Skip to Content

Overzicht mooiste wandelgebieden Nederland

Overzicht mooiste wandelgebieden Nederland

Nederland is een fijn wandelland. Juist omdat grote hoogteverschillen ontbreken is voor veel mensen wandelen in ons land goed te doen. En denk niet dat je hier geen mooie wandelgebieden hebt, want die zijn er ook in ons drukke landje wel degelijk te vinden. Wij zetten de mooiste voor je op een rijtje.

Ga je voor een wandeltocht door het bos, de heide of kies je juist de schoonheid van de duinen? En vergeet ook de polder niet met zijn eigen Hollandse charme!

Op de Veluwe

Het grootste natuurgebied in ons land vraagt natuurlijk om een ereplaatsje. Hoewel dat misschien juist daarom wel overbodig is, want iedereen kent de Veluwe immers wel. Dwaal door het bos en over de heide.

Denk niet dat het er eentonig is, want dat is het nu juist net niet. Eigenlijk bestaat de Veluwe uit zelfs twee Nationale Parken. Dit zijn Nationaal Park De Hoge Veluwe en Nationaal Park Veluwezoom. Maar ook om de parken heen valt genoeg te zien.

Natuurlijk kun je hier niet alleen je vergapen aan de bomen en al het andere wat er bloeit en groeit, maar ook kun je gaan wild spotten. Het Edelhert komt hier voor, maar andere dieren zoals wilde zwijnen, reeën, vossen, dassen en boommarters kun je eveneens tegenkomen.

Er lopen diverse looproutes door de Veluwe. Van deze routes is de ANWB-wandeling op De Hoge Veluwe zeker aan te raden. 

Meer info vind je hier.

De Oostvaardersplassen

Lopen waar ooit de Zuiderzee lag, eigenlijk best een bijzonder idee. Tegenwoordig ligt hier onder andere De Oostvaardersplassen. Een mooi natuurgebied dat is ontstaan door onze inpolderingskunsten.

Dit natuurgebied is een waar vogelparadijs en je kunt hier ook de konikpaard of de heckrund tegenkomen. Deze dieren zijn hier weliswaar uitgezet, maar een prachtig gezicht is het zeker. Maar ook andere dieren hebben dit gebied vanuit zichzelf ontdekt… Naast vogels vind je hier bijvoorbeeld ook vossen, hazen, reeën en vleermuizen.

Staatsbosbeheer heeft een mooie route van 5 km uitgezet vanaf de Kitsweg in Lelystad.

Meer info vind je hier.

Wandelen in de Biesbosch

De natte natuur leren van de Biesbosch ontdekken doe je door het Jantjespad bij Werkendam te nemen. Een leuk ommetje van 4 kilometer. Eerst kom je door een oud wilgenbos en daarna beland je in een nat vogelparadijs.

Of ga voor de ANWB-wandeling ‘Waar water het wint van land’. Dit is een route van 10 km, waar je naast wilgenbos en ondergelopen akkers ook kunt uitkijken naar bevers.

Misschien lukt het niet om de bever zelf te zien, maar hun bouwwerken bewonderen is vaak wel mogelijk. En dat is zeker een machtig schouwspel.

Meer info vind je hier.

Twiskeroute bij Amsterdam

Wandelen rondom Amsterdam, waarbij je loopt over zowel verharde als onverharde wegen. Je start in Oostzaan en de route is 16 km lang. Je loopt door het veenplassengebied in de Zaanstreek en je loopt zo een oer-Hollands decor in. De route loopt namelijk over dijken en weilanden, maar ook door bossen. Vogels spotten zal zeker lukken. Wandelschoenen zijn wel aan te raden!

Meer info vind je hier.

Vennen van Huis ter Heide

Zin in iets anders dan anders? Dan is deze mooie route vast een idee. De route is 8 km en het maakt het zo bijzonder dat je onderweg over een 250 meter lang vlonderpad loopt. Maar er is natuurlijk veel meer te beleven tijdens deze 8 km.

Zo kun je runderen tegenkomen, zul je veel vogels kunnen zien (want ook hier ben je in een waar vogelparadijs) en zie je bijvoorbeeld graslanden met veel bloemen en heb je uitzicht over de heidevelden. De route is van Natuurmonumenten.

Meer info vind je hier.

Duinheidewandeling in de Schoorlse Duinen

Een rondwandeling van 11 km door de Noord-Hollandse Duinen. Dit is het hoogste duingebied van ons land. Omstreeks augustus kun je hier genieten van de heide die in bloei staat. Naast duinen en heide kom je ook door het bos.

Je komt onderweg diverse uitzichtpunten tegen. Doordat je door mul zand loopt en te maken hebt met enige hoogteverschillen is deze route wel iets pittiger. Staatsbosbeheer heeft de route uitgestippeld.

Meer info vind je hier.

Wandelen in de stuifduinen (Soesterduinen)

De Soesterduinen vormen een bijzonder decor, ingeklemd tussen bossen. De grote zandverstuiving is ontstaan door een aantal factoren uit de geschiedenis. Het zand stamt nog vanuit de laatste ijstijd, omdat de wind het zand meenam over de harde bodem heen en het tegen de Utrechtse Heuvelrug tot stilstand kwam.

Toen de aarde opwarmde begon er toch leven in de brouwerij te komen, maar de mens dacht er in de Middeleeuwen anders over… Houthakkers, turfgravers én heideschapen: ze zorgden ervoor dat er een grote zandvlakte overbleef.

Hier wandelen is een heel andere beleving dan alleen door een dicht begroeid woud lopen. En als de heide bloeit, dan is de pracht nog groter door deze mooie paarse kleuren. Je kunt veel bewegwijzerde routes volgen.

Er zijn routes ter plekke te vinden van 3,5 km, 5 km en zelfs 10 km. Of combineer de twee langste routes! Een andere mooie route is een route van de ANWB.

Meer info over laatstgenoemde route vind je hier.

Stadswandeling door de Jordaan in Amsterdam

Bij dit lijstje mag ook een stadswandeling niet ontbreken. Want ook steden zijn prachtig om door heen te wandelen! En wat kunnen we dan anders doen dan voor een oude volksbuurt van onze hoofdstad kiezen? De Jordaan dus.

Een mooie stadswandeling door deze buurt, met zijn mooie bezienswaardigheden zoals de Noordermarkt, de Westerkerk en de Herenmarkt. Maar je kunt ook hofjes bekijken en van alles leren over de Zilvervloot, schrijvers vanuit de Jordaan of bijvoorbeeld de Februaristaking. Deze wandelroute moet je bestellen en dan kun je hem zelf gaan lopen. 

Meer info vind je hier.

Kinderdijkwandeling

Hoe Hollands wil je het hebben? Molens dus en niet 1, maar heel erg veel… Ook hier kun je wandelen. Deze route is 7,5 km lang en duurt ongeveer anderhalf uur. Je kunt onderweg één van de museummolens bezoeken of het Natuurpad even opgaan. De ANWB heeft deze route voor je bedacht. 

Meer info vind je hier

Naar het Ingendael, Berg en Terblijt in Limburg

Dan missen we nog een mooie route die door het prachtige heuvellandschap voert van Zuid-Limburg. Deze route voert onder andere lang de Geul en kalksteenrotsen. Langs kleine poeltjes en een grote waterplas. Hellingbossen, plateaubossen: opeens hebben we het over soorten bossen die je in Nederland toch minder tegen zult komen…

In de groeven kom je landgeiten tegen. En ter afwisseling kun je ook nog genieten van bijvoorbeeld gallowayrunderen en konikpaarden, maar ook van kasteel Geulzicht. De route is 13 km en kun je vinden bij Klikprinenwandel.nl.

Meer info vind je hier.

Wil Cats

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.