Skip to Content

Maak je zomeravond compleet met een spelletje Perudo!

Maak je zomeravond compleet met een spelletje Perudo!

Ben jij de grootste bluffer? Laat het zien met Perudo! Perudo is een verrassend, eenvoudig en snel blufspel vol spanning voor 2 tot 6 spelers vanaf 8 jaar.

Voorbereiding

Er is niet veel voorbereiding nodig voor een spannend potje Perudo. Iedereen ontvangt een dobbelbeker met vijf dobbelstenen in de bijhorende kleur. Samen bepalen jullie wie de startspeler wordt, daarna is de speelrichting met de klok mee. 

Het spel kan beginnen!

Maak je zomeravond compleet met een spelletje Perudo! - Mamaliefde.nl

Nu iedereen zijn eigen beker met dobbelstenen heeft en de startspeler is gekozen, kan het spel beginnen! Alle spelers schudden tegelijkertijd hun beker met dobbelstenen en zetten hem dan ondersteboven op tafel, zodat het resultaat van de dobbelstenen alleen zichtbaar is voor de desbetreffende speler. Dan bekijkt iedereen het resultaat van hun eigen worp, zonder dat de andere spelers dit kunnen zien.

De startspeler doet vervolgens een eerste bod waarbij hij gokt hoeveel dobbelstenen er van een bepaald getal minimaal op tafel liggen. Bijvoorbeeld: ‘’Er liggen minstens 5 dobbelstenen op tafel met een waarde 2’’. De volgende speler kan drie verschillende acties ondernemen.

Dudo (ik betwijfel het)

Je kan een bod in twijfel trekken door ‘’Dudo’’ te zeggen. Alle spelers moeten dan hun beker optillen, zodat iedereen alle dobbelstenen kan zien. Hierdoor kan het bod worden gecontroleerd. Als het bod correct is (gelijk of hoger) dan verliest de speler die ‘’Dudo’’ zei deze ronde. Hij moet dan één van zijn dobbelstenen afleggen. Als het bod fout is, dan verliest de speler die het bod deed en moet hij één van zijn dobbelstenen afleggen. 

Ik verhoog!

Je kan ook het bod verhogen. Dit doe je door het aantal dobbelstenen van diezelfde waarde te verhogen of de waarde van dezelfde hoeveelheid dobbelstenen te verhogen. Dan gaat de beurt naar de volgende speler, die dezelfde opties krijgt.

Zodra iemand ‘’Dudo’’ heeft geroepen en één van de spelers een dobbelsteen heeft verloren start een nieuwe ronde. In een nieuwe ronde worden de dobbelstenen door iedereen opnieuw geworpen en doet de startspeler een openingsbod.

Het klopt precies

Je kan ook een dobbelsteen terugwinnen nadat je deze hebt afgelegd. Hoe? Door bij een bod van de speler voor jou te roepen ‘het klopt precies’! Als je gelijkt hebt, mag je een dobbelsteen van jouw kleur terugpakken en in je beker stoppen. Heb je het fout? Dan leg je een dobbelsteen af. De andere speler verliest hierdoor geen dobbelsteen.

Palifico

Als een speler op Palifico staat dan mag hij een startbod doen waarbij alle spelers dezelfde waarde moeten aanhouden. Bijvoorbeeld de startspeler doet een bod van drie dobbelstenen met waarde 6. De overige spelers moeten dan in de waarde 6 blijven en mogen hierbij Dudo roepen, verhogen of aangeven dat het precies klopt. Paco de Toekan geldt in deze ronde niet als een joker, je zal dus een voorzichtig bod moet doen.

Paco de Toekan

De dobbelstenen bevatten een zijde met een afbeelding van Paco de Toekan. Paco kan worden gebruikt als een joker wanneer er ‘’Dudo’’ is geroepen. Hierbij tellen ze als de waarde die wordt geboden.

Ook kun je Paco gebruiken in een bod. Hiermee kun je namelijk het aantal dobbelstenen in een bod met de helft verlagen. Het startbod van een speler mag echter nooit met Paco’s beginnen, enkel en alleen als je op Palifico staat – dat gebeurt wanneer je nog maar 1 dobbelsteen over hebt.

Bijvoorbeeld: Het vorige bod was: ‘’Er zijn minstens 7 dobbelstenen met een waarde 4 op tafel’’. De volgende speler kan een dan een bod doen met Paco de Toekan: ‘’Er zijn minstens 4 Paco dobbelstenen op tafel’’.

Einde van het spel

Wanneer een speler zijn laatste dobbelsteen moet afleggen, is hij uit het spel. De winnaar van Perudo is de laatste speler met één of meer dobbelstenen. Perudo win je door het beste te bluffen en door goed te gokken wat de andere spelers hebben gegooid. Ervaar de spanning van dit eeuwenoude blufspel!

Spelletjesavond

Perudo mag niet ontbreken bij een gezellige zomeravond met familie en/of vrienden. Geniet van quality time met elkaar! Maak de avond extra gezellig door wat lekkere hapjes en drankjes op tafel te zetten. Zet Perudo op tafel en dan… winnen natuurlijk!  

Ben jij de grootste bluffer? Laat het zien met Perudo!

Meer informatie zie je hier.

Redactie Reis-liefde

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.