattracties zoals de oldtimers, panorama bahn en Silverstone.

 • Bij Blue Fire staat er een teststoel aan het begin van de achtbaan; hier kan je testen of de beugel sluit. Groen is geen probleem, oranje betekend een ticket voor de achterste rij met net iets grotere stoelen. Hier mogen echter geen kinderen zitten. En rood is dat deze helaas ook niet gaan passen, dit is eigenlijk zeer zeldzaam.
 • Bij Silver Star heb je op rij 5 een aantal BigSeats, ze werken hier echter met kuipstoelen die zeer krap zijn. Deze achtbaan is dan ook het meest ‘uitdagend’, het is dus echt een aanrader om de teststoel te proberen. Als je in de normale stoel van Blue Fire kan SilverStar is de kans groot dat je wel past in de BigSeats van Silverstar
 • Arthur en de Minimoys heeft kuipstoeltjes die vrij krap kunnen zijn, daarom staat er ook hier een teststoel aan het begin van de achtbaan. Het beste kan je hier de buitenste stoelen nemen, die zijn net wat ruimer en pas ik zelf ook makkelijk in. Het kan wel zijn dat het personeel net iets harder moet duwen om de beugel te sluiten. Zorg dus voor lege zakken.
 • Wodan Timbercoaster; Houten achtbanen kunnen vaak een uitdaging zijn, en dat is hier niet anders. Toch is het personeel hier wel wat gewend en weten ze precies wat ze moeten doen om toch even net wat meer kracht te zetten om te zorgen dat de beugel toch sluit. Dit doen ze in principe heel subtiel, voel je je daar onprettig bij, dan kan je deze beter overslaan.
 • Euro-Mir; Deze achtbaan moet in principe geen probleem opleveren, mocht je twijfelen kan je de teststoel gebruiken.
 • Eurosat – Cancan Roaster; Dit is een darkride achtbaan waarbij je met zijn tweeën naast elkaar zit met ieder een eigen beugel. Deze kan wat krap zijn, maar met een kleine extra push gaan de beugels vrij gemakkelijk dicht. Zelfs als je de vr-variant probeert en met vr-bril instapt.
 • Matterhorn Blitz; Dit is een familie achtbaan met beugels die je vrij makkelijk kan sluiten en kan instappen.
 • Bobbaan; In deze bobsleeachtbaan zit je achter elkaar in plaats van naast elkaar. Met twee volwassenen achter elkaar kan een uitdaging vormen, maar alleen of met een kind kan je hier makkelijk in en de beugel naar je toe trekken.
 • Alpenexpress Enzian; In deze achtbaan zit je met zijn tweeën naast elkaar met ieder een eigen beugelsluiting. Deze gaat zeer gemakkelijk dicht en kan je dus zeker proberen. Deze achtbaan kan je ook met een vr-bril doen en is zeker een aanrader.
 • Poseidon; Deze waterachtbaan is voor de meeste mensen vrij makkelijk te doen.
 • Ba-a-a express; Dit is een echte kinderachtbaan en dus geschikt voor kinderen dus kan krap zijn voor volwassenen in het algemeen.
 • Voletarium; Ook in deze attractie werken ze met een schouderbeugel, deze kan dus een beetje krap zijn en aangeduwd moeten worden.

Meer ervaringen van mensen met overgewicht vind je hier.

Lees ook: Europa-Park Duitsland

Movie Park Duitsland

In Movie Park vind je ook meerdere achtbanen; in de studio tour zit je in een soort karretjes met en beugelsluiting en pas je prima. De splat-o-sphere kan spannend zijn; ik zag meerdere mensen hier weg gestuurd worden, maar heb het toch geprobeerd en kon mee. Ze hebben een aantal zitjes die wat breder zijn, maar je ziet niet duidelijk welke dat zijn. De ene keer is dit aan de binnenkant en de andere keer aan de buitenkant, de ‘controle’ kan daardoor vrij lang duren doordat er iedere ronde wel een aantal mensen moeten omwisselen.

 • Star Trek Operation is de enige achtbaan die erg krap is en helaas de sluiting niet dicht ging. Later kwam ik er achter dat er links van de ingang in een soort hokje een proefstoel staat, die vooral wordt gebruikt om foto’s te maken. Je kan hier ook alleen de zitting proberen en niet de sluiting.
 • The Bandit is een houten achtbaan die door veel mensen als heftig ervaren kan worden, doordat hij vrij lang is en je flink schudt. Juist met een beetje overgewicht schuif je minder heen en weer en is de ride een stuk aangenamer. Ik vond deze achtbaan dan ook super. Ook met flink overgewicht pas je makkelijk in deze achtbaan met beugels, terwijl houten achtbanen vaak een uitdaging zijn.
 • Movie Park Studios is een achtbaan waar je met zijn tweeën naast elkaar zit met een eigen beugel. Deze sluit vrij gemakkelijk.
 • Ook de Ghost Chasers, Van Helsing’s Factory als darkride en de hangende Jimmy Neutron’s Atomic Flyer pasten mij goed en zou ik gewoon proberen.
 • Splat-a-bol kan wel een uitdaging zijn; hier zag ik al meerdere mensen die er uit gehaald werden dus sloeg ik in eerste instantie over. Later toch een poging gewaagd en gelukt. Het schijnt echt afhankelijk te zijn van welk zitje je hebt; zo moest ik van de binnenkant naar de buitenkant gaan, maar zag ik iemand anders die juist andersom moest wisselen.
 • Attracties als the Side Kick, Crazy Surfer en Avatar Air Glider waar ik graag in wilden, omdat je deze attractie vrijwel nergens anders ziet waren geen probleem.

Backyardigans is meer een kinderachtbaan, dus heb ik aan de kinderen overgelaten. The High Fall werkt ook met een schouderbeugel en heb ik ook niet geprobeerd.

Phantasialand Duitsland

 • Achtbanen die spannend kunnen zijn, zijn de Black Mamba, bij de ingang staat er een teststoel waar je eerst kan passen. Deze attractie werkt echter met een gordel, die niet heel lang is.
 • Bij Talocan wordt er wel gewerkt met een schouderbeugel, maar zijn de stoelen vrij krap waardoor je met een brede heupomvang hier ook niet makkelijk inpast. Ook Mystery Castle zou eventueel een probleem kunnen zijn.
 • De achtbanen Colorado Adventure, Raik en Taron moeten in principe geen probleem zijn. De wasserbahn Chiopas moet geen probleem opleveren, al kan het wel vrij krap zijn.
 • Bij de attracties Bolles Flugschule, Bolles Riesenrad, Die Fröhliche Bienchenjagd en Wolkes Luftpost wordt er gewerkt met gordels die niet erg lang zijn en dus problemen kunnen opleveren.

Lees ook: Phantasialand Duitsland

Legoland Duitsland

Naast Legoland in Billund, Denemarken vind je ook een park in Duitsland vlakbij München. Dit park is vooral gericht op families met kinderen tot een jaar of 12. De kinderen mochten dus overal zelfstandig in en ik ben niet overal mee geweest.

 • Veel attracties leken me wel uitdagend omdat ze ook geschikt zijn voor kinderen zoals de Flying Ninjago, Lloyd’s Spinjitzu Spinner, Power Builder en Lego Racer heb ik niet geprobeerd.
 • Je vind hier ook een aantal familievriendelijke achtbanen, en de nieuwere Maximus. Deze gaat over de kop en werkt met een borstbeugel sluiting, deze is heel krap en paste ik dan ook niet in. Later kwam ik er achter dat er een beetje verscholen naast de ingang een teststoeltje staat zodat je kan kijken of hij sluit.
 • De andere achtbanen zoals Feuerdrach past makkelijk qua beugelsluiting, is ook echt een aanrader met eerst een soort themeride en daarna de achtbaan.
 • De achtbaan Drachenjagd is een junior achtbaan en vrij kort dus heb ik niet geprobeerd, de kinderen waren hier ook niet heel enthousiast over omdat hij weinig uitdagend is.
 • Ze waren wel enthousiast over de Caterpillar, daar paste ik ook prima in. Goed om te weten is dat hier geen twee volwassenen naast elkaar (ongeacht gewicht) mogen zitten. Dus een keer werden mijn kinderen gevraagd om te wisselen omdat dat toch geprobeerd werd.

Disneyland Parijs Frankrijk

Dit park bestaat uit twee parken; zowel Disneyland als Walt Disney Studio’s Park. Disneyland Paris zou naar Amerikaanse maten gebouwd zijn en dus breder dan de doorsnee Europese rollercoasters en andere attracties.

 • Het spannendste zijn misschien de achtbanen zoals Big Thunder Mountain en Indiana Jones, maar dit zou in principe moeten passen met een heupomvang van 150 cm.
 • Wat anders is RC Racer, hier vind je veel negatieve verhalen over van mensen die niet pasten.
 • De Rock ’n Rollercoaster zou in principe geen probleem moeten opleveren.
 • De Tower of Terror werkt niet met beugels maar met gordels die passen tot een heupomtrek van 160 cm.
 • Problematisch kunnen zijn vanwege korte gordels, kinderattracties of kuipstoelen in Disneyland Autopia, Dumbo, Orbitron, Toy Soldiers Parachute Drop, Star Wars Hyperspace Mountain en Walt Disney Studios Cars en Crush’s Coaster.

Meer tips vind je hier.

Lees ook; Disneyland Parijs Frankrijk

Puy du Fou Frankrijk

Dit is niet zozeer een attractiepark maar een themapark dat draait om de shows. Wil je dus zeker zijn dat je overal in kan en me mag, dan is dit pak een aanrader!

Gardaland – Italië

In Gardaland vind je meerdere achtbanen en andere waterattracties. In de attracties waar ik ben geweest paste ik makkelijk in.

 • De achtbaan Oblivion vond ik spannend, maar de middelste stoelen hebben een dubbele riem en iets meer ruimte zodat je daar meer kans maakt en zat perfect.
 • Ook de Mammut en Shaman waren geen probleem, bij de Shaman heb je wel heel weinig ruimte om in te stappen, ook voor andere volwassenen is dit een beetje ‘vouwen’.
 • De achtbanen Blue Tornado en Raptor hebben we niet gedaan, hier mochten de kinderen niet in aangezien ze te klein waren.

Movie Park Italië

In dit pak vind je niet heel veel attracties en is vooral een combinatie met het naastgelegen waterpark, waar bij veel glijbanen toch een gewichtslimiet geldt. Als het echter gaat om de attracties kon ik overal (met gemak) in. Zelf twijfelde ik bijvoorbeeld over de vrije val toren, maar er stond niemand anders in de wachtrij dus geprobeerd en ging makkelijk. Veder vind je hier vooral heel veel shows.

 • Ook de achtbaan Diabolik gaat makkelijk, sterker nog ik was even bang omdat hij zo makkelijk dicht ging en vroeg me af of hij wel strak genoeg zat. Zoonlief vond het geweldig dat we samen op de voorste rij zaten.

Tot slot nog een advies

Wees lief voor de medewerkers, natuurlijk kan het heel frustrerend voelen als iedereen naar je kijkt als je onverhoopt toch uit de achtbaan moet stappen. Maar bedenk dat ze dat doen vanwege jouw veiligheid. Je wil tenslotte wel weer veilig uit een attractie stappen en niet er uit vallen zoals hier.

Redactie Reis-liefde

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Carmen schreef:

  Hoihoi!

  RC Racer in DLP heeft ‘blauwe stoelen’, één op de achterste rij en één op de eerste rij, die breder zijn en langere riemen hebben! In een normale stoel gaat de riem niet bij mij, maar in de blauwe had ik ruimte over!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.