Skip to Content

Met overgewicht naar een attractiepark

Met overgewicht naar een attractiepark

Er zijn steeds meer mensen met overgewicht, en ongeacht de oorzaak, kan dat soms in de praktijk heel confronterende situaties opleveren. Zoals dat moment dat je in een achtbaan zit en er uit moet stappen omdat de beugels niet goed dicht kunnen. Op dat moment schaam je je dood en heb je het gevoel dat iedereen naar je kijkt.

Zeker als je fan bent van achtbanen is dit wel even slikken, al vormt dit voor sommige mensen ook de reden om af te vallen. Toch hoeft een bezoek aan een pretpark zeker geen belemmering zijn en zijn er altijd attracties, shows of parades die voor iedereen toegankelijk zijn.

Met overgewicht een attractie in

Overgewicht is een steeds groter wordend probleem in Nederland. Volgens de laatste cijfers van het CBS in samenwerking met het RIVM en het Trimbos-instituut blijkt dat bijna de helft van de volwassenen te zwaar is. In 2017 had 48,7 procent van de Nederlanders van achttien jaar en ouder overgewicht (BMI van meer dan 25). Als we kijken naar mensen met obesitas of ernstig overgewicht (BMI van meer dan 30), dan praten we over 13,9 procent van de Nederlanders van achttien jaar en ouder.

Als je een bezoek aan een pretpark op de planning hebt staan kan het handig zijn om vooraf even uit te zoeken welke attracties wel / geen probleem moeten zijn. Vaak staan er op de website zelf alleen minimum leeftijden en lengte (en soms maximale lengte), vrijwel nergens staat iets over gewicht tenzij het gaat om waterattracties. Dan wordt vaak het gewicht op het oog geschat of lopen de bezoekers onbewust over een weegplateau.

Voor achtbanen is dat minder belangrijk, dit komt omdat ieder lichaam anders gebouwd is, en vaak niet het gewicht maar de bouw een rol speelt met of je wel of niet past. Dit is met name afhankelijk van de buikomtrek en de dijomtrek.

Daarom zijn er steeds meer pretparken met zogenaamde teststoelen voor attracties waarbij je met behulp van een gordel of beugel vastzit. Bij bezoekers met ernstig overgewicht gaan deze namelijk niet altijd (goed) dicht. Dat levert voor zowel de bezoeker, die in dit geval wordt verzocht weer uit te stappen, maar ook het personeel zelf soms gênante momenten op.

Naast achtbanen met schouderbeugels zijn er ook attracties met kuipstoeltjes die erg krap kunnen zitten als je brede heupen hebt of zijn er attracties met een gordel die soms tot maximaal 150 of 160 cm gaat en je zelf dicht moet klikken. Ook sommige kinderattracties kunnen erg krap zijn, bij het instappen of qua beenruimte.

Hieronder vind je een overzicht van pretparken en attracties waar je waarschijnlijk zonder problemen in kan, en welke spannend kunnen zijn. Bij sommige achtbanen vind je teststoelen aan het begin van de rij zodat je tijdig proef kan zitten. Of er is een rij met speciale ‘BigBoySeats’ die extra breed zijn, zodat je alsnog een ritje kan maken, maar je een kaartje krijgt voor een specifieke rij met die stoelen.

Ook kan het zijn dat een attractie een toegangspoortje heeft die nogal smal is, het kan helpen om daar dan zijwaarts doorheen te gaan.

Twijfel je of je wel of niet in een attractie past; vraag het dan aan een medewerker, vaak hebben zij ervaring met of er mensen uit moeten stappen of niet en kunnen zij een inschatting maken zodat je niet voor niets in de rij hoeft te staan.

Tot slot een praktische tip; vaak moet je helemaal goed naar achteren zitten, maar door je billen iets naar voren te schuiven en je buik naar beneden te kantelen past dat iets beter. Ook kan het helpen om je handen in de lucht te steken zodat niet alles bij je buik hangt maar iets hoger komt te zitten.

Efteling Nederland

Het meest spannende zijn attracties zoals de Baron 1898, met name omdat deze met zowel een beugel als een gordel dicht geklikt moet worden. Bij de ingang van de rij, in het schuilhokje, vind je een teststoel waar je kan proef zitten. Ook bij Joris en de Draak en De Vliegende Hollander staan / komen deze hokjes. Joris en de Draak, deze stoelen zijn erg krap, ook voor mensen met een gezond gewicht. Zit je gewicht met name rondom de buik dan kan het lastig zijn om de beugel te sluiten.

De Vliegende Hollander en de python moeten in principe geen problemen opleveren. In de vogelrok zit je met zijn tweeën naast elkaar met een beugel die dicht moet, wordt dit krap dan kan je hier het beste alleen in gaan. De nieuwe achtbaan Max & Morritz is nog onbekend.

Lees ook: Efteling Kaatsheuvel

Meer attracties en ervaringen vind je hier.

Walibi Holland

In dit pretpark vind je meerdere achtbanen. Het spannendste zijn de achtbanen Goliath, Untamed, Lost Gravity en Condor. Daarom staan hier ook proefzitjes waarbij je kan testen of de beugels wel goed sluiten. De Tomahawk werkt ook met een schouderbeugel.

Ook Drako kan spannend zijn; deze attractie is gericht op kinderen en sluit met een beugel die wel goed naar achteren moet. Bij de skydiver sta je tijdens het aantrekken van het veiligheidsharnas op een plaat die je gewicht meet zodat de medewerkers ook weten hoe ze het moeten instellen. Dit harnas kan soms ook wel krap zijn.

Lees ook: Walibi Holland Flevoland

Drievliet Nederland

Het spannendste is de achtbaan FormuleX, met name als je brede heupen hebt. Er zijn hier wel twee BigSeats voor als het gewicht met name rondom de buik zit. Zelf paste ik hier de laatste keer nog wel in, maar ik hoorde ook van mensen dat de beugels niet dicht gingen (ook niet in de bigseats) en ze dus uit moesten stappen.

De kopermijn werkt met een beugel, eventueel zijn hier voor kinderen een kussentje als het verschil groot is. Toch vond ik dit als kind zelf ook al een vreselijke achtbaan omdat je iedere keer heen en weer wordt geslingerd en tegen de zijkant opbotst en er bont en blauw uit kan komen. De springende hondjes en vliegende vissen werken met een gordel die krap kunnen zijn.

Lees ook: Drievliet

Duinrell Nederland

In Duinrell vind je achterin het park een aantal thrillrides en achtbanen die moeite kunnen geven zoals de Falcon, Wild Wings, Mad Mill, waterspin en Dragon Fly. Ook de Kikkerachtbaan kan erg krap zitten (ook voor volwassenen met een normaal gewicht). Heb je brede heupen dan kunnen de stoeltjes van de zweefmolen Aqua Swing ook onprettig zitten.

Lees ook; Duinrell

Toverland Nederland

In Toverland wordt bij een aantal attracties gewerkt met een maximum gewicht van 90 of 100 kg, deze attracties zijn dus niet mogelijk. Dit geldt voor de attracties Coco Bolo, Drakenslangen en Paarden van Ithaka. Daarnaast kunnen achtbanen zoals Feniks, Troy, Dwervelwind, Booster Bike, Klokhuis en Vliegend Tapijt spannend zijn.

Lees ook: Toverland

Disneyland Parijs Frankrijk

Dit park bestaat uit twee parken; zowel Disneyland als Walt Disney Studio’s Park. Disneyland Paris zou naar Amerikaanse maten gebouwd zijn en dus breder dan de doorsnee Europese rollercoasters en andere attracties.

Het spannendste zijn misschien de achtbanen zoals Big Thunder Mountain en Indiana Jones, maar dit zou in principe moeten passen met een heupomvang van 150 cm. Wat anders is RC Racer, hier vind je veel negatieve verhalen over van mensen die niet pasten. De Rock ’n Rollercoaster zou in principe geen probleem moeten opleveren. De Tower of Terror werkt niet met beugels maar met gordels die passen tot een heupomtrek van 160 cm.

Problematisch kunnen zijn vanwege korte gordels, kinderattracties of kuipstoelen in Disneyland Autopia, Dumbo, Orbitron, Toy Soldiers Parachute Drop, Star Wars Hyperspace Mountain en Walt Disney Studios Cars, Crush’s Coaster en RC Racer.

Meer tips vind je hier.

Lees ook; Disneyland Parijs Frankrijk

Europa-Park Duitsland

Het meest spannende zijn de achtbanen Silver Star, Wodan en Blue Fire. Bij de ingang van deze achtbanen staan er teststoelen zodat je proef kan zitten voordat je in de rij gaat staan. Bij Silver Star (rij 5) en Blue Fire (rij 10) zijn er zogenaamde BigSeats voor een maatje meer.

Over het algemeen geldt dat als je in SilverStar past, Blue Fire geen probleem moet zijn. Maar als je bij Blue Fire in de BigSeats zit, zal SilverStar een uitdaging zijn. Als je in de normale stoel van Blue Fire kan SilverStar is de kans groot dat je wel past in de BigSeats van Silverstar. De kuipstoelen van Silverstar zijn echter vrij smal, waardoor je geen brede heupen moet hebben. Bij Blue Fire zijn deze breder.

Ook Eurosat en Arthur kunnen afhankelijk van je lichaamsbouw wel of niet passen maar staan teststoelen aan het begin van de rij. De overige attracties moeten geen probleem opleveren, al kan het wel zijn dat het soms wat krap wordt naast of achter elkaar zoals in de Bobsleebaan of in de kinderattracties zoals de oldtimers, panorama bahn en Silverstone.

Meer ervaringen van mensen met overgewicht vind je hier.

Lees ook: Europa-Park Duitsland

Phantasialand Duitsland

Achtbanen die spannend kunnen zijn, zijn de Black Mamba, bij de ingang staat er een teststoel waar je eerst kan passen. Deze attractie werkt echter met een gordel, die niet heel lang is. Bij Talocan wordt er wel gewerkt met een schouderbeugel, maar zijn de stoelen vrij krap waardoor je met een brede heupomvang hier ook niet makkelijk inpast. Ook Mystery Castle zou eventueel een probleem kunnen zijn.

De achtbanen Colorado Adventure, Raik en Taron moeten in principe geen probleem zijn. De wasserbahn Chiopas moet geen probleem opleveren, al kan het wel vrij krap zijn. Bij de attracties Bolles Flugschule, Bolles Riesenrad, Die Fröhliche Bienchenjagd en Wolkes Luftpost wordt er gewerkt met gordels die niet erg lang zijn en dus problemen kunnen opleveren.

Lees ook: Phantasialand Duitsland

Bobbejaanland België

In dit pretpark net over de grens in België vind je ook een aantal achtbanen en attracties die ‘spannend’ kunnen zijn. Zelf paste ik overal in, al durfden de kinderen niet in Typhoon en Fury en heb ik hier dus geen ervaring mee. Fury werkt met een beugel die rondom je heup sluit en Typhoon met een schouderbeugel.

The Dreamcatcher moet geen enkel probleem zijn, die werkt met een schouderbeugel die met een riempje wordt vastgebonden en meer dan genoeg ruimte geeft. Revolution, de achtbaan in het donker, is ook geen probleem, hier kunnen twee personen achter elkaar zitten, dus zeker als je alleen in een karretje gaat heb je meer dan genoeg ruimte. Bob Express werkt met een beugelsluiting en houdt ook genoeg ruimte over. Speedy Bob heeft dezelfde beugel, maar deze zit wel iets strakker en kan aangeduwd moeten worden. Naga Bay was wel even ‘spannend’ en werkt met individuele heupbeugels. Het advies hier was om met benen gekruist te gaan zitten zodat je automatisch iets naar beneden zakt en kon toen ook dicht.

Tot slot nog een advies

Wees lief voor de medewerkers, natuurlijk kan het heel frustrerend voelen als iedereen naar je kijkt als je onverhoopt toch uit de achtbaan moet stappen. Maar bedenk dat ze dat doen vanwege jouw veiligheid. Je wil tenslotte wel weer veilig uit een attractie stappen en niet er uit vallen zoals hier.

Met overgewicht naar een attractiepark - Reisliefde

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.