Skip to Content

Posbank Veluwezoom; prachtige heidewandeling in het najaar

Posbank Veluwezoom; prachtige heidewandeling in het najaar

De Posbank is een heuvelachtig gebied in de gemeente Rheden, gelegen op de Veluwezoom. Het gebied is vernoemd naar het gelijknamige uitkijkpunt dat hier staat, en is vooral bekend om zijn mooie natuur die in het najaar paars kleurt door de heide en wandel- en fietsmogelijkheden.

In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis en het landschap van de Posbank, en laten we zien waarom dit gebied zo bijzonder is.

Ontstaan van de Posbank

De Posbank op de Veluwe is ontstaan door de geologische processen die zich miljoenen jaren geleden hebben afgespeeld in deze regio. Het gebied waar de Posbank zich bevindt, de Veluwezoom, bestaat uit stuwwallen en dekzandruggen. Deze zijn gevormd tijdens de voorlaatste ijstijd, zo’n 200.000 jaar geleden.

Toen het klimaat afkoelde, begonnen zich grote ijskappen te vormen in het noorden van Europa. Deze ijskappen schoven langzaam naar het zuiden en namen enorme hoeveelheden zand, grind en stenen met zich mee. Toen het ijs smolt, bleven deze materialen achter en vormden zo de stuwwallen en dekzandruggen op de Veluwezoom.

Tegenwoordig is de Posbank een beschermd natuurgebied en onderdeel van Nationaal Park Veluwezoom. Het gebied is belangrijk voor de biodiversiteit, met name vanwege de aanwezigheid van heidevelden. Het beheer van het gebied is in handen van Natuurmonumenten, die ervoor zorgen dat de natuur in stand blijft en dat bezoekers op een verantwoorde manier kunnen genieten van dit prachtige stukje natuur in Nederland.

De Posbank is vernoemd naar het stenen monument dat in 1921 hier opgericht is ter ere van de heer G.A. Pos, oud–voorzitter van de ANWB. Hij heeft zich in die tijd uitermate ingespannen voor onder andere recreatieve fietspaden en bewegwijzering. Dit was het begin van de ontwikkeling van de Posbank als recreatiegebied.

In de jaren daarna groeide de populariteit van de Posbank snel. Het uitkijkpunt trok steeds meer bezoekers, en er werden steeds meer wandelpaden aangelegd. Ook kwamen er meer voorzieningen, zoals een theehuis en een souvenirwinkel. Er werden zelfs plannen gemaakt om een kabelbaan aan te leggen, maar die zijn nooit uitgevoerd.

Het landschap van de Posbank

Het landschap van de Posbank is bijzonder gevarieerd. Het gebied bestaat uit heuvels, bossen, heidevelden en kleine meertjes. Vanaf het uitkijkpunt heb je een prachtig uitzicht over de omgeving, met als hoogtepunt de uitgestrekte heidevelden die zich in de zomermaanden in een paarse gloed hullen.

Maar niet alleen in de zomer is de Posbank een bezoekje waard. Ook in de herfst, wanneer de bladeren verkleuren, en in de winter, wanneer er een laagje sneeuw ligt, is het gebied prachtig om te zien.

De Posbank is niet alleen een mooi gebied om te bezoeken, het is ook een bijzonder natuurgebied. Het gebied maakt deel uit van de Veluwezoom, één van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in Nederland. Hier komen veel verschillende planten- en diersoorten voor, waaronder de das, de boommarter, de adder en de zandhagedis.

Om de natuur te beschermen zijn er op de Posbank verschillende maatregelen genomen. Zo is een groot deel van het gebied afgesloten voor gemotoriseerd verkeer en zijn er speciale paden voor wandelaars en fietsers aangelegd. Ook worden er regelmatig beheerwerkzaamheden uitgevoerd om het landschap te behouden.

Voor wandelaars zijn er talloze wandelroutes uitgezet, variërend van korte rondjes tot lange dagtochten. Ook voor mountainbikers zijn er speciale routes aangelegd.

Brasserie Posbank

Paviljoen de Posbank is een bekende horecagelegenheid op de Posbank. Het paviljoen is gelegen aan de voet van de uitzichttoren en biedt een prachtig uitzicht over de omgeving. Het is een populaire plek voor een kopje koffie, lunch of borrel na een wandeling of fietstocht op de Posbank.

Het huidige paviljoen is niet het originele gebouw. Het eerste paviljoen werd gebouwd in 1924. Het gebouw was een mix van Art Deco en Nieuwe Zakelijkheid, met een strakke, moderne uitstraling. In 1944 werd het paviljoen echter verwoest door oorlogsgeweld.

Na de oorlog werd het paviljoen herbouwd, en kreeg het een nieuwe, meer traditionele uitstraling. Het gebouw heeft een rieten dak en houten wanden, en past goed bij de omringende natuur. In de jaren ’90 werd het paviljoen grondig gerenoveerd en gemoderniseerd, zodat het weer voldeed aan de eisen van de tijd.

Vandaag de dag is Paviljoen de Posbank een drukbezochte plek voor een hapje en een drankje. Het paviljoen heeft een ruim terras met uitzicht op de heidevelden, en binnen is er plek voor zo’n 120 gasten. Er worden diverse gerechten geserveerd, van een simpele tosti tot uitgebreide diners. Ook is het mogelijk om hier een high tea of picknickmand te bestellen.

Een bezoek aan de Posbank

Wil je een bezoek brengen aan de Posbank, dan zijn er verschillende manieren om er te komen. Het gebied is zowel met de auto als met het openbaar vervoer goed bereikbaar. Er zijn verschillende parkeerplaatsen in de buurt, waar je je auto kunt parkeren en vanuit daar te voet verder kunt gaan. Ook kun je vanuit het nabijgelegen Rheden of Velp fietsend of wandelend naar de Posbank komen.

Als je de Posbank bezoekt, is het aan te raden om goede wandelschoenen of fietsen mee te nemen. Het gebied is heuvelachtig en sommige paden kunnen wat modderig zijn, dus het is belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Ook is het aan te raden om een verrekijker mee te nemen, zodat je de vogels en andere dieren in het gebied goed kunt bekijken.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.