Skip to Content

Podium Sprits Utrecht kindervoorstellingen & jeugdtheater

Podium Sprits Utrecht kindervoorstellingen & jeugdtheater

Zoals Amsterdam Theater de Krakeling heeft en Rotterdam het Maaspodium, krijgt ook Utrecht een eigen jeugdpodium. Het Utrechtse podium voor theater en dans voor een jong publiek vind je bij ZIMIHC-theater Zuilen in het Vorstelijk Complex. De kindertheater programmering van Podium Sprits opent op zondag 10 oktober met ‘Hotel Hierwaardaar’: de nieuwe productie van Het Filiaal theatermakers en De Dansers.

Podium Sprits; speciaal voor kinderen

“Op dit moment concentreert professionele jeugdprogrammering zich in de binnenstad van Utrecht en dat is zonde”, zegt initiatiefnemer Matthia Jansen. Zij vindt het belangrijk dat alle kinderen al vroeg in aanraking komen met professionele podiumkunst. “Theater, dans en muziek geeft ruimte aan de verbeelding. Die ervaringen kunnen kinderen leren om op een andere, speelse manier naar de wereld te kijken. Kunst ervaren heeft o.a. invloed op creativiteit, empathie en aanpassingsvermogen en deze eigenschappen zijn belangrijk in een snel veranderende wereld.”

Podium Sprits heeft de ambitie om een divers publiek te bereiken en richt zich daarbij op de vele jonge gezinnen in Utrecht. ZIMIHC-theater Zuilen is als wijkcultuurhuis een laagdrempelig podium voor mensen die niet of nauwelijks naar de podia in de binnenstad gaan. Bij Podium Sprits kunnen zij – dichtbij en laagdrempelig – kennis maken met professioneel theater en dans voor een jong publiek.

“Toen ik naar Utrecht verhuisde kreeg ik van onze makelaar een doosje Utrechtse Spritsjes van Bergman”, vertelt Matthia. Deze spritsjes worden al sinds 1888 in Utrecht gemaakt. “Bij de zoektocht naar een naam voor het podium leek dit koekje me dus heel geschikt. En het is natuurlijk ook een knipoog naar Theater de Krakeling in Amsterdam.”

Podium Sprits Utrecht kindervoorstellingen & jeugdtheater - Reisliefde

Kindervoorstellingen & Schoolvoorstellingen

Podium Sprits & ZIMIHC-theater Zuilen programmeren vanaf oktober t/m mei drie kindervoorstellingen per maand. Eens per maand op woensdagochtend dans, theater en muziek voor de allerkleinsten (0-4 jaar). Om de week op zondagmiddag familievoorstellingen (3-12 jaar).

Naast de vrije voorstellingen worden er ook schoolvoorstellingen georganiseerd. In de Kinderboekenweek komen 1200 leerlingen naar het theater. Bij die voorstellingen worden ook ouderen uit de wijk uitgenodigd om de voorstelling te bezoeken en met de kinderen in gesprek te gaan. Zo wil het theater jong én oud bereiken en betrekken bij de nieuwe programmering.

Eerste voorstellingen

Opening Podium Sprits: Hotel Hierwaardaar (8+)

Het Filiaal theatermakers en De Dansers stropen de mouwen op voor een voorstelling waarin dans, mime en beeldend theater samenkomen. Hotel Hierwaardaar is grappig en bevreemdend, maar ook verbazingwekkend herkenbaar. De voorstelling vindt plaats op zondag 10 oktober 2021, 15:00 uur.

Meer informatie vind je hier.

Familiezondag: Koning Bowi (4+) Theater Sonnevanck

Bowi gaat voor het eerst naar school en dat valt hem vies tegen. Hij moet alles delen, samen spelen en luisteren naar de juf. Was hij maar de koning van de klas! Een komische, muzikale en beeldende familievoorstelling over het driftige verlangen om de baas te zijn. Deze voorstelling vindt plaats op zondag 24 oktober, 15:00 uur.

Meer informatie vind je hier.

Peuterochtend: Stapel (1+) Frisse Oren

Stapel is een tekstloze muziekvoorstelling voor kinderen van 1 tot en met 3 jaar en hun ouders en grootouders over ontdekken, bouwen en afbreken. Met blokken en bouwstenen als percussie-instrumenten en een harp als de hoogste toren. Deze voorstelling vindt plaats op Woensdag 27 oktober, 10:30 & 12:00 uur.

Meer informatie vind je hier.

Het volledige programma is hier te vinden.

Redactie Reis-liefde

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.