Skip to Content

Overzicht mooiste ns-wandelingen in Nederland

Overzicht mooiste ns-wandelingen in Nederland

NS-wandelingen zijn wandeltochten die je maakt van het ene NS-station naar een ander station van de NS. Hierbij heb je keuze uit heel uiteenlopende wandelingen. Kies je voor een wandeling door de stad of juist voor de natuur? Ook de afstanden zijn hierin verschillend.

Omdat de NS soms wandelingen laat vervallen om plaats te maken voor nieuwe wandelingen, kunnen sommige routes omgezet worden naar OV-stappers. Dit zijn de oude wandelingen die niet meer helemaal bijgehouden zullen worden. Maar nog altijd leuk zijn om te lopen. We hebben een selectie gemaakt van de mooiste NS-wandelingen.

Korte wandeling door de stad: Dordrecht

Een wandeling van 10 km door het oude centrum van Dordrecht. Je start in een groene oase en zal steeds dichterbij de historische binnenstad komen. En het water is altijd dichtbij. Zo kom je in de buurt van de grote rivieren, langs smalle grachtjes en bij havens. In de havens kun je je vergapen aan de oude zeilschepen. Maar supermoderne jachten ontbreken evenmin.

De route leidt verder door het Wantijpark en na je vergapen te hebben aan het rivierenkruispunt beland je uiteindelijk in het stadsleven van Dordrecht. De wandeling kun je samen met je hond maken. Het startpunt is station Dordrecht Stadspolders. Het eindpunt ligt bij station Dordrecht.

Veelzijdige korte wandeling door stad en naar de kust: Den Haag/Scheveningen

Bij de route vanaf Den Haag Centraal maak je een reis door zowel onze regeringsstad Den Haag, als de aangrenzende badplaats Scheveningen. Maar je komt daarnaast ook door het Haagse Bos. Een wandeling die alles in zich heeft om heerlijk te wandelen, veel te zien én uiteindelijk lekker te ontspannen aan het strand.

Je kunt de route op twee manieren lopen, waarbij de oorspronkelijke afstand 19 km is. De tweede manier is dus een verkorte versie, welke 8 km is. Langs deze route zijn 12 Haagse musea te vinden, zoals Haags Historisch Museum, Panorama Mesdag, Mauritshuis en Muzee Scheveningen. Zowel begin- als eindpunt is Den Haag Centraal.

Ontdek Drenthe vanuit Assen

Een mooie rondwandeling met station Assen als uitgangspunt. De route is 10 of 15 km lang en voert je door het prachtige Drentse landschap. Mooie, typische Drentse boerderijen, beekjes, en lieftallige dorpjes komen aan je voorbij. Wil je Drenthe echt beleven, dan mogen ook de hunebedden niet ontbreken. Je wandelt over de Kampsheide en doet naast Assen ook Rolde aan.

Je kunt het Drents museum een bezoek brengen en zo nog meer uit je wandeling halen. De route Drentsche Aa is helaas niet te lopen met de hond, omdat je viervoeter de heide niet op mag. Wil je toch met je hond op stap? Dan kun je op de routebeschrijving lezen hoe je de route anders moet lopen bij de Kampsheide.

NS-wandeling Sint-Pietersberg

Houd je zowel van de natuur als de stad, dan is de keuze voor de Sint-Pietersberg een aanbeveling. Bij deze route maak je een rondwandeling van en naar station Maastricht. Je start dus in het oude centrum van deze gezellige stad en bereid je voor op de klim van de Sint-Pietersberg. Uiteraard zal het uitzicht hierbij prachtig zijn. Via De Jeker (een riviertje) ga je weer richting de hoofdstad van Limburg.

Onderweg kun je genieten van de terrasjes in Maastricht, kom je door België heen en kun je een blik werpen vanaf de stadswallen. Kasteel Neercanne is ook nog het vermelden waard, net als Fort Sint-Pieter. Deze route is 9 of 14 km lang en de hond kan overal aangelijnd mee.

Een wandeling door de duinen: NS-wandeling Helderse Duinen

Deze wandeling voert van station Den Helder Zuid naar station Den Helder en is in 3 afstanden te lopen. Deze afstanden zijn 9,5 km, 14 km of 15,5 km. De route is voor een deel onverhard. Je wandelt door de duinen, maar ook over een dijk langs de kust. Je kunt een bezoek brengen aan het bezoekerscentrum Helderse Vallei, Fort Kijkduin, het Marinemuseum en het Reddingsmuseum.

Maar ook de stad Den Helder zelf is vanzelfsprekend al je aandacht waard. De stad heeft fijne horeca, prachtige havens en natuurlijk kun je er ook gewoon winkelen. Honden mogen deels mee. Omdat het Nollengebied geen honden toelaat is er in de routebeschrijving een alternatief aangegeven.

Duik de vaderlandse geschiedenis in met de wandeling Waterlinie Culemborg

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie die wel nieuw heet, maar ondertussen bij lange na niet meer nieuw is… Met deze wandeling kom je langs de bunkers, de forten en inundatiekanalen. Ga je in het voorjaar of de zomer dan kun je met de pont mee over de Lek en ook het uiterwaardengebied de Steenwaard is dan te betreden.

Andere aandachtspunten zijn het Verdronken Bos en het centrum van Culemborg. De route is 7 km, 8 km, 13,5 km of 17 km. De helft van de route is onverhard en honden mogen niet overal mee. Hier zijn alternatieven voor aangegeven. De route begint bij station Houten Castellum en eindigt bij station Culemborg.

NS-wandeling Hollandse Kade

Het Groene Hart ligt weliswaar midden in de Randstad, maar biedt wel/juist het echte Hollandse Polderleven. Heerlijk buiten zijn en genieten van vogeltjes in de diverse vogelreservaten die je passeert (de weilanden). Je vertrekt vanaf station Woerden en eindigt in Breukelen. Onderweg wandel je over een jaagpad, paden van gras en als het heeft geregend kunnen er ook modderige paden ontstaan…

De route is 12 of 17 km lang en biedt je veel rust en natuur. Zomaar in het drukke westen van ons landje. Honden mogen gezellig mee (mits aangelijnd). Tip: zorg voor goede wandelschoenen of laarzen!

Hoogteverschillen bij de NS-wandeling Elsterberg

Wil je het zwaardere werk en houd je wel van een klimpartij? Dan is de 17,5 km lange wandeling van Rhenen naar Veenendaal West echt iets voor jou. De route is eventueel in te korten tot 11 km. Mooie vergezichten komen aan je voorbij, terwijl je de Elsterberg beklimt. Het Gelders Vallei strekt zich voor je uit. Het landschap is heel veelzijdig.

Je komt langs het Egelmeer, door bos en langs akkers en beboste stuwwallen. Het Egelmeer is een gebeid wat drassig is en bestaat uit veen en heide. De hond mag voor een groot deel mee en voor het stukje dat het niet kan is er een alternatief aangegeven. Tip: zorg zelf (deels) voor eten en drinken. Op deze route is niet heel veel horeca te vinden.

Alle NS-wandelingen vind je hier.
De oude NS-wandelingen (OV-stappers) vind je hier.

Wil Cats

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.