Skip to Content

Archeologisch Park Paestum; Griekse tempels en opgravingen stad

Archeologisch Park Paestum; Griekse tempels en opgravingen stad

Het archeologische park van Paestum is een van de meest indrukwekkende en fascinerende historische vindplaatsen in Italië. Het park ligt in de regio Campanië, ongeveer 85 kilometer ten zuiden van Napels en is een van de best bewaarde overblijfselen van een complete stad van de oude Griekse beschaving in Italië.

Het park beslaat een gebied van ongeveer 120 hectare dat nog volledig is ommuurd en bevat enkele opmerkelijke bezienswaardigheden, waaronder drie grote tempels, een amfitheater, een forum, en tal van andere gebouwen en structuren. In dit artikel zullen we deze bezienswaardigheden en hun geschiedenis nader bekijken.

Paestum

Het archeologische park van Paestum is een van de meest indrukwekkende en fascinerende historische vindplaatsen in Italië. De tempels, amfitheater, forum en andere gebouwen en structuren zijn prachtige voorbeelden van de Griekse architectuur en geven inzicht in de religieuze, politieke en sociale geschiedenis van de stad.

Een bezoek aan het park is een onvergetelijke ervaring en biedt een uitstekende gelegenheid om meer te weten te komen over de rijke geschiedenis en cultuur van Italië. Of je nu een geschiedenisfanaat bent of gewoon op zoek bent naar een leuke dagtrip, het archeologische park van Paestum is zeker een bezoek waard.

De geschiedenis van Paestum

De stad Paestum, gelegen aan de kust van de Tyrrheense Zee, was een belangrijk centrum van de Magna Graecia, de Griekse koloniën die zich verspreidden langs de kusten van Zuid-Italië.

Magna Graecia, wat “Groot Griekenland” betekent, was een term die door de oude Romeinen werd gebruikt om het gebied van Zuid-Italië en Sicilië aan te duiden waar de Grieken zich vestigden tijdens hun kolonisatie van het Middellandse Zeegebied in de 8e eeuw voor Christus.

De eerste Griekse kolonisten waren afkomstig van verschillende Griekse stadstaten, waaronder Korinthe, Chalcis, Megara en Sparta. Ze vestigden zich in de vruchtbare kustgebieden van Zuid-Italië en Sicilië en bouwden steden zoals Syracuse, Tarentum en Paestum.

Deze kolonies waren belangrijke handelscentra en produceerden hoogwaardige producten zoals aardewerk, wijn, olijfolie en textiel, die werden verhandeld met de inheemse volkeren en andere mediterrane beschavingen.

Volgens Strabo, een Griekse schrijver, hebben Grieken uit Sybaris rond de monding van de rivier Silaros (nu de Sele, ongeveer 10 km ten noorden van Paestum) een versterkte nederzetting gesticht en hun hegemonie over de omringende gebieden uitgebreid.

Een andere antieke bron meldt dat in het begin van de 7e eeuw v.Chr. Dorische inwoners van Sybaris, nadat ze verdreven waren door hun Achaeïsche stadsgenoten, hier een eigen kolonie stichtten, die Poseidonia werd genoemd, naar de zeegod Poseidon.

De stad kende haar hoogtepunt nadat Sybaris was verwoest door concurrent Crotona en veel Sybarieten naar Poseidonia kwamen met hun bezittingen en ervaring. Het was een welvarende en belangrijke handelsstad, die een belangrijke rol speelde in de handel tussen de Grieken en de Etrusken.

De regio ontwikkelde zich tot een belangrijk centrum van landbouw, veeteelt en handel. De stad stond bekend om zijn fijne aardewerk en bronzen voorwerpen, die werden geëxporteerd naar andere Griekse nederzettingen en naar het vasteland van Italië.

Rond het einde van de 4e eeuw raakte de stad betrokken bij zware oorlogen tussen de Grieken in Magna Graecia en de volkeren die nieuwe gebieden aan zee wilden veroveren zoals de Lucaniërs. In 273 v.Chr. bezetten de Romeinen de stad, veranderden de naam in Paestum en gaven de inwoners het statuut van socii.

De stad bleef ononderbroken in gebruik tijdens de Romeinse keizerperiode, maar begonnen vanaf de 4e eeuw in belang af te nemen en na de val van het West-Romeinse Rijk werd de stad verlaten en raakte in verval.

Ook door de moerasvorming in de omgeving, ontbossing van de naburige bergen, de aanleg van nieuwe wegen die Paestum als verkeersknooppunt minder aantrekkelijk maakten, raakte deze regio verlaten, en is vrijwel de volledige stad bewaard gebleven.

Pas in 1752 traden de ruïnes pas opnieuw in de belangstelling, na de herontdekking van de Romeinse steden Pompeï en Herculaneum, toen er in opdracht van koning Karel (IV) van Bourbon een weg (de huidige rijksweg nr. 18) naar het zuiden werd aangelegd. In de 18e eeuw werd begonnen met het opgraven van de overblijfselen van de stad.

De tempels van Paestum

Een van de belangrijkste attracties van het archeologische park van Paestum zijn de drie grote tempels. De Tempel van Hera, de Tempel van Neptunus en de Basiliek zijn prachtige voorbeelden van de Dorische architectuur en tonen de invloed van de Griekse cultuur op de stad.

Deze tempels liggen aan de zogenaamde Heilige Weg (Latijn: Via Sacra), de voornaamste verkeersader van de Griekse en later van de Romeinse stad.

Tempel van Hera

De Tempel van Hera, ook wel bekend als de Tempel van Juno, werd gebouwd rond 550 v.Chr. en is het oudste van de drie tempels in de stad. Het is ook een van de grootste Dorische tempels ter wereld en is een van de best bewaarde voorbeelden van Griekse architectuur uit die tijd.

Lange tijd stond deze tempel bekend onder de naam Basilica. Archeologen werden in eerste instantie misleid door enkele ongewone kenmerken van de constructie, namelijk het oneven aantal zuilen (9) aan de korte zijde en de naos die in twee schepen was verdeeld.

Deze factoren leidden bij hen tot de aanname dat het gebouw niet als tempel fungeerde, maar eerder als een burgerlijk gebouw. In de Romeinse tijd was de basilica namelijk een openbaar gebouw zonder religieuze functie, dat voornamelijk werd gebruikt voor juridische, administratieve of commerciële doeleinden.

Recente vondsten van wijgeschenken hebben echter aangetoond dat het bouwwerk wel degelijk een tempel was die was gewijd aan Hera (Juno), of dat het gebouw in ieder geval deel uitmaakte van een Hera-heiligdom.

De tempel heeft een rechthoekige plattegrond en staat op een verhoogd platform dat toegankelijk is via een trap aan de voorkant. Het heeft 9 zuilen aan de voorkant en 18 zuilen aan de zijkanten, wat het een indrukwekkende en statige uitstraling geeft. De zuilen hebben het kenmerkende Dorische ontwerp met een eenvoudige kapiteel, een gladde schacht en een metrische base.

De Tempel van Hera was oorspronkelijk gewijd aan de godin Hera, de vrouw van Zeus, maar werd later omgedoopt tot de Tempel van Juno door de Romeinen. Het interieur van de tempel was ooit rijk versierd met beelden en fresco’s, maar deze zijn helaas verdwenen. Toch is de tempel nog steeds een indrukwekkend gezicht en trekt het jaarlijks vele bezoekers.

Tempel van Neptunus

De Tempel van Neptunus, ook wel bekend als de Tempel van Poseidon, is een van de meest indrukwekkende en best bewaarde tempels in Paestum en net iets groter dan de tempel van Hera. Het werd gebouwd rond 450 v.Chr. en is gewijd aan Neptunus, de Romeinse god van de zee. Het is gebouwd in de Dorische stijl en heeft 6 zuilen aan de voorkant en 14 zuilen aan de zijkanten.

De tempel is gelegen op een verhoogd platform en is gebouwd van lokale zandsteen. Het is ongeveer 60 meter lang en 25 meter breed. Het interieur van de tempel bestaat uit een enkele rechthoekige ruimte, bekend als de cella, die was bedoeld om het standbeeld van de godheid te bevatten. Helaas zijn er geen overblijfselen van het standbeeld zelf gevonden.

Wat opvalt aan deze tempel is de perfectie en symmetrie van de architectuur. De zuilen zijn zorgvuldig uitgehouwen en staan precies op de juiste afstand van elkaar, waardoor de tempel een indrukwekkende uitstraling heeft.

Het dak, dat oorspronkelijk bestond uit marmeren dakpannen, is verdwenen, maar de overgebleven structurele elementen van de tempel zijn nog steeds opmerkelijk goed bewaard gebleven.

Tempel van Ceres

De Tempel van Ceres, ook bekend als de Tempel van Athena, is een prachtig voorbeeld van de Dorische architectuur uit de Griekse oudheid. Het is gebouwd rond 500 v.Chr. en is gewijd aan Ceres, de godin van de landbouw.

Hoewel het de kleinste van de drie tempels in Paestum is, heeft het nog steeds indrukwekkende kenmerken die de aandacht trekken van bezoekers en ligt het vlakbij de uitgang bovenop een heuvel.

De tempel heeft zes zuilen aan de voorkant en dertien zuilen aan de zijkanten. De zuilen zijn gemaakt van lokale steen en hebben een diameter van ongeveer 1,25 meter. De lengte van de tempel is ongeveer 24 meter en de breedte is ongeveer 14 meter. Deze tempel vertoont enkele uitzonderlijke stijlkenmerken: een zéér hoog fronton, en een unieke versmelting van de Dorische (buitenzijde) en Ionische (binnenzijde) stijlen.

Binnenin de tempel bevond zich het heiligdom, waar offers en ceremonies werden gehouden ter ere van de godin. Lange tijd dachten mensen dat dit de tempel van Ceres was. Echter hebben de eerste onderzoekers zich opnieuw hebben vergist bij het identificeren van de god aan wie de tempel was gewijd.

De vondsten van verschillende Athena-beeldjes en een inscriptie met de naam Athena suggereren dat de tempel aan deze godin was toegewijd. Deze veronderstelling wordt ondersteund door het feit dat de tempel zich op het hoogste punt van de stad bevindt. Ook in andere Griekse steden zoals in Athene en Sparta bevinden de tempels die zijn gewijd aan Athena zich op het hoogste punt.

Later werden aan de zuidkant van de naos christelijke graven ontdekt, een aanwijzing dat het gebouw in de eerste eeuwen van het Christendom als kerk werd omgevormd. In die tijd ontstond namelijk het dorp dat in de 9e eeuw ontruimd werd.

Andere bezienswaardigheden in het park

Naast de tempels zijn er nog tal van andere hoogtepunten te zien in het archeologische park van Paestum. Een van de meest indrukwekkende is het amfitheater, dat werd gebouwd in de 3e eeuw voor Christus en plaats bood aan ongeveer 5000 toeschouwers. Het amfitheater werd gebruikt voor gladiatorengevechten en andere evenementen.

Het forum van Paestum is een ander belangrijk kenmerk van het park en was het centrum van het openbare leven in de stad. Hier werden belangrijke aankondigingen gedaan, handel gedreven en politieke bijeenkomsten gehouden.

Andere interessante gebouwen in het park zijn de thermale baden, die werden gebruikt voor recreatie en ontspanning of de muurschilderingen in de Tomba del Tuffatore, een grafmonument uit de 5e eeuw voor Christus. De muurschilderingen tonen een man die aan het duiken is, en zijn opmerkelijk goed bewaard gebleven.

Een bezoek aan het archeologische park van Paestum

Een bezoek aan het archeologische park van Paestum is een onvergetelijke ervaring voor iedereen die geïnteresseerd is in de (Griekse) geschiedenis. Het park is goed georganiseerd en er zijn tal van informatieve Engelstalige borden beschikbaar om bezoekers te begeleiden tijdens hun tour.

Er zijn ook rondleidingen beschikbaar, die worden gegeven door professionele gidsen die diepgaande kennis hebben van de geschiedenis en cultuur van de stad. Deze rondleidingen zijn zeer informatief en bieden een uitstekende manier om het meeste uit uw bezoek te halen.

Museum van Paestum

Het museum van Paestum, gelegen in de buurt van de archeologische site, bevat een uitgebreide collectie van artefacten en kunstvoorwerpen uit de oude Griekse stad en de omliggende gebieden.

Een van de meest opmerkelijke stukken in het museum is de beroemde Tomba del Tuffatore (Tomb of the Diver), een beschilderde tombe uit de 5e eeuw voor Christus die de dans van een duiker afbeeldt. Deze tombe is een van de meest opmerkelijke voorbeelden van oude Griekse kunst en is een belangrijk symbool van de stad Paestum.

Andere hoogtepunten van het museum zijn onder meer de collectie van terracotta beeldjes, waaronder enkele zeldzame voorbeelden van vrouwelijke figuren, en de verzameling van votiefstenen die werden gebruikt als offers aan de goden.

Het museum heeft ook een afdeling gewijd aan de Etruskische beschaving en de archeologie van de omliggende regio. Hier vind je een verzameling van artefacten en kunstvoorwerpen uit verschillende perioden van de Etruskische geschiedenis, evenals artefacten uit de Romeinse periode.

Ook zijn er vondsten te zien van oudere culturen uit de directe omgeving, in het bijzonder de Gaudocultuur uit de kopertijd, de overgang van steentijd naar bronstijd.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.