Skip to Content

Overzicht lange afstandswandelingen Nederland

Overzicht lange afstandswandelingen Nederland

In Nederland hebben we een netwerk van maar liefst 12.000 km liggen die vallen onder Lange-Afstand-Wandelpaden, kortweg LAW genoemd, of Streekpaden. Dat is toch best wel veel! Je kunt gewoon een dag gaan wandelen en een deel van dit pad lopen of je kiest voor een vakantie die je langs een dergelijk pad voert! Waar vind je deze paden, die je langs de mooiste plekken van ons land voeren?

Pieterpad 1

Waarschijnlijk wel de meest bekende van ons land is het Pieterpad. Dit pad is opgedeeld in 2 delen, waarvan de eerste van Pieterburen naar Vorden loopt. Je loopt via het terpenlandschap naar Groningen (stad) en verder via heidevelden, hunebedden en esdorpen en nog meer ‘schoons’ en je belandt na 236 km in Vorden.

Meer info vind je hier.

Pieterpad 2

Het pad loopt verder van Vorden (Achterhoek) naar Maastricht. Dit is natuurlijk een hele wandeling (257 km) en het voert je langs prachtige afwisselende landschappen en eindigt op het hoogste balkon van ons land!

Meer info vind je hier.

Pionierspad

Van Steenwijk naar Muiden loopt het Pionierspad. Je wandelt waar ooit de Zuiderzee lag en komt door bossen en moerassen en je moet dan ook rekening houden met onverharde weggetjes. De route is 200 km lang.

Meer info vind je hier.

Zuiderzeepad

Dan is er ook nog het Zuiderzeepad. Dit pad is maar liefst 536 km lang en voert je rondom de ‘Zuiderzee’ of eigenlijk natuurlijk het IJsselmeer. 

Meer info vind je hier.

Pelgrimspad 1

Het Pelgrimspad is opgedeeld in 2 paden. Het eerste pad voert je van Amsterdam naar Den Bosch en onderweg doe je diverse pelgrimsplekken aan. De tocht is 206 km.

Meer info vind je hier.

Pelgrimspad 2

Met deel 2 kun je vanaf Den Bosch verder wandelen naar Maastricht. Dit is ook nog 250 km! De tocht vertelt je over het katholieke volksgeloof van de afgelopen eeuwen.

Meer info vind je hier.

Romeinse Limespad

Terug in de tijd met dit Limespad, de voormalige noordgrens van het Romeinse Rijk. 275 km lang en het voert je van Katwijk aan de Rijn naar Millingen aan de Rijn. Je loopt dan ook dwars ons land door, van west naar oost (of andersom…).

Meer info vind je hier.

Westerborkpad

340 km en met een heel bewogen geschiedenis, waar het pad je mee naar terug neemt. Het Westerborkpad is een aangrijpende wandelroute waarbij je langs sporen van de Tweede Wereldoorlog komt. Of langs monumenten die hiermee te maken hebben. 

Meer info vind je hier.

Waterliniepad

De Hollandse Waterlinie heb je vast wel van gehoord. Ook hier loopt een LAW. Je komt langs oude vestingstadjes en mooie steden. Vanaf Volendam loop je via steden als Weesp, Naarden, Nieuwersluis, Culemborg en Gorinchem naar de oudste stad van ons land: Dordrecht.

Meer info vind je hier.

Overijsselse Havezatenpad

Een route van 272 km die start in Oldenzaal en je naar Steenwijk brengt. Je komt langs mooie burchten en hoeves (Havezaten), maar ook door veenmoerassen, heuvels en bijvoorbeeld gele hooilanden met houtwallen en singels.

Meer info vind je hier.

Floris V Pad

Houd je van mooie landschappen én geschiedenis? Dan is dit een mooi LAW voor jou. Het pad is 245 km lang en loopt van Amsterdam naar Bergen Op Zoom. Je komt langs prachtige (toeristische) plaatsen, zoals Kinderdijk en de Loosdrechtse Plassen. Je loopt hierbij niet enkel over gewone paden, maar ook over graskades, tiendwegen en jaagpaden!

Meer info vind je hier.

Friese Woudenpad

147 km lang en lopend langs de prachtigste plekken van Friesland. Het voert je door het Drents-Friese Wold, de Friese Wouden, Lauwersmeer en de Weerribben. Alle vier zijn dit Nationale Parken, dus dit wordt ontzettend genieten van de prachtigste natuur!

Meer info vind je hier.

Grenslandpad

De grens tussen België en Nederland heeft ook zo zijn eigen LAW. Het Grenslandpad loopt van Sluis naar Thorn en af en toe steek je de grens zelfs over. Het pad is 372 km lang en je zou de wandeling kunnen lopen in 24 dagen.

Meer info vind je hier.

Groot-Frieslandpad

Groot-Friesland voert je niet alleen door het Friesland van nu, maar ook door Noord-Holland, Groningen en Drenthe. Maar het loopt ook nog door in Duitsland. Het pad is 362 km lang en begint in Bergen aan Zee. Je moet het IJsselmeer oversteken (!) en vervolgens loop je min of meer in één lijn naar Duitsland toe, waar de route stopt in het plaatsje Leer. Toen de Zuiderzee nog niet bestond was Noord-Holland een onderdeel van Friesland! Vandaar de naam. 

Meer info vind je hier.

Grote Rivierenpad

Het Grote Rivierenpad bestaat uit de voormalige routes Oeverloperpad en Lingepad. Het pad is nu een tocht van 267 km en je volgt hierbij de bekende rivieren Nieuwe Waterweg, Oude Maas, Lek, Linge en Waal. De route loopt vanaf Hoek van Holland en via de havens van Rotterdam, ga je door de Betuwe via Nijmegen naar Kleve (Duitsland).

Meer info vind je hier.

Hertogenpad

Houd je van de Brabantse sferen? Lekker gezellig en gastvrij? Dan is een vakantie om dit Hertogenpad te lopen vast wel aan jou besteed. Het pad is 238 km lang en je komt via deze route niet alleen door prachtige natuur zoals de heide, knuppelpaden, stuifzand en veenmoerassen, maar het voert je ook door de echte gastvrije dorpjes van Brabant. Je start in Breda en Roermond is het eindpunt. Het pad is opgesplitst in 12 dag etappes, dus je kunt er een prima vakantie van maken…

Meer info vind je hier.

Maarten van Rossumpad

384 km loop je via dit pad, van Den Bosch naar Steenwijk. Het pad is vernoemd naar een 16e-eeuwse legeraanvoerder in dienst van de hertog van Gelre (dat had je vast niet verwacht…).

Meer info vind je hier.

Marskramerpad

De handelsroute van de marskramers hebben dit pad bepaald, maar dat zegt de naam natuurlijk zelf al. Je komt langs de oude handelssteden zoals Oldenzaal, Deventer en Amersfoort. Het pad is 372 km lang en loopt van Bad Bentheim (Duitsland) tot Den Haag.

Meer info vind je hier.

Nederlands Kustpad 1

Het eerste kustpad loopt van Sluis naar Hoek van Holland en is 210 km lang. Samen met de andere twee kustpaden is het de langste LAW van Nederland.

Meer info vind je hier.

Nederlands Kustpad 2

Het tweede deel is 233 km en loopt van Hoek van Holland verder naar Den Oever.

Meer info vind je hier.

Nederlands Kustpad 3

Het laatste deel loopt van Stavoren naar Bad Nieuweschans en is 268 km lang.

Meer info vind je hier.

Noaberpad

Maar liefst 415 km lang en het pad voert je van De Dollard naar de Rijn langs de grens met onze oosterburen. Het pad slingert over de grens en je kunt zo mooi de overeenkomsten en verschillen constateren tussen de twee landen.

Meer info vind je hier.

Trekvogelpad

Het Trekvogelpad wordt ook wel het Pieterpad-overdwars genoemd. Het is het langste natuurpad van ons land. Je loopt van Bergen aan Zee door Midden-Nederland en eindigt in Enschede

Meer info vind je hier.

Routes downloaden

Meer info kun je vinden op de site van Wandelnet.nl. Hier kun je de routes gratis downloaden. Er is ook een app! 

Redactie Reis-liefde
Laatste berichten van Redactie Reis-liefde (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.