Skip to Content

Molens Nederland bezoeken overzicht

Molens Nederland bezoeken overzicht

Misschien niet iets waar je als eerste aan denkt, maar een Hollandser uitje bestaat eigenlijk niet: een bezoek aan een molen! Prachtige vergezichten door de polder, met een blik op meerdere molens, is gewoon mooi. Maar er zijn ook molens gewoon te bezichtigen, en dat maakt het allemaal ook nog eens heel interessant. Ook voor kinderen!

En daarnaast zijn er niet alleen molens te vinden in de polder, die dingen staan ook gewoon in de stad of wat dacht je van een molen die onderdeel is van een waar kinderparadijs? Er zijn ‘maar’ 1200 molens in Nederland, dus je zult wel even moeten zoeken…. Nee, dus. Molens zijn gewoon, gelukkig, nog overal! Waarbij uiteraard de polders bij uitstek geschikt zijn om ze te vinden, wat niet zo vreemd is omdat ze toch van de wind afhankelijk zijn of waren.

Molens in Kinderdijk

Molens Nederland bezoeken overzicht - Reisliefde

De naam doet vermoeden dat het leuk moet zijn voor kinderen. Wie kent de naam Kinderdijk nu niet? Maar wat vind je hier nu echt? Molens natuurlijk en niet zo’n klein beetje ook. Kinderdijk wordt gezien als een UNESCO-erfgoed en heeft een eigen, gratis, app waarmee je dus kunt rondtoeren. Hierdoor kun je eenvoudig een audiotour maken met je eigen telefoon en zo nog meer te weten komen over de geschiedenis.

De audiotour en tickets regel je heel simpel via deze app. Meerdere molens zijn musea geworden en ook het gemaal heeft een functie bij je dagje uit: hier kun je een film zien over Kinderdijk. Varen is eveneens mogelijk. Een rondvaartboot voert je door deze prachtige polder. Je kunt een kijkje nemen in de werkplaats of genieten van het uitzicht bij het bezoekerscentrum. Kortom: er is veel te doen en vooral ook te zien.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Kinderdijk bezoeken met kinderen

Zaanse Schans

Molens Nederland bezoeken overzicht - Reisliefde

Eigenlijk is de Zaanse Schans een buurt in de gemeente Zaanstad. In 1963 werd dit opgericht en ‘volgebouwd’ met de typische houten gebouwen én de industriemolens die verplaatst moesten worden en men dus wilde bewaren omdat ze rijksmonumenten waren. Hierna is dit nog verder uitgebreid met andere musea en horeca. Ook de polder, waar de Zaanse Schans in ligt, is beschermd. Leuk feitje: eigenlijk was het helemaal niet opgezet als toeristische bestemming, maar gewoon als woonbuurt.

Inmiddels is het natuurlijk een grote trekpleister voor buitenlandse toeristen. De eigenlijke gedachte om er een schooltje te bouwen is dan ook veranderd in een parkeerplaats… Op de Zaanse Schans zijn meerdere musea te vinden, zoals het Zaans Museum en het Molenmuseum. Ook molens zijn hier te bewonderen. Het leuke hierbij is misschien wel dat het om heel uiteenlopende molens gaat. Er zijn hier namelijk o.a. zowel oliemolens, poldermolens als zaagmolens te zien.

Meer informatie vind je hier.

De molenviergang van Aarlanderveen

Molens Nederland bezoeken overzicht - Reisliefde

Tja, misschien niet overbekend en oké, niet heel spectaculair voor kinderen. Toch wil ik deze wel even noemen (ja, ik beken, ik ben bevooroordeeld…). Deze molenviergang is nog echt werkend en wordt gezien als een rijksmonument. Het bijzondere is hier dus aan dat de molens nog echt doen waar ze voor bedoeld waren: het polderpeil beheren. Het zou zelfs nog de enige werkende viergang in de hele wereld zijn! Rondom de molens kun je prachtig fietsen of wandelen.

Ook prima te combineren met bijvoorbeeld een dagje Archeon of Avifauna in Alphen a/d Rijn (Aarlanderveen valt onder deze gemeente trouwens). Tijdens de openmonumentendag of bijvoorbeeld de polderdag kun je ook bij de molen zelf kijken en een uitleg krijgen. Houd voor dergelijke activiteiten gewoon de site in de gaten.

Meer informatie vind je hier.

Molenwaard

Molens Nederland bezoeken overzicht - Reisliefde

Molenwaard is een molen, maar vooral ook een avonturenboerderij! Even iets heel anders, maar daardoor voor kinderen helemaal een toplocatie. De kinderen kunnen hier heerlijk spelen én het echte Hollandse landleven ontdekken. Er is veel te zien, te leren, te beleven en natuurlijk ook gewoon te spelen… Met uiteraard ook horeca. Iedere maand is er trouwens een ander thema.

Ga je kijken bij het entertainmentgebeuren, ga je dingen leren zoals kijken hoe de bijen leven, bootje varen of het blotevoetenpad lopen, leren hoe groente groeit of knuffelen met de konijntjes? En dit alles is nog maar een heel kleine greep uit alles wat er gedaan kan worden!

Lees ook: Avonturenboerderij Molenwaard

Meer informatie vind je hier.

Iets heel anders: de stad in!

Nu zijn de grote molenattracties, om het maar even zo te noemen, uiteraard vooral in polders te vinden. Misschien juist wel leuk als een totaal ander uitje kan een bezoek aan Leiden zijn. Leiden telt meerdere stadsmolens, dus een tocht gewoon langs de molens en dwars door de stad is al een gezellig dagje uit (zeker als je er bijvoorbeeld een tocht met oudere kinderen van maakt en hen de route laat bepalen aan de hand van Google Maps ofzo).

Leiden is een mooie, monumentale stad, dus er is genoeg te zien. Bezoek dan ook zeker molen De Valk. Deze is echt bij het centrum gelegen (vlakbij het centraal station) en is eveneens een museummolen! Zo word je molendag helemaal compleet. Leiden heeft ook leuke musea, dus ook dat kan een prima combinatie zijn. Waarbij diverse musea hartstikke leuk voor kinderen zijn. Bijvoorbeeld Naturalis of Corpus.

Molens Nederland bezoeken overzicht - Reisliefde

Ook in Delft vind je, op de plek waar vroeger de stadsmuur stond, een molen: Molen de Roos, waar je meel kan kopen of je kunt hem beklimmen. Ook de molens in Schiedam zijn heel erg beroemd en te bezoeken. Sommige zijn in gebruik als museum of restaurant of winkel.

Minder bekende museummolens

Natuurlijk zijn er door het hele land nog veel meer molens die als museum zijn ingericht. Zo kun je bijvoorbeeld naar Schermerhorn, een overgebleven poldermolen in de Schermer, die als museum is ingericht. Uiteraard zijn dit soort kleine initiatieven overal te vinden.

Meer informatie vind je hier.

Molen de Jonge Johannes

Molens Nederland bezoeken overzicht - Reisliefde

Ook zijn er molens die in gebruik zijn als restaurant, of daarmee gecombineerd worden. Zo wordt het meel voor de pannenkoeken in het restaurant de Jonge Johannes in Serooskerke Zeeland gemalen in de eigen molen. Op het terras kun je genieten van een ambachtelijke pannenkoek terwijl de kinderen kunnen spelen in de speeltuin of nadat je een bezoek hebt gebracht aan de molen. Je kan echter alleen op de eerste verdieping kijken en niet naar boven.

Meer informatie vind je hier.

De molenmaatjes

Zijn je kinderen nu verslingerd geraakt aan molens? Of zijn ze op zoek naar meer info voor bijvoorbeeld een spreekbeurt? Kijk dan eens bij de Hollandsche Molen. Daar kunnen de kinderen meer te weten komen en gewoon leuke dingen doen!

Openmonumentendag & Molendag

Veel molens zullen open zijn op de openmonumentendagen. Om een kijkje te nemen of bijvoorbeeld het verhaal van de molenaar te kunnen horen. Er zijn ook regionale molendagen. Houd hiervoor de agenda in de gaten bij De Hollandsche Molen.

Wil Cats
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.