Skip to Content

Parc Asterix; Shows, attracties en achtbanen

Parc Asterix; Shows, attracties en achtbanen

Als je het hebt over een pretpark bij Parijs denken veel mensen gelijk aan Disneyland, echter is er ook nog een ander pretpark; Parc Asterix. Grote kans dat je hier wel eens langs bent gereden op weg naar Parijs of het zuiden en de achtbanen hebt gezien. We waren erg benieuwd en hoorden positieve verhalen over de achtbanen en shows dus begonnen onze zomervakantie in Frankrijk met een bezoek aan dit pretpark. We sliepen in een hotel dichtbij, zodat we er de hele dag konden zijn en na het vuurwerk niet nog heel ver zouden moeten rijden.

Helaas heb ik niet veel eigen foto’s bij dit artikel; na het bezoek aan dit park zijn we gaan kanoën op de Loire en is de telefoon in het water gevallen. Bij een gebrek aan wifi waren de foto’s nog niet geüpload in de cloud dus heb ik alleen de foto’s die ik al op instagram stories had gedeeld.

Deze vind je hier.

Parc Asterix

Parc Asterix; Shows, attracties en achtbanen - Reisliefde

Het pretpark is gebaseerd op de bekende stripverhalen van Asterix en Obelix van Albert Uderzo en René Goscinny. Deze stripverhalen zijn in meer dan 70 landen uitgebracht en vertaald in meer dan 100 verschillende talen, waardoor het de best verkochte stripreeks uit Europa is. De kinderen hebben deze stripboeken wel eens gezien bij opa en oma, maar zijn er verder niet heel bekend mee. Voor het bezoek aan dit park maakt dat echter helemaal niet uit. Parc Asterix werd in 1989 geopend en is met name erg populair onder de Fransen, je komt hier dan ook veel ‘locals’ tegen en minder buitenlandse toeristen. Echter is Parc Asterix na Disneyland en Puy du Fou het meest bezochte pretpark van Frankrijk.

Parc Asterix werd in 1989 geopend en is met name erg populair onder de Fransen, je komt hier dan ook veel ‘locals’ tegen en minder buitenlandse toeristen. Echter is Parc Asterix na Disneyland en Puy du Fou het meest bezochte pretpark van Frankrijk.

Goed om te weten; dit pretpark is in tegenstelling tot andere parken alleen geopend van april tot november en dus niet het hele jaar door.

Zodra je aankomt lopen bij de ingang kom je gelijk al in het Asterix en Obelix thema. Vervolgens loop je eerst door een checkpoint waar tassen worden gecontroleerd op de inhoud, schaartjes bijvoorbeeld mogen niet mee het park in. Daarna kom je bij de toegangspoortjes, ik had hier online al kaartjes gereserveerd dus na het scannen konden we gelijk doorlopen.

Bij de ingang kan je ook een papieren kaart halen met plattegrond van het park waar alle attracties op staan aangegeven. Hierop staan echter niet de tijden van de shows; daarom is het ook zeker een aanrader om voor je bezoek de app van Parc Asterix te installeren op je telefoon.

Parc Asterix; Shows, attracties en achtbanen - Reisliefde

Vervolgens kom je in een soort dorpsstraat terecht met allemaal winkeltjes en restaurantjes. Als je deze uitloopt naar het amfitheater kan je kiezen welke kant je op wil. In principe kan je twee rondjes lopen rechtsom en linksom waarbij je vrijwel langs alle attracties komt. Je komt dan langs verschillende ‘werelden’ zoals de wereld van de Grieken, de Romeinen etc.

Parc Asterix; Shows, attracties en achtbanen - Reisliefde

De aankleding vond ik in vergelijking met andere parken zoals Europapark minimaal. Wel is er bij de attracties aandacht besteedt aan het thema door de naamgeving en het ontwerp van de attractie en de wachtrij. Hier had ik toch wel iets meer van verwacht. We zijn alleen Obelix tegen gekomen, nadat we uit de duikshow kwamen voor een fotomoment. In het midden van het park vind je wel het dorp met de gebouwen van de Galliërs waar je je wel even in de stripverhalen waant.

Wij waren hier in de zomervakantie, dus gedurende de dag werd het steeds warmer richting de 40 graden. Het was dus erg fijn dat in de ochtend personeel rondliep met een tank op de rug en een vernevelaar om voorbijgangers, maar ook het publiek tijdens een show in de open lucht te verfrissen. Later op de middag, toen het nog warmer was geworden werden er overal fonteintjes aangesloten zodat je daar doorheen kon lopen voor de nodige verkoeling. Dat was voor de kinderen natuurlijk al een attractie en sich.

Parkeren

Parc Astérix ligt ongeveer 35 km ten noorden van Parijs aan de A1 en heeft een eigen afrit. Daarna is het goed opletten op de borden richting de parkeerplaatsen van het park, er zijn meerdere parkeerplaatsen waarvan Parking 1 en 4 het dichtste bij de ingang liggen. Zelf hadden we deze gemist en stonden op P6, maar dat was nog prima te doen. Houdt er wel rekening bij dat je gelijk bij het binnengaan van de parkeerplaats moet betalen en dus niet achteraf. Hierdoor ontstaan er dus wel kleine files.

Attracties

Wij waren hier 1 dag, dat is in principe meer dan genoeg om een goede indruk te krijgen van het park en aardig wat attracties en achtbanen te doen. In totaal zijn er zo’n dertig attracties voor jong en oud in het park. Je zal dus afhankelijk van het gezelschap een keuze maken van welke je wilt doen. Bij de attracties en in de wachtrij is wel echt geprobeerd het thema naar voren te laten komen.

De wachtrij viel over het algemeen erg mee, alleen bij sommige achtbanen liep dit op dus die hebben we bewaard tot het einde van de dag terwijl we andere achtbanen meerdere keren hebben gedaan. Na zeven uur werd het een stuk rustiger, zo was er een achtbaan waar we in de middag 40 minuten hadden gestaan nu maar 4 minuten wachttijd!!!

Het beste kan je de dag beginnen (tot 12 uur) met wat populaire attracties, daarna wat shows bekijken en wat rustiger attracties en een bezoek aan het dorp van de Galliërs en dan na zeven uur nog een aantal achtbanen meepakken.

Wil je niet wachten; dan kan je ook tegen betaling gebruik maken van het fastpass systeem. Hiervoor zijn er verschillende opties zoals eenmalig kaartje, een kaartje voor een x aantal attracties, alle attracties 1x of onbeperkt alle attracties. Dit is echter niet heel goedkoop.

Parc Asterix; Shows, attracties en achtbanen - Reisliefde

Wij begonnen zelf met een carrousel, onder protest van de kinderen want dat was ‘kinderachtig’. We wilden echter voorkomen dat we kriskras door het park zouden lopen. Gaandeweg kwamen we ook langs andere attracties variërend van een draaiend huis (waar zoonlief toch liever niet in ging) tot en met een soort draaiende schotel. Een goede mix dus van bekende attracties die je ook in andere parken tegenkomt en unieke attracties die je verder nergens ziet.

Parc Asterix; Shows, attracties en achtbanen - Reisliefde

Heel fijn op deze warme dag is dat er ook een aantal waterattracties zijn waar je heerlijk kan afkoelen, zo zijn er meerdere bootjes en boomstam attracties waarbij je bij de een natter wordt dan de ander. Bij twee attracties zijn we toch wel goed nat gespetterd, maar was het in het zonnetje ook zo weer droog. De Romus et Rapidus vond ik zelf wel een beetje tegenvallen en was erg kort en niet heel spectaculair, maar wel een flinke wachtrij. Beide boomstammetjes attracties waren echter zeker de moeite waard.

Parc Asterix; Shows, attracties en achtbanen - Reisliefde

Relatief centraal in het park, achter het amfitheater vind je ook een soort kinderland met een soort miniatuurversies van attracties die je op andere plekken in het park tegenkomt zoals een mini kano, mini carroussel en treintjes. In totaal vind je hier zo’n 10 attracties en een speeltuin. Met jonge kinderen is dit zeker een aanrader, onze kinderen mochten hier ook nog net in en waren blij dat er geen rij was. Ook vind je hier een soort monorail waarmee je een rondje over dit gebied kan rijden.

Wil je meer weten over Asterix en Obelix zelf kan je terecht in het soort museum waarbij je meer te weten komt over de bedenkers, de figuren en ook wat leuke foto’s kan maken zoals doen alsof je een menhir tilt.

Ook is er een 4d bioscoop, waar een film draait die echt een aanrader is! Super leuk gemaakt met wind, geur en bewegende stoelen!

Achtbanen

Toen we aan kwamen rijden hadden ze al een aantal achtbanen gespot die ze heel graag wilden doen. Met hun 1.30+ mochten ze ook gelukkig op 1 na alle achtbanen in. Weken nadat we bij dit park waren geweest begon zoonlief nog over een achtbaan die hij zo gaaf vond en graag nog een keer wil doen. Deze hadden dus echt veel indruk gemaakt.

Na de ingang staat er een kraampje met een meetlat waar je kinderen kan meten; vervolgens krijg je een gekleurd bandje die je lengte aangeeft. Als je vervolgens in de rij staat bij een attractie hoef je alleen je bandje te laten zien en is er geen discussie over de lengte en het wel of niet er in mogen.

Parc Asterix; Shows, attracties en achtbanen - Reisliefde

In het park staan zeven achtbanen waaronder de houten achtbaan, Tonnerre de Zeus. Deze 33 meter hoge achtbaan bereikt snelheden van 80 km/h, en is een van de langste houten achtbanen in Europa. Hier stond ook de langste rij; ze hebben hier ruim een uur in de rij gestaan. Grappig detail is dat als je in de wachtrij wilt gaan staan je onder het stalen beeld door moet, en je zeker even naar boven kijken. Op dit moment droeg hij een roze onderbroek met gele badeendjes, maar dat wil wel eens wisselen 😉

Zelf heb ik deze overgeslagen, de kinderen wilden aan het einde van de dag hier nog een keer in maar manlief was er nu ook klaar mee omdat hij hem heel erg vond slingeren, meer dan andere houten achtbanen.

Parc Asterix; Shows, attracties en achtbanen - Reisliefde

Een groot succes waren de Pegage Express; een relatief relaxte achtbaan die eerst vooruit gaat, en dan in een soort schuurtje terecht komt waar je wordt ‘betoverd’ en de achtbaan achteruit terugkeert. Dat betoveren vonden de kinderen wel een beetje spannend, het achteruit gaan was echter een groot succes. Deze achtbaan hebben we dan ook meerdere keren gedaan.

Parc Asterix; Shows, attracties en achtbanen - Reisliefde

Ook Oziris, een hangende achtbaan waarbij je onderaan de rails hangt en meerdere loopings maakt hebben we een paar keer gedaan. Heel fijn is dat er hier ook speciale zitjes zijn voor mensen met een wat grotere maat zodat in principe iedereen mee kan rijden.

Parc Asterix; Shows, attracties en achtbanen - Reisliefde

La Trace du Hourra is een bobslee achtbaan en ontworpen door Mack Rides van Europapark, hij lijkt dan ook heel erg op de bobsleebaan in dat park, maar dan net iets langer. In Europapark zijn de kinderen hier een paar keer achter elkaar in geweest en ook deze is zeker een aanrader.

Parc Asterix; Shows, attracties en achtbanen - Reisliefde

L’oxygénarium is een achtbaan / glijbaan die heel erg uniek is; je neemt hier namelijk plaats in een ronde zwemband waarmee je vervolgens naar beneden glijdt over een waterbaan. Je hoeft hier niet bang te zijn om nat te worden zoals bij Romus et Rapidus (een rapid river attractie). Deze attractie vonden ze ook erg leuk. Qua aankleding was dit wat moderner richting Parijs aan het begin van de eeuwwisseling.

Parc Asterix; Shows, attracties en achtbanen - Reisliefde

Goudirix is een stalen achtbaan met loopings en maar liefst 7 inversies en de enige die we niet hebben gedaan, aangezien de kinderen hier te klein voor waren. Verder is er nog een kinderachtbaan, waar de kinderen alleen een paar keer zijn in geweest en er geen rij stond en wordt er gewerkt aan een nieuwe achtbaan Toutatis, dit is een LSM Launch achtbaan met de steilste hoek van 101 graden en wordt geopend in 2023.

Shows & Optocht

Gedurende de dag vinden er diverse shows plaats voor jong en oud. Verspreid over het park vind je grote en kleinere theater en via de app kan je de programmering bekijken. Deze shows zijn allemaal Franstalig, toch leek ons leuk om iig een aantal shows te bekijken. Gelukkig zijn er ook shows tussen die je prima kan volgen zonder dat je het kan verstaan. Vroeger was er ook een dolfijnen show, die is nu vervangen door de duikshow.

Parc Asterix; Shows, attracties en achtbanen - Reisliefde

Zo hebben we in de middag de duikshow bekeken waarbij de Grieken tegen de Romeinen aan het strijden waren om de winst en vak steeds hogere plateaus in het water sprongen. Het verhaal hier was goed te volgen en de duiken waren erg indrukwekkend.

Parc Asterix; Shows, attracties en achtbanen - Reisliefde

Aan het einde van de dag hebben we nog een tweede show bezocht in het Romeinse amfitheater waarbij de Romeinen tegen de Galliërs gingen strijden. Dit ging echter niet allemaal even ‘eerlijk’ waardoor de Romeinen flink uitgejouwd werden. Ook het verhaal van deze show was prima te volgen en de kinderen genoten van het clowneske gedrag tot en met de stunts waarbij moderne en acro-technieken werden gebruikt.

Parc Asterix; Shows, attracties en achtbanen - Reisliefde

Naast de shows is er ook rond vijf uur een optocht; deze wordt groot aangekondigd en gaat min of meer het halve park over. Die wilden we natuurlijk niet missen, dus waren op tijd aanwezig voor een plekje. Op de grond stond duidelijk met tegeltjes aangegeven waar je moet staan en voor de optocht lopen ook medewerkers om dat te controleren. De optocht zelf is echter niet heel uitgebreid zoals in Disneyland of in Europapark. Het waren vier karren met de Galliërs, de Romeinen, de Grieken en nog iets. Als je toevallig in de buurt bent is het leuk meegenomen.

Parc Asterix; Shows, attracties en achtbanen - Reisliefde

De dag wordt afgesloten met een vuurwerkshow; na sluitingstijd (negen uur) moet je dan nog ruim een uur wachten tot het donker is. We hadden net zoals veel anderen een plekje gezocht op een grasveld langs het water terwijl de kinderen aan het spelen waren in de speeltuin. Helaas werd de brug tussen dat grasveld en de speeltuin afgesloten, dus konden ze niet meer terug. Terwijl manlief omliep om ze op te halen, werd ik ook van het grasveld gestuurd. Voor dit vuurwerkspektakel mag je alleen op de trappen zitten aan het begin van het park.

Het vuurwerk zelf was een mooie combinatie van muziek, licht, waterfonteinen en vuurwerk en ging maar door. Deze show duurde bijna 20 minuten en is absoluut de moeite waard om te blijven. Hiervan heb ik ook nog wel het meeste spijt dat ik geen foto’s meer heb 😉 Een mooie afsluiting dus van de dag, al was het voor de jongste wel iets te laat geworden.

Na het vuurwerk loop je natuurlijk met zijn allen tegelijk terug naar de parkeerplaats (en is het heel fijn dat je dus niet nog een uitrijkaartje hoeft te halen) en wil iedereen tegelijk weg (en scheelt het dat er geen slagbomen zijn). Eenmaal in de auto was het al elf uur, dus was het heel fijn dat het maar een kwartier rijden was naar het hotel.

Eten en drinken

Parc Asterix; Shows, attracties en achtbanen - Reisliefde

Verspreid over het hotel vind je diverse horeca punten; van grotere restaurants met uitgebreide terrassen om zowel binnen als buiten te zitten. Ieder restaurant heeft weer een andere keuken; zo kan je bij de een terecht voor snackmenu’s, bij de ander voor pizza’s of gyros, en weer ergens anders kan je snacks halen.

Helaas vond ik het niet duidelijk aangegeven op de kaart waar je voor welke keuken moet zijn, dus je moet er maar net langs lopen. Zo waren we in de avond op zoek naar pizza’s, en waren we die overdag al een paar keer gezien. Maar op dat moment konden we ze, in het deel van het park waar we toen waren, niet vinden.

Het eten was trouwens wel prima, voor overdag hadden we broodjes meegenomen, en in de avond hebben we pasta en patat gegeten. De porties waren groot genoeg en de prijs viel ons voor een pretpark heel erg mee.

Ook vind je overal ijskarretjes en slush puppie barren, ideaal als het zo warm is. Ook staan machines voor drinken. Helaas kon je daar alleen contant betalen.

Parc Asterix; Shows, attracties en achtbanen - Reisliefde

Je kan ook reserveren voor het buffet diner in het dorp van de Galliërs, deze is in de avonduren gesloten voor de rest van het publiek zodat je hier rustig kan genieten van het eten zoveel en wat je wilt.

Hotels Parc Asterix

Aan de rand van het park vind je een drietal hotel met direct toegang tot het park. Vanuit het park mag je ook voor openingstijd het park in, zodat je extra lang kan genieten van het park.

Parc Asterix; Shows, attracties en achtbanen - Reisliefde

Hôtel Des Trois Hiboux; dit is het eerste hotel bij Parc Asterix en ligt in de bossen aan de rand van het park. De kamers zijn verdeeld over verschillende gebouwen zodat je je hier echt in het groen waant.

Parc Asterix; Shows, attracties en achtbanen - Reisliefde

Les Quais de Lutèce; In de Romeinse tijd stond Parijs bekend als Lutetia, een bruisend handels- en cultureel centrum rond de Seine. Het verhaal gaat dat bij zonsondergang de rivieroevers wemelden van de mensen, terwijl gelach en het gerinkel van kroezen over de rivier weergalmde. Het Quais de Lutèce Hotel is met dit in gedachten ontworpen en verbindt beide oevers van de Seine als eerbetoon aan de Romeinse levensstijl in Lutetia.

Parc Asterix; Shows, attracties en achtbanen - Reisliefde

La Cite Suspendue; Dit vier sterren hotel is ontworpen als vergeten stad ter herinnering aan een oude beschaving. De Kelten die hier woonden, aanbaden bomen en de natuur, en leefden in perfecte harmonie met de geesten van het bos. Alle bouwwerken in deze stad zijn op palen gebouwd om de flora en fauna te beschermen.

In eerste instantie wilden wij hier ook overnachten, maar je kan alleen boeken met een creditcard en de amex-card accepteren ze niet. Daarnaast is het ook goed opletten; want wij wilden hier wel slapen, en maar 1 dag het park bezoeken.

Wij hebben daarom zelf overnacht bij Hotel F1 Saint Witz in twee tweepersoons kamers, de kamers zijn niet heel groot maar voorzien van een tweepersoonsbed en we hadden kamers met een eigen toilet en douche (je kan ook kiezen voor gemeenschappelijk sanitair). In de ochtend was er ook een ontbijt inbegrepen, dit was echter heel minimaal typisch Frans. Voor ons was dit hotel prima, want we sliepen hier alleen en dit was een zeer voordelige optie op 10 minuten van het park. Dit hotel vind je hier.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.