Skip to Content

11 mooie bezienswaardigheden in Peru

11 mooie bezienswaardigheden in Peru

Op reis in Peru, wil je natuurlijk zoveel mogelijk van de schoonheid van het land ontdekken. Met een veelheid aan culturele, historische en natuurlijke hoogtepunten is het niet makkelijk kiezen. Waar moet je zijn voor de mooiste uitzichten en begeef je je tegelijkertijd een beetje weg van de gebaande paden?

Naast de Inca-stad Machupicchu, het tropische regenwoud en de indrukwekkende Andes, is ook het koloniaal erfgoed een belangrijke trekpleister om Peru te bezoeken. Steden als Cusco, Arequipa en hoofdstad Lima zijn rijk aan kathedralen, paleizen en andere bouwwerken uit het koloniale verleden die je tijdens een rondreis allemaal kunt bewonderen. Naast de bekende hoogtepunten is een veel groter aantal minder bekende gebouwen, die een afspiegeling zijn van het rijke historische verleden.

We nemen je mee langs locaties die niet alleen de rijkdom tonen, maar waar je camera gegarandeerd overuren maakt.

Wereldwonder Machupicchu

6 mooie bezienswaardigheden in Peru

Machupicchu, vol unieke natuur en omgeven door mysterie en cultuur, is een van de wonderen van de wereld die minstens één keer in je leven moet worden bezocht. Gelegen in de provincie Urubamba in Cusco, werd dit heiligdom ongeveer in het midden van de 15e eeuw gebouwd. De locatie, in een afgelegen gebied van de Peruaanse Andes, en de moeite die de Inca’s hebben gedaan om hun wegen te verbergen, maakte het bijna 400 jaar onopgemerkt.

Dit alles veranderde in 1911, toen de Amerikaanse ontdekkingsreiziger Hiram Bingham – geleid door lokale herders – aankwam in Machupicchu en het vervolgens in een publicatie in het gerenommeerde tijdschrift National Geographic aan de wereld bekendmaakte.

Om bij deze fascinerende plek te komen, moet je eerst naar de stad Cusco reizen. Vanuit Lima, met het vliegtuig, duurt de reis ongeveer 1 uur en 40 minuten; met de bus ben je 17-22 uur onderweg.
Als je eenmaal op de ‘navel van de wereld’ bent, is de trein de snelste manier om dit werelderfgoed te bereiken. De reis duurt ongeveer 3 uur. Vanuit Ollantaytambo naar Aguas Calientes (de stad die het dichtst bij de citadel ligt) zijn er elke ochtend verbindingen.

Een ander alternatief is om het Inca-pad te voet af te leggen. Een must voor liefhebbers van trekking en avontuur. De tocht duurt drie tot vijf dagen, en neemt je mee door prachtige landschappen.

Machupicchu is het hele jaar door te bezoeken; van mei tot oktober zijn de minder regenachtige dagen.

Laguna 69 in Huascaran National Park

6 mooie bezienswaardigheden in Peru

Het uitzicht over dit kristalheldere bergmeer op 4.600 m hoogte is de beloning van een hike in het Huascaran National Park in de regio Ancash. De tocht begint in het plaatsje Yuraccorral en voert door dichte bebossing afgewisseld met ruige rotspartijen. Na ongeveer 3 uur lopen, veelal langs de beek die in het meer ontspringt, wacht een fenomenaal panorama van weerspiegelende bergtoppen in het heldere water van Laguna 69.

Gocta Waterval

6 mooie bezienswaardigheden in Peru

Midden in de tropische vegetatie stort het water van de Gocta-waterval ruim 770 m naar beneden en is daarmee een van de hoogste ter wereld. Het donderende geraas is al van ruime afstand te horen. Vanuit het plaatsje Cocachimba loopt een route die in zo’n 2,5 uur naar de Gocta-waterval leidt. Onderweg, te voet of te paard, spot je ongetwijfeld tal van de 110 voorkomende vogelsoorten en kleurrijke orchideeën.

Sillar Route Arequipa

6 mooie bezienswaardigheden in Peru

Arequipa dankt haar bijnaam ‘de Witte Stad’ aan het bijzondere, witte gesteente ‘sillar’, waarmee een groot deel van de historische binnenstad is gebouwd. Behalve de prachtige façades in het koloniale centrum van Arequipa, is de Sillar Route een absolute must. Deze 2 km lange route voert langs alle aspecten die te maken hebben met dit zeldzame, witte lavagesteente. Van de delving in rotsen, waar ook metershoge façades in de bergwand zijn uitgehakt, tot ateliers waar het sillar wordt bewerkt tot scuplturen. Een van de hoogtepunten is de fotogenieke roze canyon, Sillar Rosada.

Taquile in het Titicacameer

6 mooie bezienswaardigheden in Peru

Een heel ander panorama wacht op het eilandje Taquile, midden in het Titicacameer op 3.927 m boven de zeespiegel, en drie uur varen vanaf Puno. Taquile geeft niet alleen een prachtig uitzicht over het gigantische meer, maar biedt je ook een kijkje in de rijke historie van de lokale bevolking. Deze komt vooral tot uiting in de prachtige handgeweven kleurrijke stoffen en kleden in complexe patronen, die van generatie op generatie worden overgedragen. Het mooiste uitzicht over het meer heb je vanaf het hoogst punt op het eiland, Mulsina Pata, te midden van historische overblijfselen.

Humantay Lake in de Vilcabamba bergketen

6 mooie bezienswaardigheden in Peru

Het turkooisblauwe water van Humantay Lake is een van de pareltjes van het Andesgebergte in de Cusco-regio. Het is een speciale plek, perfect om een oud ritueel te doen ter ere van Moeder Aarde of Pachamama met stenen en cocabladeren. Om na de laatste bocht oog in oog te staan met een van de mooiste bergmeren, op een hoogte van 5.473 meter, is een magische ervaring.

Hacienda San José in Ica

Vijf keer koloniaal erfgoed in Peru

De geschiedenis van deze oude ‘haciënda’ neemt je mee door de tijd en geeft je een inkijkje in de gebeurtenissen op het Peruviaanse platteland door de eeuwen heen. De uitgestrekte gebouwen van de Haciënda San Jose in Ica (Vallei van Chincha) dateren van 1688 en vertellen het verhaal van het leven op een suikerplantage, de afschaffing van de slavernij en de lange familietradities.

Die beleving wordt nog eens extra versterkt wanneer je een nacht op de haciënda verblijft. Dat kan, er is inmiddels een kleinschalig boutiquehotel gevestigd. Tijdens een rondleiding bezoek je onder meer het hoofdgebouw, de kapel en de catacomben.

Klooster van Santa Catalina in Arequipa

Vijf keer koloniaal erfgoed in Peru

Dit ommuurde klooster, gesticht omstreeks 1580, is een van de hoogtepunten van de stad Arequipa. Een plek waar je fotocamera overuren maakt. Santa Catalina is een enorm complex met huizen, overdekte wandelgangen, pleinen, kloostertuinen en een kerk. Het klooster wordt nog bewoond door een klein aantal nonnen, verder is het vrijwel volledig te bezichtigen. Voor de bouw is, net als voor veel andere gedecoreerde façades in de historische binnenstad, gebruikgemaakt van een zacht lavagesteente ‘sillar’. Een plek waar je fotocamera overuren maakt.

Iglesia San Francisco en de catacomben van Lima

Vijf keer koloniaal erfgoed in Peru

Deze kerk (en klooster) uit de 16e eeuw in het historische centrum van Lima is niet alleen boven de grond boeiend, maar er is minstens net zoveel te ontdekken in de catacomben onder het gebouw. Hier, in de ondergrondse gewelven daterend uit de koloniale tijd, is een historische begraafplaats ontstaan, waar meer dan 25.000 mensen zijn begraven.

In het verleden is in het historisch centrum een uitgebreid netwerk van ondergrondse begraafplaatsen aangelegd. Soms waren deze, zo wordt gezegd, met elkaar verbonden door tunnels. De catacomben zijn te bezichtigen en doe dit met een gids, wanneer je ook wat van de talrijke duistere verhalen en legendes wilt horen. En dat alles onder het architectonische juweel, het klooster van San Francisco met de gelijknamige kerk.

Convent van Santo Domingo in Lima

Vijf keer koloniaal erfgoed in Peru

De indrukwekkende roze basiliek en het klooster van Santo Domingo gelden als een van de meest bijzondere religieuze bezienswaardigheden van Lima. De bouwwerken zijn oorspronkelijk voltooid in de 16e eeuw, maar in de eeuwen daarna uitgebreid en verbouwd. Bewonder de verschillende architectuurstijlen, de patio’s, de overdekte wandelgangen met de barokke schilderingen en betegelde muren, de rijke decoratie in de kerk, het altaar en de enorme bibliotheek van het klooster. Die telt ruim 25.000 religieuze werken.

Qoricancha in Cusco

Vijf keer koloniaal erfgoed in Peru

De stad Cusco is een groot museum waarvan de hele historische binnenstad op de werelderfgoedlijst staat. Het bijzondere van deze stad is het rijke Inca- en koloniale verleden. Qoricancha is gevestigd op de plaats waar ooit de gelijknamige tempel stond, die gold als een van de belangrijkste in het Inca-rijk. De tempel werd gebouwd door de Inca Pachacuteq voor de Inca-god Inti.

Het museum in het klooster van Santo Domingo is een reis door de tijd en toont onder meer overblijfselen van Inca-tempels en het Inca-rijk, maar biedt ook plaats aan hedendaagse lokale en internationale kunst.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Unieke overnachtingen in Peru

Redactie Reis-liefde

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.