Skip to Content

Pairi Daiza dierentuin België

Pairi Daiza dierentuin België

Niet alleen in Nederland, ook in ons buurland hebben ze prachtige dierentuinen. Een van de absolute aanraders is toch wel Piari Daizi. Echt een pareltje, en niet alleen de moeite waard om te bezoeken vanwege de dieren maar ook vanwege de aangelegde tuinen. Niet voor niets heeft deze dierentuin de prijs gewonnen van beste dierentuin van Europa!

Piari Daiza

Pairi Daiza, dat ‘gesloten tuin’ betekent in het Perzisch, was bij opening alleen een vogelpark, maar is in de loop der jaren uitgegroeid tot een dierentuin met meer verschillende dieren. Het park is thematisch opgebouwd als een ‘Tuin der Werelden’. Het park bestaat uit acht werelden.

Bij de toegang tot de verschillende werelden bevindt zich een miniboerderij in een monumentaal gebouw, een oud koetshuis met in het gewelf een achthoekige duiventil. Er is een rozentuin waar verschillende oude variëteiten van rozen bloeien. Daarnaast is er een Andalusische tuin met vijvers, fonteinen en bloemen, die de schoonheid van de tuinen in het zuiden van Spanje in de tijd van de Saracenen laat zien.

Het park werd op 11 mei 1994 geopend. Pairi Daiza neemt deel aan 89 EEP’s (kweekprogramma’s) voor het behoud en de bescherming van bedreigde diersoorten. Zo heeft de Chinese overheid in 2014 twee Chinese reuzenpanda’s, Hao Hao en Xing Hui, voor een periode van 15 jaar uitgeleend aan het park. In 2016 zorgde dat voor de geboorte van een jong, dat de naam Tian Bao kreeg. De drie panda’s verblijven alle drie in het park. Vanaf 2018 wordt de Aziatische olifant Ta Wan erop voorbereid om te worden losgelaten in een natuurreservaat in Laos of Thailand.

Cambron-Abbey

Pairi Daiza dierentuin België - Reisliefde

Cambron-Abbey is de eerste ‘wereld’ die je kunt doorwandelen en bestaat voornamelijk uit de oude ruïnes en gebouwen van het voormalige cisterciënzerklooster dat gelegen was op het domein. Zo is er een historische, monumentale trap, maar ook de iconische abdijtoren binnen het roofvogeldorp, naast de ‘arena’ waar de roofvogelshows gegeven worden, springt in het oog.

In de oude stallingen van de abdij verblijven Ardeense trekpaarden, die in de zomer gebruikt worden om de kar voor de vuilniswagen in het park te trekken. Daarnaast is er ook een brouwerij gevestigd in de oude brasserie, waar het abdijbier van Cambron-Casteau gebrouwen wordt.

Er is ook een laan met verschillende soorten papegaaien aangelegd, waaronder de kea’s, blauwgele ara’s, hyacintara’s, roze- en geelkuifkaketoe’s, valkparkieten, zonparkieten en Patagonische rotsparkieten.

Cambron-by-the-Sea

Pairi Daiza dierentuin België - Reisliefde

In Cambron-by-the-Sea, het marinegedeelte van het park, is een strand aangelegd, geïnspireerd op de Bretoense kusten, met daarbij ook een Bretoense vuurtoren op ware grootte. Het verblijf van de zeehonden en pinguïns is op dit strand geïntegreerd. Zij kunnen vrij rondlopen op het strand en zwemmen in een bassin dat samengaat in het meer van het domein van Cambron. Er is ook een bassin voor de zeeleeuwen aangelegd.

Nautilus is een aquarium, met als thema Twintigduizend mijlen onder zee. Hier kan je zeeschildpadden, axolotls, reuzenmurenen, wobbegongs, witpunt-, zwartpunt- en verpleegsterhaaien, kwallen, roggen en tandbaarzen bezichtigen. Ook is er een natuurhistorisch rariteitenkabinet met enkele skeletten van baby’s van Siamese tweelingen.

The Middle Kingdom

Pairi Daiza dierentuin België - Reisliefde

Er is een Chinese tuin (de grootste in Europa). In deze tuin kun je rode panda’s, Japanse makaken, tonkinlangoeren en muntjaks aantreffen. Daarnaast zijn er ooievaars en kraanvogels. Vanaf 2014 zijn er nog enkele Chinese soorten bijgekomen waaronder de sneeuwluipaard, de gouden takin en de Chinese reuzensalamander. Ook vind je hier reuzenotters.

The Kingdom of Ganesha

Op het eiland Nosy Comba – gelegen tussen de twee gorillavulkanen in – kunnen bezoekers in contact komen met allerlei soorten lemuren, zoals ringstaartmaki’s en rode vari’s. Zij bewegen zich vrij tussen de bezoekers. Daarnaast zijn er ook de Madidi-apeneilanden met doodshoofdaapjes, afkomstig uit het Amazoneregenwoud. Op een niet-toegankelijk eiland leven ook enkele gibbons en brulapen.

De kudde Aziatische olifanten van Pairi Daiza omvat een groep van een 20-tal dieren en is hiermee de grootste olifantenkudde van Europa. Ze maken deel uit van internationale wetenschappelijke programma’s voor het behoud van de soort. In 2015 was er de geboorte van een vrouwelijke babyolifant. De olifanten zijn gehuisvest in een speciaal reservaat en in het Paleis van Ani, een groot gebouw, geïnspireerd op authentieke stallen van het oude India.

Sinds 2015 bevat het park een reconstructie van de beroemde Khmertempels van Angkor in Cambodja, waaronder de grote lachende gezichten van Bayon in Angkor Thom. Deze tijgertempels zijn het verblijf van een paar witte tijgers en een Javaans luipaard.

En nog veel meer!

Ook is er nog een Australische gedeelte en een Afrikaanse gedeelte, een Indonesische wereld (met een grote Balinese tempel, die officieel gewijd is en gebruikt wordt). Er is ook een plaats voor de parktrein, met een treinmuseum en een hangar met een Amerikaans watervliegtuig.

Roofvogeldorp

Pairi Daiza dierentuin België - Reisliefde

De grootste volière van Pairi Daiza vind je even verderop en herbergt verschillende waterpartijen, net als een wandelpad waarbij je vrij langs verschillende soorten vogels kunt wandelen. In 2007 werd het roofvogeldorp geopend, vlak achter de oude boerderij van de abdij. Hier bevinden zich grote volières voor verschillende soorten roofvogels.

Vlak naast het roofvogeldorp is ook nog een verblijf voor de reuzenmiereneters, capibara’s en Zuid-Amerikaanse tapirs. Tijdens demonstraties in de arena onder de abdijtoren laat men arenden, buizerds, gieren, uilen en valken rakelings over de hoofden van omstanders scheren.

In het verlengde van de reuzenvolière is er de tropische serre, die bestaat uit een regenwoud- en woestijngedeelte.

Oasis

In een 7000 vierkante meter grote serre kun je reuzenschildpadden, dwergmangoestes, pinchéaapjes, dwergotters en rosse neushoornvogels aantreffen, en een collectie cactussen. Voor de rest vliegen er ook enkele tropische vogels los door de kas. Ook zijn er Javaanse kleine kantjils en Braziliaanse cavia’s te zien.

Mersus Emergo

Pairi Daiza dierentuin België - Reisliefde

Mersus Emergo is een groot schip, een kopie van een oude walvisvaarder, die drijft op de grote vijver. In de boot bevinden zich reptielenverblijven. Rondom de boot wonen enkele diersoorten, die hun stallen in de boot hebben.

Overnachten Pairi Daiza resort

Ook wordt er een hotel met 24 kamers gebouwd, net als 26 familielodges. Die laatste worden gebouwd met zicht op de beren en wolven.

Meer informatie vind je hier.

Astrid Tillemans

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.