Skip to Content

Paleis ’t Loo; Tentoonstelling Sissi

Paleis ’t Loo; Tentoonstelling Sissi

Vroeger, je weet wel, lang lang geleden voordat er kinderen in het spel waren. Was ik regelmatig weg op vakantie. Samen met een paar vriendinnen hebben we de leukste vakanties beleefd. Tijden veranderen.  Dit jaar ging de reis naar Apeldoorn. Naar paleis ’t Loo om precies te zijn. Als klein meisje ben ik er volgens mij wel geweest. Maar ik kan me er niets van herinneren. Momenteel heb je daar ook de expositie van Sisi, en aangezien het de laatste dag van de Museumweek was hoefde je daar niet extra voor te betalen. 

Dagje uit met trein

Vooraf hadden we al treinkaartjes gehaald, je weet wel van die dagtickets dat je voor niet veel geld de hele dag kan reizen. Zodat je later pas hoeft te beslissen waar je ook echt heen gaat. Dat werd dus paleis ’t Loo, voornamelijk vanwege de tijdelijke tentoonstelling van Sisi. Om tien uur hadden we op het station afgesproken zodat we gewoon rustig aan konden doen.

De trein had geen verrassingen, en terwijl we moesten wachten op de bus genoten we van de lunch. Het was wel even balen toen het begon te miezeren. Maar gelukkig bleef het bij die druppels. Met een e-ticket en museumjaarkaart hoef je niet de hoofdingang te nemen, maar kan je de bushalte om de hoek nemen. Goed geregeld dus.

Sisi tentoonstelling

Dagje uit paleis 't Loo Apeldoorn - Mamaliefde

Voor deze tijdelijke tentoonstelling wordt er een toeslag gevraagd van drie euro. Aangezien het deze week museumweek is verviel deze toeslag. Als eerste gingen we hier naar binnen. Nu ken ik het verhaal van Elisabeth van Beieren voornamelijk uit de driedelige film Sisi met Romy Schneider.

Waarin de rode draad de relatie is van een jonge spontane Sisi uit Beieren met het Weense hof en alle regels die daarbij komen kijken. De strijd met haar schoonmoeder en om zelf voor haar kinderen te mogen zorgen. En het verhaal uit de musical Elisabeth met Pia Douwes en Stanley Burleson die de rol van de dood speelt. Het centrale thema uit de musical.

Dagje uit paleis 't Loo Apeldoorn - Mamaliefde

In deze tentoonstelling waren min of meer chronologisch en thematisch een aantal exposities opgezet; rondom het opgroeien in Beieren, de verloving / bruiloft, de binding met Hongarije, wat door velen wordt gezien als haar enige politieke daad van aanzien, haar obsessie met uiterlijk van haar wespentaille, sportieve karakter, enkellange haren (vraag me echt af hoe dat mogelijk is) en het niet meer vastgelegd willen worden naar mate ze ouder wordt.

Gevolgd door het vele reizen met de kasteeltjes die ze bezaten en haar twee trips naar Nederland. En tot slot de dood. Met de zelfmoord van haar zoon, de moord van haar zelf en nog over haar man die haar heeft overleefd en zijn dood.

Helaas was het enorm druk, waardoor ik het begin heb overgeslagen. Ik kan daar zelf echt zo slecht tegen. Wat verder werd het rustiger, maar nog moest je overal wachten voor je bordjes kon lezen. Het was ook zeer krap opgesteld. Toch vond ik het wel leuk om te zien dat haar haren echt zo lang waren, dacht altijd dat dat een filmwerkelijkheid was. Of om voorwerpen te zien uit hun dagelijks leven. Zoals een speelslede, of de trein waarmee ze reisden. Heb daarna een heel artikel gelezen over de ontwikkeling van de spoorwegen in Europa. Zo ben ik dan wel weer.

Paleis ’t Loo

Na deze tentoonstelling liepen we door naar het hoofdgebouw. Onder de trappen kom je binnen om vervolgens via het trappenhuis naar boven te gaan. Je begint met alle kamers van de stadhouders. Volledig ingericht met meubels uit die tijd. Alle stadhouders en vorsten hebben hun eigen kamer. Dan vraag ik me altijd af hoe het zit met de overige vorsten. Veel foto’s heb ik niet gemaakt. Na andere Europese paleizen te hebben gezien vond ik het weinig bijzonder.

Het was vooral erg klein; de naam kabinet is terecht gekozen. En het is ook allemaal zo overdadig. Iedere ruimte staat helemaal vol. Pas op het einde van de eerste verdieping bij de speelkamer van prinses Wilhelmina heb ik een foto gemaakt. Toch mijn eigen interesse / achtergrond die het leuk vind om te zien waar er vroeger mee gespeeld werd. Beneden waren de iets moderne kamers, inclusief werkkamers en zelfs een badkamer uit het begin van de 20e eeuw. Dat voor die tijd heel modern uit zag.

De paleistuinen

Dagje uit paleis 't Loo Apeldoorn - Mamaliefde

Na het paleis, en een rondje door de shop zijn we natuurlijk ook de tuinen ingegaan. Daar hoor je tenslotte zoveel over. En terecht. Alsof je terecht bent gekomen in Versailles. Zo mooi en strak aangelegd en perfect onderhouden. Alles perfect glanzend van het bladgoud of strak wit zonder een vuiltje. Met mooie seizoensbloemen zoals tulpen, hyacinten en zelfs keizerskronen.

De helft van de beneden tuinen was afgesloten vanwege renovatie. Dat doet echter niets af aan deze tuinen. Natuurlijk ook helemaal doorgelopen naar achteren. Bij mooi weer zeker de moeite waard om hier langer door te brengen.

Apeldoorn centrum

Op de terugweg zijn we bij de Markt van Apeldoorn uitgestapt. Daar was een kermis waar we even overheen zijn gelopen. Vervolgens langs het stadhuis zodat we terecht kwamen in een grote modeshow op straat compleet met rode catwalk. Via de winkelstraat kwamen we weer uit bij het station waar het stationsplein omgebouwd werd voor de Koningsnacht. Op het moment dat wij weer op het station waren gingen ze natuurlijk net de bas testen. Die deed het, en goed ook. Dat deed gewoon pijn aan je oren. Gelukkig kwam de trein al snel.

Uit eten

Uiteindelijk besloten we toch die avond nog ergens te gaan eten. Niet heel duur en uitgebreid ofzo, maar gewoon gezellig een pizza. Met een drankje. Een super lekkere pizza zelfs. Normaal vind ik de korst en bodem een beetje droog. Deze kwam uit de steenoven en er zat iets onder die het echt heel erg lekker maakte.

Na het eten moest de fiets nog opgehaald worden op het station en kwam ik er achter dat we tegenwoordig een Starbucks hebben! Voordat we afscheid namen van elkaar toch eerst nog maar even een kopje thee met een stuk chocolade fudge taart genomen. Waarvan meer dan de helft mee naar huis ging omdat hij toch wel heel erg machtig is.

Meer informatie vind je hier.

Zijn jullie wel eens naar paleis ’t Loo geweest?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. janske schreef:

  Wat leuk zeg…ik ben daar heeeeeeeel lang geleden als kind ook eens geweest. Ik vond het super interessant. Het is inderdaad niet echt een uitstapje waar je meteen aan denkt. Leuk hoor!

 2. lin schreef:

  Wat een leuke blog, en wat ziet het er mooi uit! grappig dat je vorige uitje naar Zwolle was! Daar woon ik 😉

 3. Astrid schreef:

  Ha, nog even nagenieten en de dag herbeleefd door je blog.
  Was gezellig, die lange treinreis was zeer nuttig om weer eens ongestoord bij te kletsen! 😀

  • Linda schreef:

   Het was absoluut een leuke dag, en dat kletsen is prima gelukt. Zelfs nog tot in de avond bij de starbucks.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.