In het centrum van Rotterdam, vlak bij de havens en de bekende Erasmusbrug vind je het Maritiem Museum. Als ik de foto’s zag dacht ik altijd dat het iets was voor oudere kinderen, daarom waren we er nog nooit geweest (dat bleek achteraf dus zeer onterecht). Tot er een uitnodiging kwam voor de pietenschool in het kader van de Sinterklaastijd.
Dat klinkt als echt iets voor mijn kinderen; die geen dag voorbij laten gaan zonder het Sinterklaasjournaal te zien en zich verkleden. We hebben een zak met daarin verkleedkleding van Pieten, een Sint en een boot om mee te spelen van Playmobil. Dus zo togen we op de verjaardag van de jongste richting Rotterdam samen met een vriendinnetje, natuurlijk in toepasselijke kleding.
Op zoek naar de pakjesboot in de haven buiten
In vergelijking met Amsterdam kan je aardig dichtbij parkeren, vlakbij de Witte de Withstraat vind je een parkeerplaats (waar je met je kaartje 20% korting krijgt) en is het een paar meter lopen. Ideaal dus als je met jonge kinderen bent. Nadat we de kaartjes hadden gekregen bij de kassa gingen we als eerste naar buiten, we hadden tenslotte toch nog onze jassen aan en we moesten nog even wachten tot de pietenschool begon. Buiten liepen we een rondje door de haven, waar ze een hijskraan zagen met een krat met daarin een wit paard dat al snel doorging voor het schimmel van de Sint en toen we over de steiger liepen zagen we daar zowaar Pakjesboot 2 liggen! Natuurlijk werd er door de raampjes getuurd maar werden er geen cadeautjes gespot.
We gingen ook even bij de vuurtoren naar binnen waar je met je kaartje een film kan starten. De haven en buitententoonstelling is ook toegankelijk voor passanten die zo een stuk kunnen afsnijden. Zo kwamen we hier ook een tegenliggende fietser tegen. Vanaf hier vertrekt ook de watertaxi naar andere delen van Rotterdam. Ideaal dus om te combineren voor een compleet dagje uit. Bij de kassa kan je ook combinatietickets bestellen.
Pietenschool
Vervolgens konden ze natuurlijk niet wachten om de pietentraining te gaan doen. We waren niet de enige die daarvoor waren gekomen. In een deel van de ontvangsthal was er een pietenschool ingericht. Doordat ze alleen stond moesten we even wachten tot ze aan de beurt waren. Daarna kregen de kinderen uitleg over het parcours dat ze moesten afleggen en de opdrachten die ze moesten doen / vaardigheden om een heus pietendiploma te verdienen. Zo moesten ze door schoorstenen kruipen, over daken heenklippen, balanceren, cadeautjes inpakken, met zakken over het dak heen en tot slot cadeautjes sorteren in de schoenen. Nadat ze alle opdrachten hadden voltooid was het een stuk rustiger dus konden ze even heerlijk ‘vrij’ spelen en klimmen. En dat in een museum 😉
In de hal staan ook een aantal tafels waar ook een kinderfeestje werd gevierd en allerlei kleurmaterialen lagen. Heb je een spetterpas dan kan je bij de kassa een kleurplaat ophalen om een schoentje te kleuren en die zetten bij de open haard en daar even wat liedjes zingen.
De Pietenschool is open van 17 november t/m 5 december. Dinsdag t/m vrijdag van 14:00-17:00 uur en op zaterdag en zondag van 12:00-16:00 uur.
Sinterklaas speurtocht: Red jij Pakjesavond?
Op de tweede verdieping van het museum, waar je met een heel bijzondere lift naar toe gaat, vind je de kinder-doe-expo Professor Plons. Op de kinder-doe-tentoonstelling Professor Plons leren kinderen de professor en zijn vrienden Kapitein Kurk, Sai-Ling, Mecha Mo en Dobber kennen die op het punt staan met hun schepen op wereldreis te vertrekken. Er moet nog veel gebeuren voor vertrek en de kinderen kunnen daar goed bij helpen: alle schepen laden en lossen, vissen vangen, containers scannen, de reisbestemming bepalen, zeilen hijsen of een maaltje koken in de kombuis van de houten vissersschuit.
Vanwege de Sinterklaasactiviteiten klinkt hier nu ‘Zie ginds komt de stoomboot’ en de schepen van de professor en zijn vrienden liggen vol cadeaus die uitgeladen moeten worden. Er is alleen een groot probleem… De inpakpieten zijn vier chocoladeletters kwijt die in één van de containers in de haven zitten. Maar welke? De professor kan de hulp van de kinderen goed gebruiken. Er liggen pietenpakken klaar die de kinderen kunnen aantrekken (als ze zelf nog geen pietenkleding aan hebben).
De kinderen hadden hier echter geen oog voor en gingen op ontdekking naar alles wat je hier kon zien en doen. In het begin bleef ik er nog bij en gingen we samen op pad. Al snel zag ik de meeste ouders een plekje langs de kant te hebben opgezocht (jammer dat het koffiezetapparaat het niet deed) en volgde ik dat voorbeeld. De kinderen klommen, klauterden, speelden, ontdekten zowel binnen als buiten. Want ook buiten zijn er meerdere installaties waar mee gespeeld konden worden. We waren niet de enige, want doordat het woensdagmiddag was, waren er ook een aantal bso-groepen. Ik kreeg hier wel een beetje het binnenspeeltuin gevoel, maar dan wel een stuk educatiever van aard zonder dat de kinderen dat door hebben. Ze kunnen zowel met een vergrootglas experimenteren, met rollenspel, energie kwijt, grove motoriek, maar ook ervaren hoe het is om te zeilen of andere mechanische principes.
Van 17 november t/m 5 december kunnen de kinderen de Professor helpen zoeken.
Surprisemiddagen
Heb je oudere kinderen die surprises nodig hebben voor school of hobby dan is de surprise-middag ook een aanrader. Een leuke surprise maken is een kunst op zich. Want hoe kan men het cadeau het beste in de surprise verstoppen en hoe zorgt men ervoor dat de surprise niet uit elkaar valt? Én hoe komt men op een goed idee voor een surprise?
Meer informatie vind je hier.
Ben jij al eens bij het Maritiem Museum geweest?
- Schoorlse duinen; van klimduin tot speelbos - 18 september 2024
- Winters Zwolle in sprookjesachtige stad - 18 september 2024
- Real Alcazar in Sevilla: Een juweel van de Andalusische architectuur - 17 september 2024
Leave a comment