Ongeveer 25 km ten zuiden van Milaan ligt Pavia (klemtoon op de i), een erg leuk stadje en goed bereikbaar met de trein. Het ligt op de Povlakte. Ten tijde van de Romeinen heette de stad, net als de rivier, Ticinum. In de 7de eeuw werd het de hoofdstad van de Longobarden. In de 14de eeuw kreeg de stad een universiteit en ook de dom werd toen gebouwd.
Je kunt hier fijn een dagje ronddwalen en een terrasje pakken. Loop ook vooral een stukje langs de rivier en bekijk de mooie oude brug. Ik was in het najaar van 2016 twee weken in Milaan, en vanuit daar heb ik onder andere Piacenza en Pavia bezocht.
Castello Visconti
Het kasteel ligt aan de rand van het oude centrum en is gebouwd in 1360. Het was de residentie van de familie Visconti. De Visconti wilden ook een grandioos jachtpark ontwerpen, dat oorspronkelijk ongeveer tien kilometer lang was, tot aan de Certosa di Pavia; vandaag is een deel van het grondgebied van het park nog steeds aanwezig, maar niet langer verbonden met het kasteel, en wordt het Vernavola Park genoemd.
In de tweede helft van de veertiende en vijftiende eeuw was het landhuis een belangrijk centrum van artistieke productie. Erg mooi is de versiering van de “Blauwe Kamer”, de figuren van de dode Christus en de heiligen in de oorspronkelijke kapel op de begane grond, de wandtapijten en de beelden.
Op 17 januari 1491 trouwde Ludovico il Moro in de hertogelijke kapel van het kasteel met Beatrice d’Este, dochter van Ercole I d’Este, hertog van Ferrara. In het kasteel werd de grote privébibliotheek van de hertogen van Milaan bewaard, die in 1499 meer dan 900 manuscripten verzamelde.
De bibliotheek werd in 1500 door koning Louis XII naar Frankrijk getransporteerd; in de Bibliothèque Nationale de France bevinden zich nog steeds ongeveer 400 van die delen, terwijl andere in Italiaanse, Europese en Amerikaanse bibliotheken terechtkwamen.
In het park van het kasteel werd de beroemde veldslag in 1525 uitgevochten. Het kasteel werd deels kapot geschoten door de Franse artillerie in 1527, geplunderd en gebruikt als kazerne tot de jaren 1920.
Het kasteel van Pavia werd gekocht door de gemeente, gerestaureerd in de jaren 20 en 30 van de 20e eeuw en er kwamen verschillende musea in. In de zomer worden er ook concerten gehouden op de binnenplaats.
Meer informatie over het kasteel en de musea vind je hier.
Certosa di Pavia
Dit is een kloostercomplex, 8 km ten noorden van Pavia. Gebouwd tussen 1396 en 1495, was het ooit gelegen aan de rand van het jachtpark van de familie Visconti in Milaan, waarvan tegenwoordig alleen nog verspreide delen over zijn. Het is één van de grootste kloosters in Italië.
Certosa is de Italiaanse naam voor een huis van de kloosterorde van kartuizers. Hoewel de kartuizers in hun vroege eeuwen bekend stonden om hun afzondering en ascese en de eenvoud van hun architectuur, staat de Certosa bekend om de uitbundige architectuur, zowel in de gotische als de renaissancestijl, en om zijn verzameling kunstwerken die bijzonder representatief zijn voor de regio.
Visconti, erfelijke heer en eerste hertog van Milaan, droeg de bouw van de Certosa op aan de architect Marco Solari, legde de eerste steen op 27 augustus 1396, zoals vastgelegd door een bas-reliëf op de gevel. De locatie werd strategisch gekozen halverwege tussen Milaan en Pavia, de tweede stad van het hertogdom, waar de hertog zijn hof hield.
De kerk zou het familiemausoleum van de Visconti worden. Het werd ontworpen als een grootse constructie met een schip en twee gangpaden, een type dat ongebruikelijk is voor de Kartuizer Orde. Het schip, in gotische stijl, werd voltooid in 1465. In de 15de eeuw werd het deels gerenoveerd in renaissancestijl. De Certosa heeft een enorme verzameling kunstwerken uit de 15e tot de 18e eeuw.
In 1782 werden de kartuizers door keizer Joseph II van Oostenrijk verdreven en in 1784 door de cisterciënzers en vervolgens door de karmelieten in 1789 opgevolgd in de Certosa. In 1810 werd het klooster gesloten totdat de kartuizers het in 1843 heroverden. In 1866 werd het uitgeroepen tot nationaal monument en in beslag genomen door de Italiaanse staat, hoewel enkele benedictijnen daar tot 1880 hebben gewoond. In augustus 1946 werd het illegaal opgegraven lichaam van Benito Mussolini ontdekt in het complex. Twee Franciscaanse broeders moesten helpen bij het verbergen van het lichaam.
De kerk is gebouwd op een Latijns kruisplan, met een schip, twee gangpaden en transept, typisch voor de gotische architectuur. Het koor eindigt met een apsis. Het is bedekt met gekruiste gewelven op gotische bogen. De gewelven zijn afwisselend versierd met geometrische vormen en sterrenhemels. Het dwarsschip en de hoofdkapel eindigen met vierkante kapellen met kleinere, halfronde apsissen aan drie zijden. De gevel van de kerk is beroemd om zijn uitbundige decoraties, typisch voor de Lombardische architectuur, elk deel is versierd met reliëfs, ingelegd marmer en beelden.
Een elegant portaal, met sculpturen, leidt van de kerk naar het kleine klooster. Dit heeft een kleine tuin in het centrum. Het meest opvallende kenmerk is de terracotta decoratie van de kleine pilasters. Sommige arcades zijn versierd met fresco’s van Daniele Crespi. Ook opmerkelijk is de lavabo uit de late 14e eeuw in steen en terracotta, met scènes van de Jezus met de vrouw van Samaria bij de bron. Soortgelijke decoraties kenmerken ook het Chiostro Grande. De elegante cellen van de monniken openen naar de centrale tuin. De arcades hebben kolommen met kostbare decoraties in terracotta. Heiligen, profeten en engelen in wit en roze Verona-marmer.
Meer informatie vind je hier.
Collegio Borromeo
Het gebouw dat het college herbergt, werd ontworpen door Pellegrino Tibaldi en kijkt uit over de Ticino, omringd door aangelegde tuinen en de Borromeo-tuinen. Vasari beschreef het als een “paleis van kennis” (“palazzo per la Sapienza”).
Aula Magna (en universiteit)
Dit is één van de oudste universiteiten van Europa. Er zijn documenten gevonden uit 825 waarin de school al genoemd werd. Het is een groot complex van gebouwen met verschillende “Aula’s”. Allen in barokke tot neoklassieke stijl gebouwd. Bekijk ook vooral even de renaissance loggia (Cortile di Ludovico il Moro). Verder is er een museum, een botanische tuin en een Natuurhistorisch museum.
Meer informatie vind je hier.
Torri Medievali
De Torri Medievali zijn Romaans en staan in het midden van het centrum. Pavia stond in de Middeleeuwen bekend als de stad met honderd torens, maar daar zijn er niet veel meer van overgebleven. Er zijn er nu nog 6 intact. Ze zijn ontstaan in de 12de eeuw en behoorden tot de universiteit en een paleis. Ze zijn tussen de 40 en 50 m hoog en hebben dikke wanden die wat smaller worden naar boven toe. Ze hadden geen functie voor verdediging, maar waren versiering van het paleis om te imponeren.
Er was namelijk nogal wat rivaliteit tussen de heersende families in die tijd. Ze wilden elkaar aftroeven met de mooiste en grootste paleizen. Als een familie een politieke nederlaag had geleden, werden hun torens afgesneden of omvergeworpen. Als je goed naar de torens kijkt, zul je vogels zien die er hun schuilplaatsen en nesten hebben.
Duomo
De kathedraal van Pavia is de grootste kerk in de stad, gebouwd in de 15de eeuw in renaissancestijl. De overblijfselen van de eerste bisschop van Pavia, St. Sirus liggen in de kerk. Zowel Bramante als Leonardo da Vinci heeft gewerkt aan het ontwerp van de koepel en andere details van de kerk. Het altaar is afgemaakt door Rizzi, een leerling van Da Vinci. De kerk is gebouwd op een Grieks Kruis en het is dus even lang als breed. Met 84 m is het ook één van de grootste van Italië. De koepel is de vierde in Italië, na De St. Pieter in Vaticaanstad, het Pantheon in Rome en de kathedraal van Florence.
Meer informatie vind je hier.
Kerken in Pavia
Naast de indrukwekkende Duomo zijn er nog meer bewonderingswaardige kerken in deze stad.
S. Maria del Carmine
Dit is een schitterende kerk gebouwd rond 1374 in Lombardisch-Gotische stijl. Het heeft een imposante voorgevel met pilasters en portalen en een mooi roosvenster in het midden boven de ingang. Binnen zie je prachtige fresco’s en verschillende kapellen met prachtige altaarstukken. De sacristie heeft barokke elementen. Ook mag je het gotische tabernakel niet missen.
San Michele Maggiore
Deze kerk is in dezelfde stijl als de Maria del Carmine gebouw, alleen iets ouder. Een eerste kerk die gewijd was aan de aartsengel St. Michael werd gebouwd op de plek van de kapel van het Lombardische paleis. Hiervan is het onderste gedeelte van de klokkentoren nog over. De eerste kerk werd verwoest door een brand in 1004.
De huidige bouw werd begonnen aan het einde van de 11e eeuw en was af in 1155. De gewelven van het schip werden in 1489 vervangen door vier rechthoekige overspanningen. De basiliek was de zetel van allerlei belangrijke evenementen, zoals de kroningen van Louis III (900) en Frederick Barbarossa (1155). Er is gebruik gemaakt van zandsteen in plaats van bakstenen.
Op de kruising van schip en transept is de achthoekige koepel, 30 m hoog. De gevel is versierd met talloze zandstenen sculpturen, met religieuze of profane thema’s. De gevel heeft vijf dubbele en twee enkele verticale raamstijlen en een kruis. Bas-reliëfs in horizontale banden tonen menselijke, dierlijke en fantasiefiguren. Boven de kleine portalen zie je St. Ennodius, bisschop van Pavia, en St. Eleucadius, aartsbisschop van Ravenna. De crypte, met een schip en twee gangpaden, bevindt zich direct onder het altaar: het herbergt prachtig versierde kapitelen en het monument van de Heilige Martino Salimbene (1491).
Meer informatie vind je hier.
Basiliek van San Pietro in Ciel d’Oro
Dit is een rooms-katholieke basiliek en een voormalige kathedraal van de Augustijnen. De naam verwijst naar de mozaïeken van bladgoud op het plafond van de apsis. De effen buitenkant is van baksteen, met zandstenen kozijnen. De bestrating van de kerkvloer is nu lager dan het moderne straatniveau van Piazza San Pietro in Ciel d’Oro, dat voor de gevel ligt. De eerste kerk op deze plaats was er al in 604 die werd gerenoveerd door de koning van de Lombarden tussen 720 en 725. De huidige Romaanse kerk werd ingewijd door paus Innocentius II in 1132.
De Augustijnen werden verdreven in 1700 en zochten hun toevlucht in Milaan met de overblijfselen van Augustinus en de gedemonteerde Arca, die daar naar de kathedraal werden overgebracht. De voormalige kathedraal in Pavia raakte in verval. Eind 19de eeuw werd de kerk gerestaureerd en in 1896 werden de overblijfselen van Augustinus en het heiligdom opnieuw geïnstalleerd.
Meer informatie vind je hier.
Een stukje geschiedenis
De stad Pavia dateert uit vroeg-Romeinse tijd (Ticinum). Het was een belangrijke militaire locatie (castrum) in het Romeinse rijk, gebouwd door de consul Publius Cornelius Scipio in 218 voor Christus om een houten brug te bewaken die hij had gebouwd over de rivier. De troepen van Rome en Carthago liepen elkaar kort daarna tegen het lijf en de Romeinen verloren van Hannibal. De brug werd vernietigd, maar het versterkte kamp overleefde de lange Tweede Punische oorlog en ontwikkelde zich naar een garnizoensstad.
In 568 vielen de Lombarden Italië binnen. Hun koning Alboin veroverde veel van Noord-Italië in 568, maar hij werd gestopt in 569 door de vestingstad Pavia. Het beleg duurde meer dan drie jaar. De strategische ligging van Pavia en de Ostrogoth-paleizen zouden van Pavia de belangrijkste hoofdstad van het koninkrijk maken. Pavia bleef de hoofdstad en het centrum van kroningen tot de afname van het gezag in de 12e eeuw.
In de eeuwen erna was Pavia een belangrijke en actieve stad. Pavia hield stand tegen de overheersing van Milaan en gaf zich uiteindelijk over aan de familie Visconti. Onder de Visconti werd Pavia een intellectueel en artistiek centrum, en sinds 1361 kwam er de Universiteit van Pavia. Later hoorde stad periodes bij Spanje en Oostenrijk, vooral onder de laatste kende de stad een welvarende periode.
Lees ook: Vakantie Lombardije; Livigno in de zomer
Overnachten in Lombardije
Of je nu op zoek bent naar een fijn hotel, appartement of een vakantiehuis om met kinderen te overnachten maar dan wel met de nodige privacy. Of ben je meer van het kamperen en ben je op zoek naar een kampeerplek voor je camper, caravan of tent.
Hotel Moderno
Dit 3-sterrenhotel ligt in het historische centrum van Pavia en biedt comfortabele kamers met airconditioning en gratis WiFi. Het hotel beschikt ook over een bar en een 24-uursreceptie.
Meer informatie vind je hier.
Aurora Hotel
Dit 4-sterrenhotel ligt op een rustige locatie in Pavia en biedt elegante kamers met airconditioning, gratis WiFi en een eigen balkon. Het hotel heeft ook een restaurant, een bar en een fitnessruimte.
Meer informatie vind je hier.
Hotel Excelsior Pavia
Dit 4-sterrenhotel ligt in het hart van Pavia en biedt ruime kamers met airconditioning, gratis WiFi en een minibar. Het hotel heeft ook een restaurant, een bar en een 24-uursreceptie.
Meer informatie vind je hier.
Hotel Ticino Pavia
Dit 3-sterrenhotel ligt op slechts 10 minuten lopen van het treinstation van Pavia en biedt comfortabele kamers met airconditioning en gratis WiFi. Het hotel heeft ook een restaurant en een bar.
Meer informatie vind je hier.
Hotel Rosengarten
Dit 4-sterrenhotel ligt in de rustige woonwijk van San Martino Siccomario, net buiten Pavia, en biedt moderne kamers met airconditioning, gratis WiFi en een flatscreen-tv. Het hotel heeft ook een restaurant, een bar en een terras.
Meer informatie vind je hier.
- Weimar Goethe; Bezienswaardigheden & Activiteiten - 30 augustus 2024
- Madrid Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - 10 juli 2024
- Tweede Wereldoorlog; interessante monumenten en musea in Nederland - 1 november 2022
Leave a comment