Skip to Content

Piacenza Italië; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Piacenza Italië; Bezienswaardigheden & Activiteiten

In het najaar van 2016 was ik op vakantie in Milaan. Hierover heb je een tijdje geleden al een blog kunnen lezen. Tijdens deze vakantie heb ik ook een aantal uitstapjes buiten de stad gemaakt. Vandaag vertel ik jullie over de leuke, misschien wat onbekendere stad Piacenza. Heel Italië barst uit zijn voegen door de mooie monumenten; kathedralen, palazzi en musea. Bijna iedere stad is eigenlijk wel een bezoekje waard. Vanuit Milaan kun je er prima met de trein naar toe. Maar ook vanuit andere steden in de regio zoals Parma.

Piacenza

De stad Piacenza ligt in de Noord-Italiaanse regio Emilia-Romagna, in het centrum van de Padana-vallei, aan de rechteroever van de rivier de Po, op het punt waar de rivier de Trebia hier in uitstroomt. Enkele kilometers ten zuiden van de stad beginnen de Apennijnen. Voor de komst van de Romeinen werd deze plek al bewoond door Keltische en Ligurische volkeren. In 218 voor Christus stichtten de Romeinen hier de stad Placentia. Vlakbij de stad vond de Slag bij de Trebia plaats tussen de Romeinen en het leger van Hannibal.

Hierna werd het moerassige land ontwikkeld en kwam de handel op gang. Placentia groeide uit tot een belangrijke Romeinse stad mede dankzij de haven aan de Po. Tijdens de middeleeuwen werd de stad door de Goten verwoest en viel de stad via het Byzantijnse Keizerrijk in de handen van de Longobarden. In de late middeleeuwen was de stad op haar hoogtepunt en één van de rijkste Europese steden; uit deze periode dateren ook de stadsmuren.

In deze rustige, provinciale stad vind je prachtige monumenten, zoals de kathedraal, ‘Palazzo Gotico’ en ‘Palazzo Farnese’. Om nog maar te zwijgen van de prachtige adellijke herenhuizen, theaters, de verschillende kerken en de smalle straatjes van het centrum. Het is allemaal op loopafstand van elkaar en dus goed te doen in één dagje. Ga tussendoor heerlijk ergens wat eten of drinken op een terrasje en geniet uiteraard van een heerlijk Italiaans ijsje.

Piazza Duomo

Piacenza Italië; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Vanaf het jaar duizend tot de bouw van Piazza Cavalli en Palazzo Gotico was het plein het centrum van het burgerlijke en religieuze leven van de stad. In 1122 begint de bouw van de huidige kathedraal. Aan deze kant vind je het bisschoppelijk paleis waarvan de primaire kern dateert uit de eenvoudige kathedraal van Santa Giustina en is sindsdien herhaaldelijk gerestaureerd. Vanaf de late vijftiende eeuw werd het herbouwd door de hoofdverdieping te ondersteunen op een slank Renaissanceportiek.

De huidige vormgeving van het plein is in het midden van de zestiende eeuw ontworpen door paus Paulus III Farnese die de stad wilde moderniseren met het oog op de toewijzing van de hertogdommen Piacenza en Parma aan zijn zoon Pierluigi. Het plein werd daarom vergroot met de sloop van de nabijgelegen kerk van San Giovanni de Domo en de arcades werden gebouwd in het noorden en westen. In het midden van het plein staat het monument voor de Onbevlekte Ontvangenis uit 1862. Deze herdenkt het dogma dat Paus Pius IX op 8 december 1854 heeft uitgeroepen.

Duomo

Piacenza Italië; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

In 1122 begon men met de bouw op de fundamenten van de al bestaande kathedraal van St. Giustina, en het werd voltooid in 1233. De voorgevel is verdeeld in roze marmer (in het onderste gedeelte) en in zandsteen (in het bovenste gedeelte). De drie ingangen zijn bekroond door kleine portieken met twee kolommen. De ondersteunende figuren die je ziet zijn meesterwerken van de romaanse kunst. De toren en de koepel stammen uit de 14de eeuw.

Het interieur heeft veel barokke kunst met fresco’s van Carracci, Procaccini, Guercino en Morazzone in onder andere de koepel. In de sacristie valt “The Marriage of Saint Catherine” op. De vroegchristelijke doopvont is een mooi voorbeeld van de oude oorsprong van de kathedraal. Aan het begin van de zeventiende eeuw werd de Madonna del Popolo in de gelijknamige kapel gezet. Aan de andere kant is het graf van Giovanni Battista Scalabrini. Ook erg bijzonder is de crypte waar de overblijfselen van St. Giustina bewaard zijn gebleven.

De klokkentoren heeft een vierkanten terracottastructuur, staat aan de linkerkant van de kathedraal en is 67 meter hoog. Op het puntje van de torenspits, werd in 1341 een roterende engel van verguld koper geïnstalleerd. Het standbeeld is één van de symbolen van de stad.  Nog niet zo lang geleden is er een museum geopend in de kathedraal (“Kronos”), waar je mooie liturgische stukken en gewaden kunt bekijken die uit kerken en kloosters komen uit het hele bisdom.

Piazza Cavalli

Piacenza Italië; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Dit plein is hét uithangbord van de stad met de twee ruiterstandbeelden van Mochi en het beroemde Palazzo Comunale, ook wel Gotico genoemd uit 1281. Het is een mooi voorbeeld van middeleeuwse burgerlijke architectuur. Het paleis werd in gebruik genomen door Alberto Scoto, het hoofd van de kooplieden en heren van de stad en werd ontworpen door lokale ambachtslieden.

Het gebouw heeft een traditioneel uiterlijk met de lage portiek voor populaire bijeenkomsten en de grote ramen met balkon om licht te geven aan de grote en unieke bovenste hal, oorspronkelijk gemaakt voor grote vergaderingen, maar ook gebruikt als een magazijn en later als een theater. De kroonlijst is versierd met kleine bogen en er is een centrale toren die de klok en de twee zijtorens omsluit. Het contrast is groot tussen het onderste deel in roze marmer van Verona en het bovenste in rode terracotta versierd met geometrische patronen.

Ooit heette dit plein “Piazza Grande” maar aan het eind van de 13de eeuw werd het hernoemd na de bouw van het Gotische paleis. Het plein heeft een centrale ligging ten opzichte van de belangrijkste middeleeuwse wegen, waar de families van de koopman-aristocratie hun woningen hadden gevestigd en waar alle handel was. De indeling van het plein is door de eeuwen heen regelmatig aangepast. Zoals na de bouw van de 17de-eeuwse “Collegio dei Mercanti” en het neoklassieke “Palazzo del Governatore”.

Collegio dei Mercant

Het Collegio dei Mercanti is verdeeld over drie verdiepingen. Op de begane grond, in een elegante loggia, zie je ronde bogen, die overeenkomen met de bovenste verdiepingen, pilasters afgewisseld met ramen. In de façade vind je een portiek, wat nogal ongebruikelijk was in die tijd, maar nodig vanwege de openbare functie van het gebouw. Je ziet een gladde terracottagevel, zonder decoraties, ook iets bijzonders voor die tijd.

Palazzo del Governatore

Het Palazzo del Governatore is ontworpen door de architect Lotario Tomba in 1787. Je ziet in de gevel de eeuwigdurende kalender met zonnewijzer van Gian Francesco Barattieri.

Kerken in Piacenza

 • De romaanse basiliek Sant’Antonino uit 1350 met zijn’ Portico del Paradiso (Hemelpoort) is gewijd aan de patroonheilige van de stad. Hier worden de relikwieën bewaard van deze heilige. Het was een belangrijk referentiepunt voor pelgrims. Het interne portaal is gemaakt in de twaalfde eeuw door studenten van de school van Niccolò da Ferrara. Door de eeuwen heen is de kerk binnen en buiten regelmatig vernieuwd. Binnen zie je mooie schilderijen en beelden.
 • Basilica San Savino is vooral een bezoek waard vanwege de prachtige vloer met mozaïeken uit de 12e eeuw. Je ziet daarin de maanden en de tekens van de dierenriem, maar ook gevechtscènes en een afbeelding van Christus. Verder is het houten kruisbeeld op het hoofdaltaar bijzonder en zijn er een paar mooie fresco’s te bewonderen.
 • San Sistokerk is gebouwd in de middeleeuwen en was onderdeel van een Benedictijns klooster. Op de voorgevel is het standbeeld van San Sisto te zien. Het interieur van de kerk heeft drie beuken met een Latijns kruis in het midden. De koepel in het midden van het transept was beschilderd met fresco’s van Bernardino Zacchetti.

Franse muren

De Farnese Muren vind je bij de Via IV Novembre en de Via XXI Aprile. De Farnesianacirkel is een bastionmuur uit de 16de eeuw die de stad volledig omsloot. Als je langs de Via XXI Aprile wandelt, zul je een lange strook van de muren zien. Hier vinden ook sportevenementen en muzikale evenementen plaats. Je kunt hier een fijne wandeling maken tot aan de basiliek van S. Maria di Campagna. Deze kerk is vooral de moeite waard vanwege de prachtige fresco’s en de koepel. Verderop zie je de bastions van Porta Borghetto.

Grazzano Visconti

Piacenza Italië; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Het prachtige Palazzo Farnese is een complex met een 16de-eeuws hertogelijk paleis en een 14de-eeuwse citadel, gebouwd voor de Visconti (heren van Piacenza vóór die van Farnese). Hier zijn de stedelijke musea van Palazzo Farnese gevestigd. Voor mij was dit palazzo dé reden om naar Piacenza af te reizen. Hier vind je de volgende afdelingen:

 • Rijtuigenmuseum: één van de meest prestigieuze in Italië vanwege de gevarieerdheid van de stukken. Hier vind je vele rijtuigen, kinderwagens en andere voertuigen uit de achttiende en negentiende eeuw.
 • Armeria: voorbeelden van zowel aanvallende als verdedigende wapens zijn te zien in de collectie. Opmerkelijke harnassen, prachtige werken van de Milanese wapensmid Pompeo della Cesa en de reeks zeventiende-eeuwse Venetiaanse schurken.
 • Fresco’s, sculpturen, Farnesiani Fasti, Vetri en Ceramiche: een enorme collectie sculpturen, fresco’s, glas en keramiek uit de 13e tot de 18e eeuw, meestal afkomstig van religieuze gebouwen of particuliere donaties.
 • Museum van het Risorgimento: Hier vind je relikwieën, afbeeldingen en wapens die dateren uit het grootste deel van de jaren 1848-49 en 1859-61.
 • Pinacoteca: hier zie je, naast de waardevolle collectie “Rizzi-Vaccari”, de Tondo van Botticelli met de Madonna die het Kind met Sint Jan aanbidt.
 • Archeologisch Museum: gehuisvest in de aangrenzende Cittadella Viscontea, verzamelt kunstvoorwerpen en getuigenissen van de Prehistorie van de regio rond Piacenza. Met onder andere een volledig zaal over de Etrusken.

Meer informatie over dit museum vind je hier.

Museum Moderne kunst Ricci Oddi

Museum voor moderne kunst Ricci Oddi, die vanaf de tweede helft van de 19e eeuw een compleet beeld biedt van de Italiaanse figuratieve kunst.

Meer informatie vind je hier.

Overnachten in Piacenza

Of je nu op zoek bent naar een fijn hotel, appartement of een vakantiehuis om met kinderen te overnachten maar dan wel met de nodige privacy. Of ben je meer van het kamperen en ben je op zoek naar een kampeerplek voor je camper, caravan of tent. Ook een aanrader zijn de unieke accommodaties zoals een boomhut of een cruise of rondvaartboot. Je hebt hier alle kanten op.

 • TUI; Op zoek naar een voordelige vakantie in een hotel of appartement? TUI doet er alles aan om reizigers een onvergetelijke vakantie te bezorgen en de verwachtingen te overtreffen. De belofte is niet voor niets; discover your smile.  Het aanbod vind je hier.
 • Prijsvrij; Ideaal voor als je op zoek bent naar een fijne pakketreis in combinatie met vlucht, transfer en accommodatie in een hotel en appartement. Je weet hier zeker dat je nooit teveel betaald. Het aanbod vind je hier.
 • Vakantiediscounter; Of je nu gaat voor de typische strandvakantie of toch liever een stedentrip. Bij Vakantiediscounter vindt je voordelige aanbiedingen. Inclusief fijne last-minute reizen. Het aanbod vind je hier.
 • De Jong Intra Vakanties; Voor als je op zoek bent naar populaire autoreizen of pakketreizen, ook in combinatie met een cruise of een busreis. Het aanbod vind je hier.
 • Travelstore; Een uitgebreid aanbod van hotels en appartementen, inclusief luxe accommodaties met zwembaden etc. Het aanbod vind je hier.
 • Belvilla; Voor een onvergetelijke vakantie is er altijd een Belvilla: Belvilla heeft een verrassend en breed aanbod aan unieke vakantiehuizen met typische streekkenmerken op prachtige locaties. Het aanbod vind je hier.
 • Campspace; Een aanrader voor als je op zoek bent naar een betaalbare en unieke accommodatie van boomhut, prive tent, glamping lodge of toch een eigen villa of vakantiehuis? . Het aanbod vind je hier.
 • ASCI Eurocampings; ASCI is de campingspecialist van Europa. Of je nu wilt gaan kamperen met een eigen tent, camper of caravan. Maar ook als je op zoek bent naar een glamping of chalet voor een vakantie in een huuraccommodatie. Het aanbod vind je hier.
 • Suncamp Holidays; Dit is onderdeel van ASCI Eurocampings, maar dan met een specifieke selectie van kindvriendelijke vakantiebestemmingen. Alle campings liggen aan een strand of hebben een mooi zwembad. Het aanbod vind je hier.
 • Natuurhuisje; Heerlijk ontspannen in een natuurlijke omgeving? Kies dan voor een natuurhuisje, deze vind je zowel op de natuurlijke bestemming als buiten de gebaande paden. Het aanbod vind je hier.
 • Eliza was here; Op zoek naar een kleinschalige vakantiebestemming in een authentiek hotel of een rustieke B&B, dan is dit een aanrader. Compleet met vlucht en huurauto. Het aanbod vind je hier.
Astrid Tillemans

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.